16 Януари, 2023 10:51 825 4

Молдова: Няма непосредствена опасност от ескалация на конфликта в Приднестровието

  • молдова-
  • конфликт-
  • приднестровие-
  • русия-
  • украйна

Това мнение изрази председателят на молдовския парламент

Няма непосредствена опасност от ескалация на конфликта в (сепаратистката молдовска област) Приднестровие. Това мнение изрази председателят на молдовския парламент, Игор Гросу, който е на посещение в Букурещ по повод отбелязването на Деня на културата на Румъния, съобщава Аджерпрес.

Гросу, който присъства снощи на концерт в Националната опера в Букурещ по повод празника, бе попитан за ситуацията в региона в контекста на изявленията на директора на молдовската Служба за разузнаване и сигурност (СИС) Александру Мустяца през декември, че Русия може да има план да нахлуе в Приднестровието.

Сепаратистката молдовска област Приднестровие, с население около 500 000 души - основно руснаци, украинци, молдовци и българи, се обяви за независима държава през 90-те години след кратка война с Молдова. През 2005 г. Кишинев предостави на Приднестровието автономия със закон. До този момент Приднестровието не е признато от нито една държава, включително от Русия, която му оказва икономическа и военна помощ, включително безплатен газ.

Председателят на молдовския парламент каза, че директорът на Службата за разузнаване и сигурност се е позовал на анализи и изявления на генерали от руската армия. „Бяха представени дори някои карти, от които ясно личеше намерението да се напредва към Николаев, Одеса, с разклонение към Приднестровието“, посочи Игор Гросу и допълни, че „в момента тези опасности не съществуват, защото видяхме успеха на украинските сили в Херсон и факта, че те изтласкаха нахлуващата армия отвъд реката“.

„Така че в момента не виждаме непосредствена опасност от ескалация на конфликта, от война в Приднестровието. В самото Приднестровие ситуацията е напрегната, виждаме тревога сред населението и сред така наречената администрация там. Като цяло те не желаят ескалация. Това се вижда както от диалога, така и от поведението. Досега успяхме да запазим стабилността и се надявам, че ще продължим да го правим", каза Игор Гросу.

Във връзка с отломките от ракета, открити в събота на територията на Република Молдова след новата вълна от руски атаки срещу Украйна, Игор Гросу заяви, че това е третият подобен инцидент.

Председателят на молдовския парламент отбеляза, че страната предприема мерки за своята защита. По думите му бюджетът за отбрана е удвоен, въпреки че по конституция Молдова е неутрална държава. "Този факт не ни освобождава от отговорност да инвестираме в отбрана", каза Игор Гросу и допълни, че Молдова ще продължи в тази посока с помощта на своите партньори. Той каза още, че Румъния и Украйна помагат в наблюдението на молдовското въздушно пространство.

По думите му "най-голямата опасност идва от Черно море, защото всеки път, когато флотът на държавата агресор - Руската федерация, излиза в морето", в Молдова очакват „така да се каже изненади“. „Обикновено, когато бомбардират Виница, Лвов, Одеса, тогава опасността за нас се увеличава", каза той.

Игор Гросу заяви също, че Молдова се интересува от гарантиране на енергийната сигурност, тъй като от миналата есен насам страната е била подложена на "безпрецедентна вълна от кибератаки". Гросу допълни, че властите се интересуват и от инвестиции в отбранителни способности.

Председателят на молдовския парламент коментира, че руските бомбардировки срещу енергийната инфраструктура на Украйна се отразяват на доставките на електроенергия в Молдова, но допълни, че властите в Кишинев са по-добре подготвени отколкото през миналата зима. Той благодари на Румъния за подкрепата, включително за предоставените 130 000 кубически метра дърва.

Гросу говори също за усилията на Молдова да диверсифицира източниците за доставки на газ и отбеляза, че в момента не потребяват нито един кубичен метър природен газ от "Газпром". Що се отнася до електроенергията, Игор Гросу оцени ситуацията като добра и посочи, че електроцентралата Кучурган е започнала да произвежда ток.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Верно ли

    6 0 Отговор
    Така, така - страх лозе пази! Опитват се и Молдовците да ги набутат между шамарите, ама те се дърпат.
  • 2 Можело

    9 0 Отговор
    "През 2005 г. Кишинев предостави на Приднестровието автономия със закон". Зеления така можеше да предотврати тази нестихваща братоубийствена война с съседите си. Той обаче по произход не е нито украинец, нито руснак - защо да го прави?
  • 3 Молдова

    0 4 Отговор
    Както и да е, в близко бъдеще Молдова ще се обедини с Румъния, Румъния ще стане най-голямата и най-мощна държава в района, особено икономически,

    Коментиран от #4

  • 4 Реалист

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Молдова":

    Официално, никой няма да им разреши да го направят. Неформално, да - те и сега са си дружки - нещо като Косово и Албания. Разбира се, без Приднестровието, което вече има автономия. В този смисъл, Румъния знае защо се перчи на Русия. Ние обаче го правим само заради атлантиците.