Last news in Fakti

1 Януари, 2023 14:37 4 967 103

Напредък! Хърватия вече е член на еврозоната и Шенгенското пространство

  • хърватия-
  • еврозона-
  • евро-
  • шенген

От първия ден на Новата година Загреб премахва общо 73 гранични пункта със съседките си Словения и Унгария, които също са членки на Шенген и 12 гранични пункта на морската граница

Напредък! Хърватия вече е член на еврозоната и Шенгенското пространство - 1
Снимка: Shutterstock

Хърватия става днес 20-ият член на еврозоната и 27-ият член на Шенгенското пространство, като за първи път държава членка на ЕС в един и същи ден се присъединява към европейския валутен съюз и пространството за пътувания без граничен контрол в Европа.

Страната, член на ЕС от 2013 година, прие план за въвеждане на еврото през 2017 г. Заедно с България тя влезе в т. нар. чакалня на еврозоната - Европейския валутен механизъм (ERM II) през 2020 и прекара там минималните две години.

През юли тази година министрите на финансите на Европейския съюз дадоха окончателно зелена светлина за приемането на Хърватия в еврозоната от първи януари. Тогава бе определен обменният курс, при който куната ще бъде заменена от еврото - 7,53450 хърватски куни за евро. На Загреб му останаха на разположение няколко месеца, за да да подготви практическите аспекти за смяната на валутата.

За да приеме еврото, Хърватия трябваше да изпълни критерии за стабилност на цените и валутния курс, стабилни държавни финанси и умерени дългосрочни лихвени проценти.

През отиващата си година Хърватия успя да преодолее и последното препятствие по пътя си към пълна евроинтеграция – в началото на декември Загреб получи зелена светлина от Съвета по правосъдие и вътрешни работи за членството на страната в Шенгенската зона – европейското пространство без гранични проверки, в което влизат 22 страни от ЕС плюс Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария. На същото заседание на Съвета обаче Австрия се противопостави на приемането на Румъния и България, която не получи подкрепа и от Нидерландия, заради притеснения свързани с организираната престъпност, незаконната миграция и сигурността. Миналия месец Европейската комисия заяви, че и трите страни кандидатки за Шенген вече отговарят на необходимите критерии за присъединяване, като Европейският парламент също даде подкрепата си.

От първия ден на Новата година Хърватия премахва общо 73 гранични пункта със съседките си Словения и Унгария, които също са членки на Шенген, и 12 гранични пункта на морската граница. Проверките по вътрешните въздушни граници ще отпаднат от 26 март 2023 заради някои технически детайли. Загреб също така ще започне да издава шенгенски визи и ще може да използва пълноценно Шенгенската информационна система.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 34 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    76 17 Отговор
    За да могат немците да ходят спокойно на море.Иначе ставаха лятото големи опашки.

    Коментиран от #64

  • 2 ЕС фен

    63 11 Отговор
    А пък ние българите си имаме супер Гешев и ВСС.

    Коментиран от #81

  • 3 Делю Хайдутин

    71 19 Отговор
    Ще видим какво ще стане с цените.

    Коментиран от #35, #57, #69, #99

  • 4 Русофил

    40 39 Отговор
    Не могат да приемат българите в Шенген, защото знаят, че те са 16-а ни губерния.

    Коментиран от #5, #77

  • 5 Бай Дън

    46 23 Отговор

    До коментар #4 от "Русофил":

    Разбрахме се с Путин България и Румъния да са в руската зона.

    Коментиран от #19, #48

  • 6 КОТарАК

    38 64 Отговор
    никой от тук пишещите русофили си няма на идея колко е важно да влезем там-в Шенген и как ще вдигне стандарта и бизнеса-щото те са копейкаджии и не са се занимавали с бизнес / затова сме на опашката-питеци дето се кланят на ПУ нямат място в ЕС

    Коментиран от #10, #16, #20

  • 7 Милен

    79 25 Отговор
    Да им са честити новите дългове, на Гърция и Италия, и Хърватите ще ги плащат!

    Коментиран от #51

  • 8 Завалиите

    46 23 Отговор
    Вечна им памет!
  • 9 ако

    55 12 Отговор
    изревът хърватите тая година, значи е заради еврото.

    Коментиран от #82

  • 10 Бай Дън

    31 9 Отговор

    До коментар #6 от "КОТарАК":

    Вас ви подарих на Путин.

    Коментиран от #101

  • 11 ТаУмВзе

    51 29 Отговор
    Монетарната система на еврото е вързана за Долар /печатане на кинти Без покритие/. Съответно системата SWIFT, от която бяха Изключени Русия, Китай и Други минават на Рубли и Юани.. Следва КРАХ за Европа, след загубата на краварчето в Окрайна.

    Коментиран от #83

  • 12 Смех

    44 20 Отговор
    Голем праз 4млн умираща държава

    Коментиран от #22

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 РЕАЛИСТ

    40 25 Отговор
    Навремето нашите царе да бяха по далновидни. Никога няма да сме част от Европа с тази азбука и религия. Хърватите са част от тях. Католици с латиница. Мястото ни е на Изток и трябва да си го знаем.

    Коментиран от #21, #29

  • 15 Ебалрог

    33 6 Отговор
    Гладайте сега сеир с еврото и мислете опорки, за да не лъсне истината и ганю да вземе да се смисли
  • 16 никой от драскащите

    37 8 Отговор

    До коментар #6 от "КОТарАК":

    тук (д)русофоби няма идея колко е жалък и смешен. И ако искаше да влезем в институциите на ЕС, трябваше да бъде по-настоятелен пред управляващите, а не да им гледа простъпките и сеира.
    Смятате ли, че така наречената ограда на далавери Симеонов е надеждна???? Нали щеше да си връзва релса на шията и да се хвърля2, ако не е???? Къде е сега и защо си трайка, като така налечени имигранти се хващат НАВСЯКЪДЕ из страна и най-вече във вътрешността?

    А за еврото - повечето от вас си нямат понятие кой печели и кой губи от него. Например веднага ще падне плоския данък, защото трябва да го хармонизираме, а само ние в ЕС сме с толкова нисък данък.
    От еврото ще спечели най-едния бизнек и банкерите.
  • 17 Делю Хайдутин

    38 7 Отговор
    И там ги изтребват като индианци като у нас.От 5 млн станаха 4 млн .И десет процента са сърби.
  • 18 Те и мароканците отдавна са в Шенген

    25 3 Отговор
    Пълно е ! Тъй , който стигне до полуфинал . .
  • 19 ЕС фен

    12 3 Отговор

    До коментар #5 от "Бай Дън":

    Две КПП-а на мостовете и едно на Дуранкулак и Румъния ни казва чао.
  • 20 Антонио Бандера

    22 1 Отговор

    До коментар #6 от "КОТарАК":

    Явно само ти ги виждаш тези неща. Интересно, професоре, защо тогава кибичиш по форуми, вместо да оправяш света и да летиш в космоса

    Коментиран от #28

  • 21 Бе то

    30 5 Отговор

    До коментар #14 от "РЕАЛИСТ":

    Скоро религията им на запад ще стане оная която я вика имама по високоговорителя. А за писменост...да се разберат дали ще е арабска или такава от африка

    Коментиран от #27, #65

  • 22 наскоро бях в Брюксел

    20 5 Отговор

    До коментар #12 от "Смех":

    на работно съвещание и от сърце честитих на колежката от Хърватия за двата им успеха плюс във футбола в Катар по това време. Радвем се за тях. Но наистина стоят съображения на втори план да им се дава предимство. Дори западняците признават, че нас ни цакат честичко.
  • 23 Хан Крум

    40 10 Отговор
    Честито им робство! Ще бачкат докато пукнат за кефа на европаразитите!!

    Коментиран от #86

  • 24 Всичко зависи

    19 13 Отговор
    От икономиката. Ако имаш силна, конкурентна икономика- еврото е добре. Ако нямаш- много зле. Ние от кои сме, си знаем всички. Иначе Шенген си е добре по принцип- не е лошо да пътуваш свободно.

    Коментиран от #26, #55, #103

  • 25 Пор Чвор

    27 2 Отговор
    Свежа мръвка за евромелачката. Най - добрата понзи схема дотук
  • 26 Антонио Бандера

    35 6 Отговор

    До коментар #24 от "Всичко зависи":

    Хърватия със сигурност има по-слаба икономика от гръцката. А всички знаят какво стана с Гърция след еврото
  • 27 адски и тъжно си прав

    24 2 Отговор

    До коментар #21 от "Бе то":

    Такова прекрояване на света не води към добро! Сега управляващите, като започнем с Ангела Меркел 2015 г. "Елате всички. Ще се справим" въобще не си дават сметка за тези процеси. Питам се от невежество, безхаберие или напротив - зложелателство е това тяхно поведение.
    И когато се усетят негативите, тези управляващи няма да са вече на първа линия, ще се покрият, или дори няма да са вече живи.
    Грях и престъпност е такова безотговорно поведение да смесваш религии, култури, трудови навици. Светът е богат с многообразието си. Да се направи така, че азиатци и африканци да живеят добре и не бягат в богатите страни. Какво ще остане по техните региони?

    Коментиран от #85

  • 28 КОТарАК

    11 26 Отговор

    До коментар #20 от "Антонио Бандера":

    Аз съм уредил себе си / отдавна съм разбрал че с такава паплач от русофили БГ няма да се оправи / българофили са нужни тука-но не да блеят като овце за рашаните или краварите , да ги пазят,,,...стадото

    Коментиран от #32, #33

  • 29 Боби

    4 1 Отговор

    До коментар #14 от "РЕАЛИСТ":

    имаше една песен която гласеше че началника ни е загробил на изток от рая.😂

    Коментиран от #37

  • 30 мани мани

    24 9 Отговор
    те са на светлинни год. от нас ... много са си добре хърватите ... хубав манталитет, а не кат нашия и на сърбите ... съвсем друг сой са си ... истински европейци, а и са си по-близо до западняците ... богата земя на адриатика ... красота неземна! ние си останахме в калта и ще сме си буфер на европата ... никога ня ни приемат! и с еврото пак ще сме си бедняци, заради крадливите назначени на управленски позиции и заграбените производства! жалкари сме си и тва си е! просто като се погледне футбола им и ти става ясно, че се развиват и благоденстват! а ние тънем в блатото и си дълбаем!

    Коментиран от #84

  • 31 стоян

    14 23 Отговор
    Другари путинофили - защо хърватите искат да са в еврозоната а вие не искате-вие по умни ли сте - някой да отговори

    Коментиран от #34, #36, #62

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Про фан

    19 5 Отговор

    До коментар #28 от "КОТарАК":

    Айде поредният заможен западняк, който виси по български форуми да избива комплекси. Пусни си предната камера да видиш един жал. кар

    Коментиран от #38

  • 34 Последния Софиянец

    19 9 Отговор

    До коментар #31 от "стоян":

    И в Хърватия никой не пита народа като у нас.
  • 35 Страхотна скъпотия

    23 2 Отговор

    До коментар #3 от "Делю Хайдутин":

    В Хърватия! В момента има 10 организации там за подпомагане на най бедните! С безплатни храни и медикаменти от първа необходимост!
  • 36 Друс Лий

    27 6 Отговор

    До коментар #31 от "стоян":

    Ето отговарям ти - страните от ЕС, които не желаят да приемат еврото, по-глупави ли са от ганио?
  • 37 Пор Чвор

    11 3 Отговор

    До коментар #29 от "Боби":

    Раят вече е черен братле, помисли пак
  • 38 КОТарАК

    16 15 Отговор

    До коментар #33 от "Про фан":

    в БГ съм / град Варна-майстор строител, всичко с 2 ръце съм изкарал , калпазани. идете се молете на Рашка да ви хрантути

    Коментиран от #49, #54, #58

  • 39 Хърватия е вече член на Шанген!!

    19 9 Отговор
    Ние, докато имаме Гешев за гл Прокурор и Борисов да Командва Мафията, в Шанген няма да влеземе!! Няма заради тея двамата"Върховенство на закона" в България!!! НЯМА Правосъдие!! Няма и Шанген!!!!

    Коментиран от #42

  • 40 ХАХАХА😂

    9 14 Отговор
    Е нема начин Хърватия да не пропадне сега. Друго щеше да е с рубли 😂😂😂💩
  • 41 Храни евро

    22 9 Отговор
    да те хапе... Еврото е резервна валута на долара в Европа и това е известно по цял свят. Китайците си намалиха еспозициите в дългови книжа на САЩ под 1 трлн. долара и постепенно ще притискат и еврото, тъй че за прилапване остават само обкръжението на евразоната, но то е твърде анемично... Българи, Румъния, Чехия, Унгария, Полша (последните 3 не искат и да чуят за евро), Дания и Швеция (същата работа), е кой тогава... при нас всичко е ясно - банките ще държат резервите не в БНБ, т.е. стават директно клонове и даже за нови чужди банки няма да има разрешително от БНБ. Идва европейска компания от старата еврозона и работи с 2 пъти по-евтин кредитен капитал, дава по 50 евро по-висока заплата и притиска нашите компании, следва изкупуване и ликвидания, тъй като няма местна компания, която да може да излезе насреща на конкурент от "старата еврозона" и какво се случва бюджета пробит, пенсии откъде? - На ви благополучие!!!
  • 42 Дааа

    5 8 Отговор

    До коментар #39 от "Хърватия е вече член на Шанген!!":

    Още един полит-хахо. Провери за Гешев в тоалетната!!!!
  • 43 Хитрото

    7 4 Отговор
    Ние местим от левия в.....
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 АУУУУУ

    17 14 Отговор
    А ПЪК НИЕ СИ ИМАМЕ РАШИСТКИ СЛУГИ КОИТО СИ МЕЧТАЯТ ДА ЗАСТАНЕМ РАМО ДО РАМО С БЕЛАРУС СЕВЕРНА КОРЕЯ И ЕРИТРЕЯ..... 🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮

    Коментиран от #47, #87

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Само

    10 3 Отговор

    До коментар #5 от "Бай Дън":

    за България са се разбрали. Грешката с неприемането на Румъния скоро ще бъде поправена.

    Коментиран от #79

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Тяната

    17 1 Отговор
    Честито на хърватите,даже и Румъния да бяха приели,да са живи и здрави премиерите на Австрия и Нидерландия,крайно време е тоя европейски съюз да се разпадне,тотално компрометиран е!!!

    Коментиран от #53

  • 51 Минувач

    23 4 Отговор

    До коментар #7 от "Милен":

    Цитираш, ако приемат закона Хамилтън за солидарно плащане на дълговете. Този закон е съвсем възможно да го приемат някой ден, все пак да не забравяме, че средната задлъжнялост на държавите в еврозоната е около 85% от БВП. А относно Хърватия - те са си преценили много добре и този риск, защото и техният дълг кърти около тези нива и няма да се овътрят. Друго е положението на Румъния с около 50% дълг от БВП, а и ето още една причина, защо Румъния НЕ иска да приема еврото поне до 2029. А ние, балъците, с дълг от само към 23% от БВП сами се юркаме да влизаме. И то, когато имаме борд, който е много по-силен и възпиращ фактор да не задлъжняваме, като побеснели. Нашите банкери и финансовото министерство искат, та се късат тази еврозона, за да отпадне спиращия ги валутен борд да теглят заем след заем. Ще ни качат задлъжнялостта, като на другите държави, ще управляват лесно с чуждите пари, ще раздават на калпак, за да печелят подкрепа при изборите, но всичко ще е кухо и някой ден някой ще трябва да ПЛАЩА тези нови огромни дългове, които се облизват да се докопат. Сега пустият борд ги възспира.
  • 52 Сър Ник коуч и инфлуенсър

    14 2 Отговор
    Може да са в Шенген и Еврозоната, но си нямат ББ и бандата му.
  • 53 Разбери

    15 6 Отговор

    До коментар #50 от "Тяната":

    България няма място в ШЕНГЕН. Даже огромна грешка е че е в ЕС. Всички анкети показват,че българите обичат Русия и имат север менталитет което показва и от къде са дошли. Вместо Бг трябва да се приеме Македония което ще е користно и разумно решение. Жалко за Румъния че я забъркват с бивши Советски Републики!

    Коментиран от #59, #92

  • 54 Дай боже всички строители

    11 1 Отговор

    До коментар #38 от "КОТарАК":

    по-скоро да фалират до един. Съсипаха България. Вече не се живее в тоя лунен пейзаж.
  • 55 Умник.

    11 12 Отговор

    До коментар #24 от "Всичко зависи":

    Кафе експресо в Гърция 1 евро,в България 10 лв,защото не може без вода,а в Гърция водата ти е безплатна. Къде ти е далаверата в този лев?? Обясни!

    Коментиран от #56, #102

  • 56 Кон Шонъри

    12 2 Отговор

    До коментар #55 от "Умник.":

    Още малко ще питаш къде ти е далаверата в тази кирилица. Де. Бил

    Коментиран от #98

  • 57 Калпазанин

    10 0 Отговор

    До коментар #3 от "Делю Хайдутин":

    Това ще ни го спестят, първо банките да им оберат спестяванията че тогава може и да драсна някоя статия
  • 58 Про митак

    14 3 Отговор

    До коментар #38 от "КОТарАК":

    Доживяхме зидаро-мазачи да ни дават стратегически финансови съвети. Божкееее божке как са се събрали толкова ка. Тили на тази територия
  • 59 Русофил

    9 9 Отговор

    До коментар #53 от "Разбери":

    Българите са наша губерния, ама не си признават. Управляваме ви, работите за нас, плащате ни данък,
    даже езикът ни го учехте задължително в училищата. Какво повече - да ви натоварим на
    корабите и да ви продадем. И това можем, ама никой не иска да ви купи. Така ще бъде като си ги
    избирате такива продажници.

    Коментиран от #63, #89

  • 60 Поредния факт

    8 3 Отговор
    Че трябва да напуснем еврофашистите!Ние никога няма да станем член на есес въпреки че сме от 20г с тях
  • 61 ЧНГ

    12 11 Отговор
    Кога ще ги стигнем Харватите? С тия проклети русофили никога трябва спешно да се отървем от тях и после да ги догонваме останалите европейци
  • 62 Българин

    12 4 Отговор

    До коментар #31 от "стоян":

    Чехите и поляците не са путинофили. А Чехия и Полша, защо не искат?
  • 63 Антонио Бандера

    3 1 Отговор

    До коментар #59 от "Русофил":

    Някакъв аргумент ще се опиташ ли да измислиш или ще дращиш глупотевините си до безкрай
  • 64 САМО ПИТАМ

    12 5 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":


    "Хърватия вече е член на еврозоната и Шенгенското пространство"


    Вече са в "клуба на богатите" - значи вече са богати? Да пращат помощи на укрите, че ние сме бедни и не можем да ги гледаме тези ЛЕНТЯИ.




  • 65 да си знаеш

    8 3 Отговор

    До коментар #21 от "Бе то":

    Да не бъркаш ситуацията нещо с ислямска русия ?
  • 66 руски zвине

    14 6 Отговор
    Браво на Хърватия.Имат адекватни управляващи и премахнаха комунетата и руските агенти,русофили и подобните им кърлежи,които могат единствено да закопават дадена държава.Трябва да се учим от Хърватия.
  • 67 Експерт

    6 6 Отговор
    Бабата Кристин Лагард лъже нагло, че България не изпълнява условията за приемане в Еврозоната, въпреки че банковата ни система е по-стабилна от германската, а фалиралите Италия, Гърция и Белгия с дефицит над 120%БВП.
    Хърватия - любимката на Австрия с икономика крепяща се на туризъм и търговия???

    Коментиран от #68

  • 68 Пор Чвор

    7 5 Отговор

    До коментар #67 от "Експерт":

    Да ти го кажа като на де билно момче - еврозоната ни трябва толкова, колкото на собственик на куцо магаре му трябва състезание с породисти коне.

    Коментиран от #70, #72

  • 69 Какво има

    3 7 Отговор

    До коментар #3 от "Делю Хайдутин":

    Да гледаме , или викаш друго си е да се търгува с рубли хаха
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Експерт

    10 3 Отговор
    В БНБ ИМА ВАЛУТЕН РЕЗЕРВ - 33,04млрд. евра от които 12млрд.евро-правят лева в оборот конвертируем съгл.Валутния борд.
    При влизане в Еврозоната БНБ, ще напечата 12млрд.евро и ще прехвърли в ЕЦБ същата сума АКО НЕ БЯХМЕ ТОЛКОВА КРАДЛИВИ И КОРУМПИРАНИ не ни трябва ЕВРОЗОНАТА. БНБ Е САМО ПРОФОРМА НЕЗАВИСИМА ОТ МАФИЯТА И ЗАТОВА НИ ТРЯБВА ЕЦБ и Еврозоната.

    Коментиран от #78, #88

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 копейковец акълия

    3 7 Отговор
    СЯ ША.ВИДЯТ ГЛУПАВИТЕ ХЪРВАТИ, КАК ЩЕ УМРАТ ОТ ГЛАД БЕЗ МАЦИОНАЛНАТА СИ ВАЛУТА И ИНФЛАЦИЯТА КОЯТО ЩЕ ПОСЛЕДВА.

    Коментиран от #90

  • 77 Циник

    10 2 Отговор

    До коментар #4 от "Русофил":

    От 16та република станахме 9та дупка на европейския кавал. Честито!
  • 78 Коцето Фекалки

    3 0 Отговор

    До коментар #71 от "Експерт":

    На теб на първо време ти трябва една ножичка да се успокоиш, след това се наспи и изгледай някое интервю на сарийски или ханке. Освен ако не си по-голям експерт от тях ха ха ха
  • 79 какво правим

    13 0 Отговор

    До коментар #48 от "Само":

    Румъния е много по-напред от нас по заплати, индустрия, развитие, има силата да се наложи в Европа, видях, че много българи работят в Румъния, все повече прилича на европейска държава, какво правим?
  • 80 Вълко Червенков

    4 1 Отговор
    айде и тия си купиха фабрика на девети септември 😁.
  • 81 Имаме си ги,

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "ЕС фен":

    щото толкова ни е сивото вещество. Управниците са такива, какъвто е и народът. Нали той си ги избира. Или пък му подменят (на народа) изборните резултати. Но тогава пък идва въпросът: а защо си мълчи и кротува като хилядолетен роб (народът)?
  • 82 Ако ние изревем тази година,

    0 1 Отговор

    До коментар #9 от "ако":

    ПАК ще е заради еврото. Ако и догодина пак ни откажат, пак ще сме си ние виновни. Ако си останем во веки веков мизерници, пак сами ще сме си виновни!
  • 83 Ще ти се!

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "ТаУмВзе":

    Ама няма да е!
  • 84 Всяка написана дума, всеки ред са ВЕРНИ

    5 1 Отговор

    До коментар #30 от "мани мани":

    на 100%. Което е много тъжно и жалко. Тъжно и жалко, че написаното е абсолютно вярно. Вече се съмнявам, че ще дочакаме Шенген-а. В близките 7-8 години държавата ни ще продължи процеса на стопяване и намаляване! Единствената алтернатива за нормалните хора е далеч, далеч. Далеч от беззаконието, от "втория начин", от корупцията, от натъкмените изборни резултати, от цъфналите ни магистрали, от нароените къщи за тъщи, от дрогираните убийци по пътя, от несбъдналите се заслужени присъди, от откраднатите бизнеси (ей тези 8 джуджета повече се оказаха, май), от разсипията в големите градове покрай доходоносното презастрояване... Айде стига толкова. И писането тук не помага! Като няма прокопсия, плюл съм в тази орисия!

    Коментиран от #96

  • 85 Нищо няма да остане.

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "адски и тъжно си прав":

    Ще остане същото, каквото остана в Хасково, в Кърджали, в Смолян, в северозападна България...
  • 86 Круме, ти да не станал

    1 2 Отговор

    До коментар #23 от "Хан Крум":

    посланик на добра воля на руската федерация? Кубрат в гроба ще се преобърне.
  • 87 Е, мечтаят си.

    0 2 Отговор

    До коментар #45 от "АУУУУУ":

    Ноооо, само с мечтите ще си останат! България е Европа! Днес в Пловдив по главната, на връх 1-ви януари е пълно с колкото украинци, с толкова и руснаци!!! Харесва им на хората да живеят в България и да се отърват от матушката. Нека коцето знае този факт и да не се пъне толкова, че ще се оплеска накрая! Няма будали българи да си мечтаят да станат задунайска губерния. Независимо, че ей сега 1 млн разярени трола ще се юрнат да дават минуси и да доказват обратното твърдение! Айде, червени тролове, останете си със здраве и с много несбъднати мечти!
  • 88 Експерте, късай дипломата

    0 0 Отговор

    До коментар #71 от "Експерт":

    и напусни службата о време! Не ставаш за анализатор.
  • 89 Изчезвай от

    2 0 Отговор

    До коментар #59 от "Русофил":

    хоризонта. Нито сме русофили, нито сме славяни, нито имаме генетична родственост с Русия.

    Коментиран от #94

  • 90 Копейковец и акълия

    0 1 Отговор

    До коментар #76 от "копейковец акълия":

    са ДВЕ абсолютно противоположни понятия! Демек: щом е копейковец, значи НЕ е акълия. Следователно не ти искаме умопомрачителните ти умозаключения!
  • 91 IYI Горд Българин IYI

    2 1 Отговор
    Добре дошли в Концлагера. Със девет цифрен външен дълг и приватизирани и иззети острови и индустрия с не работеща икономика........

    Коментиран от #93

  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Анонимен

    1 0 Отговор
    Страната ни по план за присъединяване към Шенген е 2024 г а не през 2023 г в всички Европейски Доклади е написано че отговаряме на условията още от 2011 г но нека не бързаме защото всеобщият недоимък в Европа става за Шенгенци общ дълг !! Иначе казано те изобщо ни нямат за хора интересуват се само от външната им граница която няма кой да им я пази ограда има но и пунктове за скрап има да си направят този път добре сметката заедно с нас !
  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Що бе Дельо

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Делю Хайдутин":

    В България, като не сме в еврозоната, цените все надолу ли вървят? И всичко е супер евтино?
  • 100 Скорпион

    0 0 Отговор
    Спокойно, последни ще влезем ,първи ще излезем
  • 101 Тоз обича Русия а не България

    0 1 Отговор

    До коментар #10 от "Бай Дън":

    Ей смешен
  • 102 Кога ти е било

    0 0 Отговор

    До коментар #55 от "Умник.":

    Никога не било 10 лев ако визираш скъпите кафенета да не си ходил там
  • 103 Не точно така

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "Всичко зависи":

    Шенген е пропускане на товари пътнически поток тук влизат и мигранти и всички видове стока от нелегален произход познай какво ще се разпределя айде няма да те мъча повече мигранти
Новини по държави: