Last news in Fakti
  Тема: Украйна

5 Януари, 2023 17:01 4 541 63

Руски блогъри: "Командването е некомпетентно и неспособно"

  • украйна-
  • блогъри-
  • русия-
  • война-
  • командване-
  • владимир путин-
  • сергей шойгу-
  • руска армия-
  • игор гиркин

Те отправят критики към изпълняващите заповедите на Путин, но не и към самия него

Руски блогъри: "Командването е некомпетентно и неспособно" - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Украинското ракетно нападение срещу руска военна база в Макеевка, довело до десетки жертви, предизвика силно възмущение сред руските националисти. Проруските военни блогъри с десни убеждения изляха яростта си в Телеграм. В пост в "Сивата зона" - канал, свързан с частната армия "Вагнер" на Евгений Пригожин - се казва следното: "Както можеше да се очаква, след събитията в Макеевка вината бе хвърлена върху самите войници. Те били включили телефоните си и това позволило да бъдат локализирани. Врагът, разбира се, има тази възможност и понякога я използва. Но в този случай става дума за 99 процента лъжа и опит да се отхвърли вината".

"Некомпетентността и неспособността" на руското военно ръководство

Бившият руски шпионин и самопровъзгласил се националист Игор Гиркин, който неотдавна бе осъден за масово убийство от холандски съд заради участието му в свалянето на пътническия самолет MH17 през 2014-а година заяви, че руските генерали са "принципно невъзприемчиви". В своя канал в Телеграм Гиркин написа, че сградата, в която са се намирали войниците, е напълно разрушена, защото се е използвала за съхранение на боеприпаси.

Борис Рожин, десен военен блогър и създател на чата "Colonelcassad", разкритикува стационирането на военни в обсега на украинската артилерия. През последните месеци армията промени стратегията си в съответствие с обстоятелствата, за да не концентрира сериозни количества боеприпаси и гориво на едно място. Но това не се отнася за хората, отбелязва Рожин. Критикувайки руското военно ръководство, той твърди: "Некомпетентността и неспособността да се осъзнаят последиците от войната продължават да бъдат сериозен проблем".

Острите критики на националисти към начина, по който руските военни подхождат към ситуацията в Украйна, не са нови. Проруските военни блогъри са изключително гласовити от месеци. Но последната вълна от възмущение, насочена към Министерството на отбраната, повдига въпроса защо тези критики се толерират. Блогърите, които поддържат войната, могат да изразяват свободно мнението си, докато протестиращите срещу войната са заплашени от тежки наказания. Те могат да достигнат до 15 години затвор за престъпления като "дискредитиране на руските въоръжени сили" или разпространение на "невярна информация" за руската армия и действията ѝ.

Режимът не може да контролира наратива изцяло

Според политическия анализатор Абас Галямов, който в миналото е писал речите на Путин, разликата е в посоката на критиките: "Военните блогъри критикуват от т.нар. патриотична гледна точка - те не нападат Путин, а изпълняващите нарежданията му. Те не поставят под въпрос нито лидерството на Путин, нито идеята му за нахлуване в Украйна - този вид критики не се допускат."

Въпреки това Игор Гиркин, който е и един от най-известните критици на руската армия, неведнъж е отправял директни критики към Путин. Миналия месец той публикува 90-минутен видеоклип в Телеграм, в който казва, че "главата на рибата съвсем се е вмирисала".

Британският историк и експерт по Русия Марк Галеоти смята, че Москва постепенно осъзнава, че не може да контролира наратива напълно: "Хора като Гиркин по определен начин са говорители на съществени фракции от армията и силовия апарат. Според мен съществува страх, че ако бъдат потиснати, ще се превърнат в мъченици. Освен това така ще се загуби възможността да се разбере какви точно са техните позиции".

Политически номера?

Галямов твърди, че и самият Путин е недоволен от военното си ръководство. "Те му обещаха победа за три дни, а вместо това се опозори пред целия свят. На емоционално ниво той разбира военните блогъри."

Мотивите за критиките са и политически в рамките на борбите за власт в руското ръководство. Галеоти посочва: "Не всички в армията стоят плътно зад министъра на отбраната Сергей Шойгу и началника на Генералния щаб Валери Герасимов и дори е възможно и двамата още през тази година да се разделят с позициите си. Това, което виждаме в социалните медии, отразява много от реалната политика в Русия".

Автор: Килиан Байер


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Примати

    19 15 Отговор
    Стига с тая Макеевка. Разбрахме че най - накрая войниците ги изкараха виновни. Не и Путин че е тъ.. по начало. От тогава има два подобни случая
  • 2 Факт

    31 17 Отговор
    Гиркин е офицер от КГБ както и Путин.Наследници на НКВД избило милийони руснаци по заповед на болшевиките.Тези хора са русофоби по своята природа.Страхуват се от армията защото само тя може да ги унищожи и да освободи руския народ от червената болшевишка чума.

    Коментиран от #8

  • 3 Някой

    18 14 Отговор
    Е, навсякъде има недоволни от някакво положение. Някой почва да пише глупости и се кръщава гордо "блогър". А получава зелени хартийки за дейността си. Предатели винаги е имало
    А, иначе, във война загиват хора от двете страни. За жалост.
    Пък дали някой е компетентен или не, не го решава някой си блогър.
  • 4 ттт

    16 7 Отговор
    Ей тези тъпаци дето са се изкумили на снимката. Така ли трябва да изглеждат великите пълководци.

    Коментиран от #7

  • 5 9003

    12 16 Отговор
    Руски блогари??? някои като ц.и.ганина Асан Генов и Иво Индже и те са блогари били
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Пешо Папура

    19 8 Отговор

    До коментар #4 от "ттт":

    На тия бате, в главите не можеш събра и половин кубик въздух,не мозък.Имал съм допир преди 35 години до съветски(разбирай-руски) военни...като гледам последиците от некадърното им командване, същите головодници са като тогава...
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 гост

    20 12 Отговор
    Вчера шефа на украинското разузнаване Будинов имаше рожден ден и получи торта с картата на Раша на нея , само че от Раша е останала Московиата с територия по-малка от Украйна !! Останалото са новите държави , повече отколкото се пръкнаха от бившия СССР !! Ако русофилчетата не ги е страх от инфаркт , да видят клипа как я разрязва !!

    Коментиран от #26, #40, #41, #43

  • 10 ха ха

    18 9 Отговор
    Ами, не става само с индоктринация и галфонизация на цялата руска нация. Логистиката лесно се променя и снарядите се разхвърлят на малки купчинки. Затова и липсват на фронта - по-трудно и по-бавно се доставят. С хората е малко по-различно, особено като няма мотивация. Как да ги разхвърлиш из къщите на чужда територия? По няколко човека в дом? После как ще ги събират? Как ще ги контролират? Тези наборници нямат мотивация да са там, независимп колко им е промиван мозъка с пропаганда от телевизора. Украинците добре знаят това и са настроили месомелачката. Ордата ще бъде смляна за назидание на следващите управници на Русия.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Мигащ на парцали

    12 5 Отговор
    Ама има ли командване, то армия няма те за командване говорят.
  • 13 Пак не си разбрал

    8 1 Отговор

    До коментар #8 от "стоян георгиев":

    От ФСБ е наследник на КГБ

    Коментиран от #42

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Я. ДА ИДВА БАТЕ КИМ ОТ КАРЕЯ

    17 2 Отговор
    Да ПУСКА 2 МЛН ПЕШАЦИ НЕ ЯЛИ ДВА МЕСЕЦА С ОБЕЩАНИЕ ЗА ЗАКУСКА В КИЕВ......
  • 17 Химарс Великолепний

    13 11 Отговор
    В стремежа си да създава интриги в Русия, западната пропаганда не се свени да рекламира руски военни блогъри, които смятат Путин за мек и искат веднага, с пълномащабна война Русия да изравни Украйна за дни/което Русия го може/, без да им пука за цивилното население и реакцията на НАТО и останалия свят.

    Коментиран от #24

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    14 6 Отговор
    Стотици,стотици жертви!малко под 500 заминаха към кобзон!

    Коментиран от #22, #23, #31

  • 20 Дойчо Зелев

    7 11 Отговор
    Тия руски блогаъри кореспонденти на Дойче Зеле ли са ?

    Коментиран от #36

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 музиканта

    10 13 Отговор

    До коментар #19 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    А 350 хиляди бандери слушаха вагнер .
  • 24 ха ха

    14 11 Отговор

    До коментар #17 от "Химарс Великолепний":

    Вече изобщо не е сигурно, че Русия може да прегази Украйна - без ядрено оръжие, разбира се. Пълна мобилизация и поне милион жертви и пак не е сигурно. Защо ли? Няма логистика. Как се хранят толкова гърла? Как се снабдяват с боеприпаси навътре в Украйна? Ще е пълна катастрофа. И Путя го знае. Затова се е сврял в бункера и мрънка за примирие.

    Коментиран от #29, #46

  • 25 Госあ

    11 3 Отговор
    А би трябвало критиките да са към самия него, защото той се е обградил с готвачи и некомпетентни баджанаци ! Разбирам, че е много опасно обаче.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 ТИЯ ГЛЕДАТ КАТО МИШ У ТРИЦИ 🐀

    11 4 Отговор
    ....от кинопрегледи идващи от специалната война ДО тук има поне три трагикомични управленски издънки....копането на окопи в в ядрения прахоляк на АЕЦ чернобил....потъването на крайцера МО.ва...и случая АЛО АЛО тук макавеевка...
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Хари

    9 13 Отговор

    До коментар #24 от "ха ха":

    Украйна е труп когото държат прав благодарение на куки и въжета . Скъса ли се някое от въжетата / западната подкрепа / си остава само един мъртав труп .

    Коментиран от #57

  • 30 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    11 8 Отговор
    Русия се управлява от примати.
  • 31 ЙОСИФ МНОООГО УВАЖАВАШЕ

    4 2 Отговор

    До коментар #19 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    ПРЕЖИВЕ КРИТИЦИТЕ СИ... ПУСКАШЕ ГИ ЛИЧНИЯ СИ БЕТОНМИКСЕРА. ЩОМ НЕ ТА Е УВАЖИЛ ЗНАЧИ НЕ СТРУВАЛ И ТОРБА ЦИМЕНТ...

    Коментиран от #33

  • 32 9779

    5 5 Отговор
    Войната е бизнес. И Русия, и САЩ печелят здраво, както и някои европейски бизнесмени и политици. Всичко е за сметка на европейските граждани и нещастните украинци, които плащат с кръв...
  • 33 НЕ СТРУВАЛ СЕ ЧЕТЕ..

    0 3 Отговор

    До коментар #31 от "ЙОСИФ МНОООГО УВАЖАВАШЕ":

    ТОЯ ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ Е ПИШМАН ИНТЕЛЕКТ....

    Коментиран от #34

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Руская Армия

    11 5 Отговор
    Руската армия е некомпетентна..съставена от хора от северните части...онези с дръпнати очи... Хора от малцинствата затворници и нещата са ясни докато украинците воюват с съвременни методи в онези си пращат селфита по tiktok и после ги удрят ракетите по координати ...жалка картина
  • 36 Май

    6 3 Отговор

    До коментар #20 от "Дойчо Зелев":

    Не си чувал за Терориста Гиркин.
    Гиркин и ДВ.
    Личи си че си зеленчук .
  • 37 Аааа...сакън...

    13 7 Отговор
    Командването на руската армия е компетентно и много способно, само за някакви си десет месеца успя опровергае осемдесет години, лъжи, измами и пропаганда за промиване мозъците на безмозъчни русофили, че могъщата и непобедима руска армия е най силната в света, че руските солдати са най добрите на света, че руското безаналогови модерно оръжие няма аналог в света, че..Ко бе Киев ли..Украйна ли, само за три дни ги смачкваме, след седмица в Берлин, след десет дни в Лисабон, само за десет месеца цялата горчива истина за прехвалената парадна армия на Путин лъсна пред целият свят, абсолютна аматьорщина на войници и офицери, неспособни да водят бойни действия, стотици хиляди убити и осакатени войници, остаряла и негодна техника, лоша логистика, деморализация на армията, и още и още. Иначе генералитета си е супер компетентен и способен, каквото можаха окрадоха от военният бюджет, да не ги барат, ето например великият генерал Армаговнон, велик воин, целият наличен с медали, от глезените до фуражката, ако го изяде крокодил цяла седмица ще се.ре медали..слава на великата руска армия!!!...освободителка и така нататък.

    Коментиран от #44

  • 38 милиционер

    7 6 Отговор
    Руски блогъри - момченца, невиждали партенка, а камоли и калашник, дават оценка .....!
  • 39 Сократ

    6 7 Отговор
    "Руски блогъри" от онези дръпнали на запад + немското зеле. Супер източник на информация.
  • 40 Сократ

    4 2 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    Ох мечти.
  • 41 Някой

    6 4 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    Хубавото на мечтите е, че са безплатни.
    Макар и понякога да не е така. Може тази торта да му излезе през носа. И не само от там.
    Реалността е жестока понякога. Особено към заблудени и живеещи в паралелна реалност. Но пък, проблемът си остава за тях.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Коментар

    2 8 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    А аз пък гледах видео как режат торта във формата на руско бебе.Това нормално ли е?!

    Коментиран от #45

  • 44 стоян

    6 3 Отговор

    До коментар #37 от "Аааа...сакън...":

    До 37 ком - на тоя генерал суровикин - армагедон - по телевизия Навални в ютуб му даваха именията - няколко за десетки милиони с офицерска заплата - доста е крадял

    Коментиран от #47

  • 45 стоян

    8 0 Отговор

    До коментар #43 от "Коментар":

    До 43 ком - Я ни обясни тук - ти как разбра че бебето на тортата е руско - надпис ли имаше върху него с етикет
  • 46 Химарс Великолепний

    3 9 Отговор

    До коментар #24 от "ха ха":

    Оооо, много е сигурно, че го може!!! Особено в началото, но дори и сега! И то без ядрено оръжие. Но това никога не е била целта на Путин. На Русия не и трябва цяла Украйна та да и храни нацистките търтеи. Русия иска само русконаселените територи, които са икономически и геостратегически най-важните. Впрочем в началото на СО Путин дори не искаше анексии, а само автономия на Донбас в границите на Украйна. Но запада и НАТО искаха война и спряха клоуна си. И играта загрубя.

    Коментиран от #56

  • 47 само истината

    10 4 Отговор

    До коментар #44 от "стоян":

    Сбирток некадърници са командването .
    Обаче Пригожин и Кадиров са даже още по некомпетентни .


    Руската армия стана за посмешище
  • 48 Фори

    8 3 Отговор
    Лъжа и заблуди от люлка до гроба е руската пропаганда. Няма нормален човек който да приеме че всички тези писания дори и в социалните мрежи не минават през строга цензура. Ома цели отдели в КГБ който казват кой какво да напише. Ако не изпълни заповедта - в лагер при Дневалнии.
  • 49 Путинче

    12 3 Отговор
    Парадна армия с надуто самочувствие което спихна в Украйна. Бързо разбраха колко са изостанали във воденето на съвременна война. И какво стана - най доброто оръжие на безаналоговата армия се оказаха ирански дронове. Пълна излагацията.
  • 50 Сеирджия

    9 3 Отговор
    Абе какво разбират тези руски блогъри, я да четат тук коментарите на рашистките тролове, според които Путлер спечели войната. Ама за два дни ли я спечели, за три дни ли, и те не могат да кажат...
  • 51 Голем смех

    4 2 Отговор
    Путлер да издири въпросните блогъри и незабавно да ги разстреля на Красний площад! Да ни критикуват от оня свят! Ха-ха-ха...
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Ман ава

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "Хари":

    Имам копейки! Колко искаш?
  • 58 Крымчанин

    0 0 Отговор
    Украински и болгарски блогъри: "Командването е некомпетентно и неспособно
  • 59 Иван

    0 0 Отговор
    Украински блогъри: „Командата е некомпетентна и некомпетентна
  • 60 Крымчанин

    0 0 Отговор
    Украински блогъри: „Командата е некомпетентна и некомпетентна, неспособна
  • 61 Крымчанин

    0 0 Отговор
    Украински блогъри: „Командата е некомпетентна и некомпетентна, неспособна
  • 62 Крымчанин

    0 0 Отговор
    Украински блогъри: „Командата е некомпетентна и некомпетентна, неспособна
  • 63 Крымчанин

    0 0 Отговор
    Украински блогъри: „Командата е некомпетентна и некомпетентна, неспособна3575
Новини по държави: