Last news in Fakti

5 Декември, 2022 22:42 9 649 52

Главният прокурор на Международния наказателен съд се обяви против плана на ЕС за специализиран трибунал за Украйна

  • русия-
  • владимир путин-
  • карим хан

Базираната в Хага институция вече започна разследване дали са извършени военни престъпления в Украйна, но няма правомощия да разследва акта на агресия с нахлуването в чужда държава

Главният прокурор на Международния наказателен съд се обяви против плана на ЕС за специализиран трибунал за Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Главният прокурор на Международния наказателен съд (МНС) се обяви против плана на ЕС за специализиран трибунал, който да разследва дали са извършени военни престъпления в Украйна, предаде Асошиейтед прес.

Според прокурор Карим Хан институцията, която представлява, е в състояние да разследва престъпления, извършени по време на войната. Той се противопостави на плана на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която миналата седмица обяви, че ще бъде създаден специализиран съд за разследване на руската инвазия в Украйна.

"Европейският съюз не тълкува правилно закона", заяви Хан пред журналисти, защитавайки способността на МНС да разследва политици от висок ранг.

Базираната в Хага институция вече започна разследване дали са извършени военни престъпления в Украйна, но няма правомощия да разследва акта на агресия с нахлуването в чужда държава, тъй като Руската федерация не е подписала Римския статут - основополагащия договор на МНС.

В своето изказване Фон дер Лайен заяви, че е важно да се получи одобрението на ООН по въпроса, за да се избегнат проблеми, свързани с правилото за имунитет. Държавни глави, какъвто е руският президент Владимир Путин, обикновено се считат за освободени от съдебно преследване, докато са на власт.

Фон дер Лайен каза също, че ЕС ще работи със своите партньори, за да получи "възможно най-голяма международна подкрепа" за специализирания съд, но сътрудничеството с МНС ще продължи.

Карим Хан призна, че МНС няма право да разследва Путин за извършен акт на агресия, но високопоставени политици могат да могат да бъдат съдени за военни престъпления и геноцид. "Трябва да избягваме разделението и да работим съвместно", заяви той в откриваща реч на годишната среща на управляващия орган на МНС - Асамблеята на страните членки по Римския статут.

След нареждането на руския президент Владимир Путин на 24 февруари неговите войски да нахлуят в Украйна те са обвинявани в престъпления като убийствата в киевско предградие и град Буча, смъртоносни атаки по цивилни обекти, в това число обстрела по театъра в Мариупол. Разследването на АП тогава установи близо 600 жертви.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 44 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Димов

    75 2 Отговор
    Ако е имало престпления, трябва да бъдат разследвани и доказани, а извършителите да си понесат последиците, без значение от коя страна са. Иначе, за какво са законите?

    Коментиран от #37

  • 2 Майна

    81 14 Отговор
    Американски КАПАЦИТЕТ- ,,Съжалявам, Русия печели войната...,,
    А аз- не
  • 3 Сух

    105 4 Отговор
    "Европейският съюз не тълкува правилно закона", заяви Хан" Ето такъв компетентен европейски съюз ни управлява и нас. Не били тълкува ли правилно закона.. Какво добро да очакваме от такива управляващи..

    Коментиран от #48

  • 4 Тралала

    85 14 Отговор
    Нещата ще си дойдат на местата накрая. В Г7 има две независими държави, Русия и Америка-другите са на кредит към втората. Особено тия Японци, с 9 трилиона кредит, толкова са изглупяяли, че тоалетните им вадят четки за зъби докато, с..ът. Германците и те там. Не уважавам Американиците, но разбирам слугинажа, който се изисква на "модерна Европа", заради огромните пръснати пари по тях, само и само да стоят срещу Русия.

    Коментиран от #16

  • 5 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    11 77 Отговор
    Жужа е стегнал бохчата и само чакя призовка за Хага ‼️
  • 6 Адам Хилтън

    13 93 Отговор
    Путан ще изгние в Хага!

    Коментиран от #41, #49

  • 7 Кръпката

    127 10 Отговор
    Ако случаят Буча им е козът, са пробити. А скопените руски пленници какво е? А филмите с разстреляните руски пленници какво е? А геноцидът на Зеления в Донбас какво е? Хайде.... Гинеколожката много се вихри. Да върви да си харчи откраднатите евра от ваксините

    Коментиран от #20

  • 8 Майна

    111 6 Отговор
    В ЕС не знаят ли, че президентът на Украйна Володимир Зеленски призна, че войната е започнала преди 8 години, когато е свалено законното правителство ? (Той каза пред Фарид Закария от CNN: „Подчертах, че войната в Украйна продължава вече 8 години. Това не е просто някаква специална военна операция“)

    Не знаят ли, че ако Зеленски беше запазил статуквото и Украйна беше останала „неутрална“ страна, войната никога нямаше да започне?
  • 9 Специализиран международен съд

    104 8 Отговор
    за Украина трябва да има.
    От 2014 те систематично избиват и тормозят своите граждани с руски етнически произход.
  • 10 Майна

    83 5 Отговор
    Така че, не, войната в Украйна НЕ е започнала на 24 февруари.

    И не, „злият“ Путин НЕ започна войната.

    Това, което показват доказателствата е, че този украински конфликт е поредната кървава конфекция, измислена отдавна в елитни мозъчни тръстове и убежища на неоконсерваторите, където се виждаше икономическата интеграция на Русия с Европа (и евентуалното възникване на зона за свободна търговия от Лисабон до Владивосток) като „реална и настояща опасност“ за ненаситната жажда на Вашингтон за глобална власт.

    Същите тези елити се спряха на Украйна като стартова площадка за тяхната война срещу Русия, въпреки факта, че Украйна в крайна сметка щеше да бъде изправена пред разпадане като част от наложеното от Москва окончателно споразумение и въпреки факта, че цяла Европа щеше да бъде потопена в поредните Тъмни векове на енергия и недостиг на храна, широко разпространена деиндустриализация и нищета в третия свят.

    Коментиран от #42

  • 11 Г-жа Миндер

    72 4 Отговор
    Урсула е завършила "акушерския" не очаквсйте от нея да блести с акъл и знания по юридически, икономически, политически и пр. въпроси!
  • 12 Буча

    70 4 Отговор
    е доказан фейк . Разположението
    на Укр военни обекти сред цивилни е доказана
    практика . Справка - Амнести

    Фалуджа и Абу Граив къде ще се мерят
    руснаците ?
  • 13 Тази Буча

    63 4 Отговор
    Само ембесилите не разбраха, че е укропостановка. Иначе пълен майтап - укронацистите искат Нюрнберг за антифашистите.
  • 14 бушмен

    65 6 Отговор
    ушанките траяха 8 години и на края ги запукаха. укрите не трябваше да се бъзикат с тях.

    Коментиран от #18

  • 15 Гинеколожката

    63 3 Отговор
    Начело на ЕС изроди чудовище.
  • 16 Нещо си се объркал

    10 50 Отговор

    До коментар #4 от "Тралала":

    Нещо сериозно си се объркал, Русия не е в Г7 и никога няма да бъде.Виж, в топ 3 изостанали има място след още една гидинка, да си орави компания със Северна Корея
  • 17 Хохо Бохо

    20 3 Отговор
    Тия имат нашия проблем.
    Проблемът "Гешеф".
    Ами да го сменят, ако могат. Ние не можем... за сега
  • 18 ...

    7 50 Отговор

    До коментар #14 от "бушмен":

    укрите запукаха ушанките и ще ги пукат до кремъл

    Коментиран от #43

  • 19 Бай Лисан ™

    57 3 Отговор
    Като си говорим за геноцид - кога ще разследвате Урсула фон дер Лай-лай-кучка и нейните ваксинки?
  • 20 истината

    51 3 Отговор

    До коментар #7 от "Кръпката":

    все някой ден всички обстоятелства ще бъдат разгледани обективно, без пропаганден елемент и излишна емоция. Тогава всичко, което си отбелязъл ще лъсне и ще порази с арогантността си. Но дали "цивилизования свят" ще има моралната сила да признае, че са защитавали един престъпник! Ще имат ли въобще доблестта да застанат с лицата си и да поемат своята отговорност като съучастници.
  • 21 ПАЗИ БОЖЕ КЮРАВИЯТ КИРО ДА ПРОГЛЕДА

    22 2 Отговор
    И ДА ВИДИ ЕВРАЦИТЕ
  • 22 ТО ГЛАВНИЯТ ПРОКУРОР НЕ Е ЛИ ПУТИН

    17 3 Отговор
    ДЕТО СЪДИ ФАШИСКОТО ПОКОЛЕНИЕ НА БРАДАТИТЕ ТРАНСИЛВАНЦИ ОТ РУМЪНСКИТЕ ПОКРАЙНИНИ
  • 23 ЩЕ СЪДИМ ПУТИН САМО

    23 2 Отговор
    СЛЕД КАТО НИ ПРАТИ НА ОНЯ СВЯТ -----УХАХАХАХАХАХАХАХААААААА
  • 24 Урсулата

    41 1 Отговор
    Най-голяма международна подкрепа ще има в колониите на Сащ и англосаксите. Останалите им се драйфа от Сащ и техните колонии.
  • 25 Урсула и бандата

    34 1 Отговор
    само вдигат гюрултия по света и се правят , че те колят , те бесят и командват Русия , как да продават и къде да стрелят ....тук не можело да се стреля , ама и там не можело ...а руснаците много културно ги отсвирват по всички параграфи . Тази креслива агитка , да си спомни , че заради мераците на Хага да съди някои американски войници за военни престъпления . Тръмп забрани на сума ти съдии и чиновници на съда да влизат в Сащ. Цялата суматоха е да не си помисли някой , че губят войната .
  • 26 Кярим

    16 3 Отговор
    "Европейският съюз не тълкува правилно закона", заяви Хан пред журналисти,.... споко кярим, споко - ако се налага, и закона ще променят. Изземват ви правомощията, защото не вършите работа и се заигравате с терористи - не го ли разбра???
  • 27 Урсуза

    31 1 Отговор
    пак стана за смях
  • 28 9689

    35 0 Отговор
    Толкова от акушерка с ограничен ум.
  • 29 Няма такава държава

    34 0 Отговор
    Урсула е най голямото зло

    Коментиран от #31

  • 30 Гордостта на Тарра

    24 0 Отговор
    Преди 17 години като имаше Калигула в Пловдив имаше един жена/мъж беше най известният Урсула ... Та тая същата да не се окаже от новите поколения евро партийци
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Тръмп

    1 32 Отговор
    Разбира се че няма да го разследват и обвиняват докато е президент, но това няма да е вечно! Все един ден ще трябва да сдаде власта, било с избори, било с преврат….Мужика няма дълго да издържи на глада и униженията!

    Коментиран от #34

  • 34 ПУТИН Е СИН НА АСПАРУХ

    6 3 Отговор

    До коментар #33 от "Тръмп":

    И ЩЕ ВЛАДЕЕ ЕВРОПА И ОСТАТЪКЪТ ОТ СВЕТЪТ ДО КРАЯТ НА ЗЕМЯТА -АЗ СЪМ МИТЬО БОМБАТА ОТ НА ВСЕКИ КИЛОМЕТЪР ДО КАРЛУКОВО
  • 35 УжасЕн

    31 1 Отговор
    Всичко което правят Урсула, Зеленски и другите слуги на глобалистите, е само да вдигат патардия относно "Хага и военни престъпления"! А всъщност истинско разледване за военни престъпления в Украйна, не им е изгодно. Защото ако се извърши, - жална им майка. Няма да мине номера там, както със затварянето устите на Амнести Интернашънал. Установената практика до сега е, каквито престъпления извършат украинците, незабавно да се припишат на Русия. А заради престъпленията доказаните фашисти-бандеровци в Украйна, да обявят жертвите им които им се опълчиха, за фашисти! Тази наглост не издържа на времето. Институцията в Хага знае това много добре, затова подвива опашка! Вместо да осъди истинските военни престъпници.
  • 36 Е то

    10 0 Отговор
    Ко да разследват, като всичко е ясно !
  • 37 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Димов":

    ТАКА е господин ДИМОВ
  • 38 Артилерист

    26 1 Отговор
    Урсуза е наследничка на есесовец. Тя е избор на американците. Този доктор за пореден път показва, че е и некомпетентна. Ако се създаде специализиран съд за Русия, той трябва първо да обеси САЩ на първото дърво!
  • 39 САТЪРА НА ХАНА

    24 1 Отговор
    МРАВКИТЕ РЕШИЛИ ДА ПРАВЯТ .
    СЪД НА МЕЧКАТА
    ... И ИЗБРАЛИ ЗАЕК ЗА ПРОКУРОР :))
  • 40 мдаааа дааа

    16 0 Отговор
    Абе те имат готови факти за престъпления от 2014 год., но си питат оная работа.. четат избирателно като дявола евангелието!!!
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Бунтата

    1 1 Отговор

    До коментар #18 от "...":

    Ай да видим!!!
  • 44 Бунтата

    9 3 Отговор
    Да не се прави на луда тази безакълна овца урсула,ами да предаде телефоните на Моника Кьовеши да я прати в зандана да и порадтрият кльощавия дирник

    Коментиран от #52

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Въпрос на време

    1 6 Отговор
    Съд ще има, така или иначе. Престъпленията срещу човечеството, които извършиха руснаците начело с Путин, ще бъдат наказани.
  • 48 Съд ще има

    1 5 Отговор

    До коментар #3 от "Сух":

    Спорът е технически, кой съд да съди Русия, а не дали изобщо да има съд, който да осъди руските престъпления в Украйна.
  • 49 Ще бъдат заловени, където бъдат видяни

    0 5 Отговор

    До коментар #6 от "Адам Хилтън":

    Путин може да бъде обявен за издирван по целия сват. Може да бъде осъден задочно. След което да бъде заловен, той и приближените му, там където бъдат видени.
  • 50 нормален

    1 0 Отговор
    Тази усрафондер лайнер много ѝ се иска май ама нещо не ѝ се получава тая работа не е за жени жената е за дом да готви и да пере
  • 51 ХайлХимарс

    1 2 Отговор
    Няма да се стигне дотам. Присъдата ще я прочетат майките на убитите руски войници.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: