Last news in Fakti
  Тема: Украйна

31 Декември, 2022 14:03 6 389 110

ISW: Русия е получила нови дронове от Иран

  • иран-
  • дрон-
  • украйна-
  • русия

Oкупаторите са увеличили темпото на атаките с безпилотни летателни апарати в опит да поддържат кампанията си срещу критичната инфраструктура, тъй като високоточните ракети са изчерпани

ISW: Русия е получила нови дронове от Иран - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

През нощта на 30 декември руските окупатори са атакували Украйна с 16 безпилотни самолета "Шахед-131" и 136 дрона -"камикадзе". Системата за противовъздушна отбрана е свалила всички вражески безпилотни летателни апарати.

Това се посочва в дневния анализ на войната в Украйна от Института за изследване на войната (ISW).

Още новини от Украйна

Анализаторите припомнят, че обстрелът е последвал масирания руски ракетен удар по украинската критична инфраструктура на 29 декември. По това време силите на Кремъл са изстреляли и 23 безпилотни самолета.

В доклада се посочва, че през последните два дни руснаците са използвали 39 безпилотни летателни апарата. Те добавят и 30, които врагът е изстрелял през нощта на 18 срещу 19 декември и на 13 срещу 14 декември.

"Повишената честота на атаките може да означава, че руските сили са натрупали повече дронове, след триседмичен период (17 ноември - 7 декември) на неизползване, или че Русия е получила или очаква да получи нова пратка дронове от Иран", казват експертите.

Институтът за изследване на войната предполага, че окупаторите са увеличили темпото на атаките с безпилотни летателни апарати в опит да поддържат кампанията си срещу критичната инфраструктура, тъй като високоточните ракети са изчерпани.

"Украинската противовъздушна отбрана се оказа изключително ефективна при унищожаването на "Шахед"-ите. Въпреки това руснаците ще продължат да използват все по-голям брой от тези системи, за да атакуват цивилни цели в погрешния си опит да принудят Киев да преговаря с тях", заключават анализаторите.

Руският президент Владимир Путин отвори вратата за по-нататъшно институционализиране на корупцията чрез манипулиране на руската вътрешна правна сфера, допълват те.

На 29 декември Путин одобри указ, който освобождава всички руски длъжностни лица, включително членовете на военните и правоприлагащите служби, от изискването да публикуват декларации за доходите си.

Указът също така отменя забраната военни служители да получават "благотворителни" подаръци във връзка с участието си във военните действия в Украйна. Руският независим вестник The Insider отбелязва, че този указ теоретично би могъл да позволи на руските служители, участващи във войната, да конфискуват частната собственост на украинските жители на окупираните райони, тъй като тази собственост би могла да бъде квалифицирана като "благотворителни подаръци".

ISW продължава да докладва за манипулации на Путин с вътрешното законодателство, за да потисне вътрешната опозиция срещу войната и да даде възможност на онези, които я подкрепят.

Руски и украински източници продължават да обсъждат вероятна и предстояща втора вълна на мобилизация в Русия. Ръководителят на Чеченската република Рамзан Кадиров неволно потвържди предстоящата втора вълна по време на пресконференция, на която заявява, че Чечения е преизпълнила мобилизационните изисквания с 254% и поради това жителите на Чечения няма да бъдат мобилизирани при втората вълна на мобилизация. Началникът на украинското Главно разузнавателно управление (ГРУ) Кирил Буданов заявява в интервю за Би Би Си, че руските власти са взели решение да започнат още една вълна на мобилизация на 5 януари или евентуално на 9 януари, тъй като не разполагат с жива сила. И макар високопоставени служители на Кремъл да отричат тези твърдения, тя остава вероятна. ISW отново оценява, че една втора вълна на мобилизация няма да изправи недостатъците на руската армия, тъй като усилията на Кремъл за създаване на сили зависят от способността да инвестира в личния състав - до този момент обаче именно в дългосрочното стратегическо планиране Кремъл се провали.

В дневния анализ намира място и проблемът с последиците от войната в самото руско общество, където напрежението ще се увеличи, тъй като руското правителство не се е подготвило за последиците при завръщането на войниците от Украйна. ISW се позовава на руския информационен канал The Moscow Times, който съобщава, че много руски ветерани не са получили подходяща психиатрична помощ, въпреки твърденията на правителството, което ще добави още една точка във вътрешно политическите търкания, докато войната продължава.

Руските окупационни власти продължават да полагат усилия за засилване на социалния контрол в окупираните територии. ISW посочва актовете и на приемане на конституции на ДНР и ЛНР с пълно "единодушие" от окупационните власти, като поредна стъпка към опита за пълна интеграция. Освен това в Запорожка област окупационни власти задължават украинските учители и лекари да работят, както и сплашват родителите, които отказват за изпращат децата си в руски училища.

Потенциалната руска офанзива в Северна Украйна през зимата на 2023 г. остава най-лошият сценарий в рамките на прогнозата, но понастоящем ISW оценява риска от руско нахлуване в Украйна от Беларус като нисък, макар и възможен, а рискът от пряко участие на Беларус е много нисък.

Основни констатации на ISW:

Руският президент Владимир Путин отвори вратите за по-нататъшно институционализиране на корупцията в Русия.

Руските сили продължават контраатаките по линията Сватово-Кремина.

Украинските сили нанесоха удари по руски райони за разполагане на оръжия в Луганска област.

Руските войски продължиха настъплението си край Авдийвка, както и в Бахмут, където темпото на настъпление се забави в сравнение с предишните дни.

Руски източник твърди, че окупаторите са започнали наземни атаки в Запорожка област.

Руски и украински източници продължиха да обсъждат дали и кога ще има втора вълна на мобилизация в Русия.

Руските официални лица продължават да настояват за интегриране на окупираните територии в Руската федерация.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Ех, че хубавооо

    41 10 Отговор
    Честитки и подаръци за нацията!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Пропаганда за напреднали

    49 8 Отговор
    Евтино и надежно, така се прави!
  • 6 Путин

    51 11 Отговор
    Весела Коледа и честита Нова година!
  • 7 Руснаков

    22 51 Отговор
    ....Израел няма ли координатите на местата където се произвеждат тези тенекии....

    Коментиран от #30, #35

  • 8 Русофил

    20 24 Отговор
    Да се готви бившия соцлагер.

    Коментиран от #29, #46

  • 9 Санкция

    62 11 Отговор
    Тази година за 30ти път са изчерпали ракетите 🤣🤣🤣

    Коментиран от #36

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Пак свършиха ракетите

    55 8 Отговор
    Май за 8......9 път свършват
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Мечкаря

    21 49 Отговор
    Ейййййй, тая сибирска средновековна кочина показуха най после започна да купува с парите на народа супер високо развитите междуконтинентални ирански дронове с фитиле и антрацитни въглища, щото руските безаналогови с каменарски барут за нищо не стават. Всичко е менте в тази сибирска фараонска деспотия, язък за смачканият народец.

    Коментиран от #107

  • 14 БеГемот

    56 16 Отговор
    Ура!И стига с тая пропаганда тия дронове ги използват като примамка за последните ПВО ракети на нацистите за да могат калибрите да удрят военната инфраструктура на врага и да се гърчат на тъмно и студено...
  • 15 Няма значение

    20 55 Отговор
    до 3 месеца Крим ще е отново украински , а на путин русия ще му се види тясна .

    Коментиран от #52, #110

  • 16 Само да питам :

    43 10 Отговор
    На Иран дроновете не свършиха ли и те ??? Щото за не знам кой път ни разправят, че купували оттам...
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Анал лизатор

    46 11 Отговор
    Не моем разберем,кат свалят сичко,що немат ток?

    Коментиран от #20

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 ти много неща не си разбрал

    12 38 Отговор

    До коментар #18 от "Анал лизатор":

    кой те излъга че нямат ток ?

    Коментиран от #27

  • 21 Голем смех

    30 13 Отговор
    Зеленски: Давайте дрончета, самолетчета, ракетки и много, много пушечно месо. Нищо не връщаме. Само ни пращайте и черни чували с ципове. Че вашия башибозук край няма...
  • 22 матрьошка

    14 33 Отговор
    Той русофила за такива новини живее , радва се че терорът над цивилни продължава , а това че Украйна си връща всеки ден заграбените територии вече не го трогва много много .

    Коментиран от #53

  • 23 МирО

    43 8 Отговор
    Чакаме новогодишната заря над киеф, Путин ще им я осигури безплатна, че нещо нямали ток урко.фашагите.

    Коментиран от #28

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Отговор

    9 24 Отговор
    Да се стяга Енгелс. После Маркс, Ленин и Сталин. Всички рашистки самольоти -бум!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Анал лизатор

    32 6 Отговор

    До коментар #20 от "ти много неща не си разбрал":

    Ми тоя зеления дет все реве
  • 28 Солей

    12 31 Отговор

    До коментар #23 от "МирО":

    Само да не грейне Кремъл още по-ярко. :)))
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Има ги

    18 1 Отговор

    До коментар #7 от "Руснаков":

    И по нататък?
  • 31 ппппп

    40 13 Отговор
    Едно ГОЛЯМО БРАВО НА БРАТСКИ ИРАН !! УРААААА ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ !!
  • 32 Бъдещето

    24 12 Отговор
    Ще бъде на Русия !

    Коментиран от #102

  • 33 Калпазанин

    33 11 Отговор
    Русия е окупатор, а какви бяха англичаните и америте в близкия изток и в Европа до ден днешен. Има си и добра страна за укрите всяка нощ е като новогодишна нощ с фойерверки
  • 34 000

    9 25 Отговор
    Време е да се дръпне шялтера на рашистите, колко народ избиха.

    Коментиран от #37

  • 35 Калпазанин

    25 5 Отговор

    До коментар #7 от "Руснаков":

    Има ги, и? На израел дали няма да му се ородъни стъкления купол скоро изхода ще само в мъртво море ми се струва
  • 36 Алекс83

    3 6 Отговор

    До коментар #9 от "Санкция":

    Постоянно зареждат мръсниците
  • 37 Хихихи..

    23 7 Отговор

    До коментар #34 от "000":

    Ако не можеш руския,ела моя шалтер да дръпнеш,на режим "очакване"съм..
  • 38 Солей

    23 7 Отговор
    Укрозомбитата да се запасят с пуканки и се подготвят за новогодишната заря.

    Коментиран от #40

  • 39 УКРАЙНА🇺🇦

    8 28 Отговор
    До вчера Иран се кълнеше че не продава на рашистите .Сами си го просят .

    Коментиран от #55

  • 40 Абе

    12 23 Отговор

    До коментар #38 от "Солей":

    ... верно ли, че 20 хиляди щели да пазят Кремъл от украински изненади? :))))) Нещо не ми изглежда много празнично това настроение. :))))

    Коментиран от #72

  • 41 вятъра на промяната

    5 0 Отговор

    До коментар #24 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Колегата от Козлодуй пак рано рано е надувал й.
  • 42 Географската област

    27 9 Отговор
    Окрайна ще бъде затрита.

    Коментиран от #43

  • 43 Хитлер

    9 16 Отговор

    До коментар #42 от "Географската област":

    ... говореше ТОЧНО СЪЩОТО. А после лапна ампулата.

    Коментиран от #58

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 СЛОНА

    15 5 Отговор
    УБАВА НОВИНА!!!
  • 46 Ти явно

    19 3 Отговор

    До коментар #8 от "Русофил":

    не си истински русофил щом ни плашиш с братският руски народ. Те ни обичат и зачитат за разлика от теб. Никога не биха ни посегнали и винаги са ни защитавали. Три пъти са ни освобождавали и Ленин ни даде писменост. За нас са като въздуха и водата.

    Коментиран от #87

  • 47 Стоян Александров

    23 7 Отговор
    Алооооо, Братсска Руссия НЕ СА ОКУПАТОРИ, А ИСВОБОДИТЕЛИ. ПОВТАРЯМ ОСВОБОДИТЕЛИ. По натам е излишно да се чете поредната пропаганда с лъжи и глупости изсмукани от пръстите само за да се сложите на Господарите си и то за няколко цента.... Повече няма какво да Ви пиша, хората само се забавляват тук, защото тук е несериозно да се осведоми за каквото и да е човек. Само за шоу, а за вас е само за кликовете Ни...

    Коментиран от #48

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 До Хитлер

    19 7 Отговор
    Хитлер не се бореше за земята си . А руснаците се борят за най - старата руска земя , не може да се сравнява. В Окрайна се бият руснаци с руснаци затова е толкова ожесточена войната .

    Коментиран от #71, #103

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Супер

    12 5 Отговор
    Супер заглавие ще мачкат яко фашистите
  • 52 оня

    5 1 Отговор

    До коментар #15 от "Няма значение":

    Мокри сънища:))
  • 53 оня

    13 6 Отговор

    До коментар #22 от "матрьошка":

    А краварофила се радва на тези войни:
    (USA Bombing list: The Democracy World Tour) Кореа и Китай-1950-53, Гватемала-1954, Индонезия-1958, Куба-1959-61, Гватемала-1960, Конго-1964, Лаос-1964-73, Виетнам-1961-73, Камбоджа-1969-70, Гватемала-1967-69, Гренада-1983, Ливан-1983-84, Либия-1986, Салвадор-1980, Никарагуа-1980, Иран-1987, Панама-1989, Ирак-1991, Кувейт-1991, Сомалия-1993, Босна-1994-1995, Судан-1998, Афганистан-1998, Югославия-1999, Йемен-2002, Ирак-1991-2003, Окупацията и разполагане на военни бази на САЩ и Англия: Ирак-2003-2015, Афганистан-2001-2015, Пакистан2007-2015, Сомалия2007-2008, Сомалия2011, Либия2011, Либия2015, Сирия2014-2015. САЩ имат в света 800 военни бази, разположени в 173 държави

    Коментиран от #54, #69, #101

  • 54 Удар под кръста

    11 5 Отговор

    До коментар #53 от "оня":

    Е вашия пост срещу краварските лизачи
  • 55 оня

    18 6 Отговор

    До коментар #39 от "УКРАЙНА🇺🇦":

    Идеотино, това е пазарна икономика. Който от където иска купува, а зеленясалия реве:))
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 оня

    10 6 Отговор

    До коментар #43 от "Хитлер":

    Не е географска, а руска автономна област:))
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Мразя завинаги Русия безплатно

    9 14 Отговор
    Руските не-щастници вече яко се изложиха, това е безспорно дори и за душевно-болните русофил-истици у нас. Въпросът е само до кога ще издържат и на каква цена.
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 коня

    7 6 Отговор

    До коментар #53 от "оня":

    само диктаторски режими и терористи , я сега дай списъка с войние на просия дота по-дъълъг е ...

    Коментиран от #73, #76

  • 70 Амии

    8 7 Отговор
    да качат джуджето на голя..м ирански дрон и .....да го повозят напред-назад...
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Абе

    8 3 Отговор

    До коментар #40 от "Абе":

    Те в Европа пък и коледните пазари преименуваха на зимни и с повече пазят,ама няма спасение там,щото са бременни с опасен ислям и извращения:)
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Ха ха

    2 1 Отговор

    До коментар #69 от "коня":

    Айде ся,де ,нали знаеш май значими си празник март месец:)))
  • 77 Българка до 67

    14 7 Отговор
    Мразиш не мразиш Русия , все тая , тя ще е победителката защото е Велика ! А Америка е видях с очите си колко е жалка . Запомни от мен там няма нация .

    Коментиран от #80, #100

  • 78 Ами да

    1 1 Отговор

    До коментар #75 от "Сосо":

    Липсата на регистрация им е плюс,ама и на мен махнаха коментар без да има нещо нецензурно:)
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 велика ?

    8 10 Отговор

    До коментар #77 от "Българка до 67":

    диктатура , пияници и дегенерати и избита и унижена армия , това ли и е великото на просия бензиностанция вече и без ракети хахахахахаха

    Коментиран от #82

  • 81 Свалила ги

    10 6 Отговор
    всичките, а Украйна в тъмница и разрушена. Простотии и измислици от украински фалшиви и лъжливи медии.
  • 82 Абе

    10 5 Отговор

    До коментар #80 от "велика ?":

    Като си видиш само нац.празник :)),то и в момента цялата ни държава се крепи на Аеца руско производство даже бездарието дето Русия тук е с ток от там:)) и като погледнеш многополовите извратеняци от запад ще разбереш кой каква мисия има за човечеството и защо е космическа нация:)и защо зъбите на Хитлер са в Москва:)

    Коментиран от #97, #98, #99

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Човешка ценност

    4 4 Отговор
    A междудругото Ленин е бил хомосексуален мъж!
  • 86 До Велика?

    8 6 Отговор
    Влез в интернет да видиш колко руски медии има дето говорят всякакви глупости и Руската държава ги търпи .Пияниците сме ние , живея в село което се състои от руснаци и българи досега не съм видяла мой комшия руснак пиян но българи пияни от Коледа доста има.!А за армията след смяната на ръководството всичко си идва на мястото. Бензоностанцията има ракети , защото военните й заводи бълвот непрекъснато .
  • 87 Русофил

    4 3 Отговор

    До коментар #46 от "Ти явно":

    Не си ме разбрал братко. Идваме да ви освабадим за трети път. Не ви плашим.

    Коментиран от #90

  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 хихи

    5 2 Отговор
    Къде изчезнаха Байрактар???
    хи хи
  • 90 хихи

    1 5 Отговор

    До коментар #87 от "Русофил":

    Едните но Бомбеха истински другите ни "Освободиха"!!!
    Винаги от страна5443та на Булката!!!
  • 91 Курко

    3 4 Отговор
    НОВОГОДИШЕН ПО ЗДРАВ ЗА ВСИЧКОТО ДЖЕНДЪР!!!!!
  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Чичо

    2 4 Отговор
    Зеленски ги е поръчал за натовските наемници в Украйна. Путин за разлика от Посерайдън се отдава своевременно. Ще ги получат с пълно бойно снаряжение.
  • 94 Гражданин

    3 2 Отговор
    Терористично оръжие за терор на граждански обекти. Болшевизмът е диктатура и терор.
  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Вирус

    0 2 Отговор
    На института фронта и от британското разузнаване бълвочите сечетат диагонално
  • 97 Абе

    3 2 Отговор

    До коментар #82 от "Абе":

    Какво да кажем за руските из.вратеняци дето декриминализират зоофилията още през ранната 1903 година, а през 1922 година руските из.вратеняци декриминализират също и инцеста, затова сигурно в русия има толкова много ид.иоти.
  • 98 Хихихи

    1 2 Отговор

    До коментар #82 от "Абе":

    За сметка на това пък зъбите на Путин ще са в Киев, хихихи!
  • 99 Стига бе

    3 1 Отговор

    До коментар #82 от "Абе":

    И каква е мисията на русия? Да декриминализира сексуалните из.вращ.ения като зо.офилия и ин.цест, хихихи.
  • 100 Българин

    3 4 Отговор

    До коментар #77 от "Българка до 67":

    Мразиш не мразиш Европа, все тая , Тя ще е победителка защото е велика! А русия я видях с очите си колко е жалка. Запомни от мен в русия няма нация.

    Коментиран от #109

  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Бъдещето

    3 4 Отговор

    До коментар #32 от "Бъдещето":

    Бъдещето няма да бъде на русия. Путин греши. Светът не става многополюсен, а двуполюсен. И в двата русия не присъства. русия ще е васална територия на Китай. Източник на евтини ресурси за китайската индустрия. Една бензиностанция регистрирана като държава.
  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Боко от банкя

    2 3 Отговор
    Рашаните пак са свършили ракетите , укрите пак прехващат всичко на 110% дори успяват да го отклонят в Полша или Беларус и пак нема вода и ток у Киев ISW или са надрусани нон стоп 🛑 или вие
  • 106 Бил Гет

    1 0 Отговор
    Защото тук не потискат опозицията бе шнорхел.
  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 108 Пак съм аз

    3 1 Отговор
    Скоро руската чума ще бъде само история - предстои й разпад !!!
  • 109 Болярин

    2 0 Отговор

    До коментар #100 от "Българин":

    пРосия има нация, но самата тя се определя като мусур - лично от руснак съм го чувал !
  • 110 Съюза

    1 2 Отговор

    До коментар #15 от "Няма значение":

    Хаха смешко не слушай западната пропаганда всичко,ще си остане така на запада му писна от тоя Зеления само да вика ДАЙ..
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания