Last news in Fakti

2 Януари, 2023 18:18 15 389 72

Роналдо в Саудитска Арабия - падение по всички линии

  • кристиано роналдо-
  • саудитска арабия-
  • ал-насър

Кристиано очевидно ще се превърне в посланик на страната след края на активния си спортен живот и ще трябва да ѝ помогне да спечели кандидатурата за домакинството на Световната купа през 2030 година

Роналдо в Саудитска Арабия - падение по всички линии - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Преминаването на Кристиано Роналдо в треторазряден футболен клуб в Саудитска Арабия свива до минимум славата му на спортна звезда, за която се беше борил дълги години. Това е падение по всички линии, смята Йорг Щрошайн.

По време на Световното първенство по футбол в Катар в социалните мрежи се разпространяваше доста една язвителна шега. "Като дете Кристиано Роналдо е спал върху спално бельо на ФК "Ал-Насър", твърдяха подигравателно феновете. Конкретният повод бяха появилите се слухове, че 37-годишната суперзвезда ще продължи своята спортна кариера в Саудитска Арабия.

За тази страна може да се каже всичко друго, освен че има традиции във футбола. Сега обаче смехът замря, защото предположението се оказа реалност, а португалецът ще се прехвърли в Саудитска Арабия срещу предполагаемо възнаграждение от 200 милиона евро на година и допълнителни плащания към основното. Неприлично високата сума може да накара обществеността само да се чуди и да свива рамене в недоумение.

Роналдо, чието актуално състояние се оценява на 500 млн. евро, очевидно желае отново да печели големите пари през следващите две години и половина. Всичко това ще стане факт в една страна, която често потъпква правата на човека. Хора се екзекутират за престъпления, свързани с наркотици - дори и непълнолетни. Какво се е случило с футболната суперзвезда през последните месеци - това е въпросът, който трябва да си зададем?

Катар: връх на егоцентризма

Преди гръмкото му напускане на „Манчестър Юнайтед“, което завърши неотдавна с изгарянето на всички мостове за разбирателство, Роналдо дълго време бе смятан за спортна примадона. Но примадона, която винаги се е грижела за съотборниците си, и която със сигурност е печелила симпатиите на своите клубове. Явно той от доста време насам е планирал бъдещето си след края на своята най-активна футболна кариера. "Мисля, че ще завърша кариерата си на най-високо ниво - с достойнство в някой голям клуб. Това не означава, че не е добре да се отиде в САЩ, Катар или Дубай. Но аз не се виждам там", сподели той в интервю през 2015 година.

Най-късно след завръщането му при "червените дяволи" нещата се промениха. На Световното първенство в Катар всичко се въртеше около него и неговите рекорди. Роналдо дори претендира за един гол на Португалия срещу Уругвай, в който нямаше участие. Екипният дух, който присъстваше у него в предишни години, окончателно отстъпи на заден план пред личния егоцентризъм.

А последният му ход – преминаването в треторазряден футболен клуб в една автократична държава - свива до минимум славата му на спортен супергерой, за която той се беше борил с постоянство толкова дълго време с често фантастичните си прояви по европейските футболни терени. За изключително кратко време Роналдо успя да затвърди мнението на своите критици, които винаги са го обвинявали, че се е грижил единствено за себе си и собственото си финансово благополучие.

Още една едра риба в саудитските мрежи

Но промяната за суперзвездата има и второ, много по-неприятно измерение. От този момент нататък той ще участва в опита за „изпиране“ на имиджа на Саудитска Арабия. Роналдо очевидно ще се превърне в посланик на страната след края на активния си спортен живот. И ще трябва да ѝ помогне да спечели кандидатурата за домакинството на Световната купа през 2030 година.

След Лионел Меси (чието състояние се оценява на над 500 млн. евро), който наскоро стана посланик за туризма на Риад, саудитските управници са уловили в мрежите си следващата голяма спортна риба. Те двамата - модели за подражание на поне едно поколение млади футболисти - са всичко друго, освен добър пример със своя егоизъм и очевидната си ненаситност за пари.

Саудитска Арабия, подобно на Катар и Дубай, наскоро откри възможностите за подобряване на репутацията си с помощта на големия спорт - като купи клуба от английската висша лига "Нюкасъл Юнайтед" или като организира състезание от Формула 1 сред пясъците на пустинята. И никоя цена не е твърде висока за тази мисия. Алчността на суперзвездите, от друга страна, изглежда толкова неизчерпаема, че да изхвърлят зад борда всякакви морални задръжки. Тяхната продажност, в най-безславния смисъл на думата, е безгранична. Едва ли някой извън Саудитска Арабия е доволен от това, което се случва.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 67 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Марина

    71 7 Отговор
    Парите не миришат!

    Коментиран от #25, #41

  • 2 Стоян Александров

    116 10 Отговор
    Да това е истинско падение, ама истинско. На 37 години му дават 100 милиона само за подписа и още сумати молиона. А възхода на Стоичков на 35 беше бенефис....Ако може всеки футболер на 37 години да има такова падение, ааааааа ???

    Коментиран от #29, #47

  • 3 Рошко

    104 5 Отговор
    Егати и падението, 200 мил на година, някой виждал ли толкова пари накуп или като си вкара картата в банкомата и то без данъци и лихви
  • 4 Роналдо е в позицията на

    52 13 Отговор
    Европейският съюз който в момента стои разкрачен между зад океанските му приятели и доставчиците на енергийни ресурси. Не съм путинист и не намеквам само за русия а за катар саудитска арабия либия и останалите които евентуално ще му доставят газ и петрол.
    Когато нещо се счита за велико творение а всъщност е падение под давлението на външни сили се получава точно това.
    За съжаление затъваме все повече и повече.
  • 5 Според някои парите не миришат

    41 50 Отговор
    но..... На колко футболисти бяха предложени по-добри условия от тези на роналдо и никой не ги прие а просто ги подминаха с безразличие. И не си мислете че името на именития футболист съм го написал с малка буква поради невежество.....той просто е малък за да притежава главна буква ....просто е продажник за пари. Аз не уважавам такива личности ако мога да го нарека личност падаща за дузпа.

    Коментиран от #13, #15, #38, #59

  • 6 Бонев

    71 6 Отговор
    Ех да можеше и на мен да се случи едно такова падение. Просто осребрява името което е направил през годините.

    Коментиран от #10

  • 7 Директора

    94 11 Отговор
    Тия от Дойче Веле счупиха тъпомера. То бива завист, то бива яд, то бива жлъч, ама... тоя журналист, дето е писал статията със сигурност е по-успял от Роналдо. Пълен смях.
  • 8 Разбиращ

    60 5 Отговор
    А кой е Йорг Щрошайн, това на разбрах.
  • 9 АБВ

    69 4 Отговор
    Егати падението с 200000000 на година дай боже всекиму такова падение
  • 10 Стоян Александров

    45 14 Отговор

    До коментар #6 от "Бонев":

    Какво псребрява бе господинеееее ??? 100 МОЛИОНАААААААА, САМО ЗА ПОДПИС. АЛОООООО, 100 МИЛИОНАААА БЕЗ ДОРИ ДА СЕ НАПРЯГА. НИТО ЕДИН ФУТБОЛИСТ НА ЗЕМЯТА НЕМОЖЕ ДА ВЗЕМЕ ТЕЗИ ПАРИ ПРЕЗ ЦЕЛИЯ СИ ЖИВОТ, КАТО ИЗКЛЮЧИМ ДВАМА, ТРИМА. ДОГОВОР ЗА 3 ГОДИНИ ЗА НАД 200 ИЛИ 300 МИЛИОНА, ААААА, КО ША КАЖИЪЕ БЕЕЕЕ ? А ОЪ РЕКЛАМИ ДОРИ НЕ СИ ГИ ПРЕДСТАВЯТЕ, АААААА ? ЗА 3 ГОДИНИ ТОЗИ ДРУГАР ЩЕ ИЗКАРА ПОВЕЧЕ ОТ 500 МИЛИОНА, АААА ? КАКЪВ ПРОВАЛ, ААААААА ???
  • 11 Точно на мястото си е

    46 8 Отговор
    Отдавна е търсел начин да отиде в такъв отбор. Преплува смело реката. Браво на него.
  • 12 Не гледащ футбол

    40 12 Отговор
    Аман от тия ритни топковци и футболери бре.Сякаш целият Свят около тях се върти....
  • 13 Марина

    20 4 Отговор

    До коментар #5 от "Според някои парите не миришат":

    Просто завиждаш!
  • 14 Ха ха ха

    55 6 Отговор
    Кой неграмотник е писал тази боза?!?...
    1. Роналдо има патримонио което се изчислява на 1,6 млрд. евро до 2021г.
    2. Мендеш направи и невъзможното да осигури договор с отбор от Шампионска лига, но никой не се съгласи...
    Защо тогава да не завърши кариерата си в отбор, САМО ЗАРАДИ ПАРИ!? Какъв е проблема?

    Коментиран от #16

  • 15 Бонев

    50 3 Отговор

    До коментар #5 от "Според някои парите не миришат":

    Великият Пеле последните години от кариерата си игра в космос. Космос отбор от щатите. И той ли е бил продажник?
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Скорпи

    30 24 Отговор
    Устата му ще се разчекне като на питон за пари...Ако дадат повече и в Афганистан ще отиде да играе....

    Коментиран от #22

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Гост

    30 9 Отговор

    До коментар #19 от "Aлфа Bълкът":

    ...Не...таланта на Меси е даден от Бога...а Роналдо всичко е постигнал с много труд...ТРУД срещу ТАЛАНТ...
  • 22 Ти щото

    11 6 Отговор

    До коментар #18 от "Скорпи":

    Работиш без пари.

    Коментиран от #23

  • 23 Скорпи

    21 5 Отговор

    До коментар #22 от "Ти щото":

    Както колегата по долу отбеляза....,много звезди отказваха такава оферта...защото имат чувство за умереност..Какъв футбол има арабеска та си там...,освен за пари...
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 САМО ПИТАМ

    40 8 Отговор

    До коментар #1 от "Марина":


    "Това е падение по всички линии, смята Йорг Щрошайн"

    Какъв е пък този анонимник и кой го е питал за звездите? :D





    Коментиран от #28

  • 26 Гаглей

    16 8 Отговор
    Да де, ама това не е някакъв успех, просто тия шалварите, купуват вече остарели звезди, западащи, за огромни суми и заплати, но това по никакъв начин няма да им благоприятства на футбола. Куп пари за нищо, както ония шейх със златния ролс ройс. Футбола е Европа а на второ място Южна Америка, а след това за престиж огризките ги купуват шалвари и САЩ
  • 27 Математика

    20 4 Отговор
    200 милиона аз даже не знам с колко едно ли се пише това това са около 500 милиона лв това са около 3000 lamborghini-та :) аз не знам дали авторът на тази тема за 100 години ще може да си купи и едно
  • 28 Коко

    7 4 Отговор

    До коментар #25 от "САМО ПИТАМ":

    И аз ще си измисля едно име за жълтото издание тук.
    Боко Моркова смята това издание тук за на смрадливото в целия свят
  • 29 Роналдо

    24 5 Отговор

    До коментар #2 от "Стоян Александров":

    ще печели по 500 000 евро на ден, всеки футболист си мечтае за такова "падение"
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Да.Бутането на Меси

    13 6 Отговор

    До коментар #19 от "Aлфа Bълкът":

    Беше грозна работа.
  • 32 Дойче дойче

    23 4 Отговор
    За никакъв У.й.не стават драскачите на Дойчето. По голямо падение от техните статии няма. Пък Роналдо за разлика от писачите е преуспял и ще го хванете за.....
  • 33 БеГемот

    20 1 Отговор
    По добре пръв на село и пълни дисаги с жълтици отколкото втори в града....
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 РОНАЛДО

    18 3 Отговор
    винаги съм го гледал с удоволствие как играе !!! професионалистите във вси4ки спортове играят за пари
  • 36 Голеадор

    12 1 Отговор
    Голямо падение при милиард по сметките!На Роналдо му трябва просто да тренира с профита.Още преди три години приключи с истинския футбол.Меси още не е.Големи са, едни от най-великите.Добре, че съм им съвременник.
  • 37 ЧИЧО СТАМАТ ШУМКОВ

    15 5 Отговор

    До коментар #19 от "Aлфа Bълкът":

    Меси цял живот всичко на готово получаваше, а Роналдо си го е извоювал сам. Всички викахме, че е л@но защото не подаваше и беше егоист. Но всичко си го извоювал сам - факт!
    Коментиран от 21, 31====================================================================== =====Единият наготово другият сам.Не съм съгласен с ВАС.И двамата са велики футболисти ,а не съм съгласен с ВАС защото футбола е колективен спорт и сам на терена нищо не можеш да направиш.
  • 38 Анубис

    16 1 Отговор

    До коментар #5 от "Според някои парите не миришат":

    А Твоето мЕси да не отиде в ПСЖ по-малко пари? Най вероятно е отишъл заради кроасаните....

    Коментиран от #69

  • 39 Меси

    18 9 Отговор
    Стига с са тази злоба ! Каквото да публикувате и коментирате за Кристиано Роналдо,то той си остава най големия! Бори се сам и всичко е постигнал! А за татуираният дребен Меско ?Две подарени Златни и все бутане, бутане!!!!

    Коментиран от #42

  • 40 Джо СатрианИ

    11 2 Отговор
    А българският Меси се вихри в Банкя ! И тук идва въпроса - той колко ли получава дневно , за да напълни толкова ЧЕКМЕджета ? Питаме го , ама той не казва и се сърди ! Защо ли ?

    Коментиран от #68

  • 41 тиквенсониада

    6 2 Отговор

    До коментар #1 от "Марина":

    Така е казал и ББ , когато са му носили отчисления от положения рекет и корупция ! И после със сълзи на очи е поглеждал отрупаните чекмеджета !
  • 42 Щсдд

    6 1 Отговор

    До коментар #39 от "Меси":

    Роналдо като не го иска никой европейски отбор нямаше избор,и за чий намесваш бога.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 "Демокрацията"

    6 0 Отговор
    ни изтрива коментарите!

    Ура другари! Да живее комунизма в 21-ви век!
    Че къде е разликата от тогава и днес?
  • 50 Тузара

    12 0 Отговор
    "Хора се екзекутират за престъпления, свързани с наркотици - дори и непълнолетни" Е, тука шмръкат на воля, сигурно 50% от населението. Жените си правят каквото си искат, май и аз ще ходя на там.
  • 51 681

    8 3 Отговор
    Гол да му го ядете, нацистиподлоги.
  • 52 Петко

    11 1 Отговор
    Немското зеле, член на пропагандната машина на ЕкОмунистите, вече разбира и от футбол.
  • 53 Марадона

    8 6 Отговор
    Вижте, падението на Роналдо не се измерва в пари...., а в чест, достойнство и морал.
    Истинските му фенове дори и да го осъзнават, няма да си го признаят, чалга хората също.
    Тези, които не притежават качества като чест, достойнство и морал, също няма как да го разберат.

    Коментиран от #54

  • 54 Хубаво че се появи ти

    5 5 Отговор

    До коментар #53 от "Марадона":

    Да ни научиш на чест, достойнство и морал.
  • 55 Митко

    11 2 Отговор
    Да ви е..а майката измислено сайтче, пред кого е падение пред вас ли? Вие какво сте постигнали в живота? Човека е постигнал това с много труд и лишения ! Помислете първо преди да пишете каквото и да било! Ако въобще има с какво да мислите.
  • 56 Еми

    12 0 Отговор
    Йорг Щрошайн да си завре писалката дето слънце не го огрява.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Орт

    16 2 Отговор
    Разбира се Германия като продава оръжие на Саудитска Арабия не е падение,а че Роналдо отишъл до играе в някакъв клуб е.Извадете си гредите от очите хер Щрошайне.
  • 59 Българин

    7 1 Отговор

    До коментар #5 от "Според някои парите не миришат":

    Познаваш ли го лично?Говорил ли си с него...?За политика,спорт,дарителство,любов,омраза...?!!!
    Ти ли си този,който ще му казва кое е правилното решение за него и семейството му...Изобщо всички съдници те к по света...Кои сте вие изобщо?!!!
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 ⚜️Просветен⚜️

    6 0 Отговор
    Йорг някой си коментира Роналдо ? Йорг , това е падение по мисирски!
  • 65 Велик

    5 1 Отговор
    Дай Боже на всеки такова падение като достойния работещ пенсионер Роналдо с такава пенсия
  • 66 Иванчо от приказките

    4 1 Отговор
    Роналдо колкото е играл футбол и да пишете небивалици пак не можете да го стигнете журналисти ли сте или мишоцо ще духате супата както е казал Л Пенев само това можете да оплювате някой
  • 67 Мишка

    2 2 Отговор
    Колко са 200 милиона.Лили пееше една песен"Не всичко е пари приятелю,не всичко е пари"
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Ожэффж

    0 1 Отговор

    До коментар #38 от "Анубис":

    ПСЖ нали? Разликата е огромна.
  • 70 Любо

    3 0 Отговор
    НЯКАКЪВ СИ-ЙОРГ,СЕ ИЗКАЗАЛ..ПАДЕНИЕ!
    САУДИТСКА АРАБИЯ,ОСВЕН,ЧЕ ПОБЕДИ-АРЖЕНТИНА,ИГРА НА ДОСТА ВИСОКО НИВО,И В МАЧОВЕТЕ,КОИТО ЗАГУБИ!!!
    НИВО ПО-ВИСОКО,ОТ ГРОЗНИЯТ,СКУЧЕН ФУТБОЛ,ПОКАЗАН ОТ:ГЕРМАНИЯ,БЕЛГИЯ,ИСПАНИЯ..И ДР.В ЧИИТО ПЪРВЕНСТВА ДА СЕ ИГРАЕ..НЕ Е-“ПАДЕНИЕ”!!!
    АМАН ОТ КЛИШЕТА!!!
  • 71 Българин

    2 1 Отговор
    Редно е преди да съдите човека, да си представите, че такова нещо се предлага и на вас. Дали някой ще устои ?!
  • 72 да да

    1 0 Отговор
    Той си падна на оня работа!Браво...