Last news in Fakti

21 Декември, 2022 19:53 5 656 52

Орбан: Време е да се пресуши блатото в Европейския съюз

  • унгария-
  • европейски съюз-
  • виктор орбан

Унгарският премиер подчерта, че е направил редица отстъпки, за да осигури финансирането от еврофондовете, въпреки че Европейската комисия да настоява за още реформи

Орбан: Време е да се пресуши блатото в Европейския съюз - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Унгарският премиер Виктор Орбан заяви днес, че е време "да се пресуши блатото" в Европейския съюз, предаде Асошиейтед прес.

На годишна конференция на чуждестранните журналисти в Будапеща Орбан коментира неотдавнашния корупционен скандал с участието на няколко депутати от Европейския парламент и се обяви за неговото премахване в сегашния му вид. По думите му започналото разследване повдига въпроси за надеждността на институцията.

"Унгарците искат Европейският парламент да бъде разпуснат в сегашния му вид. Лесно може да се отговори до каква степен е уронена репутацията му в Унгария (вследствие на скандала) - никак, защото тя не би могла да е на по-ниско ниво", подчерта той.

Тричасовата годишна пресконференция е сред малкото случаи, когато на Орбан могат да се задават въпроси от международни журналисти и медии, критични към властта.

Премиерът популист, който спечели четвърти мандат през април, често влиза в сблъсъци с европейските институции, които го обвиняват в нарушаване на демократичните устои и корупция в огромни размери, посочва АП.

Орбан атакува днес Европарламента заради разкритията за корупционна схема с предполагаемо участие на Катар и обяви, че е време "да се пресуши блатото" в Брюксел, използвайки добила популярност реплика на бившия американски президент Доналд Тръмп.

Днешната пресконференция се проведе, докато ЕС все още държи блокирани повече от 12 милиарда евро за Унгария поради опасения, че правителството в Будапеща посяга на съдебната независимост, поощрява корупцията и ограничава правата на малцинствата. През септември Европейският парламент обяви, че Унгария вече не може да бъде смятана за демокрация и се е превърнала в "хибриден режим на изборна автокрация".

Друг повод за напрежение между Будапеща и Брюксел са унгарските призиви за отмяна на санкциите срещу Русия. "Ако зависи от нас, няма да има политика на санкции. Не е в наш интерес да разделяме трайно икономиките на Европа и Русия. Опитваме се да спасим каквото можем от икономическото ни сътрудничество с руснаците", коментира темата Орбан.

Той подчерта, че е направил редица отстъпки, за да осигури финансирането от еврофондовете, въпреки че Европейската комисия да настоява за още реформи.

Унгария се бори с най-високата инфлация в Европа, а националната валута се обезцени, което доведе до ценови ръст. През миналия месец инфлацията в страната премина 22 процента и форинтът се обезцени с 10 процента спрямо еврото в сравнение с началото на годината.

Виктор Орбан обяви, че неговото правителство има намерение да свали инфлацията под 10 процента до края на декември догодина и да въведе програма за данъчни облекчения за майките под 30-годишна възраст.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 49 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петьо Петров

    101 4 Отговор
    Интересно защо е толкова орязана критиката на Орбан и защо нищо не се споменава за позицията на хърватския Президент към НАТО и САЩ?
  • 2 БгТопИдиот

    73 10 Отговор
    Орбан-новио революционер.
  • 3 ЛиБеРаст

    83 9 Отговор
    Десен националист е Орбан. Либерастите мразят такива!
  • 4 Пич

    61 20 Отговор
    Орбан се опитва да помогне на тъпанари ! Никой не е успял , и той няма да успее !
  • 5 Наистина е Време

    70 7 Отговор
    Брюксел е Блато,но ние не сме жаби! Иначе идва Щъркела..
  • 6 Българин 🇧🇬

    53 6 Отговор
    Може едната птичка (Орбан) още да не направи пролет . Но поне ще повдигне челата на заблудените . Но има опасност Саш и Турция (натото) отново да подведат нещата отново в своя полза .
  • 7 истината

    106 5 Отговор
    А Хърватският президент Зоран Миланович какво каза ?
    Украйна не е наш съюзник. Опитват се да ни го налагат. Беше цинично, че тя получи статут на кандидат-член на Европейския съюз, това е унижение !!!

    Освен това Миланович разкритикува поведението на лидерите на Европейския съюз.

    "Държат се с нас като с глухонеми глупаци", каза хърватският лидер. Той добави, че ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен не е била избрана на тази длъжност и я нарече "обикновен бюрократ".
  • 8 Хохо Бохо

    11 76 Отговор
    Великият Орбан вдигна инфлацията в Унгария до велики нива...
    Копейкин може и повече..

    Коментиран от #11

  • 9 кой разбрал - разбрал

    82 7 Отговор
    В тоя съюз всички са роби с робско самочувствие . По зле са от нас при Турското робство . Краварите само да им скръцнат със зъби и тия бият главите в цимента .
    До преди десет години можеха да се обединят с Руснаците и да владеят цяла Европа и половината Азия . Никой нямаше да им се опре . От Лисабон до Владивосток . Сега са жалка гледка .
  • 10 карамфила

    71 4 Отговор
    УСА е започнала генерално пресушаване на ЕС и до 5 години ще е Европейски Афганистан благодарение на милионите емигранти поканени от меркел.
  • 11 Хихихи..

    51 5 Отговор

    До коментар #8 от "Хохо Бохо":

    Гола водичка си,соросче,ни за пиене,ни за миене,само за подмиване..

    Коментиран от #17

  • 12 Кирил

    80 5 Отговор
    В Европа и света има дефицит на качествени управляващи. Една „велика“ държава като САЩ се управлява от демент. Канада от потомствен министър председател дето ходи по гей партита/явно като комунистическите лидери и модерният запад е създал наследствени управляващи/.Франция от лице което в медицината би определено като геронтофил. Великобритания от един клоун които дори не може да си среши косата. Европа от асистент лекар гинеколог /също наследствен политик като в старото комунистическо време/ .Германия от наследник на офицер от СС. Финландия от мома с неизживяно детство която за неините 36 години ще взима съдбовни решения за Финландия? И със всичкото това искате да се съобразява човек като Путин или съвременен Китай? Който го вярва не е наред със всичкия си. А Русия беше ли в упадък когато я управляваше алкохолика Елцин и беше станала за посмешище на Европа? Е сега е обратното. Да живеят новите управляващи на Европа! Да живей края на ислямизирана Европа-ЕС. Както казваше Кадафи „Защо да пращаме терористи и да действаме подривно? Европа е наша ислямска чрез миграцията.Въпрос на време-перефразирам но смисъла е такъв. Вижте демографските тенденции в Европа.Те са катастрофални за християнска Европа. Във Франция средно 1.8 деца християни срещу 8.1 . Едно време Европа се е обединила да спре исляма с оръжие , идиотите го вкараха през задния двор. Такива идиоти управляват Обединена Европа. След най-много 50 години шалварите и фереджетата ще са модни в цяла Европа.
  • 13 смях

    14 80 Отговор
    По-заблатнена държавица от Унгария едва ли има в ЕС...

    Коментиран от #16

  • 14 Стефан

    80 10 Отговор
    Идеалният европеец е:
    -ваксиниран
    -неутрален
    -хомосексуален
    -веган на велосипед
    -с фотоволтаик на челото
    и -екоперка отзад под кръста.
  • 15 Стефан

    75 10 Отговор
    Путин не пие, не друса и управлява от 22 години на трезва глава и с ясен ум, КОЕТО ВЛУДЯВА ЗАПАДНАТА ИНФАНТИЛНА ЛИБЕРАЛНА БЕСОВЩИНА НА КОКАИН И ХАПЧЕТА, засилила този свят към пропастта.

    Това изречение изчерпи темата. Акцентът на акцентите, без преувеличение.

    Коментиран от #23

  • 16 смешко

    52 3 Отговор

    До коментар #13 от "смях":

    Човек вижда и разпознава в отсрещния само онова, което добре познава от себе си. Лъжецът подозира, че го лъжат, крадецът – че е уязвим на кражби, ИТН.

    Перманентно надрусани с лъжи, утопии, лъженаука либерастите, именно затова, постоянно подозират, че отсрещните са също така надрусани като тях.

    И затова все очакват отсрещния да полудее, умре или поне престане на бъде фактор.

    Ето защо казват, че ЗА ЧИСТИЯ ВСИЧКО Е ЧИСТО.
    Той не може да си представи на каква мръсотия е способен мръсния. Трябваше цели осем години укро-фашистите да издевателстват над руското население в Донецк и Луганск, че едва тогава Русия да проумее, че разговаря със студенокръвни, в лицето на обединения запад.
  • 17 Хохо Бохо

    3 28 Отговор

    До коментар #11 от "Хихихи..":

    Защо толкова се вълнуваш какъв съм аз, а не пишеш смислени коментари към статията?
    Благодаря ти, все пак, за вниманието, което ми оказваш!

    Коментиран от #22

  • 18 случаен

    35 6 Отговор
    орбан председател на ес
  • 19 Маджарския диктатор

    2 47 Отговор
    Да ходи да пресушава блатата на Великая Блатная пидирация...
  • 20 Мая

    36 3 Отговор
    ЕС лицемерни популисти, сърбаме тяхната екозелена попара...
    И Содомията била човещинка нормална...
    Германеца да лапне Украина е готов на всичко...
  • 21 Реалиста

    46 4 Отговор
    Докато Унгария и Хърватия виждат и се борят за истината, нашият президент Радев изпраща в Киев военния министър да се похвали за милионите които сме им подарили и още колко милиона ще помогнем на фашистката хунта ! Престъпници , всичко вършат потайно , както герберските мутри крадоха 15 год.и продължават да изтезават народа ни!
  • 22 Търсиш Смисленото?

    16 0 Отговор

    До коментар #17 от "Хохо Бохо":

    Нищо не Търсиш,само си правиш гаргара във форумчето..Както и аз,както и Останалите,само Петьо и още двама-трима имат що-годе Смисъл..
  • 23 Лъжеш

    5 39 Отговор

    До коментар #15 от "Стефан":

    Преди 2 седмици показаха Путлер с чаша в ръка, как се клати и говори завалено някакви несвързани мисли. Не прави изключение от вечно пияните мужици...

    Коментиран от #24, #26

  • 24 Стефан

    42 3 Отговор

    До коментар #23 от "Лъжеш":

    То Путин 10 пъти болен от рак .
    20 пъти щели да го сваля.
    Сега пък били го дали с чаша в ръка !!

    А бидоня колко пъти падна от стълбата на самолета ?
  • 25 Гочо

    5 29 Отговор
    Време е такива Троянски коне като теб...,да отидат в трета глуха...Виновните за скандала ще си получат заслуженото и ще се махнат.......ти си несменяем....4 мандат...Тоталитарист проруски...

    Коментиран от #28

  • 26 Стефан

    39 2 Отговор

    До коментар #23 от "Лъжеш":

    този път либерастите удариха на камък.
    Ритнаха нажежения ръжен.
    Опълчиха се на едни хора, които знаят и пазят святата Истина на светото Православие.

    Нема го пиян Борис Елцин, който да им отвори портите, където Чичо Сам удобно да се разположи и да продължи да размахва демократичен пръст към цял един свят.
    Забравили са Наполеон. Забравили са Хитлер.
    И пак следва дървото .
    Жалко, че покрай сухото гори и суровото, и много народ зян ще иде залудо, но няма друг начин.
    Либерастите разкатаха цял един свят. Време е да получат реципрочно, до пълен анихилейт, барем за 400 години, молекула от тех да не остане
  • 27 Мнение

    40 3 Отговор
    Когато държавният лидер на дадена страна бива преизбиран за 4-ти път, мисири като Анатоли го обвиняват, че бил популист?!

    Анатолчо, ако Орбан е популист, тогава как ще определиш Козяшкия слугинаж загнездил се в бг парламента, от където затрива България вече над 32г???!!!

    Нали се сещаш, че популизмът няма как да ти осигури 4ти мандат, без тяхното "информационно обслужване" (реално броящите гласовете в България) да не е на 100% под командването на Орбан?!
    Дори и да манипулира изборите (да предположим хипотетично), няма как народът му (ако е недоволен от него) вече да не е го е показал това под формата на масови протести!

    Въпреки, че в България имаше многомесечни масови протести първо срещу тиквата, после срещу подмяната, а накрая срещу всички евроатлантици, опитващи се да ни вкарат в чужда война, учудващо резултатът от изборите е отново по много от същото (престъпниците заробили България отново на първите места в парламента)?!
    Виждате ли нещо странно в гореописаната картинка, всички вие завършилите журналистика в БГ???!!!

    Обръщам се към всички евроатлантици!
    Нима горното ви се струва като нормална демокрация, а реалността в Унгария неспазване на върховенството на закона от управник, избиран 4 пъти с популистки практики???!!!
    Ако отговорът ви е да, значи е крайно време да се прегледате!!!
  • 28 а стига бе

    40 2 Отговор

    До коментар #25 от "Гочо":

    А Меркел с 5 мандата не е ли диктатор ?

    Обаче оня ден се изказа че - Минските споразумения били само за заблуда на Русия и никой е нямал намерението да ги изпълнява . Просто е трябвало да получат време за да въоръжат украинците .

    Сега да си сърбат попарата .

    Коментиран от #34

  • 29 дааа блатото маджария

    1 38 Отговор
    ще бъде пресушено. до корен.

    Коментиран от #31, #39

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 ХА ХА ХА

    37 1 Отговор
    АБЕ ЕЙ ТОВА Е ИСТИНСКИ ПОЛИТИК , СЪЩО КАТО ЕРДОГАН ! НЕ КЛЯКАТ И НЕ ЛАЗЯТ ПРЕД НИКОЙ , НЕ СА КАТО НАШИТЕ ПОЛИТИЦИ ДЕТО СЕ СРАМУВАМЕ ОТ ТЯХ КАТО СЕ ИЗЛАГАТ И ПРЕДЛАГАТ НА ВСЕКИ !!!
  • 33 да попитам само

    14 7 Отговор
    Орбане , знаеш ли как се чисти дюшек от дървеници бе ?

    Коментиран от #36

  • 34 Запада лъже много и използва това

    32 1 Отговор

    До коментар #28 от "а стига бе":

    За да съсипе всяка държава която му повярва !
  • 35 Да питам

    26 2 Отговор
    Плюещите “премиера-популист” на Унгария излизали ли са от родното си село, ходили ли са в Унгария? Усетили ли са духа на свободна държава със свободни хора?

    Коментиран от #38

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Тая гнусна кремълска подлога

    5 41 Отговор
    Изтъркания унгарски галош Обран пак ръси глупости, явно не е разбрал, че фашистките му номера не минават вече в Европа?!

    Коментиран от #43

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Перррдаши ако има

    26 1 Отговор

    До коментар #29 от "дааа блатото маджария":

    Блатото маджария..... Сигурно не знаеш кьде се намира Унгария. Не си и минавал през нея. И ти казвам че няколко пьти са преди нас. И не са с евро. И не сьм чул да го изкат.
  • 40 Мда

    25 1 Отговор
    Браво! Ето така трябва да се действа срещу корумпираните ЕС лидери. Скандалите в ЕС продължават...
  • 41 0рбан,нее премирер Пополист???

    31 2 Отговор
    Орбан е Премиер Националист, защитавайки интресите на, Унгария и Унгарския народ!! Орбан нее Безгръбначно, което да, Пълзи пред Брюкселските Корумпирани чиновници!! За, това, Чиновниците решиха, да, го нарекът! Пополист!! Браво на Орбан!!!!
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 За себе си

    8 1 Отговор

    До коментар #37 от "Тая гнусна кремълска подлога":

    Ли говориш?
  • 44 Урсула, Самозабравила се Брюкселска

    23 3 Отговор
    Чиновнички, която никой нее Избирал на тази длъжност!!!
  • 45 мухаха

    2 10 Отговор
    А основния лихвен процент в Унгария е 18%-а колко ли е станал на лихвите по кредитите на младите семейства които изплащат жилищата си....?
  • 46 АБВ

    3 21 Отговор
    ЕС е време да бие шута в гъ...а на тези маджари
  • 47 Голем смех

    3 13 Отговор
    Време е да се пресушат подаваните към Орби европейски милиарди...
  • 48 неудобен

    12 2 Отговор
    Много ясно, че не им харесва Орбан и го обвиняват точно в това, което самите те правят...
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Хайл

    7 1 Отговор
    БРАВО НА ОРБАН, ЗАЩИТАВА НАРОДА СИ.... нашите гъ + золизачи ОТПОУСНАЛИ 10 МИЛИОНА ЗА ДА ПИЛЯТ МОЗЪКА НА БЪЛГАРИНА, ЧЕ ЩЕ ЖИВЕЕ ЩАСТЛИВ И БЕДЕН С ЕВРОТО.... "НЕ" на еврото, ес, нато... "ДА" НА БЪЛГАРСКИЯ ЛЕВ, ИЗЛИЗАНЕ ОТ ГНОЙНАТА ПРОКАЗА ЕС, СЪД И ЗАТВОР НА ШАЙКАТА ЕВРОАТЛАНТИЦИ
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 1529

    1 0 Отговор
    Унгария има Орбан който служи на народа си за народа си , а ние марионетки просто кирчо кокорчо пасито и други тем подобни
Новини по държави: