Last news in Fakti

7 Януари, 2023 17:17 1 054 4

Засилен трафик! Гърция е арестувала миналата година около 1300 предполагаеми трафиканти на хора по речната граница с Турция

  • гърция-
  • турция-
  • мигранти-
  • бежанци

Правозащитни организации обвиняват Атина, че незаконно изтласква хора, търсещи по-добро бъдеще в Европа, обратно към Турция

Засилен трафик! Гърция е арестувала миналата година около 1300 предполагаеми трафиканти на хора по речната граница с Турция - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Гръцката гранична охрана е арестувала миналата година около 1300 предполагаеми трафиканти на хора в района на речната граница с Турция, съобщи днес гръцкият министър на гражданската защита Такис Теодорикакос пред радио Скай, предаде ДПА.

Министърът каза още, че около 256 000 мигранти са били спрени миналата година да преминат реката, известна като Еврос на гръцки, Мерич на турски и Марица на български, и по този начин да влязат в ЕС.

Правозащитни организации обвиняват Атина, че незаконно изтласква хора, търсещи по-добро бъдеще в Европа, обратно към Турция. Това се толерира от ЕС, твърдят активистите.

От друга страна Гърция обвинява Турция в "изтласкване напред" – според Атина турските власти дават на мигрантите избор: да се върнат в Сирия и други държави или да влязат нелегално в Гърция.

Гърция охранява строго границите си - както на сушата, така и в морето. Въпреки това през 2022 г. почти 18 800 мигранти са успели да влязат в Гърция, според данни на Агенцията на ООН за бежанците. Това е два пъти повече в сравнение с 2021 г., когато броят на мигрантите е бил 9157.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОПЕЙКИН

    6 2 Отговор
    Ердоган бута към нас и Гърция емигранти и ни създава проблеми...
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Реалист

    2 1 Отговор
    И пиле не минавало границата:) казваха:) у атина мигрантите повече от гърците станаха:)
  • 4 Реалист

    1 2 Отговор
    Скоро ше тръгнат пишлемта от баща ситиец,афган с майка гъркиня:) честити ви абдуллахчета:)
Новини по държави: