Last news in Fakti
  Тема: Украйна

13 Януари, 2023 22:15 7 363 98

"Индипендънт": Ето как изглежда лудостта на Путин за Украйна

  • русия-
  • украйна-
  • владимир путин-
  • соледар-
  • бахмут

Бахмут и районът, който го заобикаля, включително съседния минен град Соледар, се превърна в епицентър на някои от най-свирепите и кръвопролитни боеве между руските и украинските сили

"Индипендънт": Ето как изглежда лудостта на Путин за Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Тъй като Русия твърди, че е превзела източния град Соледар след месеци на битки, "Индипендънт" представя какво означава това за нахлуването на Москва - и за украинците по пътя на по-нататъшно напредване.

Единственият начин за мнозина да оцелеят в "месомелачката" на 11-месечната инвазия на Русия в Украйна е да живеят полуживот под земята.

В обсадения източен град Бахмут, дълбоко в дупките на жилищен блок от съветската епоха, Людмила, 47 г. и Тамара, 65 г. са заети да се опитват да създадат някакво усещане за нормалност в мухлясалите четири стени на общинско мазе. Звукът от обстрел е приглушен вътре в сградата, таванът леко пулсира от изстрелите - страхът от попадение е постоянен.

Жителите на блока са изградили работеща печка, за да готвят и да се топлят. "Ако е необходимо, няма нужда да излизаме на повърхността", казва Людмила, облечена в две палта, докато ни показва фурната в сумрака. — Ще останем тук цяла зима, докато свърши.

Бахмут и районът, който го заобикаля, включително съседния минен град Соледар, се превърна в епицентър на някои от най-свирепите и кръвопролитни боеве между руските и украинските сили. Това е така, защото районът е врата за войските на Москва да навлязат по-нататък в Украйна - президентът Владимир Путин е решил да превземе целия регион, известен като Донбас, обхващащ източните региони на Донецк и Луганск.

Руското министерство на отбраната обяви в петък, че е превзело Соледар, въпреки че Киев оспори това и твърдеше, че боевете продължават. Ако Москва превземе и Бакмут, и Соледар, те ще контролират ключови линии за доставки и ще имат платформа за настъпление към два по-големи града - Краматорск и Славянск.

Това от своя страна може да доведе до падане на други градове в Донбас като домино и да даде на Русия контрол върху индустриалната сърцевина на Украйна, нещо, което Москва иска от 2014 г., когато незаконно анексира Крим.

Превземането на тази територия, заедно с осигуряването на сухопътния коридор към Крим през южния район на Херсон, също би дало на Путин единственото нещо, което търсеше: победа на бойното поле, потенциално достатъчно голяма, за да измъкне силите си от тази кървава война.

Людмила и Тамара са сред най-младите, останали в Бахмут, който е имал предвоенно население от около 70 000 души и някога е бил по-известен със своето пенливо вино.

"Дъщеря ми замина със семейството си, цялото младо поколение се евакуира", казва Людмила. "Само хората, които не могат да се движат, остават. Да живееш под наем е твърде скъпо".

Тамара е останала в Бахмут само заради осемдесетгодишните си родители.

"Баща ми казва, че е преживял Втората световна война и няма да си тръгне, така че ние сме тук", казва тя категорично. "Той казва, че това е нашият дом, защо трябва да тръгваме?"

Но е останало малко от Бахмут, което може да се нарече дом. Според украинския президент Володимир Зеленски градът едва се "задържа".

Докато малкото останали жители на Бахмут едва ли се осмеляват да излязат над земята, пътят оттам до Соледар е изцяло с линейки и хуманитарни превозни средства.

Десетки хиляди украински войници бяха изпратени на фронтовите линии в Соледар и Бахмут, за да се изправят срещу бруталната и пълна жестокост на армията на Руската федерация, нейните прокси войници и наемници като групата Вагнер. И през последните дни изглежда, че тактиката на Кремъл да хвърля тела след тела по проблема е проработила.

Зеленски по-рано призна, че ситуацията в Соледар е "трудна", но поддържа, че украинските защитници са спечелили повече време, като са се задържали и че Киев в крайна сметка ще изгони руснаците от целия източен регион.

"Всичко е напълно разрушено, почти не е останал живот", каза президентът по време на едно от ежедневните си обръщения. "И хиляди техни хора бяха изгубени: цялата земя край Соледар е покрита с трупове на окупаторите и белези от ударите", каза той.

"Ето как изглежда лудостта."

В яростта на войната цивилни изчезват, включително двама британски граждани, Кристофър Пари, 28, треньор по бягане, и Андрю Багшоу, 48, жител на Нова Зеландия. За последен път са били видени да се отправят към североизточния ъгъл на Соледар, за да евакуират възрастните хора в петък.

Ръководителят на Вагнер Евгений Пригожин заяви късно в сряда, че неговите сили са открили тяло и публикува снимки на паспортите на двамата.

Приятелите им, които живеят с тях в близкия град Краматорск и се присъединиха към тях в мисии за евакуация, се опасяват, че в тази лудост фронтовите линии са ги застигнали.

"Всичко се движи толкова бързо", казва един съквартирант, който отказа да бъде назован. "Страхуваме се, че може да не са знаели къде са руските позиции."

Боевете на изток погълнаха и двете страни през последните седмици, като се има предвид стратегическото значение - но Русия не е забравила Крим на юг.

Андрей Йермак: Бахмут и Соледар - това е битката при Вердюн на 21 век

Според думите му в Соледар се водят градски боеве

Южният фронт

Някога единственият път за евакуация от района на Херсон е пълен с обгорели останки от коли. Това е Александровка, западно от град Херсон. Пътеки с едно платно, минаващо покрай къс сухопътен мост, издигащ се като гръбначен стълб от силно минираните мочурища около морския град.

На всеки метър или малко повече унищожена кола отбелязва неуспешен опит на цивилен да избяга от осеммесечната руска окупация. Херсонска област - с нейния основен едноименен град от 280 000 души - беше една от най-значимите и най-бързи победи, на които руските сили се радваха. До ноември това беше и последната регионална столица, която Москва беше превзела.

Но след като линиите за доставки бяха прекъснати и украинците настояваха за настъпление през ноември, генералите на Путин наредиха изтегляне към източния бряг на река Днепър, което разрязва региона наполовина. Това трябваше да защити сухопътния коридор към близкия Кримски полуостров, който Русия успешно формира от градове като Мелитопол, превзети от февруари. Крим е дом на Черноморския флот на Путин и е свещена награда за Кремъл, откакто беше анексиран през 2014 г.

Град Александровка беше освободен само два дни преди "Индипендънт" да стигне там, след осеммесечна окупация, но войниците бързо преместиха телата, които видяхме да бъдат транспортирани до близкия Николаев в големи хладилни камиони.

В обезоръжаващата тишина екипи премахващи мини се залавят за работа, маркирайки всеки половин метър движение напред с червен спрей.

"Всички тези превозни средства са сигнали за потенциални военни престъпления", казва Дмитро Шешенко, главният прокурор на областта, чиито екипи се готвят да разследват. Зад него екипите ни крещят да внимаваме, тъй като не успяваме да забележим въже, което като паяжина се люлее леко на вятъра. След това се появява самотна кола.

"Детето ми е на 10 години и вече има сива коса", казва Дима (не е истинското му име), 43-годишен, седнал зад волана. Той е ветеран, войник и баща на три деца, който посещава родния си град Александровка за първи път след инвазията.

Той вече беше изпратен на фронта, когато избухна войната, и беше безсилен да направи каквото и да било, когато руснаците помитаха квартала му на 14 март.

"Семейството ми едва се измъкна. Хората бяха разстрелвани. Много хора загинаха и военни, и цивилни", добавя той с отчаяние. "Тогава руснаците бяха толкова бързи, че не можахме да направим нищо".

Казва, че къщата му е една от първите разрушени.

"Не чувствам нищо. вцепенен съм. Всичко е изчезнало. Единственото, което ми остана, е колата."

Обратно в Херсон, руските сили са дълбоко вкопани от едната страна на река Днепър, само на няколкостотин метра през водата от центъра на града. Те обстрелват силно украински позиции.

"Врагът е заел своите позиции и в бъдеще ще използва много повече средства за унищожение. Както руснаците винаги правят, те ще обстрелват", казва Курт, украински командир, чиято част беше сред тези, които освободиха Херсон и околните райони.

Той е толкова загрижен за свирепостта на бъдещите атаки, че иска цивилните да се евакуират.

"Особено децата и жените трябва да напуснат. Руските снайперисти вече са заели позиции, през нощта имаме огън с леко оръжие".

Курт вярва, че вместо да се опитват отново да пресекат реката, руснаците ще се стремят да легнат още по-дълбоко на левия бряг на Днепър.

Други войници в Херсон, с които "Индипендънт" разговаря, признаха, че макар отказът от град Херсон да е срам за Путин, това не е значителна стратегическа загуба, защото той "не се нуждае от това". Опитът да задържи град Херсон само би обезкървил силите им, когато истинската награда е изтокът.

И така за цивилните, които настояват да останат и живеят в Херсон, те знаят, че дори по-кинетичните бойни полета да са по-далече, тук ще стане още по-кърваво.

"Те искат да превърнат живота ни в ежедневна мизерия", казва Тетяна, 44 г., която със съпруга си Борис се редят на опашка за хранителна помощ пред градската железопътна гара в Херсон.

"Колко трудно е да продължиш да ни обстрелваш от другата страна на реката?"

Източният фронт

Обратно в Бахмут и Соледар, войници, украинската армия и проправителствените акаунти в социалните медии започнаха да пускат постоянен поток от предизвикателни видеоклипове от мобилни телефони на тежко ранени украински войници. В клиповете те настояват, че докато битките са кървави и ужасни, те са силни.

"Аз съм актьорът Дмитро Линартович, войник от десантните войски в Соледар", казва един млад мъж, чието обезобразено лице е толкова обвито в марля, че едва може да говори. Видеото е публикувано в официалния Twitter акаунт на армията.

"Помнете, че сме на дадена от Бог земя. Никога няма да бъдем пречупени", добавя той.

Но това не отразява реалността на място.

С падането на Соледар близкият Бахмут може да бъде следващият, а след това потенциално и останалата част от региона на Донбас - давайки на Путин онази спасителна, макар и пирова - "победа", която той толкова жадува.

В града възрастните жители поддържат духа си както могат - "изплуват" над земята в редките паузи между обстрелите.

"Надяваме се, че ще има електричество, вода и някои добри новини", казва Тамара, докато оглушителният трясък прекъсва изречението ѝ.

"Надяваме се всичко да е наред. Просто се надяваме."

превод: News.bg


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 63 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Последния Софиянец

    77 44 Отговор
    Линията Мажино е пробита и руските танкове настъпват безпрепятствено към Киев.

    Коментиран от #6, #7, #21, #82

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Урюрвкос

    81 16 Отговор
    поне се разберете едно и също казвайте----Соледар не бил стратегически важен----сега пък руснаците ще контролират ключови линии за доставки и ще имат платформа за настъпление. Това за живота в мазетата питайте жителите на Донецк.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Русофил

    20 25 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Първите Т-999 са видени в Краматорск.

    Коментиран от #61

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Разбирач

    54 22 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    Така с упорство РФ ще се постигне целите има да чакат да се разпадне лошо че ния я плащаме тая война

    Коментиран от #42

  • 9 Оооо милите,

    61 25 Отговор
    нещо оплаквате ли се,или какво?!Май лека полека,усещат де би лите на къде духа вятъра!Западняците да се молят Русия да спре в рамките на техните четири области,че иначе пак ще ги посрещаме с букети!

    Коментиран от #14

  • 10 Последния Софиянец

    60 13 Отговор

    До коментар #7 от "Алксш с калаш":

    Е тука е пробита.Гледай по Руската телевизия укрепленията градени цели осем години.Показаха и наръчи с български гранатомети.

    Коментиран от #13

  • 11 Хохо Бохо

    42 71 Отговор
    Руснаците не са хора, а зверове.
    Скоро ще се разпаднат на отделни орди и взаимно ще се самоизяждат.
  • 12 Той

    43 17 Отговор
    Христо Грозев беше казал преди няколко месеца,че Путин умира до няколко дена-ех,Ицка,Ицкаааа!!!

    Коментиран от #16

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 ...

    35 63 Отговор

    До коментар #9 от "Оооо милите,":

    Защо пишеш глупости?
    Руснаците четири месеца превземат едно село...
    С какво могат да заплашат Запада?
    Със раждясалите си ядрени ракети ли?

    Коментиран от #58, #87

  • 15 село

    51 7 Отговор
    При наличие на Интернет, кого смятат, че могат да излъжат. Самите украинци признават за 5 000 убити през последния месец и половина в Соледар и Бахмут. Което прави около 25 000 убити за осем месеца боеве. Не злорадствам. Тъжно е. Толкова хора дори няма къде да се заровят.
  • 16 :))

    27 50 Отговор

    До коментар #12 от "Той":

    Мъките на Путин ще са вечни... Справка: Данте, Ад

    Коментиран от #98

  • 17 Рашка с чашка

    34 61 Отговор
    Както казва героят на ДНР , Игор Стрелков, няма никакво значение дали руснаците са превзели Соледар ,или друго малко населено място. Било то град или село! След почти година война, фронта е в най-източните територии на Украйна. Това вещае военно поражение за Русия! За сравнение САЩ напълно превзе Ирак за 20 дни. Ирак е на хиляди километри от САЩ, а Соледар е до руската граница.

    Коментиран от #22, #46, #60

  • 18 9689

    58 24 Отговор
    Соледар бил мирен град,добре.Защо тогава бандеровците не се окопаха в полето а в града?Използват населението за жив щит.За това превземането е толкова бавно.
  • 19 БРАВО

    61 20 Отговор
    След толкова тонове западно оръжие на скрап, не ви остава нищо друго свен по 3-4 пъти на ден да ни информирате колко болен е Путин, кога ще фалира Русия и кога укрите ще ги подпукат. Успех, има човекоподобни, които ви варват!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Брато

    30 32 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Ами руснаците останаха без танкове, бре.
    Ползват някакви експонати от музея и се надяват на военна помощ от Бурунди..

    Коментиран от #41

  • 22 Така е

    31 47 Отговор

    До коментар #17 от "Рашка с чашка":

    Соледар е на по-малко от 80 км от границата на Русия. Разстоянието от окупираните през 2014 година украински територии е няколко десетки километра. Тоест за 10 месеца война Русия не е могла да напредне с повече от 30км в тази част на фронта тава ако не е позор не знам какво е. Това да хвали с превземането на Соледар сега не е нищо друго освен показване на пълно безсилие и отчаяние от стана на орките на Путлер.

    Коментиран от #30

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 ЛиБеРаст

    49 20 Отговор
    Ааа, господа евроатлантици! Вие положихте големи усилия да принудите Русия да влезе в Украйна!

    Коментиран от #29, #96

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 ЗА КОЙ ПЪТ ЩЕ НИ ОСВОБОЖДАВАТ

    26 6 Отговор

    До коментар #23 от "СМЪРТЪ ЗА МИШКИТЕ ДЕТО СЕ КРИЯТ":

    РАБОТНИЯ БГ НАРОД ОТ РОБСТВОТО НА ЕНИЧАРИТЕ ОТ БГ ПАРЛАМЕНТА
  • 29 Ами

    17 42 Отговор

    До коментар #25 от "ЛиБеРаст":

    Русия влезна в Украйна, защото искаше да воюва с НАТО.
    И си го получи!
    Каквото повикало, такова се обадило.

    Коментиран от #38

  • 30 Мамул

    27 17 Отговор

    До коментар #22 от "Така е":

    Руснаците нищо не правят в Крайна! Там, в Крайна си тлее, а светът е ПАРИ И САМО ПАРИ. А икономико- политически светът се променя. Американската хегемония се срива.

    Коментиран от #35

  • 31 Пандизчиите на Пригожко посвършиха...

    20 32 Отговор
    Останаха няколко доживотни....
    И на тях ще им дойде времето....
    Следете от утре събитията внимателно....
    Ушанките ще бъдат много изненадани...
    Ама много !

    Коментиран от #32

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Хохо Бохо

    15 12 Отговор
    ГРУЗ 200 набира сътрудници със собствен транспорт.
    Добро възнаграждение.
    Русские своих не бросают....
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Сриват се само путлериските мечти

    23 33 Отговор

    До коментар #30 от "Мамул":

    САЩ вече са най-големия износител на втечнена газ и заслугата за това е на Путлер и неговата украинска авантюра. А вие продължаващите да обяснявате вашите мечти.

    Коментиран от #70, #75

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 ЛиБеРаст

    29 7 Отговор

    До коментар #29 от "Ами":

    Не искаше! И още не и се иска истински! Но нямаше избор. САЩ чрез NATO и долара и петата колона в Русия от приобщените в "запада" олигарси щеше да унищожи Русия. Щеше да я източи суровинно и да я приключи като държава чрез вътрешно разкъсване.
  • 39 Направо се разплаках

    31 12 Отговор
    Защо не заминаха тези на Български курорт на наша издръжка? Месеци имаха за евакуация, но вярваха на Киевския циркаджия как разбивали Руснаците. Сега пък умиращи войници пускат клипчета как и други да умират като тях? То бива прост народ ама ...
  • 40 Русия

    27 11 Отговор
    а лудостта на запада срещу русия?

    Коментиран от #93

  • 41 Ами Т-999

    8 4 Отговор

    До коментар #21 от "Брато":

    в Краматорск били вече.
  • 42 Ами сега?

    3 5 Отговор

    До коментар #8 от "Разбирач":

    Е какво се радваш тогава, щом сам си рзбрал, че ние плащаме?
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 РЕАЛИСТ

    25 15 Отговор

    До коментар #17 от "Рашка с чашка":

    Как можеш да сравняваш войната в Ирак с тази с Украйна. Русия превзе Украйна за 24 часа. После с почнаха санкции и заплахи за изключване от всички организации. На бойното поле Русия ще ги размаже за един ден, ако има тази комфортна политическа арена, каквато имаха САЩ срещу Ирак.

    Коментиран от #50, #52, #53

  • 47 Да му се връща

    27 12 Отговор
    Киевският шарлатанин докара народа си до геноцид. За сметка на това засмуква американските милиарди като сюнгер и се прави на загрижен докато се снима за Воуг и Таймс със жената.

    Коментиран от #66

  • 48 Гошо

    3 5 Отговор

    До коментар #7 от "Алксш с калаш":

    Е ти пък ако имаше мъничко нещо в мозъчето си щеше да разбереш Хайде да не е Мажино ,да е линията Пантера — Вотан или Източния вал ,като толкова държиш на точността , хем се е намирала и по тези места ,дето днес се водят военни действия

    Коментиран от #65

  • 49 Втори май 2014 Одеса

    15 7 Отговор
    Не ми се правете..И не вдигайте "учудени" вежди..В Началото сме..
  • 50 Путин ги жали

    28 12 Отговор

    До коментар #46 от "РЕАЛИСТ":

    Русия кара бавно защото пази цивилните хора, които укронацистите използват като жив щит. Ако бяха САЩ досега да са ги изравнили със земята със 100 000 бомби. Ама това пропагандата няма никога да го признае.

    Коментиран от #54

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Ами

    13 19 Отговор

    До коментар #46 от "РЕАЛИСТ":

    И защото я превзе за 24 часа, затова 320 дни по-късно се радвате на превземането на градче от селски тип на 80км от руската граница.
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Жали ги затова

    10 10 Отговор

    До коментар #50 от "Путин ги жали":

    Ги избиват и тероризират нали. уж искаше да предпази руско говорещите в Украйна. Е предпази ги видяхме как.
  • 55 Християните

    15 6 Отговор

    До коментар #3 от "007":

    Направиха насилствен преврат и нарушиха Мирният Договор за да печелят време .

    Коментиран от #59

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Изяждане

    13 9 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    Ще има в Запад Укр когато Полша , Упг и Румъния си поискат териториите
    откраднати от Сталин и подарени на Укр . Щото уж много ги мразил
  • 58 Един от многото

    15 7 Отговор

    До коментар #14 от "...":

    В това село си заминаха 25 000 нациста. Признато от един от тях самите. Така че не философствай
  • 59 Така, така

    12 24 Отговор

    До коментар #55 от "Християните":

    А анексията на Крим да не би да не беше нарушение на договора с които Русия се задължаваше да гарантира сигурността, и териториалната цялост на Украйна срещу което тя предаде ядрения арсенал които е бил на нейна територия?Какъв преврат? След отстраняването от власт на един национален предател от собствения му народ в суверенната страна Украйна се поведоха два пъти демократични избори и целия украински народ изрази волята си кой иска да го управлява.Властта в Украйна не беше назначена от САЩ или някой друг, а избрана от самите украинци чрез мнозинство. Смениха се двама президента , но те не се нравят на кремълската върхушка и тя реши да нападне една суверена страна със своята армия, защото се повали в опитите си да дестабилизира страна със сепаратизма и гражданската война която подклаждаше и финансираше в източна Украйна.

    Коментиран от #68, #71

  • 60 Ирак

    12 3 Отговор

    До коментар #17 от "Рашка с чашка":

    Не беше укрепяван от Нато 8 години .
  • 61 богомил

    2 5 Отговор

    До коментар #6 от "Русофил":

    т-0006 са видени не в краматоркс а крематориум
  • 62 Бесен- _Язовец

    12 7 Отговор
    Кво стана са Артемовск стана Бахмут, а вече и Бакмук. Пишето бегал и този Бакмук Руската световноосвободителна Армия продължава да разчиства напред на ред е Харков
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Украйна е фашистка диктатура

    17 7 Отговор
    Всяка дума на американските пропагандисти е лъжа!
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 киро

    1 3 Отговор

    До коментар #47 от "Да му се връща":

    не, руския шарлатан
  • 67 Станислав

    2 0 Отговор
    Леле Майко!
    Незнам как да реагирам и какво да напиша!
    На маймунииии!
    Ни направихте ейййй!
  • 68 Юнакович

    20 4 Отговор

    До коментар #59 от "Така, така":

    Беше избран на избори признати от Запад за демократични . Направиха му преврат подобен на
    Мосадек . C насилие , грузински снайперисти - сп Шпигел , въоръжени националисти и
    $ 5 милиарда от NGO . Вики Нуланд избираше правителство - запис ВВС
    След рреврата и отсъствието на Донбас демокр избори в Укр не може да има .
  • 69 Ааа не!

    18 3 Отговор
    Вместо да преписвате такива прочувствени фермани където "врагът" е винаги руснаци, обстрелваните цивилни са само тези от страната на азовците, а земята на хората от Донбас принадлежи на Зеленски и той не си я дава, да бяхте написали че можеше да мине и без тази братоубийствена война и Украйна да си бе цяла. И да назовете виновниците.
  • 70 Втечнен газ

    15 4 Отговор

    До коментар #35 от "Сриват се само путлериските мечти":

    Винаги по скъп от тръбния

    Коментиран от #74, #88

  • 71 Обяснител

    15 3 Отговор

    До коментар #59 от "Така, така":

    Който си е мислил че с финансиран преврат и променяйки конституцията с която бе създадена Украйна, ще замести руския черноморски флот в Крим с НАТОвски , се е пообъркал малко. И го разбира по трудния начин. Има неща които не могат да се купят с пари.

    Коментиран от #73, #76

  • 72 Рашип

    7 11 Отговор
    Изро.дите на Путлян нямат спирачка...
  • 73 Колко спечели

    5 8 Отговор

    До коментар #71 от "Обяснител":

    От копейките от т.нар. руски флот ватка ?
  • 74 Да. бе да

    6 9 Отговор

    До коментар #70 от "Втечнен газ":

    Само дето сега основните доставки за Европа са от втечнен газ и е с цената на европейската борса под нивата от преди февруари месец и войната когато основните доставки бяха от руски тръбен газ.

    Коментиран от #86

  • 75 Ърм

    7 5 Отговор

    До коментар #35 от "Сриват се само путлериските мечти":

    Щях да ти кажа, че по данни на ВР, САЩ имат залежи на газ само до 28-а година, ни после реших, че няма смисъл. На дeбил, дето не знае, че "природен газ" е в мъжки род, какво да се обяснява?

    Коментиран от #78

  • 76 Така, така

    8 13 Отговор

    До коментар #71 от "Обяснител":

    А след отстраняването на националния предател от власт защо украинците отказаха да изберат про-руска власт? ми защото не искаха такъв и точно заради това свалиха от валс предателя слуга на Кремъл. А кой финансираше сепаратисти и про-руски парти в Украйна? Нима това не беше режима в Кремъл? Колкото до базата в Севастопол тя не беше собственост на Путлеристан. До 2014 година за ползването и плащаха наем на Украйна. Когото си под наем някъде разбира се, че кога поиска собственика ще те изгони от своята собственост, а дали и никого ще си отдаде след това собствеността си е негова работа.

    Коментиран от #80

  • 77 Стоене ,

    2 3 Отговор

    До коментар #26 от "хи хи хи":

    Ти , по-добре иди да му проветриш бункера , че доста се застоя ..
  • 78 Сигурно, ама само според вас

    3 2 Отговор

    До коментар #75 от "Ърм":

    Ако някой има толкова ограничен ресурс няма да се натиска да го изнася масово и ударно, а си го ползва за собственото потребление във времето.
  • 79 Компетентен

    11 5 Отговор
    Всъщност на мен статийката ми хареса. Щом либерастките месии така отчаяно скимтят, значи Русия мачка.
  • 80 Ааа не!

    9 6 Отговор

    До коментар #76 от "Така, така":

    Разбира се че бе под наем. Но пропускаш под какви условия бе създадена изкуствената държава Покрайнини. Със съгласието на Русия без което нямаше да я има. И с каква конституция. Без НАТО. А Зеленски бе избран с обещанието да даде някаква автономия на Донбас и да спре обстрела. Който си е мослил че чрез НПО ще настани НАТО в Крим се е излъгал
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Стариа Софеанец

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Моли се , да не стане ОМазало ..😁
  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Е как па

    17 5 Отговор

    До коментар #3 от "007":

    изведнъж се сетихте, че Путин "избива" славяни - християни? Нима 8 години разните там язовци, бесни сектори и тям подобни избиваха в Донбас и Луганск африкански негри, че мълчахте като ...? Над четиринадест хиляди, между които и стотици деца избиха тия хубавци, а западните защитници на човешките права мълчаха за това, но непрекъснато обвиняваха Русия, която нямаше задължения по Минските споразумения, че не ги спазва... Ревяха, че и сега продължават, че Русия "незаконно" е "анексирала" Крим (след референдум!), но мълчаха и продължават да го правят, затваряйки си очите за явно и брутално нарушение на международното право, откъсвайки насилствено и с тяхна помощ чужда територия и основавайки "независима" държава насред Европейския континент, погазвайки брутално суверенитета на една Европейска държава... Лицемери недни!
  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Гориил

    9 1 Отговор

    До коментар #14 от "...":

    Русия воюва не за град Соледар, а за стотици километри бетонни укрепления и отбранителни линии. За това се използват тежки артилерийски и минохвъргачни системи с термобарични снаряди. Тези снаряди взривяват стени с дебелина пет метра.
  • 88 еее, хааа

    6 2 Отговор

    До коментар #70 от "Втечнен газ":

    Остъй ги тия ....., хората им казват, че плащат сметки за 3 пъти по скъп газ и преминават на ток, те си знаят тяхното, мало-умниц-и.
  • 89 САЩ са заплаха за света

    9 3 Отговор
    Всяка дума на американските пропагандисти е лъжа! Без англосаксия и сащ ще има мир.

    Коментиран от #90

  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Дон Бас Слав

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    Няма на какво да се надяват оцелелите в България. Под американо англосаксонски ботуш няма почти нищо живо.
    Справка 1989 година 9.2 Милиона Българи.
    2020 година 6.2 Милиона Българи.
    Наказанието Робска земя с едни от най продажните български политици, същите като й в украйна и македония.
    Жалка Работа.
  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Лустрация

    1 0 Отговор

    До коментар #40 от "Русия":

    А вие що биете негрите-а кафтан?
  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 гост

    1 4 Отговор
    Леле леле колко трол има в тези чатове. Много ме учудва когато привидно интелигентни хора застават на страната на Русия и обясняват, че те са в правото си да превземат съседната им и братска страна?!? Що за промит мозък трябва да си, за да мислиш така?!? В същото време всички защитници на подобна теза поседнете и се замислете над следното нещо: Ердоган сяда и решава, че така или иначе има много турско население в южната ни част, говори се на турски и защо да не вземе тази част от България, всичко надолу от Бургас до Хасковска област, всичко на югоизток. България, по вашето разбиране, ще стои безмълвно, ще вдига рамене и ще се съгласява като сама си преначертае границите. Вие това твърдите, че е редно и правилно, основано и законно?!? Що за идиот трябва да си?
  • 96 Ха така

    0 1 Отговор

    До коментар #25 от "ЛиБеРаст":

    Преди това нато ли принуди русия да нахлуе в чечения бе хитрец
  • 97 Индипендънт ...

    0 0 Отговор
    Индипендънт е много депендент!
  • 98 Знаете,

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от ":))":

    че които зло мисли от зло хвърля топа!!
    Не ставай глупак, защото ти си последната дупка на кавала , каза жена ти.
Новини по държави: