Last news in Fakti

4 Януари, 2023 21:32 907 5

Чешкото правителство внася проектозакон за увеличение на разходите за отбрана до исканите от НАТО 2 процента от БВП

  • чехия-
  • нато-
  • армия

Миналия месец Прага подписа необвързващ меморандум с Швеция за доставката на повече от 200 бронирани бойни машини Си Ви-90 CV90 като част от усилията за модернизирането на чешката армия

Чешкото правителство внася проектозакон за увеличение на разходите за отбрана до исканите от НАТО 2 процента от БВП  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Чешкото правителство одобри днес внасянето на проектозакон, според който от 2024 г. разходите за отбрана ще бъдат 2 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната, съобщи Ройтерс, като се позова на изявление на министър-председателя Петър Фиала. Законопроектът, който трябва да бъде одобрен от депутатите, е реакция на нахлуването на Русия в Украйна в края на февруари.

Той ще позволи на министерството на отбраната да прехвърля финансирането за големи проекти от година в година, което ще улеснява провеждането на сложни търгове за въоръжение.

Страната, както и повече други членове на НАТО, отдавна не е постигала целта да отделя за отбрана 2 процента от брутния си вътрешен продукт (БВП). Прага обаче има план за постигане на тази цел до 2025 г.

В бюджета за 2023 г. се предвижда разходите за отбрана да възлизат на 1,52 процента от БВП. "Искаме това задължение (от 2 процента) да бъде заложено в законодателството", заяви Фиала. "Укрепването на способностите за сигурност и отбрана е дългосрочен приоритет на правителството, който е особено важен в този момент, когато Русия започна война в Украйна", каза той.

Според правителствени документи, подготвящи закона, промяната може да влезе в сила в средата на тази година и да повиши бюджетния план за 2024 г. с 21,5 милиарда крони (951,54 милиона долара), за да бъде постигната целта за достигането на равнище от 2 процента.

Чехия, която е част от алианса от близо четвърт век, повиши разходите за отбрана след началото на войната в Украйна и е един от най-големите поддръжници на Киев.

Миналия месец Прага подписа необвързващ меморандум с Швеция за доставката на повече от 200 бронирани бойни машини Си Ви-90 CV90 като част от усилията за модернизирането на чешката армия, припомня Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Хитлеристки подлоги

    5 1 Отговор
    Чехите имат много силна военна промишленост,и Тогава Шкода работеше за "нацитата",както и сега - традиция,майна! Освен това 60% процента от тях са Судетски немци по кръв и по дух,нищо "славянско" не е останало в тях освен езика,като нас са...
  • 3 Жълто джудже

    4 0 Отговор
    Се отрази на пенсионната възраст на чехите.
  • 4 ежко

    2 1 Отговор
    Тези 2% От БВП не ги иска НАТО, а САЩ!Време е ЕС да си направи собствени въоръжени сили и да си ги командва и снабдява.Всичко друго е ала-бала!
  • 5 Ти си

    0 0 Отговор
    Та да си дойдем на думата с тия 2 % !
    Накрая всичко се върти около парите на данъкоплатците от членките на НАТО с които да се пълнят касите на ВПК на САЩ .....
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания