Last news in Fakti

28 Декември, 2022 20:00 2 809 9

Нидерландия: Как наркобандите спъват закона

  • нидерландия-
  • дрога-
  • наркотици-
  • наркокартел

Известният криминален репортер Петер де Врийс беше застрелян през юли 2021 година

Нидерландия: Как наркобандите спъват закона - 1
Снимка: DW

Нидерландия е известна като държава, където върховенството на закона функционира безотказно. Но разследването на убийството на Петер де Врийс разкрива слабости в съдебната система.

Те са изгубили близък приятел и колега. Адвокатите Петер Схоутен и Онно де Йонг, както и журналистката Саския Белеман се явиха в съда в Амстердам, за да проследят хода на разследването около смъртта на Петер де Врийс. Съдът обаче отложи делото за догодина поради появата на нови доказателства и други юридически проблеми.

Представител на семейството на Де Врийс полбагодари на съда за усилията, но отбеляза, че ходът на делото досега е бил същинско мъчение за близките. На същото мнение е и Саския Белеман, съдебна репортерка на големия нидерландски всекидневник "Де Телеграаф": "Потиска ме мисълта, че процесът ще трябва да започне отново от самото начало. От друга страна разбирам, че това е неизбежно, след като има нови свидетели, които могат да разкажат какво се е случило през онази нощ. И най-вече - кой е дал нареждането да се дръпне спусъкът," казва тя в интервю за ДВ.

Правен хаос

Известният криминален репортер Петер де Врийс беше застрелян през юли 2021 година. Престъплението предизвика вълна от гняв и възмущение в цяла Нидерландия. Малко преди смъртта си журналистът бил във връзка с Набил Б., ключов свидетел в процеса "Маренго" срещу нидерландско-мароканския наркобарон Ридуан Таги. Прокурорите предполагат, че тъкмо хората на Таги са поръчали убийството на Де Врийс. "Но хората ги е страх от наркобандите, страхуват се всички – полиция, съдии, прокурори," казва в интервю за ДВ адвокатът Петер Схоутен, който защитава споменатия Набил Б.

В резултат от това прокурорите не оповестявали редица информации, за да предпазят свидетелите си, а адвокатите на подсъдимите настоявали за отделни процеси. Според Схоутен, така възниквало напрежение, което водело до юридически грешки.

В опасност ли е върховенството на закона в Нидерландия?

По принцип като страна членка на ЕС Нидерландия се слави с върховенство на закона и с медийна свобода. Но убийството на Де Врийс и юридическите трудности около неговото разследване опетниха репутацията на страната в това отношение. В момента както Петер Схоутен, така и неговият колега Онно де Йонг, които са главни адвокати в процеса "Маренго", живеят под полицейска охрана, защото престъпниците са ги набелязали като жертви. Петер Схоутен казва, че след убийството на Де Врийс тяхната собствена охрана била подсилена с допълнителни хора и с бронирани автомобили.

Според Индекса за организираната престъпност, през 2021 година Нидерландия е била на незавидното 107 място от общо 193 държави. Според тази статистика, повечето престъпни групировки в станата се занимават с улична продажба на наркотици, с проституция и търговия с оръжие, като се съсредоточават главно върху големите градове - Ротердам, Амстердам и Хага.

Петер Схоутен разказва, че сред хората се надига страх от тази престъпност. Потвърждава го и журналистката Саския Белеман: "Моите колеги наистина упорито разследват организираната престъпност и пишат за онова, което се става в страната – и колко е важно да се борим срещу организираната престъпност. Но вече сме станали по-предпазливи." Тя разказва за свои колеги, които са принудени денонощно да живеят под полицейска охрана, а под този стъклен похлупак не могат да си вършата работата безпроблемно.

Дълъг път пред Нидерландия

Адвокатите Схоутен и Де Йонг се надяват, че подновяването на процеса за убийството на Де Врийс ще доведе до реални резултати. Двамата единодушно призовават към общоевропейски мерки за предпазване на хората от надигащата се престъпност.

Нидерландската министърка на правосъдието и сигурността Дилан Йешилгьоз-Зегериус заяви в интервю за ДВ, че нейната страна си съструдничи със съседни държави като Белгия "с цел да спечели борбата срещу организираната престъпност". Според нея в момента се взимали "безпрецедентни мерки" в това отношение. "Догодина ще инвестираме още 700 милиона евро и ще подсигурим срещу посегателствата на организираната престъпност както юридическата система, така и хората, които се борят срещу нея - адвокати, журналисти и държавни служители", казва министърката.

Адвокат Де Йонг обаче се опасява, че битката ще продължи още дълго. "Престъпността няма да изчезне след произнасянето на тази присъда. Мисля, че още десетилетия ще си имаме работа с престъпността, колкото и правителството да се бори срещу нея. В същото време обаче не бива да забравяме, че заподозрените и обвиняемите винаги имат право на добра защита", припомня адвокатът.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Всички ченгета

    24 2 Отговор
    в Амстердам са араби.
  • 2 аржентински Москвич

    38 1 Отговор
    "слабости в съдебната система", нарко банди, охоооо моментално вън от Шенген!
  • 3 Мани ги тия мошенници

    17 1 Отговор
    По голяма мафия от тея дрогираните няма
  • 4 Тошо

    17 1 Отговор
    АМИ ДЖЕНДИ ЗАКОНИТЕ ВИ ПОЗВОЛЯВАТ БЕЗПРОБЛЕМНО УПОТРЕБА НА НАРКОТИЦИ И ПРОСТИТУЦИЯТА. Е КАК С ЕДНАТА РЪКА ПОЗВОЛЯВАШ,А С ДРУГАТА НЕ ДАВАШ.ХОЛАНДСКИ ХАОС И ПЪЛНА ДЕГРАДАЦИЯ И АМОРАЛ.
  • 5 те ми да да ама не

    16 3 Отговор
    И тази държава Холандия на 107 място от общо 193 държави по престъпност не ни пуска в Шенген заради "съдебни ремонти" и пр.!?
    "Крадеца вика дръжте крадеца"!
    Подли, долни лицемери са тези холандези!
  • 6 Китай

    7 1 Отговор
    Проблеми с наркобарони? Пратете ни ги и ще ви ги решим.
  • 7 пенко

    1 0 Отговор
    НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ ИСТИНАТА ЗА " ДОЛНАТА ЗЕМЯ И ДОЛНИТЕ ХОРА " ---- КУЛА НА ВЕРИГА !!!!!!
  • 8 пенко

    1 0 Отговор
    НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ ИСТИНАТА ЗА " ДОЛНАТА ЗЕМЯ И ДОЛНИТЕ ХОРА " ---- КУКЛА НА ВЕРИГА !!!!!!
  • 9 сноу

    1 0 Отговор
    Те го спъват, ама рютиту бди денонощно, особенно сюлейманчето като го приласкае..
Новини по държави: