Last news in Fakti

9 Декември, 2022 19:39 2 091 32

Ердоган: Турция и България ще продължат да работят за подобряване на охраната на границата

  • турция-
  • българия-
  • граница-
  • реджеп ердоган-
  • румен радев

Двамата президенти имаха среща на четири очи в двореца "Вахдеттин", след което дадоха съвместна пресконференция

Ердоган: Турция и България ще продължат да работят за подобряване на охраната на границата - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турция и България ще продължат да работят за подобряване на охраната на границата, заяви президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган след среща с българския си колега Румен Радев в Истанбул.

"Нашият министър на вътрешните работи ще продължи да работи със своя колега (от България) и те ще проведат съвместни дейности за това как заедно можем да се справим с граничната сигурност", каза той.

Румен Радев пристигна на работно посещение в Турция по покана на турския държавен глава. Двамата президенти имаха среща на четири очи в двореца "Вахдеттин", след което дадоха съвместна пресконференция.

Ердоган заяви, че на срещата с Радев са били обсъдени редица въпроси, включително сътрудничеството в областите на икономиката, енергетиката, миграцията и сигурността, транспортната свързаност между двете държави.

"С уважаемия президент последно се видяхме през октомври в Прага по време на Европейската политическа общност. На днешната среща разгледахме развиващите се и задълбочаващи се отношения между двете съседни страни", каза турският лидер.

"Намираме се в условия на предизвикателства, пред които се намират както Балканите, така и глобалната система. Следователно като страни съюзници в НАТО трябва повече от всякога да се подкрепяме. Със задоволство искам да отбележа, че има обща воля да развиваме сътрудничество както двустранно, така и в регионален и глобален мащаб", заяви още Ердоган.

По думите му двете страни имат обща позиция и по въпроса за незаконната миграция. Министърът на вътрешните работи проведе среща със своя колега по отношение на охраната на общата ни граница и как могат да бъдат решени възникващите проблеми. Те ще продължат да действат в този дух, посочи той.

"Не мога да не спомена и българските турци, които са своеобразен духовен мост между двете страни. Както е известно, аз лично полагам усилия за опазване на общото културно наследство. С това разбиране (...) поехме отговорността за реставрацията на Желязната църква и направихме откриването през 2018 г. Надявам се, че джамията „Ибрахим паша“ в Разград ще бъде също реставрирана и ще влезе в употреба в най-близко бъдеще. Вярвам, че реципрочните посещения ще допринесат за задълбочаване на добросъседските ни отношения", каза Ердоган.

"Моля да предадете на народа на България – съюзник и приятел, най-сърдечните поздрави от мое име и от името на нашия народ. Надявам се, че посещението на г-н Радев ще допринесе за благото на нашите две страни и региона ни", заяви в заключение турският президент.

Българският президент Румен Радев каза, че благодари на президента Ердоган за традиционното гостоприемство.

С президента Ердоган решително осъждаме всички прояви на тероризъм и ще продължим активно да си сътрудничим в борбата срещу тероризма, посочи още Радев.

Той добави, че България оценява усилията и приноса на Турция за разрешаване на конфликта в Украйна, включително чрез споразумението за износ на зърно, както и по отношение на размяната на военнопленници между Украйна и Русия.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 просълзих се

    42 9 Отговор
    нормално е да ни четкат защото сме единствените им съседи дето нямат конфликти а за границата пилците ще продължават да прехвърчават транзит за по добра паша

    Коментиран от #8

  • 2 ДОСТ

    44 4 Отговор
    НЕКА ДА ИМА МИР И РАЗБИРАТЕЛСТВО.
  • 3 Десен тортоар

    33 4 Отговор
    Абе, друго си е да кажеш ," батко Тайпи"!
  • 4 Румен Радев мааа гащи в Истанбул

    39 9 Отговор
    България пропада
  • 5 Да, бе

    28 7 Отговор
    То хубаво, ама убиват само нашите граничари. А ако нямаше чак такова разбирателство кво правим?
  • 6 Румен Радев, планетарния и галактическия

    28 10 Отговор
    Президент на всички турци
  • 7 Радев

    13 26 Отговор
    """""Следователно като страни съюзници в НАТО трябва повече от всякога да се подкрепяме.""""" Ще нападнем и ние кюрдите !
  • 8 Българските турци

    20 30 Отговор

    До коментар #1 от "просълзих се":

    В Турция има легитимирани тоест с право на пребиваване повече от 3 милиона сирийски бежанци които са официално граждани на Сирия и са със сирийски документи за самоличност!!! Турция им дава убежище в страната си при положение че желаят това...но няма право да ги държи насила на своя територия !!!...Защо някои усърдно не искат да проумеят това и продължават да манипулират и да плюят по турците ...всякаш те са виновни за сирийската катастрофа !...България има дълбока и традиционна връзка със сирийския народ ... познавам българи които с години са живели и работили в Сирия в областта на селското стопанство и промишленността по официална държавна мисия !...Защо се боите от нормални хора които търсят що годе свестен животец някъде покрай добри и милосърдни хора...да се трудят и прехранват в мир и спокойствие !
    Защо протягате ръка към Запада ?...Мислите че ще ви помогнат и ще ви обсипят с помощи и пари ли ?...А е толкова просто да констатирате областите където има недостиг на работна ръка в селското стопанство и животновъдството и след туй да седнете и се споразумеете и да заселите опустелите селища и да съживите пустеещата плодородна земя ...Защо ги мислите че са като вашите мургави възродени българи от столипиново !!! Почти всички са свестни и кадърни хора...иначе 11 години кой щеше да ги търпи ако вършеха зулуми в Турция ?!!!...
  • 9 !!!?

    27 5 Отговор
    Нашия кремълски потуркьо сега се сети да преговаря с Ердоган за масовата имиграция...след дъжд - качулка !!!?
  • 10 Но доходите на българите

    23 5 Отговор
    Радев всич не го интересуват. Той ще оправя света...
  • 11 Голямо разочарование се оказа Радев

    29 5 Отговор
    Вторият му мандат е пълен, ама пълен провал...
  • 12 АЗ НЕ СЪМ КОМУНИСТ И НИКОГА НЯМА ДА БЪДА

    22 3 Отговор
    льотчико нещастен --езикът на дипломацията изисква когато си на зор нещо да ти се обещае ---ердоган нарече ли те --моят приятел -ТАКА КАКТО НАРИЧАШЕ БАТКО ТИ БОЙКО --ПОВТАРЯМ БАТКО ТИ -БОЙКО --ЗАЩОТО ИМАШ ОЩЕ МНОООГО ДА УЧИШ
  • 13 Българските турци

    32 28 Отговор
    Пътят на "подправките и коприната" а днес на "енергията ,икономиката и търговията" от векове насам за пръв път така отчетливо се е насочил към България.За съжаление взорът на българите е пренасочен и цели да им бъде отнет този геополитически авантаж...
    Използват генетичната малоазиатска параноя на българина и отклоняват облагите към своя територия...
    Гърчите се в лютата си фобия и плюете...а се говори за национални интереси на България.Ослепели сте от злоба и не виждате облагите за България...Защо да не тече газ от Турция през България?... Защо да няма високоскоростен влак през Пловдив и София за Европа?...Трасето до Одрин е почти готово и Турция иска газта,влаковете и тировете да минават през България ...Тогава какво и кой пречи да няма мостове над Дунав, тунели под Стара планина и ЖП и авто магистрали през тях от Азия към Европа?!... Повярвайте ... Турция наистина е готова да инвестира и реализира без да се поддава на какъвто и да е комплекс и претенции, всичките блянове на българите...защото знае че са един благосъстоятелен и много по мъжки народ от другите на Балканите. Мицотакис направи всичко възможно да отбие трасето към Солун и Скопие...a и не е ли време вече да се отърсите от 150 годишния си сън и да видите кой ви е приятел, кой ви е враг ?!..

    Коментиран от #19

  • 14 Верно ли ?

    21 17 Отговор
    Феса е руска ку.ва.За нарочно ни пуска примати.Да ни плюят от ЕС.

    Коментиран от #15

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Дали пък

    7 15 Отговор
    не е там за резервни части за шести блок на АЕЦа дето спря?..... След днешното гласуване за оръжия за Украйна, резервни части ще видим от Русия, ама друг път.....
  • 17 БЪЛГАРИЯ БЕЗГЛАСНА

    25 0 Отговор
    НА ШАПКАРА КАК МУ ЗВЪННННА ТЕЛЕФОНА И СЛЕД 5 МИНУТИ Е ПРИ СУЛТАНА ----БОЙКО БЕШЕ СЪЩИЯ .....БЕЗ КОМЕНТАР ......
  • 18 Българските турци

    17 27 Отговор
    Ние знаем че Гърция никога не е била заплаха за Турция и турския народ !!! Ние сме дълбоко разочаровани от факта че гръцките политици и техните кукловоди постоянно нагнетяват турска фобия и параноя за да държат пулта на ефикасната гръцка машинка за манипулиране и пропаганда в безтуй сеизмичния Балкански полуостров !!!...Знаем също че оръжието което трупат и с което парадират церемониално е крайно недостатъчно за да навредят на Турция но е предостатъчно за да държат камшика в свои ръце срещу безтуй военно скопените балкански народи !!! Разочаровани сме и от факта че българите доброволно и дори с охота приемат зависимостта от газовия конектор с гръцки кран когато имат транзитен тръбопровод през територията на страната си който само с един тактичен "дрибъл" може да се превърне в основен енергиен източник за България !!!
  • 19 Какви ги плещиш?

    8 13 Отговор

    До коментар #13 от "Българските турци":

    Не разбираш ли че властта в България е узурпирана от продажни фашисти, които са кукли на конци на САЩ и ЕС. Тях не ги интересува какво мисли народът.

    Коментиран от #28

  • 20 Петров

    16 2 Отговор
    За Ердоган, проявите на тероризъм са едно, за Радев друго.......но моабет да става....
  • 21 Малкото султанче

    25 2 Отговор
    отишло при големият султан.... и яло лукум
  • 22 МИРО

    18 1 Отговор
    РАДЕВ Е ИЗПЯТА ПЕСЕН!!!
    ДА СЕ МАХА ТОЙ ДО ЕСЕН!!
  • 23 Де факто,

    4 3 Отговор
    Радев е одобрил военните операции в Ирак и Севера Сирия...хм...така се оказва

    Коментиран от #24

  • 24 А гъкне, а няма азерска газ

    4 1 Отговор

    До коментар #23 от "Де факто,":

    .....................
  • 25 Ердоган, днес бая срещи е имал гледам

    7 21 Отговор
    ОТДЕЛ "КОМУНИКАЦИИ". 12 09 2022 Г........ Президентът Ердоган прие председателя на Газпром Милър
    Президентът Реджеп Тайип Ердоган прие президента на Газпром Алексей Милер в имението Вахдетин.

    Президентът Ердоган се срещна с президента на България Радев
    Президентът Реджеп Тайип Ердоган се срещна с президента на България Румен Радев в имението Вахдетин. ............ Президентът Ердоган прие министър-председателя на Албания Рама
  • 26 Ердоган

    9 22 Отговор
    „Българските турци са здрав мост на сърцата между двете страни“

    Президентът Ердоган благодари още веднъж на президента Радев за подкрепата, която оказват на бизнесмените в България, чиито инвестиции надхвърлят 2,5 милиарда евро, и продължи думите си по следния начин........ Миналата година търговският ни обем достигна 6 милиарда долара. Нашата обща цел е да увеличим това до 10 милиарда долара за кратко време след днешните преговори. 
  • 27 Хахаха

    13 3 Отговор
    президента на Газпром Алексей Милер и Радев са се "засекли" в имението Вахдетин.
    В българските медии обаче не се споменава и думичка!
  • 28 Българските турци

    13 25 Отговор

    До коментар #19 от "Какви ги плещиш?":

    А с каква логика и с какъв предтекст могат да попречат на България да се сближава и съдрудничи по "интимно" със страна съюзник и 70 годишно членство в НАТО ! Някой може ли да пречи на Орбан когато флиртува с Тюркския съюз или застава солидарно до Ердоган срещу Швеция и Финландия ?...Комплексите и предразсъдъците са опиум за размътване на разума...Докато не се отърсите от тях ще продължавате да се лутате от скиптър на скиптър !!!
  • 29 Рийш ли?

    17 8 Отговор
    Тази съвместна работа ми прилича на разказа за синора. Комшиите май са намислили нещо. Метър по метър, километър по километър, част от територията край Ропотамо май си отиде от нас- хоп, троп, хоп, троп ...

    Коментиран от #30, #31

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Комплексар

    9 1 Отговор

    До коментар #29 от "Рийш ли?":

    Какво Ропотамо ве пич Турците са огромна държава с огромна територия че един декар въобще не им е на оная работа
  • 32 Башибозука

    2 1 Отговор
    Предубеденоста е бавна но сигурна отрова. Няма смисъл от доказателства и добронамереност. Остави всеки сам да си сърба туй което е надробил. България без българи. Това виждам в бъдещето.
Новини по държави: