Last news in Fakti
  Тема: Украйна

19 Декември, 2022 21:51 7 222 105

The Wall Street Journal: Битката за Бахмут е решаваща за Русия

  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • крим-
  • херсон-
  • бахмут

През по-голямата част от войната Украйна обикновено се опитваше да избягва стандартни битки

The Wall Street Journal: Битката за Бахмут е решаваща за Русия - 1
Снимка: Unian

Руски войници и бойци от частната военна компания "Вагнер" се бият за превземането на Бахмут, град с предвоенно население от 70 000 души, известен най-вече с пенливите си вина, вече близо шест месеца. Ежедневните руски удари превърнаха някога елегантния център на града в поредица от разрушени фасади, с отломки, разпръснати по улиците сред прясно изкопани окопи и противотанкови съоръжения, пише The Wall Street Journal, цитиран от "Фокус".

Руснаците достигнаха източните покрайнини на Бахмут в началото на юли след последната си успешна офанзива, превземането на близките Лисичанск и Северодонецк. Оттогава вълната на войната драматично се обърна в полза на Киев на други места в страната, a украинските сили изтласкаха руските войски от огромни райони на регионите Харков, Донецк и миналия месец Херсон.

Сега Бахмут се превърна в основното бойно поле на войната, като Украйна и Русия хвърлят войски, танкове и артилерия, в концентрация на огнева мощ, рядко срещана от началото на инвазията преди 10 месеца. Собственикът на "Вагнер“, Евгений Пригожин, завербува десетки хиляди престъпници в руски затвори за щурма на Бахмут. Москва също изпрати част от 300-те хиляди войници, които бяха мобилизирани през октомври.

Бъдещето на Бахмут е жизненоважно за г-н Пригожин, довереник на президента Владимир Путин, който критикува редовните руски военни командири като неспособни, рекламира "Вагнер“ като най-добрата бойна сила в страната и си осигури достъп до руските затворници и щедро държавно финансиране, след като обеща да завземе украинския град преди месеци.

Новият руски военен командващ в Украйна, ген. Сергей Суровикин, също има голям залог тук. Назначен в началото на октомври, генерал Суровикин оправда изтеглянето от Херсон миналия месец отчасти с необходимостта да се използват тези войски за настъпателни операции другаде.

"Суровикин трябва да покаже някаква победа някъде след назначаването си“, казва Федир Вениславски, член на комисията по национална сигурност, отбрана и разузнаване на украинския парламент. "Това, което силно желае руското военно и политическо ръководство, е превземането на Бахмут. И затова и Суровикин, и Пригожин хвърлят всичките си сили върху това.

Изчислението на Украйна също не се основава само на строго военна обосновка. Ако Бахмут падне, град Часов Яр на възвишения точно на запад от него може да осигури удобна отбранителна линия за контролираните от Украйна 40% от района на Донецк, който Русия твърди, че е неин.

"От военна гледна точка Бахмут няма стратегическо значение“, каза командирът на украинските сухопътни сили, генерал-полковник Александър Сирски, в украинска телевизионна изява този месец. "Но в същото време това има психологическо значение.“

Наистина, отстъпление от Бахмут би сигнализирало, че Украйна губи инициативата след четири месеца стабилен напредък, повишавайки руския морал и затруднявайки по-нататъшните украински офанзиви в Донецк и близкия Лугански регион. Ето защо през последните три седмици Украйна насити района със свежи войски и техника.

През по-голямата част от войната Украйна обикновено се опитваше да избягва стандартни битки, в които и двете страни концентрират ресурсите си, съзнавайки, че този тип война може да играе в полза на Русия.

"Някои от нещата, които ни правят силни, като независимост, инициативност, способност да действаме дори когато нямаме ясни заповеди, също могат да се превърнат в наши слабости, когато много единици са на едно и също място и всяка има собствено виждане“, обяснява Микола Волохов, командир на отряда за разузнаване с безпилотни самолети "Тера“, който, наред с други украински сили, беше предислоциран в Бахмут от фронта на Херсон този месец. "Резултатът в Бахмут ще зависи от способността на нашите сили да постигнат координация“.

Друга част от пъзела е какво се случва на фронта Кременна-Сватово на север, където украинските настъпателни операции са буквално затънали поради времето, което е направило неасфалтираните пътища непроходими. Устойчив спад на температурите, според украинските командири, може да замръзи земята и да позволи на украинските сили да подновят натиска си на изток.

Ако успее, това ще застраши тила на руските войски, атакуващи Бахмут, вероятно ще ги принуди да отстъпят. Обратно, руският напредък в Бахмут, ако дойде първи, ще облекчи украинския натиск върху Кременна и Сватово.

Първоначалният руски подход в Бахмут през лятото беше да залее града с тежка артилерия, превръщайки една градска зона след друга в развалини, преди да предприеме пехотни атаки. Това е начинът, по който Русия превзе град Мариупол през май, а през юни и юли превзе Северодонецк и Лисичанск. Месеците на ожесточени битки край Бахмут обаче донесоха само ограничени печалби.

Командир на украинска 152-милиметрова гаубична батарея "Акация“, капитан с позивна Капитан, разказва, че интензивността на руския огън в Бахмут тези дни е много по-малка от това, което е преживял на фронта в Херсон, преди да се преразпредели тук в началото на този месец.

"Имаме огромна концентрация на нашата собствена артилерия тук“, казва капитанът, докато произведена в САЩ гаубица M109 Paladin от друга бригада минава през поле зад него и открива огън. "И предполагам, че на руснаците започват да им свършват амунициите.“

Опитвайки се да превземе украинските позиции, "Вагнер“ изпраща вълна след вълна от малки щурмови групи, съставени от затворници, които са изправени пред заплахата от екзекуция за дезертьорство и обещание за амнистия, ако оцелеят шест месеца в Украйна. По-добре оборудвани и по-добре мотивирани от мобилизираните руски войски на други фронтови линии, тези мъже от "Вагнер“ са били успешни на моменти – но на огромна цена.

Украинците също дават жертви тук. Наскоро украински войници прекараха носилка с трупа на един от своите другари, вече в найлонова торба, през река Бахмутка, която минава през града.

"Проехтяват залпове от оръдейна стрелба и тогава руски снаряд се заби в близкия склон, ярка светкавица, последвана от облак тъмен дим. В импровизирано медицинско заведение, създадено в покрайнините на града, след като полевата болница в центъра на Бахмут беше многократно обстрелвана и затворена, още три такива найлонови торбички бяха струпани на алеята в очакване на транспорт“, пише WSJ.

"Руснаците изпразват затворите си и изпращат най-лошите си да умрат тук, докато ние губим някои от най-добрите си. Това в никакъв случай не е равностойно“, отбелязва пък Сергей Стаховски, украински тенисист и винопроизводител, който се бие в Бахмут като част от минометна част.

Независимо, че руските офанзиви имат за цел да обкръжат Бахмут, досега най-малко три главни снабдителни пътя остават под украински контрол. Военният трафик влиза и излиза от Бахмут по всяко време, с боеприпаси, гориво и храна, пристигащи на предните линии, а войските се редуват от смени на бойните позиции към предни постове в тила.

Приблизително една десета от предвоенното цивилно население на Бахмут остава в града, казват украински официални лица. Те са разделени между така наречените ждуни, руските симпатизанти, които очакват руско превземане, заедно с хора, които са твърде бедни, стари или болни, за да напуснат, и украинци, които вярват в способността на украинската армия да задържи града и в крайна сметка да го принуди руснаците да се изтеглят.

Една от последните, Тетяна Шчербак, е медицинска сестра, която ръководи така наречения "Съпротивителен център“, който украинските власти откриха в изоставен магазин по-рано този месец. Там доброволци раздават чай, кафе, топла храна и някои лекарства на местните жители.

Генераторът позволява на посетителите да зареждат своите телефони и други устройства, а Wi-Fi услугата осигурява начин за връзка с приятели и семейства. Телевизор, монтиран на стената, излъчва украински новини на хора, които често няма как да знаят какво се случва във войната.

"Основната помощ, от която имат нужда хората тук, е психологическата помощ. Изобщо не е просто. В нашия център хората могат поне да говорят помежду си, но и да гледат новините по телевизията и това улеснява оцеляването“, казва Шчербак. Тя добави, че не планира да бяга. "Разбира се, Бахмут ще издържи“, категорична е тя.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 59 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вашингтон

    31 100 Отговор
    Напомпването на Руския режим с ирански дронове и от складовете в сибир с оръжия и с измислени предлози на анексиране на територии, прави по трудно унищожаването на елитната ядрена империя на злото

    Коментиран от #26, #103

  • 2 Фокус

    89 40 Отговор
    Руснаците ще скъса укроробите
  • 3 Вашингтон

    40 106 Отговор
    Русия, държавата спонсорираща и разпространяваща тероризма. Вместо да се чудят коя държава да нападнат най-напред, добре щеше да е погледнат собствената си мизерия, за която никой не им е виновен

    Коментиран от #6, #8

  • 4 НИКО

    98 29 Отговор
    ЧУВАЛ ЛИ СИ ЗА ИЗГРАДЕНИТЕ И УКРЕПЕНИ ПОЗИЦИИ НА УКРОФАШИСТИТЕ КОИТО СТРОИХА ЗАЕДНО С НАТО ,НЕ СТАВА ТАКА ЛЕСНО НО ЩЕ СТАНЕ И СЛЕД ТОВА ИДВА КИЕВ
  • 5 Зеленски

    27 81 Отговор
    Изпитвам сериозен недостиг на чували за обличане на трупове герои на Путлер.

    Коментиран от #11, #102

  • 6 СКОРО ИДВА

    79 21 Отговор

    До коментар #3 от "Вашингтон":

    ЕВРОПЕИСКАТА МИЗЕРИЯ

    Коментиран от #101

  • 7 Урюрвкос

    59 16 Отговор
    ---- известен най-вече с пенливите си вина----първата работа на руснаците превзеха завода за шампанско за да няма Зеленски с какво да посрещне НГ
  • 8 Боруна Лом

    11 11 Отговор

    До коментар #3 от "Вашингтон":

    Я, ТКЗС то. МАЙ НЯМА СИЛАЖ?
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Българин Сл.

    29 72 Отговор
    Русия загуби войната

    Коментиран от #37, #62, #95

  • 11 Смотльо

    17 39 Отговор

    До коментар #5 от "Зеленски":

    Ай какво хубаво име имаш,Путлер .В женски род е по подходящо за теб скъпа .
  • 12 Торето

    67 22 Отговор
    Безсмислени украински притчи ала факти. Истината е че руснаците ще им пръснат тесните дупки

    Коментиран от #73

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Битката е важна

    55 16 Отговор
    за $.Русия ще я спечели тая битка с $ и € край Бахмут,Киев и докъдето е необходимо..

    Коментиран от #94

  • 15 Брей

    65 12 Отговор
    Укрите уж не дават фира а има нова мобилизация кажете нещо за това
  • 16 А50

    74 18 Отговор
    Инициативата е в Русия, Артьомовск исмука всички резерви от другите части на фронта и не позволи на ВСУ да атакуват в запорожее, както се канеха, а да не говорим че са в глуха отбрана в Сватово и Лиман взети преди това при контраатаката. След освобождаването на Артьомовск, укроярмията напрактика ще е в много тежко положение и единствено ще могат да стрелят с далекобойни системи на САЩ по мирното население на Русия.и така до пълната капитулация на Окрайна. Не забравяйте, че Русия пази цивилното население, докато укрите бият директно в жилищните блокове, това доста затруднява руснаците в градски бой

    Коментиран от #30, #35, #44, #51

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 0000

    17 61 Отговор
    В бахмут бяха демилитазирани най много руски фашисти,затънали са там в калта и нито напред нито назад,демилитазират ги с ракети “вампир”
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 В Бахмут...

    16 62 Отговор
    Ушанките ядат голям лобут...
    Хванаха пърхут....
    И ще хапнат украински нахут...
    И накрая един шут...

    Коментиран от #23

  • 22 УКРАЙНА ще победи !

    15 56 Отговор
    Zлите сибирски орди !

    Коментиран от #69

  • 23 ААМЕД

    34 9 Отговор

    До коментар #21 от "В Бахмут...":

    АМА СИ ПРОзД ТУРЧИН.
  • 24 Госあ

    76 16 Отговор
    “ Украйна обикновено се опитваше да избягва стандартни битки” така е, използваха цивилните за жив щит, докато се криеха в болници, училища и църкви. Това го знаем. Затова СВО е толкова специална, защото руснаците освободиха 20% от Украйна без големи жертви от цивилното население. Русия воюва срещу терористи подкрепяни от колективния запад. Познато, от други конфликти, А ?!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 А50

    70 15 Отговор

    До коментар #1 от "Вашингтон":

    Иран помагайки на Русия си го връща на империята на злото САЩ. Единствено иранците се осмеляват да атакуват американски бази и не им пука от никакви санкции, а САЩ им спретват цветна революция заради унижението. Между другото иранците много уважават българите да не кажа обичат, а твоите господари от САЩ въобще и не искат да знаят за мизерния ти животец
  • 27 БАААХТИ БАХМУТА

    34 11 Отговор
    The Wall Street Journal: Битката ЗА НОВИЯТ СВЕТОВЕН РЕД Е БАХМУТ --- КОЙТО РАЗБРАЛ РАЗБРАЛ
  • 28 Историк

    43 12 Отговор
    Абе що повтаряте статията за втори път днес?Разбрахме че има купища от укри в найлонови торби ,а също и военни съветници.Поне за дивите животни,като вълци,чакали,бездомни кучета съм спокоен,че ще изкарат зимата.
  • 29 Наште путинофили не вдяват, че

    14 45 Отговор
    Джуджака ще гризне дръвцето! Цялото!
  • 30 Урюрвкос

    27 7 Отговор

    До коментар #16 от "А50":

    Артьомовск е украинското име а Бахмут руското. Журналистите обаче пишат обратното. Малка историческа справка. Донските казаци пишат писмо до Петър I като се жалват на действията на полковник Федор Шидловский от град Изюм който дошъл в град Бахмут съборил църквата, откраднал иконите и книгите и завзел солеварните и облага с данък "сол" местните производители. Петър I пита Шидловский вярно ли е това и той му отговаря с писмо че още при царя Алексей Михайлович изюмските "черкаси" са охранявали Бахмутските солеварни. Бахмут си сменя името на Артьомовск когато Украйна става държава по времето на СССРето.

    Коментиран от #41

  • 31 Цензура

    61 6 Отговор
    " Оттогава вълната на войната драматично се обърна в полза на Киев на други места в страната, a украинските сили изтласкаха руските войски от огромни райони на регионите Харков, Донецк и миналия месец Херсон."

    Стига с тая жалка пропаганда. Кои са точно тия "огромни райони" в Донецк? НИЩО не се е обърнало в полза на укpите !!! Армията им се топи като сняг на слънце. Дори при Харков укpите загубиха повече хора, отколкото изобщо руснаци имаше в тоя участък... а те се изтеглиха с минимални загуби. Същото бе и при Херсон. Лъжите за 90-100 000 убити руснаци будят само смях у всеки грамотен човек.
    Битката за Бахмут - който вече е хванат в клещи и руснаците са в източната му част, е решаващ за украйна, не за Русия. Падне ли Бахмут, цялата защита на ВСУ ще се продъни. Като навлязат и 200-те хиляди руснаци, които сега са резерв - украйна ще бъде прегазена.
  • 32 Хохо Бохо

    12 43 Отговор
    Битката за един малък украински град е решаваща за Русия...
    Ами защо магучая десет месеца не го превзема?
    Ти определено станаха
    ПЪЛНИ СМЕШНИЦИ
  • 33 Русия, каквото и да прави...

    13 41 Отговор
    НАКРАЯ срещу НАТО ще се изправи....
    И бързо за УКРАЙНА ще забрави...
    Пейтриът Хаймарски.
  • 34 факт

    60 6 Отговор
    "Bloomberg: Европа е загубила 1 трилион долара от цените на енергията, кризата едва започва". Евтините ресурси от Русия свършиха. Било, каквато било. Оттук насетне Европа ще се превръща във втора Африка. Това дължим на Големия брат отвъд океана и неговата прислута, наречена "европейски лидери". А вие тук си мерете там, каквото имате да си мерите.
  • 35 Тошко

    8 45 Отговор

    До коментар #16 от "А50":

    Ще ти се руски робе,ама няма гювеч ! Ще ядете бахура до Мацква и наабарот ! Ващта мама некадърна и пиянска ! ГНУС

    Коментиран от #52, #54

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 007

    7 29 Отговор
    Е кво ще стане ако го вземат. После ще бягат с 200. 🇧🇬🇺🇦🇺🇸🇪🇺🇧🇬
  • 39 Иван

    17 7 Отговор
    Бахмут не е важен за гнусната еврейска сатанинска сп.ер.ма Еленски......Тел Авив е важен.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Артьомовск - Бахмут

    34 12 Отговор

    До коментар #30 от "Урюрвкос":

    Все тая. Рашките ще им скъсат шортите.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Иван

    17 6 Отговор
    Русия трябва да унищожи Анкара, Мека, Медина, Тел Авив, Хага, Брюксел, Лондон, Отава
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Все тая

    12 39 Отговор
    Зеленски скъса шортите. на Путин! Уж за три дена щеше да превземе Киев!
  • 46 ПараШут

    33 8 Отговор
    Бахмут бавно , сигурно и безвъзвратно се превръща в Артьомовск!
  • 47 Ерор 404

    39 9 Отговор
    Само в Бахмут досега жертвите на украинските нацисти са 12000 според Daily telegraph без да се броят ранените. В Бахмут руснаците постигат с лекота поставените си цели в началото на военната операция, а именно денацификация и демилитаризация.
  • 48 Този район на бойни действия

    47 7 Отговор
    Този район на бойни действия е създаван в период на 8г със специалисти от НАТО. Рашките това го знаят много добре и използват тактиката на изтощението. Фашагите разчитат, на изградените съоръжения и изпращат все повече и повече сили там. А на рашките това им трябва. Не го превземат а утилизират украинска войска и техника. Що им е да се бият по широките степи като украинците сами им идват на крака.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Точно в десятката

    38 10 Отговор

    До коментар #16 от "А50":

    Да, точно така засега се развива всичко. И западни военни не дават никакви надежди за укрите и почват да мислят за преговори. Те казват ,че нещата са много зле за тях. Но зомбирания не се интересува от живота на хората си Ще реве, лъже и маже до последния украинец.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Българкс

    10 5 Отговор

    До коментар #35 от "Тошко":

    Внимавай със жлъчката, джендо
  • 55 Калашников (Бум-бум-бум) и Фащ Тряс

    6 9 Отговор
    СКОРО ИЗ УКРАИНСКИТЕ СТЕПИ РУСНАЦИТЕ ЩЕ ПУСНАТ ГЕННО МОДИФИЦИРАНИ ИНДИАНЦИ С ДНК ОТ ИЗБИТИТЕ ОТ АМЕРИКАНСКИТЕ КАУБОЙЦИ
  • 56 Прогледнал

    33 10 Отговор
    Преди време обичах руснаците. Бях беден и умен човек и едва свързвах двата края. Сега обичам американците. Напоследък надебелях и взех да не виждам къде ми е, докато съм по малка нужда. Изпростях, угаждам си за всичко и имам мнооого пари. Карам Ламборджини и имам частен самолет. Само ям и нямам време да чета. Такава скука ме е обзела, че за втори път си сменям пола. Жена ми Кънчо винаги е до мен в трудните ми ужасно скучни дни. За разнообразие всяка седмица уволнявам по някой работник от моята фабрика. Обичам да редовно гледам Бързи и яростни, макар вече да го знам наизуст. Синът ми излиза със сина на моя приятел, обичат се и се надяват някой ден да се оженят, да имат деца и заедно с тях да правят нощни купони. Надявам се американците да победят в Украйна. Всички хора по света заслужават моята участ. и късмет.
  • 57 РАКЕТЧО БГ ИМА СТРЕЛА 2 М

    4 6 Отговор
    И Я ПОДАРЯВА НА УКРАЙНА ЧРЕЗ БАБА НИНОВА И ТАЗИ СТРЕЛА -ЕДНА СТРЕЛА УБИВА 2 МА РУСНАКА ПРИЯТЕЛИ НА БСП - И ДАНО ДА НЕ НИ СЕ ВЪРНЕ МИНИМУМ ПО ДВЕ
  • 58 Наблюдател

    12 35 Отговор
    Четири месеца битка, 50 000 снаряда, 7 000 жертви и няколко километра напредък и то за едно градче от регионално значение. Непобедимая и легендарная напредва към спечелване на войната, Руската икономика потъва, дори и нашенските путинови памперси доста понамаляха / пари нема / На хоризонта се задава призракът на репарациите. Путин хвърля всичко с надежда украинците да се предадат преди да му свършат ракетите. И да не се забравя, че Китай чака на южната граница на Сибир. не само чака , вече се облизва.и купува суровини с 30% отстъпка. Поняли?

    Коментиран от #59, #64, #98

  • 59 кьорав

    34 5 Отговор

    До коментар #58 от "Наблюдател":

    Аз не съм чул в Русия да протестират за увеличение на заплатите, че са им поскъпнали яко сметките за ток, отопление, вода, че са им се вдигнали цените на хранителните продукти. Но пък в Англия, Германия, Австрия, Белгия, Франция хората протестират.

    Коментиран от #61, #78, #79

  • 60 мани мани

    7 21 Отговор
    Вагнеровци, тик-токъри, редовна армия, мобилизирани и 10 месеца един кирлив град не могат да превземат.
  • 61 не си и няма

    8 15 Отговор

    До коментар #59 от "кьорав":

    Протестираш, чукаш 10г камъни в Сибир.
  • 62 Z-вездоглед

    25 6 Отговор

    До коментар #10 от "Българин Сл.":

    Продължавай да вярваш в това,такъв руския план!Обаче не виждаш,че Путин добре си играе играта!Така осакати Украйна,че превърна времето в негов съюзник.
  • 63 Про фан

    17 2 Отговор
    А Русия знае ли? Казвайте и ги тези работи
  • 64 Сод Омит

    16 4 Отговор

    До коментар #58 от "Наблюдател":

    Аха, и Киев без ток. Добър опит, лев ак
  • 65 СЛАВА НА УКРАЙНА, СЛАВА НА ГЕРОИТЕ!!!

    8 25 Отговор
    Московията ще бъде бита и позорно изритана от Украйна...
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 парасюк

    1 1 Отговор
    За Русия или за окраина?
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 АКО НЕ ПОБЕДИ УКРАЙНА АМЕРИКА НЯМА

    19 4 Отговор

    До коментар #22 от "УКРАЙНА ще победи !":

    ДА ПОБЕДИ А РУСИЯ ЩЕ Я УНИЩОЖИ САМО С ЕДНА ПОДОДНИЦА --Командването на НАТО е изпратило предупреждение до съюзниците си относно мобилизацията на руската ядрена подводница К-329 "Белгород", която носи оръжие, известно като "Паладин на апокалипсиса". Алиансът предполага, че "Белгород" е излязла в Арктика, за да изпробва торпедо с ядрена бойна глава "Посейдон", което може да измине 10 000 км под вода, пише италианският в. "Република", като се позовава на източници от НАТО.

    Коментиран от #71

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 ЕДНА ПОДВОДНИЦА И КРАЯТ Е БЛИЗО

    10 4 Отговор

    До коментар #69 от "АКО НЕ ПОБЕДИ УКРАЙНА АМЕРИКА НЯМА":

    Според НАТО руската подводница К-329 “Белгород” прави изпитания на торпедо с ядрена глава в Арктика. Това е най-дългата подводница в света – с колосалните 184 метра

    Най-голямата руска подводница е направила изпитания на торпедо с ядрена глава. Командването на НАТО е изпратило предупреждение до съюзниците си относно мобилизацията на подводница К-329 “Белгород”, която носи оръжие, известно като “Паладин на апокалипсиса”, предаде Bulgaria ON AIR.

    Алиансът предполага, че “Белгород” е излязла в Арктика, за да изпробва торпедо, което може да измине 10 хил. км под вода. “Белгород” постъпи на въоръжение в руския флот на 8 юли 2022 година.

    Тя е най-дългата подводница в света – 184 метра, а широчината ѝ е 15 метра. Може да се движи под вода със скорост от около 60 километра в час и е способна да остане под вода около 120 дни.

    Витлата ѝ се смятат за иновативни, тъй като са проектирани да не бъдат засичани от сонари.

    Коментиран от #76

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 мдаааа

    9 0 Отговор
    Ако някой имат поглед на картата , след началото на " специалната операция" и сегашната карта , ще разбере положението .. Кой разбрал - разбрал .
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Виктор

    8 1 Отговор
    Бахмут ще издържи! А, знаете ли как умрял държи свещ...
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Гост

    5 16 Отговор

    До коментар #59 от "кьорав":

    Там не протестират за глезотии като цени. Западът е свикнал на евтино, но може да си позволи и скъпо.
    В Русия, от друга страна, протестират за неща от първостепенна важност- живота на близките, свобода, право да живееш като човек. Ето тези неща напоследък са все по оскъдни в Руската федерация. За тези протести дали си чувал?

    Коментиран от #81

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 кьорав

    13 1 Отговор

    До коментар #79 от "Гост":

    Не съм чувал за подобни протести в Русия, разбира се, това не значи че няма за какво да протестират. Но би ли споделил за какво, според теб, протестират на запад, ако не е заради поскъпващия живот?

    Коментиран от #83

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Уса

    14 4 Отговор
    Злините на този свят са две.Първата я разбираш почти веднага след раждане а втората ти продава мечти и надежди.И при двете можеш да живееш добре а може и да си пъленголтак зависи само от вас и вашето здраве и късмет.Аз лично предпочитам първата злина в която съм израснал,защото я познавам и знам слабите и места.Втората при която живея в момента също познавам,но платих много за мечти и надежди остана ми здравето,което също искат но няма да им го дам.Това е разликата между нашия изток и техния запад.Ние не сме заграбили на никого земите а те живеят вечно под наем,който плащат с чуждакръв
  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 И КИЕВ СКОРО СИ ОТИВА

    2 5 Отговор

    До коментар #88 от "ПРИЗРАК ОТ УРКИТЕ ГО КАЗА":

    Сред руините на украинския град Бахмут лекарка в амбулаторна клиника продължава да работи въпреки тежките условия. Населеното място е арена на най-тежките битки във войната с руснаците в последните седмици.

    Руските сили са превърнали града в руини.
  • 90 СЛЕД УКРАЙНА РУСИЯ ЩЕ ТЪРСИ

    8 3 Отговор
    ЖИВИ НАТОВЦИ А НИЕ СМЕ ГОРДИ БЪЛГАРИ -на 1 септември 1916 г., Царство България обявява война на Румъния. Българските и турските войски разгромяват подкрепяната от руски и сръбски сили румънска армия в Добруджа. Впоследствие български и турски части преминават Дунав и съвместно с войските на останалите съюзници превземат румънската столица Букурещ.
  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Диванен Геостратег

    9 4 Отговор
    От цялата пропагандна пушилка става ясно само, че руснаците яко пердашат в Артьомовск/Бахмут. Мариупол също им отне доста дни, но го превзеха и задържаха. А градът определено си е важен, ако погледнете мястото му на картата. Русия държи да го превземе, защото така ще премести цялата си защитна линия и ще освободи големи резерви, с които яко ще стъжни отбраната на Украйна. Контранастъплението на ВСУ спря. Въпреки всички нови оръжия и помощи за Зеленски накрая пак инициативата е в руснаците. Войната търпи много обрати, воюва се на изтощение. Ама не знам докога ще се повтаря мантрата, че на руснаците им свършвали хората и мунициите. Очевидно не е така. Изглежда целта на руската армия е да обкръжи напълно града и после да го прочисти. Дотогава надали ще щурмува. Но когато го направи, най-вероятно ще го превземе. Предстои да разберем.

    Коментиран от #100

  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Стоян Георгиев

    9 2 Отговор

    До коментар #10 от "Българин Сл.":

    Русия печели война а фашисткаукрайна губи войната
  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Китай

    4 1 Отговор

    До коментар #58 от "Наблюдател":

    Се облизвал ? Хахаха . Добър опит . Те имат съвместен договор , маневри и учения с Русия .
    А и всеки който се облизва ще трябва първо да оближе Белгород .
  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 От петте артерии

    7 5 Отговор

    До коментар #92 от "Диванен Геостратег":

    От петте стратегически артерии които свързват града под контрол на Русия са 4. Оставен им е само един за снабдяване или оттегляне. Въпрос на време е. Не, че не могат да затворят обръча за дни, не че не могат да бомбят всичко което пълзи или лети и там. Не това е идеята. Чакат Обединения запад да спре да праща. Складовете им са на превършване а за ново производство трябва време. В същото време рашките произвездат 2.5 пъти от това което потребяват на дневна база. Фашагите изстрелват около 7000 снаряда срещу 20 000 от Русия която произвежда 55 000 на ден!

    Коментиран от #104

  • 101 Бай Х.

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "СКОРО ИДВА":

    Май си много щастлив от това
  • 102 Да де,именно...!

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Зеленски":

    Защото първо трябва да ,,облеча" своите и чак тогава,ако остане нещо- за руските ...
  • 103 А де

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Вашингтон":

    Какви оръжия от Сибир ? Аз от години чета разни НПО-папагали , които казват , че Сибир е китайски.
  • 104 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 0 Отговор

    До коментар #100 от "От петте артерии":

    Ти наред ли си?????Теб питам,шизоо ,мишел????Прочети си написаното........русията ти произвежда повече муниции от Целия свят?????Ще видиш,колко важен е мариупол,след ,като руснаците се "отеглят" от него!

    Коментиран от #105

  • 105 Кой е този

    0 0 Отговор

    До коментар #104 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Кой е този цял свят, бе дълбокий? И защо си мислиш, че всичко що е оръжие се произвежда само в НАТО?
    Знаеш ли, че по ядрени боеприпаси Русия превъзхожда НАТО?
Новини по държави: