Last news in Fakti

7 Декември, 2022 14:59 1 330 4

Турция: Макар да не сме съгласни по всеки въпрос, нашият ангажимент с Русия продължава

  • турция-
  • министър-
  • външни работи-
  • русия-
  • коридор

Заяви турският министър на външните работи

Турция: Макар да не сме съгласни по всеки въпрос, нашият ангажимент с Русия продължава - 1
Източник: БГНЕС

Макар да не сме съгласни по всеки въпрос, нашият ангажимент с Русия продължава, заяви турският министър на външните работи, Мевлют Чавушоглу, цитиран от турската телевизия "ТРТ Хабер", предаде "БТА".

Чавушоглу посочи, че изпълнението на споразумението за зърнения коридор през Черно море върви безпроблемно, а турската страна има и редица други продължаващи взаимодействия с Москва.

"Въпреки че не сме съгласни по всеки въпрос, нашият ангажимент с Русия продължава", каза той на пресконференция с молдовския си колега Нику Попеску.

Министърът отбеляза по-конкретно изпълнението на споразумението за износ на зърно, което по думите му върви безпроблемно.

"От друга страна, продължават контактите ни за продължаване на посредничеството на Турция по някои въпроси и двустранни отношения", каза още Чавушоглу.

Той посочи, че руският заместник външен министър, Сергей Вершинин, ще посети Турция в края на седмицата.

Както каза ръководителят на турската дипломация, ангажиментът на Турция продължава не само по отношение на Украйна, но също и по регионални въпроси, включително Либия.

"Имаме тристранен формат от Астана по въпроса за Сирия. Преди няколко седмици се проведоха технически разговори в Астана", отбеляза той.

Чавушоглу оцени като положителна стъпка отпадането на ограниченията за покупката от Турция на самолети Ф-16 от законопроекта за военния бюджет на САЩ.

"Това е положителна стъпка, сега трябва да се финализира и законът да бъде одобрен. Покупката на Ф-16 и модернизацията на наличните (в турските ВВС) самолети вече трябва да приключи като процедура. Това е в полза на всички", подчерта той.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пппо

    19 0 Отговор
    Браво на Турция !! Не се продават за интереса на американското посолство, като наште предатели !!
  • 2 русофобоците и хейтърите

    13 1 Отговор
    доскоро злорадстваха че турция се отказала от русия, ама интереса клати феса
  • 3 бай Дън

    14 1 Отговор
    На това се казва "да поставиш собствения интерес пред този на хамериканците". Нещо което всички трябваше да направят, но никой няма смелост, или по скоро всички са зависими под една или друга форма и следват заповедите без да мислят.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: