Last news in Fakti
  Тема: Украйна

19 Декември, 2022 14:20 10 067 134

2000 изстрела в минута. Как България ще помогне на Украйна

  • украйна-
  • оръжия-
  • дронове-
  • война-
  • русия-
  • нато-
  • българия-
  • иран-
  • киев-
  • шахед

От септември насам Русия атакува Украйна с ирански дронове-камикадзе

2000 изстрела в минута. Как България ще помогне на Украйна - 1
Снимка: Министерство на отбраната на Украйна

От септември Русия атакува Украйна с ирански дронове и разрушава критична инфраструктура, оставяйки милиони хора без ток и вода. А вече е зима. България може да помогне. Или що е то ЗУ-23-2? Отговор дава "Свободна Европа".

България ще изпрати военна помощ на Украйна. Решението на Народното събрание бе взето 10 месеца след началото на войната, която Русия започна на 24 февруари. За реализацията му се чака само указ на президента Румен Радев. Списъкът с оръжията и мунициите, които България ще дари на Киев, е секретен. От думите на председателя на комисията по отбрана в парламента Христо Гаджев (ГЕРБ) се разбра все пак, че основната част от военната помощ за Украйна е за защита на населението и на обекти от въздушни атаки.

До момента България и Унгария остават единствените държави в ЕС, които не са предоставили оръжие на нападнатата страна. В предишното Народно събрание това решение беше блокирано от БСП - тогава част от управляващата коалиция. На 3 ноември настоящият 48-и парламент обаче прие решение България да изпрати военна помощ и задължи служебното правителство да внесе списък с оръжие, което България ще дари на Украйна. На 16 декември, петък, парламентът го одобри. А списъкът остана секретен. Според източници на Свободна Европа България ще дари на Киев голямо количество зенитни установки с 23 мм оръдие и боеприпаси за тях. Става въпрос за ЗУ-23-2 и модификации. Това е съветска технология за противовъздушна отбрана от 60-те години на миналия век, но варианти на установката и муниции за нея все още се произвеждат в България.

Зенитната установка представлява сдвоени 23 мм оръдия, които могат да изстрелят до 2000 снаряда в минута. Те могат да поразяват цели на разстояние до 2500 метра и височина 2000 метра. Поне по спецификации. Българската армията разполага с голям брой от оръдията, както и боеприпаси за тях. Установките могат да са буксируеми или да бъдат монтирани на платформа - камион или бронирана машина. В Африка има опит от инсталирането им върху пикапи, като това дава възможност да бъдат използвани и срещу леко бронирани наземни цели. Според спецификациите ЗУ-23-2 са проектирани така, че да поразяват нисколетящи цели.

Помощта на България е обсъдена и координирана не само с Украйна, но и със съюзниците от НАТО, според източниците на "Свободна Европа". Въпреки че служебният министър на отбраната Димитър Стоянов обеща "консервативен подход" при избора на оръжие, което страната може да дари, на 8 декември той каза, че въоръжението от секретния списък е "такова, че е в топ 3 на приоритетите на украинската армия". На 23 ноември Съединените щати обявиха нов пакет от военна помощ от 400 милиона долара за Украйна. В него има 150 тежки картечници с термовизионни прицели, които също са предназначени за противодействие на дронове.

Щом дроновете излетят - Русия печели

От септември насам Русия атакува Украйна с ирански дронове камикадзе - "Шахед-131" и "Шахед-136", които са ребрандирани - като "Герань-1" и "Герань-2". Те не носят голям заряд взрив (40-50 кг.), не са и точни. Но пораженията, които нанасят иранските дронове върху гражданската инфраструктира на Украйна, са огромни. Основното предимство на "Шахед" е, че са евтини и прости. Изстрелват се с мобилна установка по няколко наведнъж. “Веднага щом дроновете излетят, Русия вече е спечелила - без значение дали ще достигнат целта си или ще бъдат свалени с ракета”, казва украински военен блогър и специалист по автоматизирани системи, известен като Паоло Люмиер, цитиран от BBC. Дори при свален с ракета дрон Русия печели, защото украинската противовъздушна отбрана (ПВО) е загубила една ракета.

Съветските ракети за установките С-300, С-200,"Оса" или С-75 няма откъде да се купят, те не се и произвеждат. А някои от тях биха могли да се използват за сваляне на балистични и свръхзвукови ракети и изтребители, които нанасят много повече щети и носят много повече смърт. Западните алтернативи, с които Украйна разполага, също са ограничено количество. Според Guardian общата стойност на свалените за един месец ирански безпилотни самолети в Украйна варира между 11,6 до 17,9 млн. долара. Цената на ресурсите, изразходвани от Украйна за свалянето им, е приблизително 28,14 млн. долара.

"Шахед" са наричани още мотопеди, защото китайските им двигатели с вътрешно горене са шумни и се чуват от километри. Дроновете не са много добре видими в инфрачервения диапазон и не могат лесно да бъдат поразени от ракети с топлинно насочване, като леките преносими системи за противовъздушна отбрана "Stinger" или "Игла". Малкият им размер означава, че тези безпилотни самолети не се откриват лесно с радар, особено когато летят на малка височина. Друго предимство е ниската им скорост (185 км/ч), която, заедно с малкия размер, ги прави трудна цел за самолети изтребители. Освен това ако дронът бъде свален над град, 50-килограмовата му бойна глава ще нанесе щети при падането.

С app срещу дроновете

Сред слабите страни на "Шахед" е, че тези дронове летят по определен маршрут, което прави полетът им лесно предвидим, a шумът им се чува дори от земята. Затова в Украйна е пуснато приложение за мобилен телефон - ePPO. Потребителят трябва само да насочи телефона си по посока на шума от “мотопеда” и да кликне върху екрана си, за да изпрати локацията му на военните. Украйна получава от Германия зенитни танкове "Гепард", които се справят добре срещу дроновете, според публикации, но броят им е твърде малък.

Снимки, публикувани от украинските въоръжени сили, разкриват, че в последните седмици за борба с дроновете се използват всякакви картечници. На един от кадрите е заснето 20-мм противовъздушно оръдие Zastava M75. Произведеното в Югославия зенитно оръдие - лицензирано копие на испанския оригинал Hispano-Suiza HS.804 от Втората световна война - е модернизирано с две евтини китайски камери. Едната служи като термовизионен прицел, а другата - като стандартен прицел. Сигналът им се подава към таблет, монтиран на гъвкава стойка от базираната в Далас, САЩ, компания North Bayou. Forbes смята, че такава модернизация може да се направи на стойност от няколко стотин до няколко хиляди долара.

На друга снимка, разпространена от Териториалната отбрана, се вижда картечница ДШКМ 12,7 мм., произведена в Румъния, която е ъпгрейдната с термовизионен прицел. На 14 декември е публикувано и изображение, показващо патрул на териториалната украинска отбрана, който чака "Шахед"-ите с монтирана върху пикап бордова картечница. Според оръжеен специалист, с който "Свободна Европа разговаря, това е M2 Browning, по всяка вероятност дарена от Германия.

Промяна на стратегиите

На 14 декември президентът на Украйна Володимир Зеленски благодари на зенитчиците и военновъздушните сили за отблъснатата поредна руска атака с ирански дронове. От 13 "Шахед", атакуващи Киев в същия ден, бяха свалени 13.

Умната употреба на картечници от Киев очевидно дава резултат, въпреки че технологията е от Втората световна война. Русия също се опитва да променя стратегията за използване на дроновете - на фона на успешното украинско противодействие. Армията на Руската федерация се опитва да атакува Украйна с безпилотни самолети камикадзе, които се издигат през нощта или в тъмната част на денонощието, за да объркат противовъздушната отбрана, каза Юрий Игнат, представител на военновъздушните сили на ВСУ, цитиран от Укринформ.

Игнат добави, че руските военни използват нощта и условията на лоша видимост, защото дроновете е трудно да бъдат видени в тъмното и да бъдат свалени със стрелково оръжие или зенитни оръдия. "Затова радарите ги откриват, а зенитните ракети и други огневи средства ги свалят", каза Игнат. Според него преди нападението руснаците провеждат разузнаване, опитвайки се да идентифицират слабите места на наземните сили, "като по този начин се опитват да избегнат попадането в нашата зона за противовъздушна отбрана".

Според Washington Post Иран и Русия са се договорили за отваряне на фабрика за дронове на руска територия. Тя може да заработи в близките месеци. Това означава, че атаките на дроновете, които се използват за унищожаването на инфраструктурни и енергийни обекти, ще могат да бъдат много по-мащабни. Тогава дарението на България може може да се окаже особено ценно. Изстрелът от противовъздушно оръдие при всички случаи е по-евтин от противовъздушна ракета и по-точен от ръчна картечница.

Автор: Георги А. Ангелов

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 87 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мечo

    38 102 Отговор
    да пратиме оражие и те са хора да се спасияват от руснаците утре като доидат да гармят по нас нияма да има кои да ни помогне нека да не бадем егоисти

    Коментиран от #6, #11, #37, #61

  • 2 Ще си сърбат супата

    92 31 Отговор
    до край, както са им послали политиците им. Надрусаното чифутле и предният чифутляк и той.
  • 3 Никакво оръжие

    96 36 Отговор
    За окрайна не дарява.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Петьо Петров

    93 20 Отговор
    Толкоз думи написани в името на смъртта?!? Нещо за мир и преговори? За гаранции на отделните държави? Или, а, да, вече няма държави, суверени и независими хора. Всичко е глобален свят. а хората са поредните нули и единици в програмата на финансовия елит. Толкова различни обединени в едно, омразата към ближния.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Вашето Мнение

    105 46 Отговор
    Дори в състава на хитлеро-фашистка германия, нито един български войник не е воювал с братята руси. Признателността на българския народ към братска Русия, по-късно ни е спасила от заличаване на държавата. Защото, както тогава, така и сега Русия победи хитлер, а днес разгроми колективното натю. Само, че тогава България се е управлявала от горди Българи и родолюбци, след като са заклали англло-саксонския слуга Стамболов. Днес за жалост България се управлява от хамерикански слуги герб, дупесе, пп и ристьо. Едва ли ни чака нещо добро след близкия разгром на натю. Бог да пази България!

    Коментиран от #24, #36

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 мечo

    10 30 Отговор

    До коментар #6 от "Исторически парк":

    неме убиждаи

    Коментиран от #126

  • 10 Георги А. Ангелов

    62 22 Отговор
    Геца, що не даваш акъли някъде другаде? Ако искаш да пратим всичко де имаме и после да купуваме за милиарди от братска америка? Ама ти ли ще плащаш? Много големи мозаци имаме в тая държава.

    Коментиран от #32

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 87654334567

    31 8 Отговор
    те украинците хич нямат такива.....ефективни са само срещу бавни мишени, ползват се днес основно като подръжка на пехотата.
  • 13 Софиянец

    45 23 Отговор
    Доста сме се изгаврили си укрите, като сме им дали оръжия от 60те и то съветски! УкроФашагите бяха пълни с такива и ич не им помогнаха до момента :))))
  • 14 Българин 🇧🇬

    86 30 Отговор
    От десет години Украинската хунта обстрелва Цивилни рускоезични , жени и деца с Турски дронове ! Това забравихме ли го ?

    Коментиран от #38, #119

  • 15 Вашето Мнение

    83 29 Отговор
    Имам съседи украинци, избягали са не от руснаците, които имат за сънародници а от наркомана зеленски. Все повече стават гласовете в украйна против този поддържан от сащ изрод и съдбата му е да висне на някое дърво в киев. А за нас българите, говорят с топли чувства и ми казват, че и у нас управлява зеленски.

    Коментиран от #29

  • 16 мечo

    12 28 Отговор

    До коментар #11 от "Бай Лисан":

    пумисли само хитлер докаде стигна сас расизма си спрямо турци евреи цигани нека да бадем хора на парво място

    Коментиран от #65, #66, #68

  • 17 БЕДУИН ОТ САХАРА⛲

    18 5 Отговор
    ...ми ЧЕ ако е вярно......то след падането на колонизация на африка ПРЕЗ шейсетте години.....що преврата СТАНАХА точно с такови бунтовнически скитащи зенитни установки.....украйна да наеме инструкторите от черния континент👍
  • 18 А стига , бе !

    52 15 Отговор

    До коментар #4 от "Ивелин Михайлов":

    Значи бг армията ни реве за "бойни машини за пехотата " и дава луди пари за фалшиви коли-консерви , за които трябва рядка нафта , а те раздават българските БТРи ?

    Коментиран от #31, #114

  • 19 Хмхмхмхмхм

    18 11 Отговор
    ...Запей ти наша батарея, запей, запей със пълен глас/ запейте хиляди със нея....;0
  • 20 А РЕКОЛТАТА

    19 7 Отговор

    До коментар #4 от "Ивелин Михайлов":

    С био ДОМАТИ И краставици КАК е ....пазете я ОТ„ градушка”☝
  • 21 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭✰

    57 12 Отговор
    През последните 33 години в България до власт се докопват само престъпници, мутри и българоубийци.
    За хората в България винаги няма пари и тънем в мизерия и разруха, една шепа богаташи и олигарси тънат в лукс и разкош в палат и замъци, а марионетките и подлогите ни пращат помощи и средства на укрофашагите които не ни мислят доброто!

    Коментиран от #44

  • 22 Хмхмхмхм

    16 15 Отговор
    И по-точно- комунистите да си припомнят;0
    ...Изправи се, гора от стомана!
    Насочете се, бойни дула!
    Насочете се в гневна заканаКъм врага който носи война!

    Запей ти наша батарея,
    запей отново с пълен глас!
    Запейте хиляди след нея,
    запейте заедно със нас!...;0

    Коментиран от #25

  • 23 От страни

    33 12 Отговор
    Имаме техники баш за Украйна - във Варна в морската градина има и оръдия и кораби. Малко са хванати с електрожена към оградите ама това бързо се реже. Друга техника нема за тех. Продават на поразия.
  • 24 От страни

    13 5 Отговор

    До коментар #7 от "Вашето Мнение":

    Това с "дупесе"-то е супер. Евала.
  • 25 Вашето Мнение

    27 14 Отговор

    До коментар #22 от "Хмхмхмхм":

    Артилерио чест ти се пада
    ДА Удариш врага първо ти, първо ти
    И засвирят ли в боя снаряди, нашта песен
    С тях ще лети.
    От времената когато имахме армия страшилище и не бяхме натювски жинжиляк

    Коментиран от #33

  • 26 Хмхмхмхмхм

    21 50 Отговор
    ...Изправи се, гора от стомана!
    Насочете се, бойни дула!
    Насочете се в гневна закана
    Към врага който носи война!

    Запей ти наша батарея,
    запей отново с пълен глас!
    Запейте хиляди след нея,
    запейте заедно със нас!...

    Артилерио, чест ти се пада
    да удариш врага първа ти!
    И засвирят ли в боя снаряди,
    тази песен с нас ще лети...

    ДА ЖИВЕЯТ БЪЛГАРИЯ И УКРАЙНА, ДОЛУ НАЦИСТКА РУссИЯ.

    Коментиран от #42, #132

  • 27 Всички срещу руският терорист

    19 39 Отговор
    Путин Велики е обречен!
  • 28 Едни празни приказки !

    9 7 Отговор
    Отговорете на въпроса, защо Украйна отказва част от нашите оръжия и защо ? Кто виноват ?
  • 29 За размисъл

    8 9 Отговор

    До коментар #15 от "Вашето Мнение":

    Глас в пустиня. Не си политкоректен. Как така украинските ти съседи са "родо", упс "зеленоотстъпници"

    Коментиран от #45

  • 30 АУУУУУ

    15 43 Отговор
    БЪЛГАРСКОТО ОРЪЖИЕ ЩЕ ПОМОГНЕ ЗА ПОБЕДАТА НА УКРАЙНА НАД РУСИЯ 🇧🇬🇺🇦🇪🇺🇺🇲💪💪💪💪💪💪

    Коментиран от #116

  • 31 За размисъл

    5 2 Отговор

    До коментар #18 от "А стига , бе !":

    Ами да, така е. Ама са демократични, не български!
  • 32 От страни

    20 7 Отговор

    До коментар #10 от "Георги А. Ангелов":

    Слет като свърши войната американската воена промишленост ще работи на 3 смени докато продаде на всичките тея балъци свое оръжие. А ние трябва да "даряваме". Ей тия са играчи на три пет осем по осем добри вадят а на белот двеста от валета и сто и петдесет от деветки... С тях не седам да играя.
  • 33 Хмхмхмхм

    11 39 Отговор

    До коментар #25 от "Вашето Мнение":

    Нашата артилерия и СЕГА е страшилище за руСС наците, защото днес ВРАГЪТ СА ТЕ- РУССНАЦИТЕ. Впрочем- най- големият страх на кумира им сталин по време на ВСВ е бил, да не се случи така, че БЪЛГАРСКАТА артилерия да обстрелва съветските градове в нацистките блокади..Е- време е да се обстрелвате руССките НАЦИСТИ - агресори в Украйна, с нашата българска артилерия..

    Коментиран от #41

  • 34 ЛиБеРаст

    31 8 Отговор
    Цялата истина е в ПОДАРЯВАНЕТО! Русия да хаби собствен ресурс, а срещу нея да се хвърля ресурс на бившите соц. държави. Идеалният вариант за англосаксонците е на руска територия да воюват руснаци с руснаци, с руско оръжие, включително дарено от бившите соц държави и с конфискувани руски пари.
  • 35 България

    30 8 Отговор
    Тя е народ а не политически помияри .94 % от народа казаха не на оръжията ,но дупето широко парламентарно не се съобрази тъй че политици през
    Президент и олигарси на фронта

    Коментиран от #69

  • 36 Оракула

    17 35 Отговор

    До коментар #7 от "Вашето Мнение":

    Разбрахме, че си промит руски мозък!
    Колко много, ни били освободили!
    Да не би, да не сме си платили, за тази "руска пиклива свобода",
    равносилна на Комунистическа тъпа диктатура!!
    Не ти искаме руснаците , като ги обичаш толкова много,
    те ти Украинския фронт, отивай да им помагаш!
    Русия си е постигнала целите с това "освобождение",
    което прекрои и осъкати границите на България!

    Коментиран от #43, #46

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 От страни

    34 5 Отговор

    До коментар #14 от "Българин 🇧🇬":

    Нали чете тия дни един от подлогите писа цитат от Достоевски че никва войне не струвала една единствена сълза на дете. Толкоз патос, а като му напомних за "алеята на ангелите" където има снимки на 300 загинали деца от Донбас и играчки с които те никога няма да си играят - това не го забелезват. Това "е друго" нещо. Има ли по долни същества от нашите подлоги. Радвам се само че са малцинство и то с голям процент - тука са 10%.
  • 39 Враг на путин

    28 5 Отговор
    Amerikanciте се гаврят със славянските народи, като ги насъскват да се бият помежду си до унищожение и заробване на народите на тези държави. Това е новия вариант на бъдещите войни на фащ.
  • 40 Матей преображенски

    18 6 Отговор
    Ето,и Свободна Европа,рупорът на империализма ,се прояви,дава акъл на те-ро-рис-тите как да избиват повече хора.Коментират си преспокойно ,разбийш,как би могло да стане,насрещни планове спускат и ни залагат като противници на Русия.Заговорничат с местните компрадори и говорят от името на народа,от-вра-ти-телно.После кой ще отговаря бе,бо-на-ци,кой ще отнесе руския отговор на такива зло-ве-щи прово-кации?Какво ще свалят с тия сачмалийки,от 60-те години,подхождат баш за теро-рис-ти на тачанки като ислямските джихадисти!?
  • 41 Вашето Мнение

    1 4 Отговор

    До коментар #33 от "Хмхмхмхм":

    Бухахахахахаха.
  • 42 От страни

    24 9 Отговор

    До коментар #26 от "Хмхмхмхмхм":

    Малко си объркал с нацизъма - баш там в Украйна е. Виж снимки виж клипове в тубата е фрашкано със украински свастики. Като искаш иди там ама недей ги слага до България.

    Коментиран от #51

  • 43 Вашето Мнение

    21 6 Отговор

    До коментар #36 от "Оракула":

    Бухахаахахааха, ето за такива хамерикански слуги говоря. Синтезирано и смляно от козяк, където оно клечи като гладна кучка за центове.
  • 44 Що са пънити толкоз !

    6 17 Отговор

    До коментар #21 от "✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭✰":

    Ами то ,тез олигарси са ваши хора - от БКП, БСп, русофили, те не са българи бе, другар ! Нали вий ги избирате да ни разказват играта - и на вас и на нас! Така е, когато вярвате на думите, а не на реалните факти !

    Коментиран от #50

  • 45 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    24 5 Отговор

    До коментар #29 от "За размисъл":

    Ами ето така !
    Както мадам "Ze", която отиде в Париж да моли още помощ за Украйна и .....
    похарчи....
    40 000 ( ТЕТИРИДЕСЕТ ХИЛЯДИ) €
    във френски бутик 🤔🤔🤔🤔

    Коментиран от #47

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    5 1 Отговор

    До коментар #45 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Този ком.45 може да бъде отстранен
    защото истината не винаги е лицеприятна 🤔🤔🤔
  • 48 Про фан

    22 4 Отговор
    България на собствените си граждани не може да помогне, тръгнала други страни да оправя. Айде да не се взимаме за чак толкова неумви
  • 49 ффф

    30 5 Отговор
    Що за безнравствени хора напълниха парламента . Руснаците са дали това въоръжение на България , за да има защита и силна армия , а тия п@дл@ ци , сега го подаряват на техните врагове . Радев излъга хората и вкара в парламента Киро и Янев , за да бетонира заедно с герб власта на краварите . То е ясно , че се превръщат в огледален образ на правителството на Зеления и в крайна сметка , с този зараждащ се нацизъм сами ще доведат Раша в България . А кой ще се бие с руснаците в името на Отан и запазване власта на еврог@йовете .
  • 50 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭✰

    18 4 Отговор

    До коментар #44 от "Що са пънити толкоз !":

    Че са от мръсната пяна на БСП и долните слоеве на БКП е вярно, но че, са русофили не е вярно.
    Тая пасмина трайно вече е със западняците и чрез тях изсмуква и последните капки кръв от народа. Сега и децата са им на Запад и парите и богатствата им се пазят на Запад и западняците ги тупат по рамото и им се радват!
  • 51 Хмхмхмхмхм

    8 31 Отговор

    До коментар #42 от "От страни":

    Виж сега- не се занимавам с поемането на руССка нацистка пропаганда по време на руССката агресия в Украйна. Няма как на един бг. адвокат неграмотни руССнаци да му промиват мозъка. В международното право нещата са само черно бели- или има военна агресия на руССия в Украйна, или няма; или руССия нарушава едностранно всички нейни международни договори, по които е страна, със започването на агресивна руССка завоевателна война в Украйна, или не ги нарушава... Русските нацистки лакърдии не вървят пред образовани хора, особено пред онези, които по конституция и закон защитаваме човешките права и свободи = адвокатите- и сме учили в университет, че императивните норми на международното право НЕ СА принципите на руССкия мир, а именно- бий/ убивай/ граби, изнасилвай, за да те уважават и правото на силата е над силата на правото, а са съвсем други...РуССката ви пропаганда не върви вече дори и в бурятия- там, откъдето са над 70 процента от руССките моГилизирани и там, където не познават тоалетната чиния, вътрешната тоалетна и баня; пералнята и мултикукъра...

    Коментиран от #84, #115

  • 52 ДДРОнег

    7 26 Отговор
    терористите руснаци ще бъдат победена от обединените сили на свободните държави !!!
    Дано и ние се освободим и от русуфилите, и от герберите !!!
  • 53 ФАКТИ

    20 6 Отговор
    В момента военнотранспортен самолет на кралските въздупни сили на Канада/НАТО/ се товари с българско оръжие на румънското летище Mihail Kogălniceanu International Airport. След това ще излети за град Прешов в Полша и оттам разтовареното оръжие ще влезе в Лвов Украйна. Най вероятно до края на деня оръжието ще е в Украйна.

    Коментиран от #54

  • 54 Хмхмхмхмхм

    7 28 Отговор

    До коментар #53 от "ФАКТИ":

    Aми- супер- а дано украинците да го използват максимално, за да деокупират цялата си международно призната законна украинска държавна територия, от руССките нацисти- агресори и окупатори. В крайна сметка, то им се праща от нас точно с тази цел.
  • 55 Сексперт

    20 8 Отговор
    И това доживях..какво е туй чудо на военнотехническата мисъл бе..зенитен танк..понякога биете рибата с правата лопата направо..
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 гларуса

    13 9 Отговор
    малко ли е,че цяла година вече мандрисаме жените им по морето а те ненаситни ,явно мъжете им все пияни а и някой лев направиха взеха да пазарят все луксозни стоки,много работливи жрици

    Коментиран от #60, #72

  • 58 Хмхмхмхмхм

    10 16 Отговор

    До коментар #56 от "ДАРВИН":

    така мислите само руССките нацисти;0 Въпеки, че на ТРИ отделни пъти сте признали законността на украинските държавни граници и въпреки, че през 2009 г. ваш путин изрично каза във видеоинтервю, че руССия НЯМА ТЕРИТОРИАЛНИ претенции към Украйна и ПРИЗНАВА международнопризнатите й държавни граници;0

    Коментиран от #113

  • 59 Свободна Европа!! Какво ще Даряваме!!?

    24 6 Отговор
    Скъсани те си цървули, подарък!? Народа е Собственика, а, не 240 Тунеядци в НС!??
  • 60 касап даню

    5 0 Отговор

    До коментар #57 от "гларуса":

    нещо от рода - ръгай кольо нещастна съм виж ти - оня в окопите наг..ен и тя тук също
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 В. БЪЛГАРИЯ ФАШИЗЪМ

    17 11 Отговор
    НЕ. Е. ИМАЛО
    НО. СЕГА. ИМА!!!
    НАТО. Е. ФАШИСТКА ОРГАНИЗАЦИЯ

    Коментиран от #108

  • 63 опълченец

    10 16 Отговор
    Другари копейки, ще позволи ли Русия референдум в Карелия с един основен въпрос:
    - Искате да сте част от РФ или от Финландия?

    Коментиран от #83

  • 64 Мишел

    15 6 Отговор
    Безсмислена реклама на оръжие за борба с дронове, което е създадено преди 70 г.. А при нощна атака с дронове такова оръжие е напълно безполезно.
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 пламен

    10 24 Отговор
    Най после и България да се присъедини към антифашистката коалиция
    Слава на Украйна !
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 стоян

    4 10 Отговор

    До коментар #35 от "България":

    До 35 ком - забравил си запетайката между 9 и 4 бе путинофилчо
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 стоян георгиев

    9 5 Отговор
    Да им изпратим и български оператори на системите с еднопосочен билет.

    Коментиран от #112

  • 72 Асанчо

    7 2 Отговор

    До коментар #57 от "гларуса":

    Абе ас и родата от ранна пролет та чак до октомври краят помагаме на украинки по морето.Кво да праиш,човещинка.И те душа носят.
  • 73 Сакура Харуно

    15 2 Отговор
    А кога България ще помогне на България? От гледане на чуждите черги не ни остава време да си оправим нашата. Затова винаги сме си стояли завет до Дувара на Историята.За 30 + години евакуация от територията с 2000 оборота в минута и междувременно разселване на бангладешко население из страната дето бие,граби и безчинства. По селата Бог високо,Цар далеко.Оградата по границата ни - разграден двор.Поне сме европейци..ама не дотам сякаш.
  • 74 Факт

    17 5 Отговор
    Виждал съм ги тези зенитки като служих,дърта работа.То само за да се вкопае и стабилизират стабилизаторите иска да изтреляш един сандък патрони.Стават за зарята,когато украинците свалят Зеленски.За съвременно ПВО са смешни.
  • 75 Тази "Свободна Европа"

    18 5 Отговор
    Много ми прилича на ПедераскатаЕвропа или Френския национален отбор, пълен с прегорели французи.

    Коментиран от #107

  • 76 Това е добре

    5 10 Отговор
    С рашистките камъни по техните глави. Най-после и нашите оръжия да намерят уместно приложение...
  • 77 Идея

    6 1 Отговор
    А кога ше използваме 2000 изстрела в минута срещу тия бангладешки хъхреци в страната ни дето бият, грабят и правят квото си искат? Станаха повече от нас. Сега е момента да се приеме законов механизъм, позволяващ на всеки невинен човечец в БГ да се сдобие и ползва оръжие за защита на живота и имота си срещу тия тъмно-зелените дето сумати и народ затриха по селата.
  • 78 Вие,които подържате режима на Зеленски

    14 7 Отговор
    сте престъпници и българоубийци.Вчера беше обстрелван Белгород,който е населен изключително с Българи.Убити са двама е 4 са ранени.Тази крепост не е в Шотландия или Франция, а е в Украйна! Днес градът се нарича Белгород Днестровски, а старото име на града е българското Бѣлградъ. Споменава се и с турското име Акерман, румънското – Четатя Алба, старите гръцки – Маврокастро и Аспрокастрон и руското Белгород Днестровский. Градът се намира в историческата област Буджак част от Бесарабия. Територията, на която се намира градът, е част от Българската държава още от основаването ѝ в VІІ век до падането й под византийска власт в началото на ХІ век. След възстановяването на България през 1185 г. градът и областта отново влизат в рамките на Второто българско царство до 1241 г., когато бива завладянο от Монголската империя. Българското управление над града и областта е възстановено към 1300 г. при цар Тодор Светослав.Българското етническо и политическо присъствие в земите на север от Дунава е засвидетелствано през първата третина на XIV в. от арабския географ Абуфеда (1273–1331 г.). Когато описва река Днепър, той сочи, че: „край нейните брегове се намират множество селища на българи и тюрки“. Важни са и неговите сведения за третия български град носещ името Белград – този на река Днестър:

    Коментиран от #79, #85, #105

  • 79 опълченец

    2 5 Отговор

    До коментар #78 от "Вие,които подържате режима на Зеленски":

    И от кого беше обстрелван и защо? По мои спомени е на украино-румънската граница и е далеч от фронта.

    Коментиран от #82

  • 80 Урюрвкос

    2 0 Отговор
    украинските клипчета са пълни е със продукция на "Арсенал" особенно популярни са РПГ-9 (копие на съветското СПГ-9М или по натовската класификация ATGL-H
  • 81 опълченец

    1 6 Отговор
    Тролчета, нещо се бавите с отговорите. Опорки ли чакаме?

    Коментиран от #86, #88

  • 82 Чети новини а не фйкове!

    13 3 Отговор

    До коментар #79 от "опълченец":

    Само украинците обстрелват цивилно население.Белгород е на 40 км от фронтовата линия Одеска област.Бесарабските българи са на страната на Русия а Белгород е в руската зона.Новината за обстрела с ракети е от вчера:-------В резултат на масирания обстрел на Белгородска област от ВСУ,загинаха най-малко 2 души. Един от тях е работник, построил нови сгради в местна птицеферма. Още трима служители на предприятието са пострадали с различна тежест, пише "База".Има и видео,как едната ракета се взривява в жилищен блок,а другите в една птицеферма,но няма да го пуснат.Костадинов излезе прав.Даваме им оръжие за да убиват българи.

    Коментиран от #89

  • 83 Референдум

    3 5 Отговор

    До коментар #63 от "опълченец":

    Не е нужен . Ако има газ Нато ще организира цветна революция .
    А БГ атлаъиците ще пратят оръжие .

    Коментиран от #91

  • 84 боил

    14 3 Отговор

    До коментар #51 от "Хмхмхмхмхм":

    Сериозно ли бе Ентелигент ....Русия била нарушавала международни договори Украйна първа наруши международни договори , Минските споразумения . И по кои международни договори , военния преврат с убийства е легитимен , за да има безусловната подкрепа на “демократична“ Европа и Фащ ? Да не говорим за нарушаването на Сащ споразумението с Горбачов, Нато да не се разширява на Изток . Това са световно известни истинии като ги премълчавате си мислите , че никой няма да се сети за тях . Много дразните с високомерието си , че другите извън вашия кръг са прости и можете да ги лъжеете както ви е изгодно .
  • 85 ....

    5 9 Отговор

    До коментар #78 от "Вие,които подържате режима на Зеленски":

    Руските еничари сериозно са ви впрегнали, щом така истерясвате с пропагандата на Кремъл. Но и това няма да помогне на Путлер.
  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Иван

    2 11 Отговор
    ЗУ- 23-2 ще сваля иранските дронове без проблем. Щом дрона лети до 200км/ч, просто трябва да ги попилеят. По-добре е да им изпратят ПЗРК.
  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 опълченец

    2 5 Отговор

    До коментар #82 от "Чети новини а не фйкове!":

    Господине, четете ВНИМАТЕЛНО новините. Този Белгород се намира в границите на Руската федерация, в него не живее и един българин и няма нищо общо с Белгород, който е на територията на Украйна. Или сте неграмотни, или се оставяте да ви манипулират непрекъснато. Вземи отвори една карта и ще ти стане ясно кой Белгород е ударен- този, който е част от снабдителните линии на руснаците. Също така, мисля, че новината е от края на октомври, вече сме декември.

    Коментиран от #92, #96

  • 90 опълченец

    0 4 Отговор

    До коментар #88 от "Про фан":

    Как е, боли ли :-)
  • 91 опълченец

    0 4 Отговор

    До коментар #83 от "Референдум":

    Не ми бягай от въпроса

    Коментиран от #111

  • 92 Един от БГ

    7 1 Отговор

    До коментар #89 от "опълченец":

    Ти сега и нова география ли ще създаваш.Да не смъркаш от същото бело, като на Зеленски.Има само един Белгортод в Украйна и то е в одеска област а новината е от вчера.....18.11.2022,13:23-⚡️Реактивные снаряды упали на территории птицефабрики в Белгородской области. Есть разрушения и пострадавшие

    Коментиран от #93

  • 93 опълченец

    2 6 Отговор

    До коментар #92 от "Един от БГ":

    Пич, не знам кой смърка бело, но 18.11.2022 не е вчера
  • 94 опълченец

    2 6 Отговор
    Губернаторът на Белгородска област в Русия съобщи за един убит и осем ранени при украински обстрел- та това е новината. Точка.
    С лъжи и манипулации далече няма да стигнете. Ха сега да вида от всички ви тук, кой ще има достойнството да се извини и да каже едно елементарно "Извинявам се, подвел съм се"
  • 95 Освен

    5 0 Отговор
    АКО МОЖЕМ ДА ВЪРНЕМ 300 000те убити и ранени УКРИ.
  • 96 ФАКТИ

    3 0 Отговор

    До коментар #89 от "опълченец":

    УДАРЕН Е ТОЗИ КОЙТО ТЕ СПОМЕНАВАТ. А КОЙ Е НЯКОЙ ДА Е БИЛ ТАМ ДА КАЖЕ? ДАЛИ УКРАИНСКИЯ ИЛИ РУСКИЯ.

    Коментиран от #100

  • 97 То пък

    3 1 Отговор
    ДОКАТО НИЕ ПРАТМ НЕЩО ВОЙНАТА ЩЕ СВЪРШИ. ВОЕНЕН ОТ ДНР АНДРЕЙ МАРОЧКО КАЗВА ЧЕ ОБЩО ЗАГУБИТЕ НА УКРАЙНА /УБИТИ И РАНЕНИ/ ВЪЗЛИЗАТ НА 300000 ДУШИ.
  • 98 Иван Василевич

    4 2 Отговор
    Да участваме в война против православни, на страна католиците, по голям грех, едвали има, да не говорим че тези хора само в 19, са загинали 200 000, за нашата свобода и достоинство! Амин!
    Второ, я воювай, и да не убиваш гражданските лица???!!!
    Трето дядо ми расказваше как е воювал в Сьрбия, за три години ни един убит партинин..
    Четвьрто, Абе Що да се пишем за тези луди, гитлер, наполеон, и т н., през 43 а цар БОРИС УМРЯ, НО НЕ ПРАТИ НИТО ЕДИН БЬЛГАРИН НА ФРОНТА!!!
  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 опълченец

    3 0 Отговор

    До коментар #96 от "ФАКТИ":

    Един човек е загинал и осем души са били ранени при украински ракетен обстрел срещу граничещата с Украйна Белгородска област в Русия. Това съобщи губернаторът на областта Вячеслав Гладков.
    Още какви доказателства да ви дам? Едно елементарно "Извинявай" чакам.

    Коментиран от #102

  • 101 Да пиам

    4 0 Отговор
    Добре де щом има ирански дрон дето на него пише на руски геран. Що няма ракета украинтомахоук и самолетоносач азовбуш. Тия американци само се правят че помагат на Украйна. Айде вече ако може да почваме по сериозно.
  • 102 Абе

    2 2 Отговор

    До коментар #100 от "опълченец":

    ТИ ЛИ РАЗГОВАРЯ СЪС НЕГО. А ПЪК КЛИЧКО КАЗВА ЧЕ ПОЛОВИН КИЕВ Е РАЗРУШЕН И ИМА МНОГО ЖЕРТВИ. ДРУГО ДАТИ КАЖА ИСКАШ ЛИ?

    Коментиран от #121

  • 103 Иван Василевич

    4 3 Отговор
    Да участваме в война против православни, на страна католиците, по голям грех, едвали има, да не говорим че тези хора само в 19, са загинали 200 000, за нашата свобода и достоинство! Амин!
    Второ, я воювай, и да не убиваш гражданските лица???!!!
    Трето дядо ми расказваше как е воювал в Сьрбия, за три години ни един убит партинин..
    Четвьрто, Абе Що да се пишем за тези луди, гитлер, наполеон, и т н., през 43 а цар БОРИС УМРЯ, НО НЕ ПРАТИ НИТО ЕДИН БЬЛГАРИН НА ФРОНТА!!!

    Коментиран от #106

  • 104 Ние

    5 1 Отговор
    МОЖЕМ ДА ПОМОГНЕМ АКО ПРАТИМ КОВЧЕЗИ ЗА СЛЕДВАЩИТЕ 300000 НАЦИСТИ.
  • 105 да уточним

    4 5 Отговор

    До коментар #78 от "Вие,които подържате режима на Зеленски":

    Политиката на Москва много преди Путин да дойде на власт е да няма такова нещо като българи. За Русия, българи не съществуват. В Русия те са наричани Татари. Така че факта че Русия обстрелва Белгород остава престъпление на Путин а не на Зеленски.

    Коментиран от #110

  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 107 Нещо

    3 1 Отговор

    До коментар #75 от "Тази "Свободна Европа"":

    долно , мръсно има в това . Удар под кръста . Не прави чест наБългария .
    Политиците ни ще платят за това . Но защо и ние да плащаме ?
  • 108 укри нацист

    5 1 Отговор

    До коментар #62 от "В. БЪЛГАРИЯ ФАШИЗЪМ":

    НАТО- нациска американска терористична организация
  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 АтлънъоОпорка

    4 0 Отговор

    До коментар #105 от "да уточним":

    Руснаците туристи в БГ винаги са се изказвали топло и добре за страната ни.
    Никой не ни е наричал татари . Нагли хора . Знаем кой обстрелва българите в Белгород .
  • 111 Едното

    2 0 Отговор

    До коментар #91 от "опълченец":

    Предшестваше другото . Твот въпрос . Ако ние допуснем кюрдски бази в БГ ,
    започнем да чистим турците и подписваме фалшив мирен договор след
    колко часа ще пристигне Ердоган ?
    А сега на моят eh ?
  • 112 Логично е

    2 0 Отговор

    До коментар #71 от "стоян георгиев":

    Всички които са за изпращането , така и така са мотивирани срещу руснаците .
  • 113 Ами Путин

    2 0 Отговор

    До коментар #58 от "Хмхмхмхмхм":

    Признаваше 36 години границите на независима Укр , такси , евтин газ . Всичко беше ОК .
    До Преврата 2014 .
  • 114 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 115 Как

    3 0 Отговор

    До коментар #51 от "Хмхмхмхмхм":

    ЕдинБГадвокат приема преврат вКиев и фалшиво подписан Минскидоговор за Мир ?
    Учил в Университет с вътрешна тоалетна чиния .
    Може да отговориш и седнал на чинията .
  • 116 За пръв път

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "АУУУУУ":

    Виждаам изиграният, предал интересите на страната си за чужди да
    надува мускули на емотикони .Много по темата !
  • 117 Един Прител

    3 1 Отговор
    Ми услужи с брадва когато имах нужда . На събранието в блока ми казаха че имам
    друг приятел , от друг континент . Спешно да взема брадвата и да забия в този
    дето ми я дал .
  • 118 Орката

    2 3 Отговор
    Идва време за клане на комуняги по целия свят
  • 119 Истината

    0 1 Отговор

    До коментар #14 от "Българин 🇧🇬":

    Цървулче просто стига си лъгал!
  • 120 Опълченец

    2 1 Отговор
    На руските тролчета искам да им кажа, че google translator не винаги върши работа. Пишете си глупостите в Русия.
  • 121 Опълченец

    0 0 Отговор

    До коментар #102 от "Абе":

    Едно "Извинявай, заблудих се" е напълно достатъчно. Нормалните хора така комуникират.
  • 122 Артилерист

    2 1 Отговор
    Понеже авторът се е превъзбудил от ефективността на противоВЪЗДУШНИТЕ зенитно-картечница установки и се е изявил в предълъго излияние, ми извика насрещен далечен спомен. През 1977година, като млад преподавател-само старши лейтенант, но със завършена вече 3 години Академия-по Артилерийска стрелба, участвах в показаните стрелби на полигона "Марково", за откриване учебната година на Артилерийското училище от гр. Шумен. Моята задача беше да представя стрелба с БМ-21 "ГРАД" и беше последна, за да не запалим целия полигон и да провалим другите стрелби. Първи стреляха ПВО-то с точно тази прехвалена от автора ЗКУ по земна цел. Изстреляха картечно цял пълнител и описаха идеална окръжност от разриви...около мишената! Точно така трябвало, за да уцелят летящ самолет! След тях стреляха курсанти-земни артилеристи-от 123 взвод(старши мл. серж. Ненков), на които аз преподавах Артилерийска стрелба, но на стрелба с право мерене ги учеше колегата подп. Колев-перфектен артилерист. Истинските артилеристи от 123 взвод изстреляха само един снаряд със снайперското 100-мм противотанково оръдие МТ-12 "Рапира" и удариха мишената на певеоците право в средата!
  • 123 Генади

    1 4 Отговор
    Ядреното оръжие незнае дали си воиник или не просто те изпарява американците са на другия краи на света и неим пука за никои само как да продадат е оръжие да правят долари а наще политици по лесни нема по некои доларв швеицарска сметка и са готови при първата бомба тука ще избягат а неи да му мислим простия народ
  • 124 Генади Генади

    4 0 Отговор
    колко си умен бро...? Тия , щели да избягат, ония щели да избягат...- и от от какво ??? ОТ ЯДРЕНАТА ВОЙНА!
    бОЖЕ, БОЖЕ , колко мъка има по този свят боже. Наясно ли си таварищ , чче при избухването дори на една едрена бомба, става страшното...и като казвам страшното - значи СТРАШНОТО @!!! ПРОСТО ИДВА КРАЯ НА СВЕТА... НА ЦЯЛАТА ПЛАНЕТА НЯМА ДА ИМА МЯСТО ЗА НИКОГО КЪДЕ ДА СЕ СКРИЕ!!! ЗАПОМНИ ТОВА И НЕ ПИШИ ТАКИВА НЕЩА, ЧЕ СЕ ЧУДЯ ДА СЕ СМЕЯ ИЛИ ДА ПЛАЧА, КОЛКО ЗАДРЪСТЕНИ ХОРА ИМА В МОЯТА РОДИНА!!! Няма Америка, Няма Русия, Няма сибир, няма Аляска.... от ядрения облак ще има за стотици години напред радиация за всички живи твари на Земята!!! и това - дори да избухнат само една трета от целия ядрен арсенал.... Спри се да пишеш за ядрената война кой къде щял да се спаси , че ставаш безкрайно смешен!!!!!!!
  • 125 новината е, че

    3 2 Отговор
    Рашките пак са ги тряскали с Хаймърсите! Яко пердах са отнесли, имало бая "занулени" орки, а да не говорим за складовете. избързали тия украинци със зарята за Нова Година. Пламъците се виждали на над 25км от мястото на удара!
  • 126 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 127 РУСИЯ НАМА ДРОНОВЕ И РАКЕТИ ТАНКОВЕ И СА

    1 0 Отговор
    МОЛЕТИ ...... ЗАТОВА ПОЛЗВА ИРАНСКИ ........... А ДАЛИ ИРАНСКИТЕ НЕ СА РУСКИ ?
  • 128 Я СТИГА СТЕ ЛЪГАЛИ БЕ ПОДЛОГИ

    2 0 Отговор
    НЕ ЧУВСТВАТЕ ЛИ ЧЕ ФИТИЛА ВИ ДОГАРЯ !
  • 129 ПРЕДИ МИНУТИ ГРУПА ,,УЧЕНИ - КРАДЦИ"

    2 1 Отговор
    И ПОДЛОГИ , ДОКАЗВАХА ПО КАНАЛ 1 ЧЕ БЪЛГАРИТЕ ПРОИЗЛИЗАТ ОТ УКРАЙНА ............... РИИШ ЛИ ?
  • 130 ЗЕЛЕНИЯ ТЪПАК СКОРО НЕ Е ОБСАЖДАЛ МОСКВА

    1 1 Отговор
    ...............................................
  • 131 Безръбначни атлант.съомги

    2 3 Отговор
    Не поискаха Шенген в замяна на оръжието , нито неустойка за продадените Ф16 , цената на
    които не е вече същата и най вероятно са дадени другаде.
    Страни като Унгария и Германия , които руснаците са клали имат повече гордост
    с която идва респекта . Не лаят руснаците както нашите клакьори и си гледат интересите .
  • 132 Атлънт

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "Хмхмхмхмхм":

    Изправете се Депутати
    Защо избрахме тъкмо вас ?
    ако сте чужди подлоги
    Не чули народния глас

    Кажете нашата воля , Изпънете дебелият врат !
    Не ! На този не мислил да спази мира
    избил своите хора , направил преврат .

    Запей ти народе , запей отново с пълен глас!
    Ще почернеят пак площадите
    И няма да ви избереме вас .

    Артилерио, чест ти се пада
    Продадена първа си ти!
    И засвирят ли в боя снаряди,
    Поне един към нас ще лети...
  • 133 Ние

    2 4 Отговор
    Сме братя и сестри с руснаците ,България е едно с Русия ,победа над американските диваци.
  • 134 Той

    2 1 Отговор
    Национални предатели !Съд за тях
Новини по държави: