Last news in Fakti

25 Март, 2024 19:01 2 225 93

Операцията на НАТО срещу Югославия: оправдание за Русия?

  • югославия-
  • сърбия-
  • косово-
  • албанци-
  • нато-
  • сащ-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • история

Защо сравнението с войната на Русия срещу Украйна е крайно неуместно?

Операцията на НАТО срещу Югославия: оправдание за Русия? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

След месеци на безплодни преговори, на 24-и март 1999-а година НАТО се намеси в гражданската война между югославската армия и сръбските сили за сигурност от една страна, и Армията за освобождение на Косово (АОК) от друга. С въздушни удари по цели в Сърбия държавите от Алианса искаха да принудят югославския президент Слободан Милошевич да прекрати етническата чистка в Косово, за да бъде избегната и хуманитарната катастрофа в сръбската провинция, от която се опасяваха в ООН.

За ударите, при които загинаха и цивилни, макар че бяха извършени с прецизни оръжия, съюзниците от НАТО нямаха мандат от ООН. Държавите от Алианса, под ръководството на президента на САЩ Бил Клинтън, сами си дадоха такъв мандат: те бяха твърдо на мнението, че "хуманитарната интервенция" е необходима, за да се предотвратят още по-големи злини. Освен това трябваше да се приложат резолюциите на ООН, които Югославия не беше изпълнила.

След 25 години обаче повечето юристи, които се занимават с международно право, смятат, че мисията на НАТО не се вписва в рамките на международното право.

Морално задължение, но не и законно?

"Преобладаващото мнение е, че това е престъпление. Още предварително беше казано, че военни мерки срещу Сърбия могат да бъдат предприети само с разрешението на Съвета за сигурност. За други оправдания не може да става и дума, поне според преобладаващото мнение", казва пред ДВ преподавателят по международно право в Европейския университет "Виадрина" във Франкфурт на Одер професор Волф Хайнчел фон Хайнайг.

Причините за намесата на НАТО, посочени от западните политици тогава, се простираха от защитата на населението в Косово и стабилизирането на Западните Балкани до блокадата, наложена в Съвета за сигурност на ООН от страна на Русия и Китай. Тогавашният германски външен министър Йошка Фишер също подкрепи тезата, че намесата е била морално необходима, за да се предотвратят кланета като тези в Босна и Херцеговина. "Това са добри съображения. Но международното право не се създава от малка група хора и не е обичайно право. Необходимо е преобладаващо мнозинство от държави. А ние нямаме такова", казва Фон Хайнайг.

Русия изкривява действителността

Нападението на НАТО срещу Югославия, приключило на 10-и юни 1999-а година, след като Слободан Милошевич се предаде, е своеобразен грях от гледна точка на международното право, казва още професорът. "След това същите аргументи, които тогава използваха осемте държави от НАТО, участвали в бомбардировките, чухме да се повтарят при анексирането на Крим."

При анексирането на Крим през 2014-а година Русия се позова на предполагаемия прецедент, за да защити населението на полуострова от предполагаема заплаха. След това руският президент Владимир Путин приложи същия модел при нахлуването в Украйна на 24-и февруари 2022-а: аргументира се с това, че населението на Източна Украйна било поискало помощ, и се позова на Устава на ООН като оправдание за т.нар. "специална военна операция".

Преценката на експерта по международно право Волф Хайнчел фон Хайнайг по въпроса е ясна: "Дори да се признае необходимостта от хуманитарна намеса, руските аргументи са абсурдни. Не може и дума да става за това, че условията в Косово тогава - споменавам само прословутото етническо прочистване - са били същите като тези в Крим или в Югоизточна Украйна."

Оправдание за войната срещу Украйна няма

Следователно ситуацията преди 25 години на Западните Балкани не може да се сравни с тази в Украйна днес. Руската инвазия и мащабната война срещу Украйна остават незаконни според международното право. "Това е разплатата за мисията в Косово: сега се сблъскваме със същите аргументи, които изтъкнахме тогава, макар че фактите са коренно различни", казва професор Волф Хайнчел фон Хайнайг от университета "Виадрина".

Правната преоценка на операцията на НАТО срещу Югославия не доведе до никакви последици за участниците - нито в Трибунала на ООН за бивша Югославия, нито в други международни съдилища. В настоящия случай с войната в Украйна Международният съд в Хага постанови още през март 2022-а година, че Русия трябва да прекрати всички бойни действия в Украйна. Тя обаче отказва да изпълни това. А основният процес, свързан с Конвенцията против геноцида, още тече.

Автор: Бернд Ригерт


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 36 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    10 51 Отговор
    скоро и в Русия

    Коментиран от #35

  • 2 Българин

    12 60 Отговор
    всичко ще се оправи,Томахавките,като полетят към Кремъл

    Коментиран от #9, #12, #13

  • 3 Българин

    10 45 Отговор
    Хаяско обърка страната

    Коментиран от #36

  • 4 Помнещ

    86 9 Отговор
    НАТО терористите нападнаха Югославия 1999 за отделят територия от Сърбия за да си построят най голямата база в Европа на САЩ извън Америка Бодстиййл
  • 5 фактите

    69 10 Отговор
    НАТО т. е. САЩ тогава превантивно и демонстрационно бомби и Горна баня - България да си знаем!
  • 6 Русия

    5 25 Отговор
    Хага ги чака!

  • 7 Професора

    64 7 Отговор
    Терористи от НАТО са направили 36 000 полета за бомбардировки над Сърбия за 80 дни

    Коментиран от #18

  • 8 Тото

    72 8 Отговор
    Това да бомбандираш цивилни е специално измислено от краварите!!
  • 9 Американец

    47 6 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    Томахавките са толкова древни, че ще падат по твоита глава ма, хахахах
  • 10 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    55 5 Отговор
    Викат му "ДВОЕН СТАНДАРТ" ‼️
  • 11 Българин 🇧🇬

    57 7 Отговор
    Убиха 15 годишния син на артиста Любиша Самърджич докато детето е вървяло към училището.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    43 8 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    Те летяха и към Сирия, ама нещо им се зави свят ‼️
    АКО ЗНАЕШ ДЕ 😀😀😀
  • 14 ежко

    41 6 Отговор
    неуместно -друг път!Едно към едно си е!Дойчетата какво ни обясняват и едното било слон и другото.ама едното било африкански,а другото индийски и разликата била от земята до небето!Западняците отвориха прецедент и сега мъкнат от сто кладенеца вода да доказват небивалици!Ай сифон!Агрументите ви не се приемат!
  • 15 Мда

    11 49 Отговор
    Операцията в Югославия донесе мир с минимални жертви, а операцията в Украйна доведе до пълномащабна война с постоянно увеличаващи се жертви и до заплаха от световна война!

    Коментиран от #21, #23

  • 16 дойче VC

    35 3 Отговор
    Ауу, цез да искат натюфците загинали и цивилни, въпреки че ударите били извършени с високотомни оръжия. Ами какви да загинат в пътническия влак? Военни ли? Или в сградата на радиото и телевизията? Военни ли да загинат? Сърбоманията си е болест, вероят не за всичко са били прави, но дори да пренебрегнем свидетерствата за външна намеса в етническия конфликт и да приемем че са 100виновни сърбите, двуличието на робовладелците е най-отблъскващо нещо. Повече от който и да е шовинизъм и т.н.
  • 17 ТУКА ИНИ МОМЧЕ СКОРО ПИСА

    17 3 Отговор
    ЗА ВЪПРОСА НА СТАЛИН КЪМ РУЗВЕЛТ.....И КАКАВА Е ТАЯ ВЛАСТ У ВАС ...ДЕМОКРАЦИЯ....РУЗВЕЛТА ОТГОВАРЯ ТВА Е ЕДИНСТВЕННО ВЛАСТТА НА АМЕРСКИЯ НАРОД И НА НИКОЙ ДРУГ.........
  • 18 лИХИИИИ ТИЯ СА ОКЪДИЛИ ВЪЗДУХА

    10 2 Отговор

    До коментар #7 от "Професора":

    ГТРЕТА ТУНБЕРГ ОЩЕ В КОРЕМА НА МАЙКА И......ЗАМЪРСИТИЛИ ТАКИВА....
  • 19 Сбъркан русофил

    10 23 Отговор
    и нито дума за изкланите 7000 мусюлмани само в Сребреница!

    Коментиран от #27, #30, #31, #33

  • 20 Българин

    11 32 Отговор
    НАТО започна война, защото Милошевич води пет войни, за да запази властта си. В тях загинаха 250 хил. човека. Накрая американците раздадоха шамарите. От тогава има мир, никой не загинал.

    Коментиран от #76

  • 21 т-п трол соросоиден

    35 7 Отговор

    До коментар #15 от "Мда":

    Операцията в. Югославия донесе "мир с минимални жертви", а демокрацията донесе гладки возъчни полукълба на теб. Иди в косово да видиш един мир, по американско-наглосаксонски.
  • 22 Сандо

    28 5 Отговор
    Не е оправдание,а обвинение срещу "отбранителния" съюз НАТО.Колко милиона той трябва да избие,за да се разбере античовешката му,агресивна и сатанинска същност?
  • 23 Мдааа

    35 5 Отговор

    До коментар #15 от "Мда":

    Голям "мир" няма що, цъкащ с часовников механизъм? !
    Америка никъде не е донесла мир, а само мъка, бедност и мизерия!

    Коментиран от #29

  • 24 Тино

    28 6 Отговор
    Никакво оправдание за Русия.Беше и си остава чиста агресия на САЩ и НАТО срещу суверенна държава, в случая Югославия.
  • 25 Ахааа

    28 6 Отговор
    Добрата агресия на НАТО и лошата агрсия на Русия.

    Пропаганда за първокласници.
  • 26 Българин

    4 16 Отговор

    До коментар #12 от "И Киев е Руски":

    Да. А ти сигурен ли си, че не си от руската диаспора в България?

    Коментиран от #40

  • 27 Сбъркан сащофил

    15 8 Отговор

    До коментар #19 от "Сбъркан русофил":

    и нито дима за избитите хиляди християни преди това !
  • 28 А50

    23 8 Отговор
    Нали е ясно кой първи наруши мирът в Европа. Първо запада създаде регионален етнически конфликт между народ, който въобще не е мислил да се дели. Този сценарий искат да го приложат и в Русия, но за сега удрят на камък защото джендерите ги обявиха за болестно състояние
  • 29 Копейкин Костя

    6 15 Отговор

    До коментар #23 от "Мдааа":

    Абсалютно!
    От 50 години гледам мъката, бедността и мизерията в Япония и Южна Корея... 😂

    Коментиран от #32

  • 30 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    22 5 Отговор

    До коментар #19 от "Сбъркан русофил":

    1. Сребреница бе отговор за изклани сърби ❗- четете бе !
    2.Нали Холандските миротворци бяха там, защо не се намесиха❗ -даже не пуснаха бягащите !
    3. СеРеУ също са знаели❗журналисти признаха, че те са ги пратили там да отразяват скорошни събития!

    "Истината невинаги е видима и невинаги видимото е истина❗"
  • 31 име

    14 5 Отговор

    До коментар #19 от "Сбъркан русофил":

    Не оправдавам избиването на мюсюлманите в Сребреница, но и те не си седяха мирно и кротко, а преди това поизбиха стотина сърби за да прочистят градчето от тях и да си направят анклав. Спорно е кой кога и как и започнал всичко, но невинни не мисля че има.
  • 32 т-п трол соросоиден

    14 4 Отговор

    До коментар #29 от "Копейкин Костя":

    Гледай Афганистан, Либия, Ирак, Сирия, Йемен, Украйна. Корейците и японците не дължат нищо на краварите за това че са добре.
  • 33 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    15 6 Отговор

    До коментар #19 от "Сбъркан русофил":

    Сбъркано САЩиянче, чети баааавно:
    "Общо 3276 сърби, албанци и хора с друга националност са изчезнали или са били убити от етнически албански бунтовници в периода януари 1998 г. - ноември 2001г, съобщи днес югославски комитет за събиране на данни за извършени престъпления срещу човечеството и международното право, предаде ДПА.
    Според председателя на комитета Илия Симич, 1835 от тях са убити, а 1441 са изчезнали. Тук са включени и етническите албанци, които са се възпротивили на сънародниците си от Армията за освобождение на Косово или са отказали да се присъединят към нея.

    Всички са жертви на албанския тероризъм в Косово преди и след пристигането на международни цивилни и военни мисии, каза Илия Симич.

    Администрацията на ООН и мироопазващата мисия на НАТО пристигнаха в Косово през юни 1999 г. Според Симич 1154 сърби, черногорци и други неалбанци са изчезнали след това."

    Това не е ат Мацква, шъ знайш!

    Коментиран от #68, #71

  • 34 Просто

    7 16 Отговор
    Ако щатите тогава не бяха се намесили, войната щеше да стане много по-кръвопролитна, и то само заради териториалните амбиции на психично болните сръбски националисти !

    Коментиран от #37, #39, #42

  • 35 Североатлантически Ром-джендър

    10 3 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Бате да връщаш на кака бикините вече.
    Ама първо да ги изпереш, чу ли?

    Коментиран от #43

  • 36 Североатлантически Ром-джендър

    9 4 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    Бате, стига писа за дребни центове, ела да впрягаш коня, че ще берем джилязо.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 До бгБАЙ...

    8 11 Отговор
    Милошевич направи войни не само с Косово - за няма и десетина години поне 3-4, като Садам !
  • 39 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    15 4 Отговор

    До коментар #34 от "Просто":

    Не е ПРОСТО, СЛОЖНО Е :
    " Топ ченге от САЩ призна в прав текст, че службите в Америка са получили много пари, за да парцелират Югославия. •••• в интервю с бившия агент на ЦРУ Робърт Беър, взето по време на рекламното турне за книгата му „Тайните на Белия дом“ в Квебек миналата седмица. Текстът е препечатана и от ••••• „Шефът ми, бивш щатски сенатор, постоянно повтаряше, че в Босна нещо се готви. Месец преди така наречения ге.ноцид в Сребреница той ми каза, че градът ще се появи на първите страници на вестниците по целия свят и ми нареди да следя медиите“, казва Беър.
    Бившият офицер от ЦРУ е автор на много книги, които разкриват тайните на ЦРУ и на администрациите на Бил Клинтън и Джордж Буш. Арестуван е няколко пъти. Мит Уаспър, негов близък приятел, работил в Сената и споделял информация с Беър, е за стр.елян. Като старши агент на ЦРУ Беър работи в Югославия през периода 1991 – 1994 г., а после и в Близкия изток. Участва в няколко документални филма на N G, в които обвинява администрацията на Буш, че води войни за петрол."
    🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔

    Коментиран от #45

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Бен Гън

    17 5 Отговор
    На 24 март 1999 г. започва военната операция на НАТО срещу Съюзна република Югославия. Основната цел на въздушната настъпателна операция “Съюзна сила” (Allied Force) е назована от ръководството на алианса като “предотвратяване на геноцида над албанското население в Косово”. По данни на НАТО по време на операцията, продължила 78 дни, авиацията на страните от алианса е извършила 38 хил. бойни полета.

    Според проучвания на военни експерти са били изстреляни 3000 крилати ракети и са били хвърлени около 80 000 тона бомби, включително касетъчни бомби и бомби с обеднен уран. В резултат на бомбардировките, по сръбски данни, са загинали 3500 до 4000 души, а около 12 500 са били ранени, като две трети от тях са били цивилни. Според сръбски експерти по време на тримесечните бомбардировки на Югославия от силите на НАТО на територията на Сърбия са били хвърлени 15 тона обеднен уран. След това страната заема първо място по брой на раковите заболявания в Европа, като за първите 10 години след бомбардировките около 30 хил. души са заболели от рак, а 10-18 хил. от тях са починали.

    Коментиран от #65, #72, #92

  • 42 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    4 1 Отговор

    До коментар #34 от "Просто":

    Заради имената на списанията спряха предния пост ! Съжалявам!
  • 43 Прокремълски ром-многополов

    3 6 Отговор

    До коментар #35 от "Североатлантически Ром-джендър":

    Цун-кай-гооооо!
  • 44 Край

    13 3 Отговор
    Бомбардировките били "своеобразен грях от гледна точка на международното право". НАТОВСКИ цинизъм.

    Коментиран от #47

  • 45 Смешен

    6 13 Отговор

    До коментар #39 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Все топ ченгета на теб ти казват. Ходи при ромите във Възраждане. Кандидатствай за руско гражданство и да те няма.....

    Коментиран от #48

  • 46 Гошо-амнезията

    6 2 Отговор
    Неее, това не се случвало
  • 47 Хахаха

    5 14 Отговор

    До коментар #44 от "Край":

    Същото като да твърдиш че не бомбиш цивилни сгради и в същото време да мяташ ракети с надпис "за нашите деца" по жп гари с деца и жени в Украйна. После ми кажи че пудинг не е фашага. Ама Хага не му мърда, досущ като Милошевич. И той на отворен се правеше накрая.....дръвцето

    Коментиран от #50

  • 48 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    6 4 Отговор

    До коментар #45 от "Смешен":

    Смешен, тъжно ли ти е, че теб няма да те пуснат в СрАЩ ❓
    Ами ти пък тичкай пред сПешен!
    Ще те приемат без ред ❗
    Ще ти направят К.Л.И.З.М.А и ако не помогне да се освободиш, ще ти дадат бяла риза с дълги ръкави!

    Коментиран от #53

  • 49 Уса

    10 4 Отговор
    По заповед на Байдн сащ нападат Сърбия и не заради кого а защото имат планове
  • 50 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    14 4 Отговор

    До коментар #47 от "Хахаха":

    Накрая го УБИХА ❗ Що не го напишеш както си е 🤔
    Ей това САЩиянците са велики
    "загина от приятелскиногън"
    "нежна сила"
    "демократични бомбардировки"
    .........

    Коментиран от #55

  • 51 !!!

    6 15 Отговор
    НАТО буквално спаси милиони хора с намесата си в Сърбия.

    Коментиран от #57

  • 52 филип ейджи

    9 4 Отговор
    ама в България се раждаха с увреждания от урановите бомби и една никаквица ядеше ягоди от вкъщи
  • 53 Смешен

    3 6 Отговор

    До коментар #48 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Коментара ти издава много за интелекта ти

    Коментиран от #54

  • 54 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    5 2 Отговор

    До коментар #53 от "Смешен":

    Благодаря ❗

    Коментиран от #56

  • 55 Хахахаха

    3 10 Отговор

    До коментар #50 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Накрая ще гътнат и джуджето от кремъла, а ти ще загубиш твоя идол Пудинг и ще плачкаш. Споко ония от ИД ще те утешат

    Коментиран от #58, #74

  • 56 Смешен

    2 7 Отговор

    До коментар #54 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Това не е повод за гордост.

    Коментиран от #59

  • 57 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    14 5 Отговор

    До коментар #51 от "!!!":

    То НАТО спаси/изби стотици хиляди и в Ирак, в Сирия, в Либия...
    Ама пък каква ДЕМОКРАЦИЯ е вече там ....

    Коментиран от #60, #75

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 ----

    3 10 Отговор

    До коментар #57 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Да. Не сме забравили, че САЩ спасиха гражданите на Кувейт от геноцида на Садам и кюрдите от геноцида на Асад.
  • 61 себестиан

    10 4 Отговор
    Вие долни престъпници когатo с месеци изсипахте тонове бомби на Белград когатo им разрушихте инфраструктура използвахте снаряди, ракети и бомби съдържащи уран и хиляди хора бяха осакатени както и новородените деца. Пияницата Б. Елцин тогава повярва като не предостави СС-300 на Югославия да може да се отбранява като Американците по точно Клинтън който Президент му обеща ,че ще прекрати бомбадировките ..Иначе проливате мръсните си долни сълзи за човешки права . Същият убиец сегашният изкуфелият Джо искаше Югославия да бъде окупирана както той се изразяваше ---- като Германия и Япония за да не може повече да бъде самостоятелна и независима .И както винаги оставате Ненаказани, но веднъж ще получите заcлуженето което отдавна заслужавате за да изчезнете завинаги и човечеството ще се отърве от една напаст, чума която е обхванала целия свят.
  • 62 Ненадежден

    6 3 Отговор
    Господин В.В.Путин каза,че т.н.Междун.съд не е легитимен и ,че ще има Нюрнберг2.
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Българин

    14 2 Отговор
    Русия се позова на член 51 от Хартата на ООН, който разрешава интервенция в полза на едно население. Но за да го направи, трябваше да го направи в рамките на коалиция. Какво се случи? За да се създаде тази коалиция, Русия трябваше да признае независимостта на двете самопровъзгласили се републики в Донбас – Луганската и Донецката република, нещо, което Русия винаги е отказвала да направи преди това. Важно е да се каже, защото руските власти, Владимир Путин в частност, имаха наум политическо решение на проблема, т.е. прилагане на Минските споразумения. Но в началото на февруари 2022 г., с подготовката на украинските сили да нападнат Донбас, руснаците разбраха, че политическото решение вече е мъртво и че трябва да се премине към военно решение. Владимир Путин се съгласи да признае независимостта на двете републики, за да може да подпише договори за приятелство и подкрепа в случай на опасност с двете вече признати независими републики.

    Признаването на двете републики стана на 21 февруари 2022 г. След това имаше парламентарен процес в Думата на Руската федерация в Москва, после и в парламентите на двете републики. На тази основа бяха подписани договорите за приятелство и на 23 февруари двете републики поискаха военна помощ от Русия. И в този момент, в коалиция с двете републики, Русия се намеси по силата на член 51 от Хартата на ООН. Следователно де факто има легитимност посредством задължението за защита и законност с прилагането на член 51 на Хартата на ОО

    Коментиран от #69

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 еф сто и 17

    8 4 Отговор
    Сърбите свалиха един и всички останали потънаха....
    Пак ли ще триете?
  • 68 Сбъркан русофил

    4 11 Отговор

    До коментар #33 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Коя дата беше клането в Сребреница, знаеш ли?
    А сега сравни датата с твойте дати!
    Неслучайно съм написал: "Сбъркан русофил"

    Коментиран от #80, #82

  • 69 Много добре

    6 6 Отговор

    До коментар #64 от "Българин":

    Но нещо си забравил да споменеш за ролята на вежливите зелени човечета🤭

    Коментиран от #70

  • 70 Българин

    7 4 Отговор

    До коментар #69 от "Много добре":

    Много. Има да се пише.
    Забравих и Майдана и хилядите убити руснаци.
    След това.

    Коментиран от #89

  • 71 Абе г,алош

    8 4 Отговор

    До коментар #33 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Клането в Сребреница е много по-рано, схващаш ли кое след кое следва

    Коментиран от #79

  • 72 В България

    11 4 Отговор

    До коментар #41 от "Бен Гън":

    По същото време жена ми направи спонтанен аборт. В Пирогов, приета по спешност с кръвозагуба се оказа, че това е масово явление. Пълно с млади жени от Кюстендилско, Трънско, загубили децата си много от които с изрязани яйчници и безплодни завинаги. Благодарение на полезния уран, доставен ни от нашите благодетели от сащ. Над две хиляди случая за този период, за което никой лизач не написа.

    Коментиран от #88, #93

  • 73 ТИР

    8 3 Отговор
    Интересното е че преди 25 години сърбите ги бомбиха а икономиката сега се развива с големи темпове, строят се магистрали, а при нас натовците нещо циклиме,,,
  • 74 Хахавия

    1 0 Отговор

    До коментар #55 от "Хахахаха":

    остър си като антична брадва!
  • 75 Демократ от северния щат

    7 2 Отговор

    До коментар #57 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Нали даже нюланд, която сатаната си прибра, каза че починалите от военните действия, глад и болести над 500 000 деца били необходими жертви за да възтържествува щатската демокрация.
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Пурко

    4 2 Отговор
    Дойче Зеле даже не е боза а една гнусна помия. Като цирей са.
  • 78 Баба Кина

    4 5 Отговор
    Какво опрадание, бе!? Раздробиха Югославия на парчрета и още горят конфликти. Да, сърбите господстваха, но така пак се разбраха големите след ВСВ. Тази част на Европа я бяха зачеркнали. За да дойде ред да я бомбардират и да налагат със сила, волята си. Ония бомби и ракети над Белград и Нови Сад с какво са по- различни над подобните над Киев и Одеса или Газа и Рафа!?

    Коментиран от #91

  • 79 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    3 4 Отговор

    До коментар #71 от "Абе г,алош":

    Га ЛОШ, Га добър, що не погледнеш кога е създадена АОК ❓
    Що не погледнеш за какво е съден Хашим Тачи ❗
    Сребреница не е началото❗
    Тя е повод за САЩ ❗
  • 80 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    3 4 Отговор

    До коментар #68 от "Сбъркан русофил":

    Наистина ли мислиш , че на СрАЩ бяха нужни ЦЕЛИ ЧЕТИРИ ГОДИНИ за да реши да отговори за Сребреница ❗❗❗❓❓❓
    Звучиш като онази дето се сетила , че преди десет години продуцента я изнасилил❗
    Войната в Югославия е от 1992-ра година !
    Там имаше френски и холандски военни!
    Добрият Хашим Тачи , когото БайдРън сравни с Вашингтон е съден за търговия
    с ЧОВЕШКИ ОРГАНИ 🥸🥸🥸
  • 81 Не операция

    4 3 Отговор
    А агресията на НАТО срещу Сърбите.
  • 82 Пилотът Гошу

    0 4 Отговор

    До коментар #68 от "Сбъркан русофил":

    Поредният лаик по темата … Върви пиши по темите на Ковачев, бос си относно Сребреница.
  • 83 Тъй, инак,

    6 2 Отговор
    бомбиха сърбите без окото им да мигне и до днес няма нито един наказан.
    В такъв случай не знам за какъв международен ред и право можем да говорим, щом тези които се мъчат да го наложат го нарушават първи.
    Няма вечни правила и вечни приятели, батенца. Има вечни интереси.
    И който има по-голяма гьоса, той е най-големия демократ и само неговата демокрация се продава на пазара.
    Така е било от памти века и така ще бъде.
  • 84 Урюрвкос

    2 1 Отговор
    за честа на мундира, десетина югославски генерала глътнаха ампулите с отровата повреме на заседанията в Хага. Платиха със живота си каузата която защитаваха.
  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Едно е да искаш....

    2 1 Отговор
    Друго е да можеш, а трето и четвърто да го направиш! Ах, как неистово Русия желае да е на мястото на САЩ и да прави това, което те правят, Русия да е сърцата и умовете на хората по света, Русия да е първата и единствена сила в света....Но няма силата да го направи.Поради тази причина всичко ще завърши твърде зле за Русия. Само с мерак работа не става, трябва и можене!
  • 87 русия ТЕРОРИСТ И ФАШИСТ НОМЕР ЕДНО

    0 2 Отговор
    След намесата на НАТО настъпи мир.След терористичната инвазия на русия настъпи хаос,милиони жертви,регионален дисбаланс и всичко това заради имперските интереси на едно джудже да краде територии
  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 ДДД

    0 0 Отговор
    Двете са несравними, поради простия факт, че руснаците анексират територия, а НАТО създадоха миро-опазващи мисии там. Тоест при Русия имаме и нарушаване на правото на собственост и също териториално - на държавата. Гледа се не само мотива, а и последствията (резултата).
    Защото иначе, да, и мотивите съвпадат и на двете методите са незаконни. Но при руснаците, заграбената територия не отговаря на предявеният мотив, тоест, прави го несъстоятелен.> и остават накрая само незаконните методи и анексираната територия с откраднатата собственост.
  • 91 Емо

    0 0 Отговор

    До коментар #78 от "Баба Кина":

    Напротив, те създадоха Югославия в полза на Сърбия, а тя започна агресивна политика, която от 1992 г. довете до огромен въоръжен конфликт. Сърбите искаха да прекроят държавните граници и да продължат да грабят ресурси от съседните държави. Те са най-агресивното и ниско интелигентно племе на Балкатните.
  • 92 Боро

    0 0 Отговор

    До коментар #41 от "Бен Гън":

    Няма бомби с обеднен уран. Противотанкови ракети са и им е друга функцията.
  • 93 Лазо

    0 0 Отговор

    До коментар #72 от "В България":

    И какво искаш да кажеш, че урана се изправя и отива във въздуха като пара? Айде проучи нещата първо. Самите газове от взривните вещества съдаржат азотни съединения и други вредни примеси. А вие защо не взехте мерки, ето аз имам три противогаза, активен въглен и йод за пречистване на вода за всеки случай.