Last news in Fakti

5 Януари, 2023 23:33 1 501 13

Срещата на годината! Ердоган може да преговаря с Башар Асад като част от процеса Русия-Турция-Сирия

  • турция-
  • сирия-
  • башар асад-
  • реджеп ердоган

Силният човек в Анкара е отбелязал също така, че режимът трябва да бъде конструктивен и да осъществи някои стъпки в политическия процес, за да се постигнат конкретни резултати в Сирия

Срещата на годината! Ердоган може да преговаря с Башар Асад като част от процеса Русия-Турция-Сирия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган каза, че е възможно да се срещне със сирийския президент Башар Асад, след като се проведе планираната този месец среща на ниво външни министри, съобщиха турски медии.

Ердоган напомни за инициирания процес Русия-Турция-Сирия, в рамките на който през декември в Москва се състоя среща на министрите на отбраната на Турция и Сирия, което бе първата подобна среща от началото на войната в арабската страна и ясен знак за нормализиране на връзките между Анкара и Москва.

Втората фаза на разговорите ще бъде среща между външните министри. Външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу заяви преди няколко дни, че такава среща се очаква "през втората половина на януари".

"Предстои да се срещнат външните ни министри, а после в зависимост от развитията, ще се срещнем ние като лидери", каза днес турският президент на заседание на окръжните управители от неговата Партия на справедливостта и развитието, цитиран от в. "Сьозджу".

Ердоган е информирал участниците за днешния си телефонен разговор с руския президент Владимир Путин, в който сред обсъжданите теми е била и ситуацията в Сирия.

Президентът e подчертал в разговора, че трябва да бъдат предприети конкретни стъпки за прочистване на терористичната организация ПКК/ПДС/СЗН (Турция разглежда Кюрдската работническа партия (ПКК), сирийската кюрдска Партия на демократичния съюз (ПДС) и кюрдската милиция Сили за защита на народа (СЗН) като една и съща терористична организация, бел.ред.) от граничните райони на Турция, особено от Тел Рифаат и Манбидж, съобщи Дирекцията по комуникациите на турското президентство, цитирана от телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Ердоган е отбелязал също така, че режимът трябва да бъде конструктивен и да осъществи някои стъпки в политическия процес, за да се постигнат конкретни резултати в Сирия.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Пако

    10 0 Отговор
    ДОБРО РЕШЕНИЕ

    Коментиран от #13

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Русофил

    10 10 Отговор
    Руснаците се изтеглят от Сирия. Не могат на два фронта. Преговарят капитулацията на Асад и окупацията от турците.

    Коментиран от #7

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 гаргамел

    13 1 Отговор

    До коментар #5 от "Русофил":

    Искаш да кажеш както се оттеглиха от Либия. И там подкрепяха Хафтар,но Ердоган като се появи и руснаците се оттеглиха

    Коментиран от #8

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Роки

    14 2 Отговор
    Изводите са, че Турция става все по-силна и уверена политически. Изминали са само 145 години от Освобождението ни от петвековно турско иго. Борисов се отказа от Южен поток и построи Турски поток с 3 милиарда лева народна пара. Теменужка Петкова удобно "изгуби" пътната карта за развитието на газопреносната мрежа, която България подписа с "Газпром" през 2017-а година. Прокуратурата изообщо не реагира. Крадци и национални предатели, които действат срещу българския народ.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Зад Русия

    3 2 Отговор
    стоят Китай, Индия, Иран и Южна Америка и я въртят във всички пози на Кама Сутра
  • 12 Жълто джудже

    3 0 Отговор
    Русия винаги тайно е манипулирала кюрдите зад гърба на Ердоган. Надявам се, че Кремъл ще успее да намали политическата активност на Работническата партия в замяна на отстъпките на Анкара по въпроса за транзита на зърно и торове. Ангелските крила са добри в мирни времена.
  • 13 Калпазанин

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Пако":

    Тези двамата ако се разберат ще бъде един голям трън забит знаете къде на фащ най вече щото кранчето през Йордания до Хайфа ще се затвори и те ще си вдигнат партакешите оттам, и второ, на квази държавата израел ще и припари яко под ....
Новини по държави: