14 Октомври, 2022 21:45 3 043 6

Испания разби най-голямата в Европа наркобанка

  • испания-
  • наркотици-
  • дрога-
  • наркокартел

Криминалната мрежа, състояща се предимно от сирийци и колумбийци, е започнала да функционира като неофициална банка през 2020 г., като е предоставяла финансови услуги на наркотрафиканти от повече от 20 държави

Испания разби най-голямата в Европа наркобанка - 1
Снимка: Shutterstock

Испанската полиция съобщи днес, че в сътрудничество с Европол е разбила криминална група, смятана за най-голямата финансова институция на наркотрафика в Европа, предаде Ройтерс.

Предполага се, че групата, чиято "централа" била в ресторант в промишлен парк край Мадрид, е изпирала по около 300 милиона евро годишно. Говорител на полицията каза, че в сравнение с досегашни разследвания на Европол това е най-голямата престъпна група за пране на пари.

В отделно съобщение на полицейската агенция на ЕС се казва, че в съвместната операция с испанската полиция на няколко места в Испания се били иззети над 400 хиляди евро в брой, сметки в криптовалута за 1,5 млн. евро, както и 11 луксозни автомобила и значителни количества канабис. В хода на разследването са били конфискувани общо близо три милиона евро, добавиха от Европол.

В координирани акции на 27 септември в 21 населени места в Испания, сред които Малага и Толедо, са били задържани 32 човека. Криминалната мрежа, състояща се предимно от сирийци и колумбийци, е започнала да функционира като неофициална банка през 2020 г., като е предоставяла финансови услуги на наркотрафиканти от повече от 20 държави.

"Банката" е използвала система за трансфер на пари, популярна в Близкия изток под името "хавала", при която няма физическо преместване на банкноти. Дилърита на "хавала" на различни места водят счетоводна книга за дебит и кредит при трансакциите, при което парите се предават между страните чрез ръкостискане, парче хартия или на доверие.

Според испанската полиция за трансфера на големи суми се се използвали криптовалути.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Адам Хилтън

    1 0 Отговор
    Ще я залепят по заповед на краля - тя и Бетито в Англия беше голям наркобос.
  • 2 ФЕН

    16 1 Отговор
    Слаба ракия са тези ! 300 мил.на година ...слаба работа ! ОПГ-Г.Е.Р.Б пека по 10 милиарда от народа на година всички ги знаят и нищо никой не може да направи!! Да дойдат тук на обучение ...,че ББ затвори офиса в Барселона и секретарката му се изпари някъде.Тук в Банкя ще е по-удобно за всички заинтересовани ....
  • 3 БОЛШЕВИК

    8 1 Отговор
    Дали е разбила нещо, не знам! Но уж се водеше разследване за къщата на Боко Тиквата в Испания и дали лапето е негово, но още няма нищо и всичко ще се потули и там!
  • 4 Тошко

    0 1 Отговор
    Колкото в Българията разбиха, затова ме дирят трети месец ушанките, а аз съм с единия крак зад граница. Чакам едни неща да ми станат готови, и офейквам. Те нека си ме водят за общодържавно издирване, хаха!
  • 5 гост

    3 1 Отговор
    Журналиста...
    Словореда...
  • 6 Слепок

    3 1 Отговор
    Слаба ракия. Да бяха погледнали в Окрайна и оня зеления парцал.
Новини по държави: