Last news in Fakti
  Тема: Украйна

7 Януари, 2023 11:20 3 308 52

ISW: В Русия критикуват примирието на Путин

  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • владимир путин-
  • кремъл

Според доклада видни блогъри са използвали думите на Путин за "прекратяването на огъня", за да критикуват отново Кремъл за воденето на война

ISW: В Русия критикуват примирието на Путин - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В Русия открито се критикува обявеното от президента Владимир Путин "примирие" за Коледа.

Това съобщи Институтът за изследване на войната (ISW).

Още новини от Украйна

По-специално, Бившият командир на бойците в Донбас през 2014 г. и известен военен блогър Игор Гиркин нарече прекратяването на огъня "смела и решителна стъпка към поражение и капитулация" за руските сили и разкритикува руското ръководство, че не се е поучило от резултатите от предишните прекратявания на огъня през последните осем години.

Според доклада на ISW други видни блогъри са използвали думите на Путин за "прекратяването на огъня", за да критикуват отново Кремъл за воденето на война.

"Съобщението за "прекратяване на огъня" вероятно ще продължи да причинява невралгия на гласовете в руското информационно пространство, които преди това са имали взаимно укрепващи се отношения с Путин", допълват експертите.

Въпреки че много гласове в руското информационно пространство остро критикуваха обявяването на примирието, някои твърдолинейни елементи се възползваха от изявлението на Путин, за да продължат да разпространяват тезата, че Путин е защитник на религиозните ценности и морал. Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Руската федерация Дмитрий Медведев заяви на 6 януари, че Путин е предложил на Украйна "ръка за християнско милосърдие" и че Украйна го е отхвърлила, защото в нея липсва вяра.

Командирът на чеченските специални сили "Ахмат" Апти Алаудинов реагира на прекратяването на огъня с възторжени похвали за Путин, когото нарече "истински вярващ християнин", отбеляза, че Исус е почитан пророк в исляма, и обвини украинския "сатанизъм", че е причината Киев да откаже да приеме примирието.

Изтъкнати руски блогъри продължават да използват платформите си, за да пропагандират изкореняването на украинската културна и етническа идентичност. Командирът на Донецката народна република (ДНР) Александър Ходаковски заяви на 6 януари, че Русия и Украйна споделят "общ генофонд" и "духовно пространство", които Украйна унищожава, докато войната продължава.

Изявлението на Ходаковски е ясно отхвърляне на украинския народ като суверенен и различен от Русия. По подобен начин друг виден военен блогър твърди, че идеята за украински етнос никога не е съществувала и е измислена от украинските "националисти".

Военният блогър се позовава на концепцията за "Малоросия" - имперската руска идея за украинската територия като изцяло част от Русия и подчинена на нея.

Друг руски военен кореспондент засилва измислицата отпреди 24 февруари, че Украйна потиска рускоговорящите, и твърди, че войната трябва да продължи, за да се възстанови руският език на "територията на скоро бившата Украйна".

Тези видни и широко следени гласове в руското информационно пространство продължават открито да се застъпват за дехуманизацията и унищожаването на украинския народ. Докато Кремъл продължава да предоставя пространство за такива гласове, докато безмилостно цензурира мненията, които се отклоняват от собствените му информационни линии, намерението зад войната на Путин остава ясно.

Руските официални лица и военните блогъри до голяма степен не реагираха на обявената от САЩ нова военна помощ за Украйна в размер на повече от 3,75 млрд. долара, което още веднъж подчертава, че Кремъл и руското информационно пространство избирателно избират кога да представят западната военна помощ като ескалация. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен обяви на 6 януари, че помощта ще предостави на Украйна бойни машини на пехотата Bradley, артилерийски системи, бронетранспортьори, ракети земя-въздух и боеприпаси.

Липсата на руска реакция на съобщението на САЩ за военна помощ, която украинските сили биха могли да използват в подкрепа на контраофанзивни операции, потвърждава предишната оценка на ISW, че Кремъл е по-загрижен за информационните си операции и ефекта, който западната военна помощ може да има върху конкретни руски военни операции в Украйна, отколкото за конкретни оръжейни системи, червени линии или предполагаемите руски опасения от предполагаеми украински настъпателни действия срещу самата Руска федерация с използване на западни системи.

Кремъл избирателно реагира на западните военни доставки и помощ за Украйна, за да подкрепи информационни операции, които имат за цел да представят Украйна като страна без суверенитет и да отслабят желанието на Запада да предостави допълнителна военна помощ, като подклаждат страхове от руска ескалация.

Кремъл и руското информационно пространство вероятно ще се възползват от бъдещата западна военна помощ, която според тях може да подкрепи тези информационни операции, а не като отражение на действителни червени линии на Кремъл или конкретни опасения относно потенциалната заплаха, която западните оръжейни системи могат да представляват. ISW вече отбеляза, че тези наблюдения си струва да бъдат разгледани в контекста на западната дискусия за предоставяне на Украйна на западни танкове, системи за нападение с голям обсег и други способности.

Основни изводи на Института за изследване на войната:

Руските официални лица и блогъри в повечето случаи не реагираха на обявената от САЩ нова военна помощ за Украйна в размер на повече от 3 млрд. долара.

Определени елементи от руското информационно пространство се възползваха от изявлението на Путин за "прекратяване на огъня", за да разпространят твърденията, че той е защитник на религиозните ценности.

Известни руски блогъри продължават да използват платформите си, за да пропагандират премахването на украинската културна и етническа идентичност.

Руските и украинските войски продължават настъплението си край Кремена и Сватовей.

Руските власти и военното ръководство продължават да се сблъскват с негативни реакции заради отговора си на украинския удар на 31 декември срещу руската база в Макиевка, Донецка област.

Руските окупатори продължават да тормозят украинските деца, за да затвърдят социалния контрол в завладените територии.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Солей

    30 30 Отговор
    В Империята на Злото даже и "критиките" са режисирани от КГБ. Смятай :))))
  • 2 Ами глупости

    27 12 Отговор
    Никой нищо не критикува
  • 3 Ксаниба

    18 22 Отговор
    Руските и украинските войски продължават настъплението си край Кремена и Сватовей ------------------- т.е. освен руската армтя, вече и украинците водят настъпленое срещу бандеровските поганци и полските наемници!?!?

    Коментиран от #48

  • 4 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    13 2 Отговор
    КАКВОТО ПОСЕЕТЕ това ЩЕ ЖЪНЕТЕ
    МИР

    Коментиран от #10

  • 5 Вирус

    19 13 Отговор
    И нюз бг клон на дойче веле ами то париците не миришат хахаха
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Българка

    20 35 Отговор
    Ако можеше Сатаната да е проводник на християнски ценности, то тогава би могло възможно и Путин да е защитник на християнски добродетели.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Раша само грабят

    26 24 Отговор
    Болшевишките терористи не произвеждат нищо,нападнаха Украйна заради природни ресурси които да грабят,около бахмут има залежи на сол,в Донбас и луганс са най големите залежи на природни ресурси в украина,само пропуснаха че вече никой няма да купува от тях

    Коментиран от #22

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Брей

    24 7 Отговор
    Инфо за соледар подочух че хиляди укр.са блокирани/обкръжени/в долните мини
  • 14 Урюрвкос

    14 19 Отговор
    Напитката "пелин" няма културна и етническа идентичност защото се прави от вино и билки. Махаме билките и остава само вино, махаме виното и остават само билките и в двата случая "пелин" няма. Така и Украйна е направена от части на австро-унгарската и руската империи. Махаш едната империя и Украйна не съществува.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 DW ние в сащ

    18 8 Отговор
    Имаме друг подход. Шест годишно момче гръмна учителката си защото го критикувала
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 МАФИЯ

    20 21 Отговор
    наркоман психопат това е ЗЕЛЕНСКИ

    Коментиран от #23

  • 19 Абсурдистан

    26 22 Отговор
    Путлер е толкова защитник на християнските ценности, колкото Хитлер е защитник на еврейските ценности!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Обсесия!

    24 8 Отговор
    С Путин лягат, с Путин стават, Путин сънуват!

    Коментиран от #25

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Коко

    19 18 Отговор

    До коментар #18 от "МАФИЯ":

    Тъжно е,боли когато един комик е начело на държава, която спуква от бой безаналоговата нацистка армия!

    Коментиран от #27, #38

  • 24 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 4 Отговор

    До коментар #10 от "Заинтригуван":

    към НЕПОЗНАТИ се ПИШЕ и ГОВОРИ на ВИЕ
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Русофил

    10 10 Отговор
    И украинците ще се присъединят към цивилизацията. За нас само санкции и
    китайски боклуци. Китайските чипове си ги внасяме, ама се оказа че няма
    никаква документация, или ако има е китайска. Пък и много дефектират
    и трябва да хвърляме цялото изделие.
  • 27 МАФИЯ

    16 14 Отговор

    До коментар #23 от "Коко":

    ЗЕЛЕНСКИ е психопат КУКЛА на КОНЦИ психопатите не чустват СЪСРАДАНИЯ ЕМПАТИЯ СЪЧУСТВИЯ
  • 28 Жужи

    11 16 Отговор
    Аз изповядвам християнски ценности само за пред медиите! Иначе сами виждате състава на "могучая".А и войната ,която започнах е хуманна!Ако не вярвате,попитайте българските русофили...
  • 29 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 3 Отговор

    До коментар #10 от "Заинтригуван":

    А ВИЕ МОЛЯкакво СТЕ ПОСЯЛИ

    Коментиран от #37

  • 30 Ехо

    10 9 Отговор
    Изглежда, руснаците имат генетичен проблем!
  • 31 !!!?

    10 16 Отговор
    Примирие се обявява по време на Война. А какво примирие може да има когато Кремълските фашисти провеждат "специална военна операция" за денацификация и демилитаризация на "укронацистите" !? Перверзията е пълна !!!?

    Коментиран от #34

  • 32 Ехаасс

    10 9 Отговор
    Навремето Кръстоносните походи са били за "вярата". Но в името на вярата са избивали, мародерствали и унищожавали. Добре, че един велик българин Калоян ги е спрял. Днес отново се избиват един народ в името на вярата. Историята се повтаря без поуки!
  • 33 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 1 Отговор
    ДИПЛОМАЦИЯ ПРЕГОВОРИ МИР това е РЕШЕНИЕТО
  • 34 !!!?

    2 2 Отговор

    До коментар #31 от "!!!?":

    тъп съм
  • 35 Даааааааа

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "ЛЕОПАРД":

    Отдавна си го изпреварил стократно!!
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Бай Котьо

    4 1 Отговор

    До коментар #29 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    А ти какво си посял? От тебе освен заучени фрази и клишета, друго не сме прочели!
  • 38 Сск

    7 9 Отговор

    До коментар #23 от "Коко":

    На 800км от границата с Украйна всички рашки са напълнили памперсите
  • 39 0000

    4 11 Отговор
    Към русофилчетата : да знаете, че ако Путин ви хване със сигурност ще бъдете разчекнати, а вие го възхвалявате и защитавате
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Мдаа

    4 6 Отговор
    Преди време Евгений Евтушенко запита в една песен "Искат ли руснаците война ?", а отговора сега го виждаме съвсем ясно !
  • 42 Оракула

    9 8 Отговор
    Путин е роден със силна религиозна мозъчна травма,
    още при раждането си ,родитилите са му определили , на кой бог да служи,
    привидното му отношение, че се кръсти е политически трик,който се ползва доста комфортно ,
    да се изживява, като не само като народен, но и близо до църквата човек,
    така минава за комунист обедининтел , целта е,да карумпира Патриарха , да има "гръб" ,да не го разследват,
    за Руската Олигархична мафия и золумите, които причиниха на Руския народ!
    Обраха активите на Цялата Руска Федерация,направиха от народа, бедни въшки,
    отнеха свободата на милиони нормални Руснаци от новото поколение ,
    съсипаха закононноста и държавността в страната си, създадоха няколко милиардера,
    начело с Путин , присвоили свободата и бъдещето на милиони Руснаци!
    Почти като в България ,но не съвсем ,но съвпаденията са на лице!
    " Чекмеджето" в ролята на Путин,винаги има за църквата, малка част от чекмеджето мюре , за" голата кукичка"!
    "Хунтата" на "доктора" и Пеевски в ролята на Пригожин ,вършеят наред ,имат гръб и" карт- бланш"!
    а за Главнокоманващия Иван Гешев ... , да не говорим!Създали са му закон да върши, каквото си иска!Несменяем!

    Коментиран от #45

  • 43 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    9 7 Отговор
    Русия е фашистка държава, която се управлява от психопати.
  • 44 За фалшивата руска "победа" в Соледар

    4 6 Отговор
    Информация по Соледару в некоторых ТГ каналах фейк.

    В Соледаре русняла взяла в рот.
    Весь город под контролем ЗСУ, русня на окраинах продолжает брать в рот.
    ЗСУ 💪🇺🇦

    Погода -15 там….

    Рубладжиите, поняли?!
  • 45 Пряпорщик

    1 2 Отговор

    До коментар #42 от "Оракула":

    Самата истина, брат - следете по въпроса канала Moskow calling!!! Истината за Русия от самите руснаци!

    Коментиран от #49

  • 46 Пак за Путин

    4 1 Отговор
    И НИЩО за Зеленски!!!! Той очевидно е ненадминат стратег и защитник на народа се (не само на собствените си авоари).
    ИСКАМ ИНФО за ЗЕЛЕНСКИ!!!! Нищо не знаем за него? Ало, подвластните на някои сили да ни се внушават разни неща - БЪДЕТЕ ЧЕСТНИ и ДОСТОЙНИ. Като че ли ви страх от Путин, та все за него пишете. Защо криете зеленчука?
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 АУУУУУ

    2 4 Отговор

    До коментар #3 от "Ксаниба":

    РАШИСТКИ ФЕЙК 🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮
  • 49 Оракула

    3 2 Отговор

    До коментар #45 от "Пряпорщик":

    За съжаление е така , и това го пиша ,
    защото тази "Руска рулетка" с бъдещето на една държава, с Български участници ,
    касае повече България , отколкото Русия!
    България е губещата държава в това сравнение на падение на личността!
    Крадците ги издигнахме в култ на политици,та дори и такива маскари, като Премиери и Президенти!
    Дадоха им звания и ум да ти зайде!Пресата гъмжи от гладни политолози , "царедворци" !
    "Доктори" и" академици" ",Висше от Свищов", диплома от Благоевград, с образувание което
    е равносилно на купена лист хартия , наричаща се диплома!
    Много от тези ,никога не са писали дори и биографията си ,простолюдието с пари стана управляващ фактор!
    Религията стана параван, за прикритие на престъпността,
    това важи всякаква религия в България и Русия!
    Включително и комунистическата, някой да не ме помисли за комунист,
    самоза това ,че искам да спомена , острите камъни на спаведливост?
    На България и трябва ново начало ,с нови хора, а не край с доволни мишки от Парламента!

    Въпроса е кой ще втория Левски ,Ботев Раковски или Бачо киро???
  • 50 Жестока

    4 2 Отговор
    Гражданска война се води в Русия подпалена и платена от САЩ!
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания