Last news in Fakti

11 Декември, 2022 17:37 3 264 31

Експлозии, стрелба и пътни блокади: какво се случва в Косово

  • косово-
  • експлозии-
  • пътища-
  • стрелба-
  • балкани-
  • сърби-
  • сърбия-
  • напрежение-
  • етническо напрежение

Напрежението между Белград и Прищина е постоянно, откакто Косово обяви независимост

Експлозии, стрелба и пътни блокади: какво се случва в Косово - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Експлозии, стрелба и пътни блокади са белязали изминалата нощ в северната част на Косово, която е населена предимно с етнически сърби, съобщават днес косовската полиция и местните медии, цитирани от Асошиейтед прес. Няма информация за ранени, пише БТА.

Вчера етнически сърби от Северно Косово блокираха основни пътища в региона, за да протестират срещу ареста на бивш член на косовската полиция, който напусна поста си миналия месец заедно с други етнически сърби. Блокадите по главните пътища в района остават и днес, информира Ройтерс. Мисията на Европейския съюз за върховенство на закона, известна като (ЕУЛЕКС) EULEX, съобщи, че през изминалата нощ по разузнавателен патрул на ЕУЛЕКС е била хвърлена зашеметяваща граната, която не е причинила наранявания или материални щети, съобщават агенциите.

ЕУЛЕКС разполага със 134 полски, италиански и литовски полицаи, разположени в северната част на Косово. От мисията призоваха отговорните лица да се въздържат от повече провокативни действия и настояха косовските институции да изправят пред съда нарушителите. Сръбската национална телевизия РТС, цитирана от ТАСС, съобщава днес, че северната част на Косово е блокирана от барикади, издигнати от граждани, както и от полицията. Преминаването с автомобили и пеша през граничните пунктове Ярине и Бърняк е забранено. Нощта на барикадите е била мирна, но напрегната, съобщава РТС.

Напрежението между Сърбия и Косово напоследък се покачи, посочва Асошиейтед прес. В събота президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че ще поиска официално от НАТО разрешение за разполагане на сръбски войски в Северно Косово, като същевременно призна, че е малко вероятно то да бъде получено. Сръбски официални лица твърдят, че резолюцията на ООН, която официално сложи край на кървавите репресии срещу косовските албански бунтовници през 1999 г., позволява на около 1000 сръбски войници да се върнат в Косово. НАТО бомбардира тогава Сърбия, за да сложи край на войната и да изтласка войските ѝ от Косово, което обяви независимост през 2008 г.

Изпращането на сръбски войници в Косово би било възможно само с разрешение от мироопазващите сили на НАТО, които са разположени там след войната. Малко вероятно е това да стане, тъй като би означавало де факто предаване на сигурността на населените със сърби северни райони на Косово на сръбските сили, което може драстично да увеличи напрежението на Балканите, отбелязва АП. "Ние не искаме конфликт. Искаме мир и напредък, но на агресията ще отговорим с всички сили", написа в социалните мрежи министър-председателят на Косово Албин Курти. Курти призова ЕС и САЩ да осъдят насилието в северната част на страната, което според него е организирано от Белград, и предупреди за опасност от дестабилизация на Косово. Тази седмица напрежението между Сърбия и Косово се разпали допълнително заради насрочените за 18 декември предсрочни местни избори в общините, населени с етнически сърби. Президентката на Косово Вьоса Османи отложи изборите за 23 април в опит да успокои ситуацията.

Избори трябва да бъдат произведени, тъй като през ноември представителите на етническите сърби напуснаха постовете си в косовските институции в знак на протест срещу решението на правителството в Прищина да смени сръбските регистрационни номера на автомобилите с косовски. Сръбски депутати, прокурори и полицейски служители също се отказаха от постовете си в местната власт. Напрежението между Белград и Прищина е постоянно, откакто Косово обяви независимост през 2008 г., която Сърбия отказва да признае. Европейският съюз и САЩ опитват да помогнат на двете страни да нормализират отношенията си, но засега без успех. И Сърбия, и Косово искат да се присъединят към ЕС, но Брюксел ги предупреди, че първо трябва да разрешат спора помежду си и да нормализират отношенията си. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че ръководената от него мисия в Косово "остава бдителна".


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Змай

    7 49 Отговор
    бой по плескавиците

    Коментиран от #18

  • 2 ъъъ

    61 2 Отговор
    не,че нещо ... ама май мечката ще играе в съседното село ...
  • 3 Делю Хайдутин

    75 12 Отговор
    Време е сръбската армия да прочисти този бардак.
  • 4 Дякон Унуфрий Араллампиев

    69 9 Отговор
    Май е време Сърбия да си вземете Косово
  • 5 Путинофил

    5 48 Отговор
    Планът на путин за Балканите сработва!

    Коментиран от #31

  • 6 Последния Софиянец

    54 2 Отговор
    От изток война,от север война,от запад война,от юг Ердоган и ние по средата.Лошо!
  • 7 уве

    63 6 Отговор
    държава косово не съществува

    Там има сами ислямизирани шиптери, наркопласьори и сводници, т.е. само сган
  • 8 Бойко Разбойко

    32 1 Отговор
    Със 134 сини каски закъде по напред?
  • 9 Гейчо

    50 7 Отговор
    Нагли мюсулмани подкрепяни от сащ
  • 10 Джердан Шакири

    5 42 Отговор
    Вучич на гайдата да ми посвири
    Само дига гири
  • 11 Да не ви пука

    6 40 Отговор
    Случва се това, че войната идва все по близо до нашите граници и добре, че ни приеха в НАТО, че имаме съседи съмишленици. Иначе досега да бяха ни отцепили поне половината държава за да я подарят на сърбите, както при всеки удобен случай са облагодетелствали всичките ни съседи без изключения с изконно наши територии, населени предимно с българи.
  • 12 Да, бе

    32 3 Отговор
    Наближава нова СВО за декриминализация и деислямизация на туморното образувание, което по случайност беше образуване от същите
    сценаристи, като покрайнините на Русия.

    Коментиран от #16

  • 13 ТАНЮГ

    3 26 Отговор
    Сърбия ще вземе бай курти. По-възможно е сърбите да вземат северозападната част на България отколкото Косово.
  • 14 Анонимен

    38 4 Отговор
    Там се случва нещо като Кърджали и областта да основе собствена държава и САЩ и ЕС да кажат че това е напълно нормално и законно и да пълнят новата държава със оръжия и да ходят като умиротворители на областа която винаги е била част от Сърбия.
  • 15 Боят настана!!

    20 0 Отговор
    Тупкат сърца ни!
  • 16 Вальо

    25 2 Отговор

    До коментар #12 от "Да, бе":

    Прав си започва Балканската Пролет.
  • 17 Запознат

    45 4 Отговор
    "Курти призова ЕС и САЩ да осъдят насилието в северната част на страната, което според него е организирано от Белград"

    А насилието в Косово когато беше част от Сърбия беше организирано от САЩ и тогава пропагандата беше че всеки има право на самоопределение за да могат да откъснат това парче територия от Сърбия.

    А сега когато се бунтуват сърбите те вече нямат право на самоопределение, руснаците в източната част на Украйна също нямат право на самоопределение - изобщо цинизъм и двуличие от "демократичния" запад.

    Коментиран от #25, #29

  • 18 Ха ха

    22 2 Отговор

    До коментар #1 от "Змай":

    Шиптърите у Албания.Тука място нямаш.
  • 19 жива рана

    33 1 Отговор
    Демократичен ФАЩ дали, ще бомби пак сърбите демократично с обеднен уран?

    Коментиран от #26

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Коментар

    21 1 Отговор
    Да внимават дали сатанистите не им разпалват войната по интернет.Може от Даркнета да са харесали сръбкините за бели робини...дано не стане война там.Чудят се къде да разпалят война,за да им върви бизнеса с наркотици,трафик на хора и оръжия.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Източна ромелия

    20 1 Отговор
    трийте факти, ама файда нема. Никой нер може да изтрие от главата на човек какво мисли. Не е ли истина, че американците създадоха Косово и тр подкрепят албанския шовинизъм и национализъм. Но както казах има една случка през 1999 година когато руснаците изпревариха американците за летището в Прищина. Та нека всеки си прави изводите.
  • 24 БГ политиците за България милеем!

    30 1 Отговор
    Отвсякъде се гърмят и стрелят, а ние си дадохме всичкото оръжие на Украйна и си имаме самальоти на хартия за милиарди. После някой да не каже, че българските политици не мислят за България, а само ги бива да се навеждат на силния и да обслужват чужди интереси
  • 25 ттттт

    2 9 Отговор

    До коментар #17 от "Запознат":

    Запознат със русофилска пропагавда си ти. С нищо друго.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Матей преображенски

    7 2 Отговор
    М-да,някакви дребни провокации оттук-оттам,явно някой иска да реанимира този конфликт и точно в този момент.Сърбите няма да се оставят да ги разиграват албанците,въпроса е как ще се намесят нато и РФ.Сърбия е изолирана от Русия ,нямат обща граница,но руските ракети могат да прелетят над Румъния и България.Достатъчно е да поразят американската база в Косово и пътят на сърбите е открит.Такива действия и взаимодействия могат да отприщят истинска военна лавина на Балканите,които още дремят в летаргия.
  • 28 Дякон Унуфрий Араллампиев

    8 0 Отговор
    Разпадането на Австроунгарската империя създаде напрежение в Европа След ВСВ Англосаксите създадоха Югославия Но пропуснаха че Тито ги блъфира и промени ориентацията си към Сталин И започнаха интригите Но Тото с политиката си И ТАКО И ВАКО създаде една истинска демократична Държава която бе съсипана
  • 29 Албанец ама реалиста моля

    5 4 Отговор

    До коментар #17 от "Запознат":

    Само да те информирам ,това важи и за останалите участници по тази тема.

    КОСОВО по времето на СФРЮ е имало собствен , парламент ,териториална отбрана,и полиция, както всички други републики по това време.
    Идва ерата на касапина милошевич и всички знаем какво беше за сажеление.

    Тук става въпрос за ареста на един бивш полицаи които е обвиняем за организиране на терористични нападения на офисите за организиране на свободни и демократични избори но на некой това не му харесва.
    Мола да не изкривите темата като се пише че там (КОСОВО) са мюслимани , итн.

    Когато един човек нарушава законите, въф случая ,използва оръжие срещу органите на реда резултата е яасен- арест.
  • 30 Вирус

    2 1 Отговор
    Ами то америчките ще запалят нов конфликт
  • 31 Грую

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Путинофил":

    Мисля,че наскоро едно разследване беше доказало ,че в смърта на динозаврите има пръст Путин . Е вчера на комшията лапето се спъна и установиха ,че Путин е следял лапето за маршрута на преминаване и собственоръчно е сложил камъка там че да се спъне. 😂😂😂😂😂