Last news in Fakti
  Тема: Украйна

13 Декември, 2022 21:04 8 553 69

Сензация: Как Украйна порази стратегически цели в Русия

  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • ракети-
  • владимир путин-
  • пво-
  • москва-
  • байрактар-
  • дронове

За първи път от началото на войната украински дронове поразиха стратегически цели на руска територия

Сензация: Как Украйна порази стратегически цели в Русия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

"Дори Москва вече не е сигурно място!" Досега верните на Кремъл блогъри и пропагандисти изпитваха наслада от военните кръвопролития, постепенно обаче и у тях се заражда несигурност, дори гняв. „Енгелс“ и „Дягилево“ – имената на тези две летища маркират новата тревожност в Русия. На двете военни летища, откъдето излитат любимите на Путин бомбардировачи с далечен обсег, преди няколко дни избухнаха взривове. За пръв път от началото на войната украински бойни дронове поразяват такива стратегически цели на руска територия.

Украинският удар едва ли можеше да притежава по-голяма символична тежест. Защото бомбардировачите на тези две летища редовно се зареждат с десетки крилати ракети, които после удрят цивилни цели в Украйна – най-често електропроводи и водопроводи.

Още новини от Украйна

Възможни ли са удари и по Москва?

За разлика от Русия, досега Украйна атакуваше само военни цели в съседната държава. След ударите срещу двете летища вече става ясно, че украинците действително могат да нанесат удари и по Москва.

Много експерти са изненадани. „Учудващо е, че руската противовъздушна отбрана (ПВО) не реагира – навярно руснаците просто още не вярват че са възможни такива удари далеч навътре в руска територия“, казва политологът Франк Зауер от Висшето училище на Бундесвера в интервю за ДВ.

Руското министерство на отбраната твърди, че украинските дронове са били свалени, а два бомбардировача били пострадали само от падащите отломки. Но в мрежата се появиха редица кадри от видеонаблюдението в околностите на летището „Енгелс“, на които ясно се вижда, че експлозии във въздуха няма. Затова пък на земята избухва силен взрив.

Експертите все още се чудят с какво точно са били ударени двете летища. Руското министерство на отбраната твърди, че дронът бил съветско производство, а някои експерти смятат, че е възможно да става дума за модернизирана и натоварена с експлозив версия на съветския Ту-141 – един стар разузнавателен дрон от 70-те години на миналия век.

Загадъчни дронове

Улрике Франке от Европейския съвет за външна политика също смята, че е възможно дроновете да са били Ту-141, оборудвани с модерна навигационна техника. Но все пак не приема за чиста монета руската информация, която може би има за цел единствено да покаже, че украинците още са зависими от съветската техника и не могат да си направят собствен дрон.

Да конструираш собствен боен дрон не е кой знае колко трудна работа, обяснява Франке, според която напълно възможно е украинците вече да са го сторили. Тя припомня, че украинците успешно атакуваха с подводни дронове руски военни кораби и находчиво използваха турски дронове „Байрактар“, за да объркват радарните системи на руския флот, след което поразиха морски цели с ракети, насочвани от сушата.

Украинското министерство на отбраната не отговаря на въпроси за производството на собствени дронове. Все пак министърът Олексий Ресников написа във Фейсбук, че само за един месец украинците са сертифицирали седем нови украински дронове. „Ню Йорк Таймс“ пък се позовава на киевски военни източници и твърди, че ударите срещу двете летища наистина са извършени с нови украински бойни дронове, които били разработени по линия на частно-публичното партньорско предприемачество.

Откакто Русия атакува украинската инфраструктура с дронове камикадзе и с крилати ракети, редица части инициативи в Украйна събират пари за „актове на възмездие“. Една от тях събра близо 10 милиона евро само за няколко дни.

Независимо от всичко това украинският военен експерт Олег Катков не смята, че страната му може да пусне бойни дронове в серийно производство. Досега военните технолози в страната разработват предимно разузнавателни дронове. Катков обяснява, че при ударите срещу двете летища се чува звук като от турбореактивен двигател на дрон, докато новите украински дронове според него са по-скоро с пропелери.

Не само символичен акт

Независимо от типа дронове, наблюдателите са сигурни, че украинските удари във вътрешността на Русия не са просто символични актове. „Сега руснаците трябва да нагодят своята ПВО, а навярно и да изтеглят нужните им установки от фронтовата линия,“ обяснява Катков. Другият вариант е да изтеглят бомбардировачите си още по-далеч от границата с Украйна, но това ще затрудни бъдещите им бойни полети и бомбардировките срещу украински цели.

Улрике Франке казва, че сензационните украински атаки на руска територия са и сигнал към западните партньори, които досега не искаха да предоставят на Украйна далекобойни оръжейни системи. „Поради опасения от възможна ескалация досега се избягва вариантът, при който със западни оръжейни системи се обстрелва руска територия,“ казва Улрике Франке. „Сега обаче украинците показаха, че могат да го правят и без западни оръжия,“ добавя политоложката.

Автори: Ойген Тайзе, Лилия Ржеутская


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 75 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 марокански Москвич

    79 40 Отговор
    "Автори: Ойген Тайзе, Лилия Ржеутская"

    Хехе окрианци, като сте такива експерти и командОси, оти си не пуснете ток от ЗАЕЦ, бря?

    Коментиран от #41

  • 2 Джоко

    54 34 Отговор
    Украйна е чернобилска язва, а загробването й, да не сее радиация е в ход.
  • 3 Как как

    57 27 Отговор
    Като остана без ток, хахаахахаха
  • 4 Последния Софиянец

    43 24 Отговор
    Дроновете са американски.

    Коментиран от #11, #21

  • 5 Гост

    39 19 Отговор
    Стана с руско оръжие. Що не пробваха с хаймарси? Ту 141 е с далечина на полет 1000км, и е модел 1974г.

    Коментиран от #37

  • 6 Анонимен

    63 27 Отговор
    Много се бие укровермахта... Толкова силно че чак останаха без ток!
  • 7 Сатана Z

    49 27 Отговор
    ТРусия воюва срещу НАТО в Украйна.Като се свършат украинците ,войната ще продължи в някоя съседна държава.
    “Це Україна без Зе!”
  • 8 Добре неработещо руско нещо

    19 35 Отговор
    Чакай бе руското пво ги сваля тия работи
    КОНЦЕПТУАЛНО обаче..активна защита на танковете панцир манцир с 3000 5000
    пълен туземен тасак са тия
  • 9 Монгола

    55 27 Отговор
    И как точно стана като ПВО свали всичко. Русия е огромна страна и не логично цялата територия да бъде покрита с ПВО, а само стратегическите обекти. По интересно е какво стана с настъпването на фашистите нещо изхаснаха в Херсон, а Руската армия атакува в 4 направления доста успешно Бахмут, Харков, Одеса, Днипропетровск.

    Коментиран от #12

  • 10 Хохо Бохо

    38 52 Отговор
    Щом Путин бомбардира Киев,
    то Зеленски да бомбардира Москва!

    Напълно симетрична реакция..
    Каквото повикало, такова се обадило.

    Коментиран от #26

  • 11 Шерлок

    35 22 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    Дрона е руски от времето на СССР и е реактивен удари една цистерна в края на летището от цяло летище със самолети. ПВО свали дрона и при падането ударя цистерна

    Коментиран от #13

  • 12 Свалили са

    23 34 Отговор

    До коментар #9 от "Монгола":

    Кое са свалили бе другар..думна 3 алкохолика на летището пряко попадение

    Коментиран от #45

  • 13 Безанологово пво със ъпдейт

    33 28 Отговор

    До коментар #11 от "Шерлок":

    Значи пво го следи тоя дрон през цяла Русия и го застрелва във последната възможна секунда при което той пада на самото летище..е определено трябва да си пияна руска бабичка за да се вържеш
  • 14 Урюрвкос

    37 20 Отговор
    в украинския удар по летището в Енгелс няма логика защото това е ядрената защита на Русия и не участва във войната. Този удар е изгоден за трети страни но никак не отговаря на украинската военна стратегия дори напротив ще им ограничи възможностите. За кой ли път виждаме два военни командни центра. Ген щаба на Украйна и Зеленски. Първите оценяват възможностите си и пазят личния състав. Зеленски хвърля всичко в огъня без да се интересува от загубите.
  • 15 Британския спецназ SAS

    33 26 Отговор
    Флагмана на руския флот крайцера Москва и той беше стратегически обаче го литнаха барабар с екипажа,с една малка летяща мног ниско ракетка
  • 16 Фалшива рисия

    30 34 Отговор
    Русия е Пропита със пропаганда фалшива страна видно за слепеца вече без армия и неземни оръжия, и Путин се оказа хомосексуалист пасивно джудже
  • 17 Къде е Меси

    24 26 Отговор
    Урките ще имат най пищната заря за нова година
  • 18 Факт

    22 25 Отговор
    Лузъра на годината анексира 30% от УКРАИНА и нанесе поражения на инфраструктурата във всички области за 10 г напред .
  • 19 ами да кажа

    31 18 Отговор
    да ако не са наемниците оръжието инструкторите нато и какво ли още не от половината свят - щяха да са спомен но за сега се отлага за малко

    Коментиран от #24

  • 20 Българин

    31 36 Отговор
    даже и в Русия останаха малко глупаци-да следват глупостите на лудия си сатрап-с тази нулева мотивация е нормално това,което става на фронта

    Коментиран от #29

  • 21 Ами никак

    14 4 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    Просто не ги е поразила!
  • 22 Сензация

    29 5 Отговор
    Са попаденията в Пентагона и кулите в Ню ЙОРК за нещастие на абсолютно невинни хора попаднали на неподходящото място ! Да пази Бог !
  • 23 SDEЧЕВ

    28 12 Отговор
    Украйна порази цели в Русия с Американски дронове,управлявани от командни центрове във Вашингтон от американски пилоти.

    Коментиран от #63

  • 24 Ако беше на тебе

    2 6 Отговор

    До коментар #19 от "ами да кажа":

    вирваш за...ника направо, не събираш оръжия, не питаш как да се бориш.
  • 25 Стари русофили разкажете на младите

    18 6 Отговор
    На 28 май 1987 г. 19-годишният пилот от Западна Германия Матиас Руст безпрепятствено навлиза с малък самолет „Чесна“ във въздушно пространство на СССР и каца на Червения площад в Москва. Той е незабавно задържан и не е пуснат до 3 август 1988.
    На пристигналите служители от КГБ той заявява, че иска да говори със съветския лидер Михаил Горбачов.

  • 26 Боклук

    20 14 Отговор

    До коментар #10 от "Хохо Бохо":

    Когато обяви война кървавият Зе,тогава може да бомби навсякъде.Дотогава е терорист.Чети а не дрънкай простотии.

    Коментиран от #28

  • 27 Токсик

    25 16 Отговор
    Какво стана, швабите, които пишат тези статии, стигнаха ли най-после до Москва. Уж тръгнаха в далечната 1941 година, а като гледам още не са стигнали, да няма нещо проблем?!

    Коментиран от #44

  • 28 Отпад,

    17 15 Отговор

    До коментар #26 от "Боклук":

    Зеления да бомби кремля!!!
  • 29 Българка

    20 17 Отговор

    До коментар #20 от "Българин":

    Ти кога се върна от Русия? Кога ги преброи? А кога беше на фронта, че да знаеш какво става там? От Факти и Бесарабски фронт ли се информираш? Точно обратното е и за Русия, руснаците и фронта, според истинските медии, незасегнати от пропагандата. Не ми се спори с теб, но какво да правя, като лъжите и неинформираността ме дразнят.

    Коментиран от #34, #35

  • 30 Руските крепостни

    14 16 Отговор
    Пак лумнаха !!!
  • 31 нда, вярно че

    3 3 Отговор
    е пълно с юрдечета
  • 32 оня с магарето

    7 4 Отговор
    и понеже в украйна няма то внасяме пелети от там!? как става да се чуди човек...
  • 33 само така

    17 21 Отговор
    Русия няма да спре войната докато войната не се пренесе на нейна територия. Руснаците трябва да почустват на гърба си последствията за да осъзнаят че така не бива. Иначе докато гледат по телевизията победите на своите мародери, всичко е като на компютърна игра.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Българин

    4 8 Отговор

    До коментар #29 от "Българка":

    определено си много нервна -може ли да те успокоя
  • 36 Тогава защо ревете че сте на тъмно,

    17 15 Отговор
    Студено и некъпани, радвайте се празнувайте ненормални Украйнски фашаги! Приберете си наглите безплатно почиващи мързеливи сънародници от България!

    Коментиран от #43, #48

  • 37 Лудия касапин

    6 3 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    Защото американците не им дават,за това...кое още не си разбрал?
  • 38 Голем смех

    14 15 Отговор
    Братушките украинци си играйкат с рушляците като котка с мишле...
  • 39 Нищо подобно

    9 9 Отговор
    Тия дронове са израелски, изпитания в реални условия, ПВО-то в Русия и Иран е сходна технология, все пак не могат да ги тестват върху Иран директно. Същото е с Иран, какво по добро място за тестване на дроновете им. Израел пък предостави средства за борба с моторетките, всички даже Турция си тества байрактарите там. Затова и крайцери потъват, мостове падат, стратегически летища гърмят на 200км от Москва.
  • 40 Нострадамус от Злокучене

    18 18 Отговор
    Войната ще се пренесе на руска територия,това го пиша още от преди 24 февруари.И за десетките хиляди руски трупове,които ще наторят украинският чернозем пишех,но на безмозъчните русофили не им се вярваше.Е сега десет месеца по-късно,картинката се избистря и за необлъчените от кремълска пропаганда е ясно,че "специалната операция" зацикли и обърна посоката.От началото на другата година в Украйна пристигат и ПВО системи "Пейтриът" и танкове "Леопард-2",а вероятно и М1"Абрамс" и се договаря доставката на изтребители Ф-16.Нещата отиват към поражение за Фалиралата Сибирско-Азиатска Кочина,край на режима и ликвидация на Плешивият Бункерен Плъх.
  • 41 марокански пич

    13 13 Отговор

    До коментар #1 от "марокански Москвич":

    То пък като има ток в рашастан, голема вълна, 800км прелетяха дроновете а ония курят махорки.
  • 42 Слава на Украйна, слава на героите!

    13 16 Отговор
    Мръсната Московия ще потъне със сигурност...
  • 43 Рашка с чашка

    13 15 Отговор

    До коментар #36 от "Тогава защо ревете че сте на тъмно,":

    Защото руската армия е способна само да тероризира мирното население. Това и е доктрината от времето на СССР. Когато САЩ и НАТО говорят за прецизни ядрени удари по руски военни бази, Русия говори за ядрени удари по западни градове и до сега..
  • 44 Лудия касапин

    10 13 Отговор

    До коментар #27 от "Токсик":

    Да бе не стигнаха до Москва,ама са на светлинни години пред победителите,които на изток от Москва,все още посещават нужници в двора..
  • 45 ха ха

    8 4 Отговор

    До коментар #12 от "Свалили са":

    Мани, алкохолиците, ами и пилот има сред тях. Пилотът е дори по-ценно попадение от повредите по бомбардировача, щото по-трудно се създава.
  • 46 УжасЕн

    20 12 Отговор
    Не мога да разбера садистичния ви възторг!!! На всеки нормален човек му е пределно ясно, че такива нескопосани, необмислени действия с пропагандна цел за искане на пари, водят единствено до масиран отговор и повече страдания на украинския народ. Освен това е ясно че украинците сами не могат да го направят, нито е без разрешението и подкокоросването на запада, Някой май иска да изтрие Украйна от картата на света с тази непрекъсната ескалация. А колко по-добре би било да оставят Украйна да се съхласи на условията от първите дни на Специалната операция.= автономност на Донбас в рамките на Украйна, отказ от НАТО и признаване на Крим. А сега и торбата сол, и боя - и то удвоено. Та и колапс на ЕС за десерт.

    Коментиран от #59

  • 47 Ушанков

    9 16 Отговор
    Алооо заблудени русофилчета .
    Как е линията на Вагнер аааа?
    ЗЪБИТЕ НА ДРАКОНА.
    ХАХА Поредната тъпотия .
    Изобретение на Руския гений .
    Хахага паднаха температурите и тия ЗЪБИ НА ДРАКОНА взеха че почнаха да се рушат хахага какъв бетон ли са използвали тъпите Ушанки.
    И ги наредили като за изложба ,права линия вместо да бъдат шахматно .
    И как тия Зъби на дракона ще спрат украинските танкове .

    Хаха коя ли фирма близка до оня Суроваткин е взела поръчката е направила милиони хахага .
    Да направиш 60 километра смешна линия на Вагнер ,която щяла да спаси Луганск хахаха

    Коментиран от #57

  • 48 Може да

    12 14 Отговор

    До коментар #36 от "Тогава защо ревете че сте на тъмно,":

    е студено ,може да са некъпани . Но мачкат руските орки.
    Заблудения Русофляк нека продължава да повтаря тъпата опорка на Газпром и на оня Кремълския Военнопрестъпник.
    Хахаха
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Зеленски

    8 9 Отговор
    Ще превърнем червения площад в картофена нива, а кривокракото жуже ще го заровим в бункерния саркофаг.
  • 55 Вирус

    3 1 Отговор
    По колко пъти едни и същи статии някои казвст че може да са маскирани американски айде отговорете сега
  • 56 Сензация ще е

    5 3 Отговор
    ама когато Украйна оцелее през зимата!
  • 57 артишок

    2 1 Отговор

    До коментар #47 от "Ушанков":

    Пробвай да си пъхнеш края на кърпата в едното ухо..на 100% ще излезе през другото. Не се отчайвай по лесно ще си чистиш ушите така.
  • 58 Рико

    5 3 Отговор
    Украйна произведе най-големия самолет в света, та дрон ли няма да си направи?

    Коментиран от #60, #64

  • 59 Рико

    5 3 Отговор

    До коментар #46 от "УжасЕн":

    Един бит, за 10 небити не давам! Киев го биха и удържа, сега е ред на Москва. Да ги видим смелите мужици как ще се разбягат.
  • 60 еее, хааа

    3 4 Отговор

    До коментар #58 от "Рико":

    Осрайна след 2014 нищо не е произвела. Ан и Антонов са руски самолети, както и заводите в укрия.

    Коментиран от #61

  • 61 Ехе,хаха ехе,хаха

    4 2 Отговор

    До коментар #60 от "еее, хааа":

    За това ли руслайна стреля с бомби от преди 40 години ?
  • 62 Българин

    4 2 Отговор
    Американците си пробват новите оръжия.Рашките не разбират от къде им е дошло.
  • 63 Българин

    3 1 Отговор

    До коментар #23 от "SDEЧЕВ":

    Смятай къде са САЩ, къде са ушанките.
  • 64 Българин

    3 3 Отговор

    До коментар #58 от "Рико":

    Украйна вече има разработен собствен дрон, който може да стигне до МаЦква.На ушанките им се пише лошо.

    Коментиран от #68

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 българански

    0 2 Отговор
    вие комай забравяте кой помага на укропарапитеците! за умните с мозък на билярдна топка. скалъпената война е за изпробване на новите технологии във въоръжението на всички замесени в конфликта държави. и това е прелюдие на нещо по-голямо! повече света няма да е спокойно място, поне докато слоновете не си разпределят новите геополитически територии. подкрепата на запада за укронацистите със свастики от ВСВ е само добре дошло за Русия, священная война и в период!
  • 68 Рико

    2 0 Отговор

    До коментар #64 от "Българин":

    След 1654 когато става смесването, украинските оръжеиници отиват в Тула за да работят за московското оръжие. Украинците имат традиции. Единственият съветски самолетоносач е произведен в Украйна; най-големият самолет, също; правят картечница (13.5) която е призната за образец .... Украинците имат многогодишен опит в оръжията.
  • 69 Варващт на медиите ни.

    0 0 Отговор
    Украинците вече подминаха Камчатка и сега освобождават вече и континенти.Не спрените медии от борците за демокраци могат да го потвърдят.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания