Last news in Fakti

30 Декември, 2022 16:20 1 288 3

Китай се сблъсква с трудности по пътя към нормализация в момент на рязко увеличение на новите случаи на коронавирус

  • китай-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • ваксина-
  • си дзинпин

Управляващата партия е подложена на засилен натиск да накара потребителите да излязат от своите домове и да харчат в момент, когато световното търсене на китайски износ отслабва

Китай се сблъсква с трудности по пътя към нормализация в момент на рязко увеличение на новите случаи на коронавирус - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Собственикът на ресторант Ли Мън и съпругата му са били на прага да затворят заради продължилите три години карантини, но се надяват бизнесът да се възроди, след като Китай отмени строгия антивирусен контрол.

Сега, когато продажбите бавно се възстановяват, те се сблъскват с ново предизвикателство: клиентите се тревожат от вълната от заразявания в страната. В сряда вечерта в 8 ч. само три от техните 20 маси бяха заети.

Китай се сблъсква с трудности по пътя към възстановяване на нормалния живот в момент, когато хората се връщат в училищата, търговските центрове и ресторантите след внезапното премахване на някои от най-строгите ограничения в света, въпреки че болниците са препълнени с пациенти с КОВИД-19, с висока температура и затруднено дишане.

"Мнозина все още гледат, защото се страхуват да не се заразят", каза Ли. "Храненето навън може да бъде отложено засега."

Управляващата комунистическа партия започна да отменя тестването, карантината и други ограничения през ноември, опитвайки се да обърне тенденцията на задълбочаващ се икономически спад.

Стратегията за "нула ковид" ограничи милиони семейства да стоят в домовете си седмици наред в определени периоди, доведе до спиране на повечето пътувания към и от Китай и до опразване на оживените улици в големите градове. Това задържа броя на заразяванията в страната на ниско ниво, но потисна икономическия растеж и предизвика протести.

"Хората се връщат на работа, а аз виждам деца в моловете. Всичко се връща към нормалното положение. Наистина е приятно", каза 28-годишният Ян Мингюе от Пекин

Управляващата партия се ориентира към подхода, възприет от Съединените щати и други държави, които се опитват да живеят с вируса, вместо да унищожават неговото предаване. Тя предприе кампания за ваксинация на възрастните хора, която според експерти е необходима, за да се предотврати криза в общественото здравеопазване.

Граждани изразиха безпокойство от вълната от заразявания, но приветстваха промяната в стратегията.

"Определено леко се тревожа, но в името на живота трябва да можеш да работиш нормално, нали така?", каза управителят на супермаркет Юе Хончжу, на 40 години.

"След като правителството е позволило отваряне, това означава, че нещата не са толкова страшни, нали така?", попита риторично Юе. "Ако вирусът беше силно заразен и животът на всички беше в опасност, правителството нямаше да позволи."

Във вторник правителството обяви, че ще смекчи ограниченията за пътуване от Китай и ще възобнови издаването на паспорти за туристически пътувания за първи път от почти три години. Това може да доведе до поток от китайски пътници към чужбина в момент, когато други държави са разтревожени от увеличението на заразяванията.

Съединените щати, Япония и други страни обявиха изисквания за тестване за вируса за пътниците, пристигащи от Китай. Те посочиха като основания липсата на информация от Пекин за разпространението на вируса и възможността за мутация към нови форми.

"Развитието на епидемията е сравнително бързо", каза на пресконференция вчера главният епидемиолог на Китайския център за контрол и превенция на заболяванията У Цзуню. "Потокът от хора и опасността от респираторни заразни болести през зимата може да усложни епидемичната ситуация."

Управляващата партия е подложена на засилен натиск да накара потребителите да излязат от своите домове и да харчат в момент, когато световното търсене на китайски износ отслабва, след като Управлението за федерален резерв на САЩ и европейските централни банки повишиха лихвените проценти, за да охладят икономическата дейност и да обуздаят силно растящата инфлация.

Китайските продажби на дребно през ноември намаляха с 5,9 процента в сравнение с година по-рано. Вносът спадна с 10,9 процента, свидетелствайки за задълбочаване на низходящата тенденция във вътрешното търсене в Китай.

Износът намаля с 9 процента през ноември в сравнение с година по-рано. Анализатори казват, че китайската икономика вероятно се е свила през последната четвърт на годината. Те понижиха годишните перспективи за растежа до под 3 процента, което би било по-ниско ниво от всички години през последните десетилетия без 2020-а.

Американската търговска камара в Китай казва, че над 70 процента от компаниите, отговорили на анкета този месец, са "уверени, че Китай ще се възстанови в началото на 2023 г. от сегашния взрив на ковид, позволявайки впоследствие възобновяване на деловите и туристическите пътувания към и от страната".

Икономистката Айрис Пан от Ай Ен Джи предупреди в доклад, че забавянето на износа ще затрудни възстановяването от затварянията. "Моментът не е идеален", написа тя.

Ресторантьорът Ли и съпругата му се преместили в Пекин преди десет години, за да отворят ресторант, съсредоточен върху кухнята на югозападната провинция Юнан.

Те инвестирали своите спестявания и ипотекирали жилището си, за да отворят още две заведения през 2019 г. - точно преди началото на пандемията.

"Сега нашият приоритет е да оцелеем", каза Ли. Той заяви, че може да минат около три месеца, докато продажбите, които са над два пъти по-малко в сравнение с преди пандемията, се върнат към нормалното ниво.

Шъ Жунфей, сервитьор в друг ресторант, каза, че антивирусните правила са му попречили да посещава родния си град в съседната провинция Хъбей през по-голямата част от последната година/години, а когато му било позволено да пътува, трябвало да бъде под продължителни карантини.

"Сега е различно", заяви 35-годишният Шъ. "Разбира се, все още има рискове, но просто е необходимо да вземаме лични предпазни мерки."


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЕС фен

    5 1 Отговор
    Всички китайци към Европа с 12 дневна карантина в хотел. Иначе умираме завинаги.
  • 2 Анал лизатор

    4 5 Отговор
    Китай и трудности?Не съм чул да се оплакват.Сащ"Китай е новия враг"ЕС"Китай ни завладява"Тимбукту"Китай е лош"
  • 3 корумпираната

    7 4 Отговор
    акушерка иска да заработи милиарди от фармацевтичните компании и юрналиата пишат ли пишат да се подмажат
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания