Last news in Fakti

9 Януари, 2023 19:19 1 441 7

Глас народен! Швейцарската дясна партия свиква референдум, за да блокира закона за изменението на климата

  • швейцария-
  • референдум-
  • климат-
  • глобално затопляне

ШНП твърди, че налагането на допълнителни намаления би било контрапродуктивно във времето на настоящата енергийна криза, предизвикана в цяла Европа, след като Кремъл прекрати повечето доставки на газ

Глас народен! Швейцарската дясна партия свиква референдум, за да блокира закона за изменението на климата - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Дясната Швейцарска народна партия (ШНП) до няколко дни ще свика референдум с цел да блокира проектозакон за намаляване на емисиите на парникови газове, съобщиха представители на партията, предаде Ройтерс.

ШНП, която е член на управляващата коалиция в Берн, води кампания срещу закона, който предвижда Швейцария да стане въглеродно неутрална до 2050 г., но досега не е успяла да привлече подкрепата на други партии, посочва Ройтерс.

Предложеният законопроект ще ускори намаляването на емисиите на въглероден диоксид и въвеждането на възобновяеми енергийни източници, по-специално слънчева енергия, което ще бъде финансирано с 2 млрд. швейцарски франка (2,2 млрд. долара).

ШНП твърди, че налагането на допълнителни намаления би било контрапродуктивно във времето на настоящата енергийна криза, предизвикана в цяла Европа, след като Москва прекрати повечето доставки на газ в отговор на западните санкции, наложени заради нахлуването на Русия в Украйна.

В Швейцария предложението за референдум изисква 50 000 подписа, за да бъде задействана процедурата.

Говорителката по въпросите на енергетиката на ШНП Моника Рюегер вчера заяви в интервю, че броят на подписите на подкрепилите идеята за референдум "значително надвишава" необходимия. Рюегер отказа да потвърди колко са подписите и заяви, че тя планира да обяви референдума на 19 януари, крайният срок за приемане на подкрепа.

ШНП, която също подкрепя по-строги ограничения на имиграцията, е с най-голямо парламентарно представителство (53 депутати) в 200-членния федерален парламент на Швейцария, но нито една друга партия не е подкрепила референдума.

Въпреки това новият проектозакон за борба с нивата на въглероден диоксид също е изправен пред препятствия. Той също ще трябва да бъде одобрен на референдум, за да стане закон, и е смекчена версия на проекта, който не беше подкрепен през 2021 г.


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Адам Хилтън

    16 5 Отговор
    Проблема със Швейцарската демокрация, е че и там гласуват за това което им кажат по телевизията.
  • 2 Ей боклук

    13 0 Отговор
    Пусни ми коментара или спирам да коментирам и ще ти падне рейтинга 😉
    😆😂🤣
  • 3 Сух

    16 0 Отговор
    Тъй ли ние сме държавата с най-продажната политическа каста..
  • 4 Знайко

    18 5 Отговор
    Ето един народ, който не го управлява върхушка, а върхушката служи на народа.

    Коментиран от #6

  • 5 Народен референдум,

    19 0 Отговор
    това е най-големият израз на демокрацията. НО в ЕС са забранени или по-точно не им признават резултатите.
    И тези "зелените" с техните глупости? Хайде да унищожим всичко и да се върнем по пещерите, за да се намали въглеродният двуокис?
    Никой не иска така да живее. Ако тези 1% луди искат, да отиват сами в гората и да лишават само себе си от всичко!
    Защо те да казват на всички други, какво да правим или не правим?
  • 6 Едно време беше!

    17 1 Отговор

    До коментар #4 от "Знайко":

    Вече не е баш така. И тях ги оплетоха олигарсите. Нали Шваб там събира свръхбогатите и от там излезе идеологията на "Великото зануляване" с пландемии, войни, глад и всякакви кризи? После премахват кешовите пари и правят електрронната диктатура?
    За да прокарат техния фашистки нов световен ред насила правят разни кризи, за да побъркат хората и да им се подчиняват.
  • 7 прогноза

    13 0 Отговор
    масово гражданите са против, но в последния момент ще се появят необходимите гласове, финален резултат 50 и половина процента за проектозакона, честита ви скъпа енергия и режим на тока, и тука ако въобще сте се стигне до реферндум за еврото ще е така, никой не го иска, обаче гласуване и хоп - изненада
Новини по държави: