Last news in Fakti

24 Декември, 2022 11:37 2 906 16

Германия: руска "къртица" във външното разузнаване

  • шпионаж-
  • русия-
  • германия-
  • разузнаване-
  • шпиони-
  • бнд-
  • държавна измяна

Обвиненията са тежки: служител на германското външно разузнаване е обвинен в държавна измяна

Германия: руска "къртица" във външното разузнаване - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

По подозрения в държавна измяна беше арестуван служител на германското външно разузнаване БНД (Bundesnachrichtendienst). Претърсени са апартаментът и работното място на обвиняемия и на още едно лице. В официално съобщение на прокуратурата се посочва, че обвиняемият Карстен Л. "е предал на руска разузнавателна служба информация, която е получил в хода на професионалната си дейност."

Службата не дава повече подробности

Според председателя на разузнавателната служба Бруно Кал сдържаността и дискретността са много важни сега. Като подчертава безскрупулността и готовността на Русия да използва насилие, той отказва да съобщи публично други подробности по случая. "Всяка подробност от този процес, която стане публично достояние, означава предимство за противника в намерението му да навреди на Германия", посочва Кал. Не е ясно и кога заподозреният е бил разкрит. В изявлението на председателя на БНД се казва: "След като БНД научи за възможен случай на държавна измяна в собствените си редици в хода на разузнавателната си дейност, незабавно започна обширно вътрешно разследване. А след като подозренията се потвърдиха, незабавно беше уведомен федералният прокурор.”

"Важен удар срещу руския шпионаж”

Министърът на правосъдието Марко Бушман също отбелязва важността на случая. "Ако подозренията се потвърдят, ще означава, че е бил нанесен важен удар срещу руския шпионаж", пише той в профила си в Туитър. "Това показва колко бдителни трябва да бъдем." Според Наказателния кодекс в особено тежки случаи като този измяната може да се накаже с лишаване от свобода за най-малко пет години или с доживотен затвор. Такъв случай е налице, например, ако извършителят е злоупотребил със служебното си положение, което му налага да опазва държавни тайни.

Заподозрени шпиони и в други държави

През тази година случаи на подозрения за шпионаж станаха публично достояние и в други европейски държави. Австрийски следователи разкриват, че един грък е заподозрян в шпионаж. Твърди се, че е предоставял информация на Русия във връзка с войната в Украйна. В Норвегия полицията арестува мъж за незаконни полети с дрон, за когото се твърди, че е син на доверено лице на Путин.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 РЕШЕНИЕТО Е

    12 4 Отговор
    ДА СИ ИЗБИЕТЕ ВСИЧКИ РАЗУЗНАВАЧИ, ....ГАРАНТИРАНО ЩЕ ПРОЧИСТИТЕ ПОНЕ 50%...!
  • 2 Боруна Лом

    9 2 Отговор
    ТО КАНЦЛЕРА,НЕ ЗНАЕ НА ЧИИ ХОРА Е

    Коментиран от #11

  • 3 Шпионин на Путин

    14 5 Отговор
    Стоя си на поста, ще ме хванат за лоста.
  • 4 ЕДГАР КЕЙСИ

    14 5 Отговор
    В БЪЛГАРИЯ И МАЛКИТЕ ДЕЦА ЗНАЯТ КОЙ Е ........ "КЪРТИЦАТА" В БЪЛГАРСКОТО РАЗУЗНАВАНЕ........ ТОЙ Е ........ ЯРАГУРД НЕМУР ВЕДАР ...... ФАКТ !

    Коментиран от #7

  • 5 ха ха

    21 5 Отговор
    айде стига с тия сапунки по нареждане на холивуд
  • 6 Хъхъ

    10 7 Отговор
    В България всичките къртици са в управлението ГЕРБ-ДПС-БСП-Възраждане-БВ Радев,Гешев,Борисов и други славни герои от миналото …

    Коментиран от #8

  • 7 МЪДЕСТ

    7 16 Отговор

    До коментар #4 от "ЕДГАР КЕЙСИ":

    Министър председател на БЪЛГАРИЯ в периода 1950-1956 г. е полковник от НКВД с псевдоним Спартак. Става въпрос за сатрапа - вълко червенков. За бай тошо не знам, но тези преди него, комунистически министър председатели, до един са офицери от Лубянка... Цялата ни държавна структура е окупирана от руските агентурни\"спящи клетки\", единствено ген. Б. Борисов успя да пробие ограниченията с хитрост, защото го подцениха интелектуално него, а и БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД е умен и мъдър. Освен това, честно казано имахме невероятен шанс с Горбачов и Елцин, а може би и Господ е Българин, че хватката се охлаби и бързо България пое глътка въздух....В българската политика през последните години, освен Бойко, доста други значими фигури са руски резиденти или агенти,.... нека не се заблуждаваме за размера на тази шпионска мрежа, изграждана тук в продължение на 2 (два) ВЕКА, НАРОДЕ????

    Коментиран от #16

  • 8 Възраждане- не!

    13 6 Отговор

    До коментар #6 от "Хъхъ":

    Не се мъчи да ги слагаш между ментетата. По това си личите козяците.
  • 9 като не си стояха на задните части

    21 6 Отговор
    Цял ес изтрещя. Путин ги направи диви и щастливи . Германците се лутат като кокошки - то преврат щеше да има , то къртици и попови прасета вадят ......

    Коментиран от #14

  • 10 А стига , бе !

    14 4 Отговор
    Ако трябва да опандизим всички подлоги , които продаваха България на Саш и Турция в последните 33 години ... ще трябва да затваряме парламента .
  • 11 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 2 Отговор

    До коментар #2 от "Боруна Лом":

    ГРАДСКИ такаЕ
  • 12 Мюлер

    12 0 Отговор
    Щирлиц излез!Няма ме! Ботушите ти са пред вратата.Може да съм излязъл бос!Ех този Щирлиц пак се измъкна!
  • 13 Адрес 4000

    5 2 Отговор
    При нас е тчно обратното руските къртици търсят съвестните хора и ги отстраняват.
  • 14 Незнаещ

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "като не си стояха на задните части":

    Вярваш ли си или ти е мечта от детството?Или е актуална тема в беседката пред входа на бутилка пласмасова бира??
  • 15 пенко

    2 2 Отговор
    РУСИЯ СЕ Е БА ВА С ЕВРО ПИТЕЦИТЕ !!!!! НАТОПИ ТУК ТАМ ПО НЯКОЙ "ПОСТАВЕН " ---И ЗЛОБНО ХИ ХИ КА - НА УСИЛИЯТА НА "ЕВРОПЕЙСКИТЕ СЛУЖБИ " ДА РЕАГИРАТ !?!?!?!? ЕХ ЗОРГЕ - ЗОРГЕ ?
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: