Last news in Fakti

8 Януари, 2023 08:59 2 244 21

Посрещнахме най-безснежния януари за последните 8 години

  • сняг-
  • зима-
  • туризъм-
  • глобално затопляне

Заради липсата на сняг много туристи от страната и чужбина отменят резервациите си в родните курорти

Посрещнахме най-безснежния януари за последните 8 години - 1
Снимка: БГНЕС

Страната ни преживява най-безснежната януарска зима от 2016 година насам. Това показва справка на NOVA в архивите на Националния институт по метеорология и хидрология. Най-сериозните притеснения са за реколтата в Добруджа - житницата на България.

А заради липсата на сняг много туристи от страната и чужбина отменят резервациите си в родните курорти.

На 5 януари 2016 година цялата страна е била покрита от сняг. На същата дата година по-късно снежна покривка е регистрирана в половин България. А през последните 3 години сняг в началото на януари има само високо в планините. Данните безспорно показват, че януарската зима на 2023-а е най-безснежната от последните 8.

Освен това, средноденонощните температури в първите дни след празниците са между 4 и 7 градуса над климатичните норми, отбелязва Анастасия Стойчева от НИМХ и допълва: "Януари определя характера на зимата в нашата страна. И когато януари е сух и топъл, зимата остава с такива характеристики. Предстои понижение на температурите, но те просто ще се доближат до климатичните норми и ще останат по-високи от тях".

За хората, които осигуряват житото на страната обаче, липсата на дъжд и сняг е притеснителна. Агрономът Петър Петров обяснява, че за добра реколта сумарните валежи през годината трябва да са около 500-600 литра на квадратен метър.До момента са се акумулирали едва около 200 литра.

Костадин Костадинов от Националната асоциация на зърнопроизводителите е категоричен, че достатъчно влага в еднометровия почвен слой няма: "Такава суха година не сме имали от доста време".

Почти пролетното време през декември и януари е добре дошло за полските мишки. Наблюденията на земеделците показват, че популацията на гризачите расте в областите около Черноморието. Месец по-късно мишките вече са в житницата на България.

Метеорологичните прогнози са времето след 10 януари да се приближи към традиционния зимен ритъм. Анастасия Стойчева от НИМХ коментира, че атмосферната циркулация в Европа ще се промени. В оставащите дни на януари ще има периоди са валежи, а по високите полета, в Предбалкана и на места в Североизтока ще падне и сняг.

Земеделците с нетърпение следят тези прогнози и разчитат предстоящите валежи да попълнят поне част от липсващия запас от влага в почвата.

Заради липсата на сняг много туристи от страната и чужбина отменят резервациите си в родните курорти.

Анулираните резервации в Банско започнали още преди Нова година. В хотелския комплекс на Михаил Михайлов близо 30 процента от предварителните заявки са отказани. „Засега са по-ограничени в януарския период, за февруари са по-малко анулациите, но и за тогава има. Не са от сега, те са от преди Нова година - откакто започнаха прогнозите за безснежната зима, която чак прецедент не е, но е необичайна. Проблемът по-скоро е в липсата на студ, както знаете в ски-зоната има много оръдия за сняг и ако имахме достатъчно студено време, най-вероятно щяхме да имаме и доста повече сняг. Но анулации има”, казва той.

Оптимизъм за сезона въпреки анулациите демонстрира Димитър Колев, управител на друг от комплексите в Банско. „Да, не може да избегнем факта, че са налице анулации, но това нещо не пречи в основна част на бизнеса в момента, тъй като виждате много добре - комплексът ни е почти пълен. Банско е място, където ние не разчитаме само на скиори, не разчитаме само на сняг, не сме сезонен комплекс, не сме сезонен курорт и това нещо във времето се доказва и аз съм много щастлив от този факт”, коментира хотелиерът.

В момента в ски зоната работят 3 писти. Правят се опити и за заснежаване на писта „Томба”. Докато снегът отсъства са намалени и дневните лифт карти. Вместо 90 лева, в момента те струват 60. В хотелите обаче засега не обмислят сваляне на цените.

В Банско в момента туристите са основно от Гърция, Румъния и България. Масов е интересът и от Израел.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    10 5 Отговор
    СЪСИПАХМЕ си ПРИРОДАТА

    Коментиран от #5, #7

  • 2 Хомия... Баце

    17 0 Отговор
    Така не беше ли по време на югославаската кампания. НЕмодифицираните домати и тогава и през изминалата година на открито не ставаха и гниеха ... Иначе всичко ни е наред...
  • 3 Русся

    4 9 Отговор
    За сметка на тива явно има бог в москва е -30

    Коментиран от #6

  • 4 Един шофьор

    12 1 Отговор
    Бокича е виновен , обадил се е на дядо Господ и му е казал да не пуска сняг.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ........

    12 2 Отговор

    До коментар #3 от "Русся":

    Да,има Бог.При сащисаните беше даже -60.
    ФАЩ и Русия си правят газови войни,а ние от цялата работа сме потърпевши.Не е честно.Да сядат на масата за преговори и да подписват мир.
    А ти до онзи ден не си ли говореше с дявола?Какво стана?Осъзна се,че е лъжлив ли?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Калпазанин

    12 1 Отговор
    Ако го публикуваш още един път за днес ще ти е за първи път, аз пак да го драсна няма сняг ривете има пак ривете грей е слънце стане горещо, ривете застуди пак ривете ми какво искате бе да ви...............проста
  • 9 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "Лесовъд":

    ВИЕ сте ГОРСКА мафия
  • 10 Слагам на шкаф

    8 2 Отговор
    Язък бат Бою е подготвил 4000 снегорина в София..парите вече са изхарчени
  • 11 А НЕ БЕ....

    5 0 Отговор
    ....важното е да имате зимни гуми и да карате по фланелка.....апропо...а в къщите за госке настанявайте .....полски...🐭🐭....
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Оги

    3 4 Отговор
    Харесва ми много - топло, приятно като по Испания и Италия на юг. Дано всяка година е така. На който не му харесва да ходи на север по Полша, Дания, Германия да го веят ветрищата.
  • 14 САТЪРА НА ХАНА

    6 0 Отговор
    АКО НЕ ПАДНЕ КАТО СНЯГ
    ... ЩЕ ПАДНЕ КАТО ДЪЖД
    .... И ЩЕ ИМА НАВОДНЕНИЯ ... ПРИТЕСНИТЕЛНО
  • 15 Банскалия

    3 0 Отговор
    Евтини наркотици, алкохол, жени, голяма работа че няма сняг.
  • 16 Буха ха

    4 0 Отговор
    Причината за топлата и безснежна зима е че се отказах от идиотията зимни/летни гуми и заложих на всесезонни.
  • 17 САТЪРА НА ХАНА

    2 0 Отговор
    АКО ПРОДЪЛЖАВА ТАКА ....
    ... ТАЗИ ЗИМА .. ФАШЯГИТЕ В ЗАПАДНА ЕВРОПА ЩЕ УДАРЯТ ЛЯТОТО АСФАЛТА ПО ДЪНОТО
    НА СЕНА , ПО И РЕЙН :)))
    ....
    А ДУНАВ ЩЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ПРЕМИНАТ ОТ АСПАРУХОВАТА КОННИЦА НА ТАТАРСТАН
  • 18 Аз...

    1 0 Отговор
    Промяната са виноени хаа
  • 19 хе хе

    6 0 Отговор
    Че месеца едва започна бе, мисирки!
  • 20 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    0 0 Отговор
    БЛАГОДАРЯ ви за ПОЛЕЗНАТА информация госпожо АТАНАСОВА
  • 21 ясно е

    1 0 Отговор
    Кирчо и кокорчо ни откраднаха и снега и зимата.
    Дарихте ли по една заплата
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове