Last news in Fakti

10 Декември, 2022 18:55 2 860 17

Принцът, който искаше да управлява "Четвъртия германски райх"

  • адолф хитлер-
  • германия-
  • райх-
  • преврат-
  • принц-
  • полиция-
  • хайнрих ройс-кьостриц

Той е искал да застане начело на Германия

Принцът, който искаше да управлява "Четвъртия германски райх" - 1
Снимка: Shutterstock

"Преди 30 години той беше модерен, здраво стъпил в съвремието, духовит предприемач", разказва шокираният принц Хайнрих XIV Ройс-Кьостриц за далечния си роднина принц Хайнрих XIII. След това обаче той многократно преживял разочарования и впоследствие се радикализирал. Въпреки всичко никой не си е представял, че брокерът на недвижими имоти ръководи конспиративна група.

Точно в това обаче федералната прокуратура упреква 71-годишния принц. Твърди се, че той е бил начело на политическата структура на "Гражданите на райха". Тази седмица 25 от тях бяха арестувани в широкомащабна полицейска акция. Те са обвинени в планиране на държавен преврат с цел Германия отново да бъде превърната в монархия, която да бъде управлявана точно от принц Хайнрих XIII.

Стопроцентов "гражданин на райха"

Принцът, наследник на благородническата фамилия Ройс, пази възгледите си в тайна дълго време. В реч, която изнасяа в Цюрих през 2019 година, те излизат наяве. Неясно е защо му е позволено да представи конспиративните си теории, облечени в анекдоти.

Хайнрих XIII необезпокоявано обяснява, че германската държава като суверенен субект на международното право е престанала да съществува през 1918 и че разделението на властите в днешната Федералната република е илюзия, а политиката е спектакъл. След Първата световна война зловещите кръгове на финансовата власт превърнали Германия в своя машина за печатане на пари.

Всеки, който някога се е занимавал с "Гражданите на райха", знае, че това е приблизително най-общото обяснение на идеите им. Но в речта си в Цюрих Хайнрих дава обяснение и за личните си мотиви, а именно историята на семейството си. Това е "династия, лишена от собственост след 1000 години управление", казва той.

Благородническата фамилия Ройс

Всъщност благородническият род на Ройс - доста непознат дори в Германия - е стара династия с богати традиции. Около 1100 година Хайнрих IV - римско-германският кайзер, който предприема известното покайно пътуване до папата в Каноса - превръща семейството във феодални владетели. Ето защо, между другото, и до днес всички мъже в семейството се наричат с първите си имена.

От XII век нататък родът Ройс управлява като съдебни изпълнители различни територии в днешните федерални провинции Бавария, Тюрингия и Саксония, както и на територията на днешна Чехия. От 1329 нататък членовете на рода Ройс управляват в ранг на принцове и по този начин принадлежат към висшата аристокрация. От фамилията произлизат дипломати и офицери, както и велик магистър на Тевтонския орден. А сега и главен конспиратор.

Подобно на всички германски и австрийски благородници, Ройс губят претенциите си за власт след края на Първата световна война през 1918 година. Княз Хайнрих XXVII Ройс, дядо на Хайнрих XIII, абдикира. Земите им през 1920 са включени в новосъздадената Свободна държава Тюрингия. Имотите им на територията на бившата ГДР са отнети от комунистическото ръководство в съветската окупационна зона през 1945.

Въпреки че самият Хайнрих XIII е роден през 1951 година, вероятно не може да се примири с това. През 2019 в Цюрих той говори за щастието, в което са живели хората под прякото управление на рода му в миналото и нещастието, което изпитват сега - оставени на "милостта на кафкианските условия на демокрацията".

Принцът се оплаква и от дългогодишните си безплодни опити да си върне земите на рода си по законов път, което му струвало немалко пари. Днес той вече се бил примирил, че тази борба била безсмислена, защото неговото мнение е, че съдебната система и юристите в Германия като цяло били подчинени на "неправомерното" правителство.

Борба за семейното наследство

През годините Хайнрих XIII вероятно е похарчил много време и пари, например за откупуването на ловния замък Вайдманслуст, за която се твърди, че е служила като място за срещи на предполагаемите организатори на преврата. Освен това той води съдебни дела за имоти от името на майка си, която умира през 2019. Въпреки това той далеч не е толкова неуспешен в това отношение, колкото твърди. През 2008 им е присъден замъкът Талвиц в Саксония. Но родът Ройс може да се похвали и с други успехи. През 2002 Административният съд на Кьостриц признава, че отчуждаването на тамошния замък (частично разрушен), включително и на парка, е било незаконно.

"Леко объркан"

Принц Хайнрих XIII се оттеглил от семейната асоциация, която има около 60 членове, още през 2008 година. А след речта в Цюрих принц Хайнрих XIV Ройс-Кьостриц вече се бил "дистанцирал изцяло" от него, казва той самият. Той бил потресен и от една случка през август тази година на фестивала в Бад Лобенщайн в Тюрингия. Принц Хайнрих XIII бил там заедно с депутата от "Алтернатива за Германия" Уве Трум и бившия тамошен кмет Томас Вайгелт, когато последният внезапно се нахвърлил върху журналист, отразяващ темата за движението на "Гражданите на райха". Според телевизия MDR някогашният добър предприемач в сферата на недвижимите имоти очевидно се е превърнал в "объркан старец", който е "пристрастен към заблудите на конспиративните теории", казва принц Хайнрих XIV Ройс-Кьостриц.

Автор: Ян Валтер


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    33 8 Отговор
    Днес и мене ме изкараха че искам да правя преврат.А само участвах в похода за мир и неутралитет.Голям страх ги тресе нашите управници.

    Коментиран от #4, #6

  • 2 Адам Хилтън

    38 4 Отговор
    Какви са тия гонения на основа на политически виждания бе Дойчланд? Нали бяхте "демокрация"?
  • 3 DW - Пропаганден машинен

    30 3 Отговор
    Нищо няма да излезе от тази постановка, чиято цел е да страхува логично и правилно мислещите противници на джендърлиберастичната доктрина!
  • 4 И аз бях на днешния

    10 22 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    пуч в София, видях само дъртаци и фатмаци, облечени в зелени дрехи и чорапи ! Мъка, голяма мъка!
  • 5 Боже

    8 1 Отговор
    Прибери си версиите. И игумена да изхвърли вкиснатото хеле.
  • 6 А бе

    10 22 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Не се излагай ,видяхме ги всички пенсионери излезнали на протеста .
    Горките хорица още живеят в Живково време .не знаят къде се намират ,тръгнали да подкрепят Путлеристан .

    Коментиран от #8

  • 7 Роза

    17 2 Отговор
    Престанете да ни занимавате повече с този смехотворен "преврат" на дядовци!
  • 8 Последния Софиянец

    14 5 Отговор

    До коментар #6 от "А бе":

    Ами тогава защо продължават да лъжат? Защото се видя днес че цяла София е с нас

    Коментиран от #11

  • 9 Йеронимус БОШ

    17 2 Отговор
    Стига глупости ? 20 човека да свалят правителство и да направят преврат !
  • 10 Двуок ЦИКЛОП

    16 3 Отговор
    Бруталната западн0 - цивилизационна ПРОПАГАНДА !
  • 11 Коренят софиянец

    6 4 Отговор

    До коментар #8 от "Последния Софиянец":

    Коренните софиянци с големите шопски сопи не са с измислени софиянци от Живкова време
  • 12 И той

    5 2 Отговор
    като нашия цар имал мерак за имоти.
  • 13 1122

    3 3 Отговор
    Е,като си вземе земите,тогава кой ще живее по добре? Народа или той.Направо не ми се вярва,че народа ще е по добре....да видя няма да повярвам....никога това не се е случвало при нито един строй.
  • 14 Наблюдател

    6 1 Отговор
    Явно соросоидните лоботомии са изпилили мозъка на немците до пълна гладкост. Щом им поднасят подобни "новини" за отвличане на вниманието. И в моя вход едни баби подозрително шушулката нещо уж рецепти за туршия, да бе да. Явно заплашват евро-атлантическата ни власт. Време е ДАНС, манс, ЦРУ, ФБР и...да се намесят
  • 15 Сатана Z

    8 2 Отговор
    Те това е истински Германец.След ареста му от ГЕСТАПО много Германци ще се замисля за алтернативата ,която принц Хайнрих XIII им предлага,а тя е Имперска Германия.На немците,не на ордите тарамбуки превзели Фатерланда.Империя като на Кайзер Вилхелм ,на Ото фон Бисмарк .Не като днешна окупирана Германия с назначен от САЩ Кайзер ,бледо подобие на Хелмут Кол или визионера Герхард Шрьодер.
    Рано или късно Немците ще се събудят от летаргията и промитият им от Американските евреи мозък ще почне да дава на късо и чудото ще дойде .Независима Германия на Немският народ

    Z
  • 16 Вирус

    1 1 Отговор
    Зелето пак глупости пишат то това си е в главите на германците от всв затова си спретнаха ес
  • 17 Мая

    4 0 Отговор
    Този възрастен човек от рода Ройс и хората около него критикуват зависимостта на ФРГ и ЕС от САЩ. Не се крият. Това е предупреждение към критиците на така наречения Евроатлантизъм.
    Интересно кой финансира нашите Евроатлантици...
Новини по държави: