Last news in Fakti

4 Януари, 2023 19:07 3 057 34

Новата позиция на Япония в областта на отбраната разтревожи съседите ѝ

  • япония-
  • курилски острови-
  • северна корея-
  • нато-
  • тайван

Новите способности ще позволят на Токио да атакува кораби и да поразява цели на разстояние до 1000 километра с ракети, изстреляни от сушата или по море

Новата позиция на Япония в областта на отбраната разтревожи съседите ѝ - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В края на миналия месец Япония обяви историческа ревизия на отбранителната си доктрина, като реши да придобие способност за нанасянето на удари по вражески бази. Страната също така ще удвои разходите си за отбрана в периода до 2027 г., съобщи японската агенция Киодо. Това е драстична промяна в следвоенната политика за сигурност на Япония, която досега бе разработвана съобразно пацифистката ѝ конституция.

Тъй като ситуацията в областта на сигурността около Япония става нестабилна поради заплахите от страна на Китай и Северна Корея, Токио, който в продължение на 77 години отхвърляше военните действия, ще може да извършва директни атаки срещу територии на друга страна в случай на извънредна ситуация. Промените в националната стратегия на Япония се съдържат в три документа: Стратегия за национална сигурност, Стратегия за национална отбрана и Средносрочна програма за отбрана, посочва Ройтерс.

В документите подробно се описва решимостта на Япония да разработи нови способности за "контраудар". Тези способности ще позволят на Токио да атакува кораби и да поразява цели на разстояние до 1000 километра с ракети, изстреляни от сушата или по море. Понастоящем японската армия е въоръжена с ракети, които могат да прелетят най-много няколкостотин километра. Токио вярва, че развиването на способности за контраудар ще възпре потенциалните атаки. Япония обсъжда тези промени от повече от две години. Министерството на отбраната ще похарчи над 43 трилиона йени (315,76 милиарда долара) за армията си в периода до 2027 г., удвоявайки бюджета си за отбрана до около 2 процента от брутния си вътрешен продукт (БВП).
Съседните на Япония страни обаче осъдиха рязкото увеличаване на разходите за отбрана и значителните промени в дългогодишните политики за сигурност на страната, като дори съюзнически правителства изразиха тревога от разрастващата се надпревара във въоръжаването в Североизточна Азия, коментира онлайн изданието на "Дойче веле".

Северна Корея реагира бързо на съобщението на Япония, като в изявление, публикувано от външното министерство в Пхенян, заяви, че Токио "внася сериозна криза в сигурността на Корейския полуостров и Източна Азия". Обвинявайки Япония, че е "държава, която извършва военни престъпления" и е в "безогледно нарушение на Устава на ООН", в изявлението се твърди също, че Токио "се стреми да задоволи черногледите си намерения [и] натрупва оръжия за повторно нахлуване" в Корея. Министерството заплаши, че Северна Корея ще отговори с "реални действия", въпреки че не уточни намеренията си.

В изявление, публикувано чрез посолството си в Токио, китайското правителство заяви, че стъпката на Япония "провокира регионално напрежение и конфронтация" и призова Токио да спре да използва по неговите думи "китайската заплаха", за да оправдае собствената си военна експанзия.

Русия също се присъедини към критиките, заявявайки, че Япония изоставя водената от десетилетия пацифистка политика и я заменя с "необуздан милитаризъм". В изявление на външното министерство в Москва се казва, че решението "неизбежно ще провокира нови предизвикателства пред сигурността и ще доведе до увеличаване на напрежението в Азиатско-Тихоокеанския регион".

Яков Зинберг, професор по международни отношения в токийския университет "Кокушикан", заяви, че критиките от страна на регионалните съперници на Япония "съответстват на това, което очаквах преди обявяването" на новата стратегия. "Опасявам се, че сме близо до това да се озовем във вихъра на надпревара във въоръжаването в региона, а може би това вече е започнало", добави той в интервю за "Дойче веле" .

"Севернокорейският отговор беше до голяма степен риторичен и те всъщност няма да нападнат Япония, но този отговор е симптоматичен за нашето време", посочи той. "Трябва да сме по-притеснени от Китай и Русия, които в края на декември проведоха съвместни военни учения в Източнокитайско море и това може да се разглежда само като послание към Япония", добави Зинберг.

По думите на експерта той е бил по-изненадан от реакцията на Сеул на увеличаването на японските разходи за отбрана. Правителството на президента Юн Сук-йол заяви, че това е "сериозен въпрос" и предупреди, че Токио трябва да се консултира със Сеул по всички въпроси на сигурността, които засягат Корейския полуостров.

Южнокорейските медии бяха още по-остри, като в своя редакционна статия в. "Корея таймс" изиска от Токио "да не забравя уроците от Тихоокеанската война", приключила преди близо 80 години, и заяви, че "японските десни групи имат една цел: да възвърнат предишното военно и политическо влияние на страната си".

В друга редакционна статия в. "Корея хералд" заяви, че плановете на Япония да разработи способности за контраудар "отбелязват драматична промяна в политиката". Изданието намекна, че Токио може да използва новопридобитата си военна сила, за да "предприеме още по-провокативни действия", за да си върне южнокорейските острови, намиращи се между полуострова и Япония, за които Токио твърди, че са японска територия.

Унджун Лим, доцент по международни изследвания в южнокорейския национален университет "Конгджу", посочи, че отношенията между Япония и Южна Корея са "много сложни" поради общата история на двата народа. "Има две основни причини за реакцията на Южна Корея", каза тя. "Първата е просто мащабът на увеличението, което ще даде на Япония третия по големина военен бюджет в света. Южна Корея не може да се конкурира с това, тъй като нашият БВП е около една трета от японския, така че хората тук смятат, че това е твърде много", обясни Лим.

"Но по-основната причина е, че това противоречи на японската конституция за мир", посочи тя. "Сега Япония казва, че има право да извърши контраофанзива срещу вражеска военна база, когато открие заплаха, но според нашата конституция Северът все още се смята за част от Корея, така че това би могло да се счете за нападение срещу южнокорейците", коментира експертката.

По думите на Лим коренът на проблема е в доверието. "Смятам, че предвид нарастващата мощ на Китай и дори предизвикателствата, отправени от страна на Русия, Япония нямаше друг избор, освен да преразгледа политиките си за национална сигурност", каза тя. "Но корейският народ има болезнени спомени от колониалното управление на Япония на полуострова и много хора смятат, че просто не можем да се доверим на Япония да бъде надежден партньор. Тези опасения сега се засилват от консерваторите и националистите в медиите и докато техните притеснения не бъдат напълно преодолени, тогава може да се окаже трудно да се доверим отново на Япония", заключи Лим.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    7 17 Отговор
    Ще се въоръжават с нови самурайски мечове. Всеки с вграден смартфон в дръжката.

    Коментиран от #2

  • 2 Гаглей

    18 4 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Много си умен, ама много и оригинален
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Руснаков

    23 6 Отговор
    И кой е виновен за тези съществени промени.....Алкашия...Захванат ли се японците да правят нещо....правят го както трябва...на вниманието на Ун ...Си...Путин...
  • 5 не си знам името

    18 8 Отговор
    Доволно правят японците-да смажат комунистическата чума!

    Коментиран от #7

  • 6 Мдааа

    6 14 Отговор
    Тоя път ше апнат от руските ядрени ракети. По-скоро, по-добре.

    Коментиран от #9, #14

  • 7 На щатските подлоги

    8 10 Отговор

    До коментар #5 от "не си знам името":

    се комунисти ви се привиждат. Истинските комунета са фашагите в парламента, за които гласувате.

    Коментиран от #10

  • 8 Факт

    7 8 Отговор
    Никакви съседи страх ги е най вече Германция че Япония ще залее пазара на оръжие в региона и ще изхфърли отс сцената немските недоразумения
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 оня

    3 2 Отговор

    До коментар #3 от "Българин Сл.оригинал":

    Ами да опита. А дано, ама, на дали:))
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Жена ти спинкъ с

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "майка ти га ги еди ни рива":

    бежънци. А кога нема, апва мънгълскикоженишприцуве.
  • 14 Самурай

    9 2 Отговор

    До коментар #6 от "Мдааа":

    Ще гризнат дървото алкохолните Мобики .
    Видяхме с Украйна какви смешници са
    Ушанките .

    Коментиран от #19

  • 15 Мишел

    2 6 Отговор
    За неутрализиране на самурайските мераци Китай е приготвил за разполагане до островите десетина По Сей Дон.
    А Северна Корея качва достатъчно за Япония свои ядрени бойни глави на свои хиперзвукови ракети, които стигат до Япония, преди японските ракети да излетят.
    С този свой огромен военен бюджет Япония си прави сепуко.

    Коментиран от #16, #23

  • 16 Мишок

    7 1 Отговор

    До коментар #15 от "Мишел":

    Пак ли ти , спри се човек ,ако не беше Америка ,Самураите още щяха да мачкат Кимчо и Китайците .
    Да се благодарят всички в Азия че се случи битката за Мидуей .
    Иначе щеше да видиш ти Сепуко.

    Коментиран от #21

  • 17 кюмюря от Драгалевци

    2 4 Отговор
    Тихоокеанския регион е интересна тема а Япония е твърде слаб противник на съвремения дракон . Въобще като цяло дори С . Корея с наличието на ядрено оръжие е на светлинни години напред пред Япония въпреки икономическото си състояние . Да не забравяме че след 2 световна на 3 държави им е забранено да правят опити за създаване на ядрено оръжие да не говорим че им е разрешено определено количество и на армията .
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Нищо не си видял

    1 4 Отговор

    До коментар #14 от "Самурай":

    Още не са полетели сарматчетата. Путин си играе на жмичка с нацитата и тества търпението на руснаците.
  • 20 Да бе да

    5 1 Отговор
    "Новата позиция на Япония в областта на отбраната разтревожи съседите ѝ"

    Южна Корея има най малко основания да се притеснява! Те са единствените в района който се доближават до мисленето в Япония!
    Не така стоят нещата със северна корея и китай обаче 😁
    Е, успяхте да събудите спящ гигант , сега не ви остава нищо освен да се запасите с памперси! росссиа също ...
  • 21 Ако не беше

    4 0 Отговор

    До коментар #16 от "Мишок":

    Бомбата в хирушима и Нагасаки , още щяха да треперят от японският войник, не защото десетки години , след ВСВ, не трепери ! Просто САЩ имаха шанс, с пепознатата атомна бомба, да накарат Япония да капитулира! Сега са други времена! Учените и военните знаят трите поразяващи фактора и въздействие то върху използващият. Пример заплахите на Путин

    Коментиран от #22, #24

  • 22 При ядрена

    4 1 Отговор

    До коментар #21 от "Ако не беше":

    Атака, Путин ще унищожи предимно своят народ, своята държава, поради равнинния й характер до Урал! Ма той си знае!
  • 23 Японците са

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "Мишел":

    Неуправляема маса. Проучи как са се отнесли към Дан колов само и си прави извод! При победата му, на българина Дан Колов, над японец в Япония .хубаво е да знаеш как император Хирохито е нарекъл Тодор Живков: братовчеде! И какъв жест е направил към България
  • 24 Искърското

    1 1 Отговор

    До коментар #21 от "Ако не беше":

    Дефиле се характеризира с тесни югоизточни долини, застроени от комунета! А защо?
  • 25 1 000 километра

    2 0 Отговор
    Са добре! Одобрявам , за братята японци, на които сме създали държавно устройство . Хаг да им е на китайците, за китайската стена, а на руснаците : за език, писменост и култура
  • 26 Морски

    4 0 Отговор
    Жалко, че човечеството върви към нова световна война, много бързо забравиха уроците от ВСВ.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Голем смях

    5 2 Отговор
    Нормално е най-развитата държава в Азия да защити народа си от някой диктатор.Като се знае,че Япония е поне 100 годони технолотично пред Россия и Китай ,нормално е и армията и да бъде на по-високо ниво от тази на руските татари.
  • 31 Някой от вас ...

    4 4 Отговор
    Някой от вас бил ли е в Япония?
    Робство. Феодализъм все още. Развита течнологически за големите компании но не за японците. 80 америkански бази там. Правителството че избира от от този които избира американското правителство.
    Американското правителство, което иска война, иска отново да тласне Япония срещу Китай. Те никога не го правят, защото са демократи. хаха
  • 32 Да бе

    1 2 Отговор
    нагли орки и китайски роби ... необуздан милитаризъм? врякахте и се въоръжавахте, а сега пищите? чакайте още малко да започнат японците с танковете и корабите, пък тогава да пищите
  • 33 Путинче

    2 2 Отговор
    Логично е като около Япония са все агресивни съседи като Русия която нападна Украйна, Северна Корея която непрекъснато се въоръжава и Китай който също трупа оръжия и заплашва Тайван. Е какво да правят японците. И да не забравяме че Япония по население е колкото Русия но с 3 пъти по силна икономика. Демек с пъти по големи възможности от Русия. Руснаците отделяха преди войната 4% от БВП за армията си. Япония от 1% ще мине на 2%. Колкото и Германия обяви. Тоест за Япония ще е много по лесно да отдели тия пари отколкото и без това бедната Русия. А сега с тая война и санкции Раша съвсем ще караляса. Може би това е целта на САЩ. Спечелиха Студената война като вкараха СССР в надпревара във въоръжаването. Сега пробват по интензивно да ги фалират с поддържане на конфликта в Украйна.
  • 34 краят наближава

    2 0 Отговор
    Южна Корея, Япония и Австралия заедно с Америка ще създават "второ НАТО" насочено срещу Китай. Злите сили на човечеството не спират да го тласкат към самоунищожение...
Новини по държави: