Last news in Fakti

15 Август, 2013 17:55 1 892 0

Бразилия влага приходи от петрол в образование и здраве

  • бразилия-
  • дилма русеф-
  • петрол

75% от постъпленията, които Бразилия ще реализира от петролните полета

Бразилия влага приходи от петрол в образование и здраве - 1
Снимка: БГНЕС

Бразилският конгрес одобри законопроект, според който всички приходи от новооткритите петролни полета ще трябва да се влеят в сферата на здравеопазването и образованието, съобщава Би Би Си.

Законът, който вече беше одобрен от сената,  бе приет от долната камара на бразилския парламент в сряда. Той е част от няколкото реформи, които бразилският президент Дилма Русеф предложи по време на масовите протести в страната, стартирали заради повишението на цените на билетите за градския транспорт. Веднъж щом Русеф подпише законопроектът, той ще влезе в действие през следващата година. Според него 75% от  постъпленията, които Бразилия ще реализира от петролните полета в така наречения „пре-солен“ слой, ще трябва да се влеят в образователната система, а останалите 25% в здравеопазването. Слоят се нарича така защото нефтът там лежи под хиляди метра скали, вода и сол.

Протестите в Бразилия избухнаха  през юни, като  първоначалната причина за тях беше плануваното поскъпване на билетите за градския транспорт. Впоследствие тя прерасна в недоволство срещу корупцията, социалната политика и огромните разходи по организацията на  предстоящото световно първенство по футбол през 2014 г. Демонстрациите принудиха бразилския президент да обяви пакет от реформи и допълнителни инвестиции в социалната сфера.

Въпреки, че напоследък протестите започнаха да намаляват, няколко такива се проведоха  отново в сряда в Рио де Жанейро и Сао Паоло. В Рио близо 200 протестиращи се опитаха да щурмуват президентския дворец, искайки импийчмънт за Русеф и политически реформи. Районът там беше блокиран от полицаи, които използваха сълзотворен газ и гумени куршуми, опитвайки се да усмирят тълпата, която се опита да разкъса редиците им. През миналата седмица десетки хиляди работници се събраха на протест организиран от местните синдикати. Той завърши със сблъсъци между полицаите и протестиращите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: