Last news in Fakti

9 Януари, 2023 21:42 1 577 3

След щурма! Около 1200 души са задържани за участие в бунтовете срещу властта в Бразилия

  • бразилия-
  • жаир болсонаро-
  • лула да силва

Президентът Луиз Инасио Лула да Силва и ръководителите на Върховния съд, Сената и Долната камара на парламента подписаха днес декларация, в която осъждат терористичните актове и вандализма и заявяват, че предприемат законови мерки

След щурма! Около 1200 души са задържани за участие в бунтовете срещу властта в Бразилия  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Около 1200 души са били задържани за участие в бунтовете в бразилската столица, съобщи днес телевизионният канал „Глобо“. По-рано беше съобщено за 400 задържани.

След като властите овладяха ситуацията, полицията започна да анализира кадрите, заснети от дронове, които бяха в небето над Площада на трите власти по време на протеста. Много от протестиращите се включиха на живо в социалните мрежи от площада и техните профили също ще бъдат разгледани. Освен това ще бъдат проверени и записи на камерите за видеонаблюдение в сградите на Националния конгрес, Федералния върховен съд и работната резиденция на президента.

Днес бразилските власти обещаха да защитят демокрацията и да накажат хилядите поддръжници на бившия президент Жаир Болсонаро, които щурмуваха и опустошиха сгради на най-висшите институции на властта в страната по време на хаос, поразително приличащ на бунта в Капитолия в САЩ от 6 януари 2021 г., съобщи Асошиейтед прес.

Полиция и военни разрушиха палатковия лагер на привърженици на бившия бразилски президент Жаир Болсонаро, изникнал пред генералния щаб на въоръжените сили в столицата, и задържаха около 1200 души, съобщи пресслужбата на министерството на правосъдието за Асошиейтед прес.

Президентът Луиз Инасио Лула да Силва и ръководителите на Върховния съд, Сената и Долната камара на парламента подписаха днес декларация, в която осъждат терористичните актове и вандализма и заявяват, че предприемат законови мерки.

Министърът на правосъдието Флавио Дино заяви пред репортери, че полицията е започнала да издирва тези, които са платили за автобусите, превозили протестиращите до столицата Бразилия. На пресконференция късно вчера бразилският министър на институционалните отношения заяви, че сградите ще бъдат проверени за доказателства, включително пръстови отпечатъци и снимки, за да се потърси отговорност от хората, и че бунтовниците очевидно са възнамерявали да предизвикат подобни вълнения в цялата страна.

"Те няма да успеят да унищожат бразилската демокрация. Трябва да го кажем това с цялата си твърдост и убеденост", каза Дино. "Няма да допуснем политическите борби в Бразилия да се водят със средствата на престъпността. Престъпникът се третира като престъпник", заяви той.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Краварска медия

    12 1 Отговор
    Нищо не може да спре народната любов
  • 2 Коментар

    9 3 Отговор
    Това е заради машинките.Виждате ли какво става?И там сащисаните са им са се намесили.Хората са бесни.
    Добре че при нас махнаха машинките.Заради политици няма да се бием...не сме луди.
  • 3 Русо-Филче

    0 2 Отговор
    Има ли някакъв нов обрат за да знам за кого да натЕгам?
Новини по държави: