11 Декември, 2022 08:29 7 235 49

Можеше ли опитът за преврат в Германия да успее?

  • преврат-
  • германия-
  • полиция-
  • берлин-
  • демокрация-
  • алтернатива за германия

Доколко реалистичен би могъл да бъде подобен опит?

Можеше ли опитът за преврат в Германия да успее? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Планът на 25-та арестувани и десетките им поддръжници изглеждаше ясен: "По наши данни обединението си е поставило за цел да премахне съществуващия държавен ред в Германия - свободния демократичен ред, чрез насилие и военни средства". Така главният прокурор Петер Франк описа причините, довели до мащабна акция тази седмица срещу привърженици на така нареченото движение "Граждани на райха".

Премахване на свободния демократичен ред - какво означава това? Това може да означава нападение срещу политици, щурм на Бундестага, сваляне на федералното правителство, разпускане на съдебната система, приобщаване на военните. Възможно ли е подобно нещо в Германия, която има 75-годишна демокрация, конституция, стабилни структури и разделение на властите?

"Държавата е добре защитена, абсолютното мнозинство от гражданите не само се чувстват демократи, но и смятат, че демокрацията заслужава да бъде защитавана", казва пред Дойче Веле социалният психолог Андреас Цик от университета в Билефелд.

Тимо Райнфранк, управляващ директор на фондация "Амадеу Антонио", която има за цел да укрепва гражданското общество срещу десния екстремизъм, потвърждава: "В Германия едва ли може да се осъществи истински държавен преврат, държавният ред и конституцията са твърде солидни."

Арестуваните не са случайни

И все пак: Цик, Райнфранк и много други експерти предупреждават да не се подценяват арестуваните и свързаните с тях военизирани елементи. Групата е особено опасна, предупреждава Себастиан Фидлер, говорител на Социалдемократическата фракция по въпросите на престъпността. Движението "Граждани на райха” като цяло е способно и готово да извърши сериозни терористични атаки срещу държавата, казва експертът по тероризма Петер Нойман.

Какво прави групата толкова опасна? Една от причините е съставът ѝ, а друга - идеологията, която свързва нейните членове. 25-та, за които се твърди, че са планирали преврата, очевидно принадлежат към общност на екстремисти - сред тях има "Граждани на райха" и инакомислещи, отричащи меркие за борба с Ковид.

Общото между тях е, че отхвърлят демократичната държавна структура. И още: те не са от периферията на обществото. "Те са отчасти образовани, имат професии и могат да изградят паралелно общество. Така те могат в продължение на години да развиват затворена среда, съюзявайки се с други групи", казва Цик.

Опасност за върховенството на закона

Сред арестуваните има съдийка, бивша депутатка от дясната популистка партия "Алтернатива за Германия" (AfD), аристократи, бивши военни и служители на полицията. С други думи хора, които имат контакти, познания за демократичните институции и финансови ресурси. Някои от тях имат и опит в боравенето с оръжие. По време на акцията са иззети множество оръжия.

Това превръща арестуваните и техните поддръжници в опасност за върховенството на закона, макар че те едва ли ще успеят да го поставят на колене. "Преврат няма да стане, но идеологически отломки могат да се насочат към друг вид екстремизъм, както и към центъра", казва Цик.

Защото всички тези хора са обединени от опасна идеологическа смес. Някои от тях вярват в държава в държавата, която действа тайно, и се придържат към антисемитски конспирации. "Основното тук е и това, че идеологиите на много от групите на практика изискват сваляне на правителството, защото не признават формата на управление и демокрацията", анализира Цик.

Пандемията и свързаните с нея протести допринесоха за радикализирането на тази сцена, заключават много експерти. Някои хора са загубили вяра в демократичната държава и са станали податливи на псевдоборби за свобода и създаване на алтернативна държава.

Нов феномен на "конспиративен екстремизъм"

"Гражданите на райха" например се занимават с въпроси като свободата и съпротивата и така ангажират общественото внимание. "Протестите по време на пандемията обединиха различни групи от центъра на средната класа, десния популизъм, десния екстремизъм, конспиративно ориентираните и други среди чрез идеологиите на съпротивата и свободата", казва Андреас Цик.

Говорителят на Социалдемократическата партия по въпросите на престъпността Себастиан Фидлер препоръчва да се спре с лепенето на етикети на групи като "Гражданите на Райха" и други подобни. "Не всички те са "Граждани на Райха", не са класически десни екстремисти, а нещо, което от известно време наричам конспиративен екстремизъм, в случая по-точно десен конспиративен тероризъм".

Отговор на конспиративните теории няма

А политиката и обществото очевидно все още не са намерили отговор на този въпрос. Фидлер например смята, че държавата и политиците вече разбират доста добре как протича радикализацията на десния екстремизъм и ислямизма и са създали съответните програми за дерадикализация. Но по отношение на конспиративните теории те все още не са напреднали толкова. Социалният психолог Андреас Цик също препоръчва да се анализират детайлно различните среди и след това да се разработи план за превенция.

И това изглежда по-належащо от всякога: именно кризите в един сложен свят могат да отблъснат хората от демокрацията, която понякога може да изглежда досадна и сложна, и да ги насочат към простите обяснения, с които примамват конспиративните теории. "Екстремизмът се променя, особено по време на криза", казва Цик. "Обичайно гледаме към масата хора, но малките групи от типа на терористичните клетки са тези, които могат да дестабилизират една държава."

Автор Лиза Хенел


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    59 9 Отговор
    Хумор, сатира и забава е те това е този уж опит за преврат.
  • 2 ТаУмВзе

    64 7 Отговор
    Къв Преврат в Окупирана от краварите германистан бре? Овче зле. За Халифата не се лае де.
  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    21 8 Отговор
    НЕ няма НАЧИН просто НИКОГА

    Коментиран от #41

  • 4 Цру

    31 4 Отговор
    Можеше, ако се бяхме напънали е малко с театрото
  • 5 един от многото

    35 4 Отговор
    Следващия път може и да успее!
  • 6 плюс минус

    41 3 Отговор
    А какво е в България това гласуване
    - платено, нагласено, драскане по бюлетините?
  • 7 И Хитлер плавно е постигнал целта си,

    50 11 Отговор
    и той така е започнал. Тези днес не успяха, но следващият път ще успеят, важно е Германия вече клокочи и скоро ще изригне. Много джендъри се навъдиха и трябва да се вземат мерки навреме. Запада ще се самозатрие с тази .едарастия. САЩ вече със закон я прие!?
  • 8 Стефанов

    47 9 Отговор
    Превратът си го измислиха червено-зелените, за да могат да се окопаят още повече във властта. 3000 полицаи са участвали в "постановката", а вътрешната им министърка не иска да гони незаконните мигранти от Германия, които изнасилват жени.
  • 9 Палячовци

    47 8 Отговор
    Дойче,Германия поздрави и одобри преврата в Украйна ,но нададе рев срещу измислени глупости за преврат в Германия .Каква е разлика от Украйна и Германия ??????А знам ,двуличието на Европа ,нали ?
  • 10 притеснен

    41 4 Отговор
    Какво ще стане с колегията на Deutsche Welle при ефективен преврат в Германия?

    Коментиран от #17, #19

  • 11 Яне Сандански

    39 6 Отговор
    Каква демокрация може да има във васална и окупирана държава? 40000 американски войници ,сума ти бази американски ,това вилает ,но демокрация .

    Коментиран от #39

  • 12 Герги

    16 9 Отговор
    Преврат от 25 човека...,няма как да стане...Много повече трябва да са арестуваните и най вече от силовите структури...от армията...Да се посъветват германските служби с Ердоган,....
  • 13 Едно време комунягите така са дошли

    21 26 Отговор
    Прадядо ми разказваше как никой не вервал, че "тия хаймани и разбойници ще се задържат"., когато едно време комунистите подкрепени от Рося правят преврат и ОКУПИРАТ властта в България. И така 45 години... Викаше - сбраха сите отрепки и боклуци от село и после тия се върнаха като "заслужили партизани", раздаваа им апартаменти, привилегии - цял живот на хранилка, че и децата им.
  • 14 1944

    4 25 Отговор
    дори посещение на тоалетна ако е с рООсийско участие е обречено на неуспех.

    Коментиран от #18

  • 15 От страни

    23 3 Отговор
    Тия наивняци кво са очаквали след като се слуша всичко в Германия включително смартфона на "салама". От кого се слуша - познайте от един път. Хората са искали да спасяват Германия, да спасяват Европа ама не стана. Няма го вече немския дух. Прогнозите за 24-25 година - ГЛАД в Европа.
  • 16 С.П.

    43 2 Отговор
    И на децата в детската градина стана ясно, че това беше един твърде неуспешен опит за представление. Социологическите проучвания в Германия ясно показват, че болшинството от германското общество не одобрява Шолц и правителството му, че легитимността на Шолц липсва, тъй като суверенът не го иска като канцлер. И тук дойде глупавата идея да съчиним някакъв опит за преврат с цел консолидация на обществото около немското правителство и така да дигнем рейтинга на канцлера. Твърде евтина пропаганда...
  • 17 От страни

    19 1 Отговор

    До коментар #10 от "притеснен":

    За да ти отговоря трябва да знам има ли покрай редакцията на зелките дървета и здрави ли са им клоните.
  • 18 От страни

    22 5 Отговор

    До коментар #14 от "1944":

    Толкова сте навити че за банички да се приказва все Русия приплитате. За съжаление сте....

    Коментиран от #24

  • 19 Ще тичат да си правят

    14 2 Отговор

    До коментар #10 от "притеснен":

    Офис в американското посолство
  • 20 Урюрвкос

    23 2 Отговор
    винаги първата палачинка прегаря но втората може да е по добра
  • 21 123

    28 2 Отговор
    Глобалистко-сатанинската пасмина губи почва под краката.
  • 22 Мия

    2 17 Отговор
    Следващият опит със сигурност ще успеят.Тази организация е създадена от особено опасни елементи.В тях няма грам сдържаност,няма съчувствие,да не говорим за състрадателност.Те са изключително жестоки и опасни.
  • 23 Много Германци си пожелаха

    30 2 Отговор
    Да беше истина този преврат!
  • 24 1944

    1 19 Отговор

    До коментар #18 от "От страни":

    въпреки вас живеем по добре от господарите ви в блатата около масква. ама що вие не отивате там се чудя?

    Коментиран от #27

  • 25 Райнхард

    32 1 Отговор
    Сред иззетите оръжия са и моите от офиса,два пистолета от 18 век,които са на цена от около 5000 € и богат инкрустирана испанска шпага,която струва около 3000€ и е особенно опасна и годна за преврат 🤣
    Европа се управлява от луди!
  • 26 Паралели

    4 22 Отговор
    "Граждани на райха" са инакомислещи, отричащи мерките за борба с Ковид, бивши военни и пенсионирани офицери от силовите структури с крайнодесна мотивация и екстремисти ... Протестите по време на пандемията обединяваха различни групи от средната класа, десния популизъм, десния екстремизъм и други конспиративно ориентирани хора"

    Я да видим сега , кои са и какви са повечето от членовете и избирателите подкрепящи партия "Възраждане" и какъв е лидерът им, който организираше и правеше масови протести срещу мерките за борба с Ковид и кои бяха разпространителите и защитниците на русофилството и руските конспиративни теории...???!
  • 27 От страни

    13 2 Отговор

    До коментар #24 от "1944":

    Оуууу, ама това ли е цельа на лъжите ви? По добър живот? Живот като на господарите? Тая кал дето сте сбрали в душата си, лъжите дето расказвате не са никак добре за вашия добър живот. От това се боледува и се умира.... За съжаление сте.
  • 28 Германеца

    16 2 Отговор
    пие, условно по пет бири на ден. Досега вече са му взели две. Ако му вземат още една доста германци ще облекат кафявите ризи.
  • 29 Йеронимус БОШ

    20 2 Отговор
    Поредната МЕДИЙНА ПРОПАГАНДА ! 20 човека с джобни ножчета и да направят преврат !!! Стига глупости !
  • 30 1234

    15 0 Отговор
    Хората се борят за подобряване на живота и те ги изкараха лоши,лоши са подчинените и надупените, които тормозят народа
  • 31 воденМАДАГАВУР

    11 2 Отговор
    По тази логика ПРЕВРАТ ли ще наречете , когато преди време хората масово излязоха по улици и площади , за да протестират срещу ТИКВАТА , ШАЙКАТА и авторитарното им властване ? И за капак бяха бити от бойковите репресивни органи и то напълно демократично и хуманно бити , без окото на ТУЛУПА от Банкя да мигне !
  • 32 Иво Христов го каза много точно

    15 1 Отговор
    Относно опита за преврат в Германия проф. Христов каза, че има напрежение между проатлантическите брюкселски елити и старите аристократични континентални елити, които желаят по-независимо поведение на Европа.
  • 33 Перо

    17 1 Отговор
    В Германия преврата е “недемократичен”,а в Украйна “демократичен” с “евроатлантически ценности”!
  • 34 Механик

    14 1 Отговор
    Преврат от 25 човека? Че те толкова човека. дори домоуправителя на жилищен блок не могат да детронират, камо ли цяла държава.
    Просто "гоним вещици" под мотото "демокрцията е в опасност".
    Само обърнете внимание, как така лееекинко включват в гоненията и хората които са против измамата наречена ковид.
  • 35 Ако превратите се ръководят от САЩ

    11 1 Отговор
    Са демократични и необходими и за доброто на населението, в другите случаи са опасни и не демократични
  • 36 според някои автори,

    8 1 Отговор
    конспиративните теории за "ерата на Водолея, и предстоящия Златен век, свобода и равенство" през 19 век, и последвалите кризи и войни, са довели през 20 век, до появата на комунизма, нацизма и фашизма. Обикновенно в създадения хаос, успяват най агресивните, безкрупулните, опортюнистите, и тези общности се
    възползват, от естествения стремеж и вяра на човешките същества. И както бе споменато тука в постовете, и нацистите и комунистите превземат властта, постепенно, но идва момент, когато вече е късно. Това вече е изживяно, но сме залиняли интелектуално, духовно, и като нищо ще си причиним някоя "диктаторска" беля!
  • 37 Реалист

    16 1 Отговор
    Само прочетох за страшната смъртоносна опасност от инакомислещите, които отричат величествените демократични мерки за борба с ковид и приключих с четенето на статията. Да наричаш демокрация затварянето на хора, боденето им като животни в обор, слагането на QR кодове на човешки същества все едно са конзлагеристи или стока в магазина, хайде моля ви се. Само това е достатъчно че беше наречено Демокрация, за да ни стане ясно за какво иде реч в Германия! Вземете си я тая демокрация, не я искаме.
  • 38 смешно е дори като теория,

    9 0 Отговор
    че 50 човека могат да направят преврат! Реалната опасност обаче съществува при това не от малките групировки, а от народа, който ежедневно обеднява и не знае как да се справи с голямата икономическа криза, вероятността Blackout е много голяма и тогава може би да се стигне до гражданска война, защото търпимостта също има граници, а народната вълна няма контрол като се отприщи, така че по моя преценка сегашното правителство няма да издържи мандата си до край. Въпрос на време..

    Коментиран от #40

  • 39 само в Германия

    8 0 Отговор

    До коментар #11 от "Яне Сандански":

    Америка има 181 военни бази, основната е в Рамщаин, вчера качих видео в Тубата колко са американските бази в целия свят по информация от Statista.

    Коментиран от #49

  • 40 Историк

    10 0 Отговор

    До коментар #38 от "смешно е дори като теория,":

    Европа не си научи урока!
    Когато немеца допие последната си бира,стане от дивана и загаси с дистанционното си телевизора...е, цял свят знае какво следва!
  • 41 ценов

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Ееееей,упорит си като пашкулив вла , ни в клин,ни в ръкав! За пореден път ти казвам-шотландската гайда в сравнение с мозъчният ти капацитет е връх на игла! Не замърсявай пространството и без това сте много! Чувал ли си приказката „Никога не казвай никога“?Можеше разбира се,ако се ръководеше от ГРУ илиЦРУ! Най - вероятно е замесено МИ 6 и ето ти резултата! Мисли, по-точно чети,но ти едва ли знаеш английски и руски!На български и румънски нищо няма да научиш,освен плява,която ръсиш!

    Коментиран от #43

  • 42 Еми

    4 2 Отговор
    Постепенно мамаша набира скорост и скоро ще се молят да спре у ГДР то
  • 43 какво очакваш

    3 1 Отговор

    До коментар #41 от "ценов":

    от някой с IQ 0,01%?
    Толкова си може човека🤣, принципа "никога не казвай никога" е и мой принцип, аз не изключвам всевъзможни варианти, напълно си прав!
  • 44 Българските турци

    6 0 Отговор
    Щом официалната власт отъждествява случая като тероризъм и екстремизъм трябва да спрем и да се замислим !...
    - Защо в Германия където секретните служби които не пропускат нищо с легендарната си немска педантичност именно сега решиха да предприемат нещо срещу такова конспириране за което знаят от дълго време!
    - Дали ЦРУ и военното разузнаване на НАТО се опасяват че и "германският потенциал" по подобие на "турския потенциал" са на път да разкъсат веригите в които са оковани от края на ВСВ ?!...
    - След като оцепиха британците от ЕС каква съдба отреждат САЩ на останалите два локомотива на ЕС ,Франция и Германия ?!...
    - И дали операцията в Германия не е началото на прекрояването на проамериканската Европейска позиция ?!...
    - И последно , след станалото със Северните потоци в Балтийско море не ви ли прилича всичко на 11 септември ... и не ви ли се струва че се тъкми Вторият кръстоносен поход вече срещу нови сатанизирани терористични "черни овце"?!...
  • 45 Мечока

    4 1 Отговор
    Ако искаха да успеят трябваше да поискат помощ от Русия
  • 46 Хи хи хи ! Голям майтап !

    5 2 Отговор
    То уж щяха да свалят Путин .....ама се оказа друго нещо преврат във Германия !!!! Дойче ЗЕЛЕ какво ще каже по въпроса ......освен , че ПУТИН е виновен ?????

    Коментиран от #47

  • 47 Ми то........

    6 1 Отговор

    До коментар #46 от "Хи хи хи ! Голям майтап !":

    Другия път хитлеристите ще превземат райха .....то и във Австрия ще е същото .....и навсякъде по Европа ! Дотегна им на народите ЕС да гледа Украйна и да и дава помощи и оръжие , а да загася лампите и климатиците на народите си !!!!
  • 48 Абе

    2 0 Отговор
    Сериозно ли. Това е само шум за заблуда на населението, отвличане на вниманието от истинските проблеми. Бла Бла за простолюдието. Само глупак може да повярва.
  • 49 Рушлямист

    0 2 Отговор

    До коментар #39 от "само в Германия":

    Тубата е жендърско не го гледаме, пусни го във Вконтакте може и да го видим.
Новини по държави: