Last news in Fakti

4 Януари, 2023 20:13 4 419 11

Как Саудитска Арабия накара и пустинята да цъфти

  • саудитска арабия-
  • пустиня-
  • мохамед бин салман-
  • пустинно земеделие

През 70-те години кралството започва да развива т.нар. пустинно земеделие, за което използва малкото налични водни източници в страната

Как Саудитска Арабия накара и пустинята да цъфти - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Саудитска Арабия, едно от най-сухите места в света, постигна нещо невероятно - накара дори пустинята да разцъфти. Как стана това и кои са факторите, които допринесоха за богатството и възхода на тази страна?

Саудитска Арабия е едно от най-сухите места в света. Въпреки това страната днес успява до голяма степен сама да произвежда необходимите ѝ хранителни продукти и дори да изнася големи количества жито, плодове и млечни произведения. А сателитни снимки показват, че насред пустинята в северната част на Саудитска Арабия има тучни зелени полета с буйна растителност на голяма площ. Също така очевидно е, че те не са възникнали по естествен начин. Как е възможно това?

През 70-те години Саудитска Арабия започва да развива т.нар. пустинно земеделие, за което използва малкото налични водни източници в страната. Тя е без реки и езера, няма и области с богата естествена растителност, тъй като валежите са оскъдни или изобщо липсват, пише "Нешънъл Джиографик". Изданието обяснява, че през вековете саудитците са успявали да задоволяват основните си потребности чрез оазиси, а по-късно и чрез инсталации за обезсоляване на вода. Но някои по-нови проекти и промени в пустинята междувременно са увеличили значително потребностите от воден ресурс.

Под натиск от петролната криза

За началото на пустинното земеделие в Саудитска Арабия, поставено през 1973 година, пише и "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" в обширна статия. Тогава, заради Шестдневната война срещу Израел, арабските държави ограничават производството си на петрол. Идеята е била западните страни да бъдат подложени на натиск заради подкрепата, която оказват на Израел. В резултат от това цената на петрола се повишава от 3 щатски долара за барел (около 159 литра) до 12 долара.

Саудитска Арабия се опасявала от евентуални ответни мерки от страна на Запада заради резкия скок на петролните цени. А по онова време тя все още била силно зависима от вноса на хранителни продукти от други страни. Тогава правителството в Рияд поставило началото на мащабна програма за продоволствено самозадоволяване. Селското стопанство било подпомогнато с щедри субсидии, а фермерите получили разрешение да използват запасите от подпочвени води на Кралството.

От вносител на храни към износител

Започнало изграждането на стотици изкуствени системи за напояване. Само между 1990 г. и 2015 г., например, във Уади ас Сирхан - сух северен район, недалеч от границата с Йордания - именно по този начин били усвоени над 1000 кв. километра земеделска земя. Площ, по-голяма от тази на която се простира германската столица Берлин.

Обработването на сухите и пустинни земи станало възможно единствено чрез експлоатацията на подпочвените води. При това част от тях се изпомпвали на повърхността от 1 км. дълбочина. Напояването ставало с огромни автоматизирани мобилни системи за разпръскване на водата. Обикновено те обхващали пространство от няколкостотин метра, но достигали и до диаметър от 3 километра.

Така през 80-те години на миналия век страната постепенно се превърнала от вносител на храни в износител. Дори станала шестият в света износител на пшеница. Днес Рияд изнася значителни количества зърнени култури, зеленчуци, плодове и млечни продукти.

"Камилите не летят, пустините не цъфтят"

Водата, точно както и петролът, е невъзобновяем ресурс. Тази, която се използва за напояване, е от стари запаси на повече от 30 000 години. Хидролозите я наричат "палео вода" или "вода от Ледниковия период". Заради малкото количество валежи на практика тя не се възобновява. Според доклад на ООН, от 1980-те години до днес нивото на подпочвените води в някои райони на света е спадало с до 6 метра годишно.

Още през 1990-те години първите водни кладенци в Саудитска Арабия започват да пресъхват или да дават единствено солена вода. Правителството в Рияд реагира, като намалява чувствително субсидиите за зърно. Това обаче не довело до желания ефект, а водното потребление не отбелязало сериозен спад. Причината била нарасналото отглеждане на зеленчуци, както и фуражи за животните.

Държавните субсидии за напояване на пустинята де факто довели до огромно разхищение на ресурси, се твърди в доклад от 2004 г., който е озаглавен "Камилите не летят, пустините не цъфтят". Негов автор е Ели Елхадж, бивш управляващ директор на Арабската национална банка. Същата политика на водна експлоатация продължила и през 80-те и 90-те години. Прекратяването на субсидиите се забавило поради съпротива от страна на управляващите елити, които в продължение на десетилетия печелели добри пари от пустинното земеделие.

Едва през 2008 г. саудитското правителство слага край на тази политика за експлоатация на водата и създава план как окончателно да преустанови производството на пшеница. А през 2015 г. обявява и решение за постепенното спиране на производството на фуражи.

"Износ" на проблемите в чужбина

Решенията на саудитските проблеми обаче на практика се „изнасят“ в чужбина. Това е сенчестата страна на саудитския бум в земеделието. Пример за това е компанията Almarai - един от най-големите саудитски производители на храни и сред най-големите световни производители на мляко и млечни произведения. Компанията постига това, като наема или купува обработваеми площи в други части на света. През 2014 г. групата придобива около 40 кв. км. земеделска земя в окръг Ла Пас, Аризона. След това земеделието там напълно променя своя характер и се адаптира към производство на фураж за износ в Саудитска Арабия.

Люцерната постепенно става основната култура в земите на саудитската компания в Аризона. Това се постига отново благодарение на изпомпване на подпочвените води. Затова проблемите се пренасят и към САЩ. Заради спадналите нива на подпочвените води много от старите американски ферми днес са принудени да задълбочат съществуващите кладенци или да изграждат изцяло нови. А това е добър пример как в глобализирания свят проблемите често се проявяват не там, където са създадени.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    4 5 Отговор
    С парите за Украйна, или може би си представяха, че заминават наистина за укропчики.

    Коментиран от #4

  • 2 Хаха

    10 2 Отговор
    Продаваш петрол като изоглавен, и с парите можеш да направиш оазис навсякъде.
  • 3 Димов

    11 2 Отговор
    Днес, по радиото говориха за промяната в ресурсите на питейна вода, по света. Доколкото успях да чуя, до 2050 г ще се бием за всяка капка вода.
  • 4 ребе Шмулевич

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    не си кошерен.не си правил бар-мицва
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ТИРбушон

    1 0 Отговор
    В щата Невада плащат 1000 долара за всеки квадратен метър "откраднат" от пустинята.
  • 7 Некой си

    6 2 Отговор
    Според мен са поредните глупости на DW. Само тази снимка ли имате като доказателство?
  • 8 Краставичар

    6 1 Отговор
    Ще готвят камили в солената си вода.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Рошко

    3 0 Отговор
    Използване на подпочвени води уж инсталации за и е заболяване на вода петролна криза и накрая какво, саудитите лоши според еврейското зеле ами лоши са, щото не дават евтин петрол на фащ и се хванаха на хорото с путин просто и ясно, апропо там за корупция хвърчат зелки
  • 11 Вирус

    2 0 Отговор
    Дойчовци той борел каза че всичко извън гейския съюз било джунгла бе как така пишете сега май се подмазвате за нефт хахаха