Last news in Fakti
  Тема: Украйна

18 Януари, 2023 22:00 2 824 65

Варшава: Путин иска Украйна заради нейните амбиции за членство в ЕС и НАТО

  • анджей дуда-
  • полша-
  • русия-
  • украйна-
  • владимир путин

Според Анджей Дуда западната помощ за Киев е недостатъчна, за да спре напълно Русия

Варшава: Путин иска Украйна заради нейните амбиции за членство в ЕС и НАТО - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руският лидер Владимир Путин иска да пороби Украйна заради нейното желание да се присъедини към ЕС и НАТО, заяви пред телевизия Си Ен Би Си полският президент Анджей Дуда, предаде за БТА полската агенция ПАП.

Дуда, който в момента участва в Световния икономически форум в Давос, Швейцария, каза, че Путин иска да разшири своя режим и върху Украйна, защото е не може да приеме идеята, че Украйна иска да бъде част от "общността на свободните държави".

Още новини от Украйна

Той подчерта, че съдбата на Украйна в конфликта зависи от помощта, която получава от Запада.

"Днес какво ще стане в Украйна ще зависи от нивото на подкрепа, което западните страни, общо казано държавите от ЕС, ще предоставят на Украйна. Но не само те, а също и Съединените щати, Австралия, Канада - всички страни, които са част от това, наричано от нас "свободния свят", каза полският президент пред Си Ен Би Си.

Дуда каза, че неуспехът да бъде спрян Путин в Украйна може да окуражи руския лидер да атакува други страни, и припомни предупрежденията, отправени от бившия полски президент Лех Качински, по време на нападението на Русия срещу Грузия през 2008 г.

"Ние, поляците, често обичаме да припомняме на себе си и на други какво нашият бивш президент Лех Качински каза там в Тбилиси през 2008 г. по време на руската агресия срещу Грузия. Той застана на главния път в Тбилиси, където се бяха събрали тълпи от хора. И каза: "Днес е Грузия, утре може да са Балтийските държави, Украйна, а също и моята страна, Полша", обясни Дуда.

"Напълно наясно сме с факта, че тези имперски, колониални цели отново се появяват. Русия в основни линии се държи като колониална държава. Тя иска да колонизира други, да им отнеме свободите, да използва техните ресурси. Тя иска да изцеди потенциала на другите, техния икономически потенциал, природните им ресурси. Днес това се случва в Украйна. Същото ще бъде и с други страни", каза полският президент.

Според Дуда западната помощ за Украйна е недостатъчна, за да спре напълно Русия.

"Винаги повтарям, че първо и най-важно, това се дължи на храбростта на украинския народ, който защитава своята родина. Ние ги подкрепяме, като им изпращаме модерни оръжия. И въпреки че руснаците са повече по численост и имат по-добро обезпечаване, украинците все пак са способни да им устоят чрез своята смелост и с помощта на нашите модерни оръжия. Да им устоят, но все още не и да ги спрат. Те имат нужда от повече помощ, за да ги отблъснат", каза Дуда.

На въпрос за конфликта за върховенството на закона между Полша и ЕС във връзка със съдебните реформи, Той заяви, че Западът не може напълно да разбере проблемите, пред които са изправени бившите комунистически страни. Той каза, че това важи също и за полското правораздаване, което все още се бори с остатъците от бившата комунистическа система.

"Трябва ни време, да завършим тези реформи. Ние сме демократична страна. Това се прави със съгласието на полските избиратели", добави Дуда.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Върви ли пропагандата за блеещи

    25 10 Отговор
    Блее ли стадото щастливо? :)))

    Коментиран от #24

  • 2 така така

    36 19 Отговор
    Пак лъжат поляците. Путин иска Украйна, защото е част от Русия! Точка.

    Коментиран от #23, #34, #56

  • 3 Отец Дионисий

    30 14 Отговор
    Украйна е гнездо на сатанистите отвъд океана.Трябва да се пречисти.
  • 4 Поляците

    23 10 Отговор
    Тия световни комплексари като се изкажат.. Няма такъв смях.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Мии

    32 7 Отговор
    В Мексико или Куба Русия може ли да разположи свои ракети и биолаборатории и американците да стоят и само гледат, а ??

    Коментиран от #31

  • 7 сорос.нет

    19 7 Отговор
    Какво става бе соросчета , западните ви приятели / господари / ни изтипосали в новините , че още от началото на войната тайно сме финансирали Украйна с горива и оръжие ? Това като лоялност ли се явява ?

    Коментиран от #35

  • 8 Рузвелт

    11 27 Отговор
    Русия е нациска фашиска комуниска путиниска терористична колониална имперска милитаристична ядрена империя, иска да заграби територии да пороби народите на целия свят, да направи всеобщ геноцид над всички без правила, а Китай и много другти страни дори са гарант за териториалните придобвики на Кремъл на Путин на Русия и на руския народ

    Коментиран от #14

  • 9 Ами

    9 28 Отговор
    Просто ако Русия не се месеше в Украйна щеше да има мир и поспорите в тази страна. Тя щеше да стане част от ЕС и НАТО, а руснаците щяха да се мъчат да емигрират там. Защото щяха да виждат разликата. Точно от това се страхуваше кремълския г-н-о-м защото това би застрашило неговата вечна власт която трябва да опази с цената на всичко включително и война с десетки и стотици хиляди жертви включително много млади руснаци дали своя си живот за нищо
  • 10 Стига сте умували..

    19 8 Отговор
    Писва ни да ви слушаме.. Нямате шанс срещу Русия.."Колективният Запад" е като Хитлеровият Райх през януари 1945..Явно чака май месец..Кой ще е новият фон Паулус с писалката и подписа е интригата..
  • 11 сорос.нет

    11 7 Отговор
    Очаквайте новините , направо ни сложиха на пангъра . И то нашите нови братя и приятели . Да се види колко струват и колко може да се разчита на тях . Направиха ни мишена.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 По скоро

    9 19 Отговор
    рашистите искат да поробят Украйна преди да е влезнала в НАТО. След това нямат никакви шансове.
    От друга страна Украйна доказа, че мястото и е в НАТО и ЕС, а не при неандерталците от 3-тия свят.

    Коментиран от #15, #19

  • 14 честен ционист

    10 4 Отговор

    До коментар #8 от "Рузвелт":

    Федерация с 9 часови зони, притрябвало й територии. Русия иска всичко, от Владивосток до Гибралтар, от Осло до Кейптаун.

    Коментиран от #26

  • 15 Иван стакан

    11 6 Отговор

    До коментар #13 от "По скоро":

    Уйрайна е изпята песен.
  • 16 будна ера

    17 4 Отговор
    Простия Киро и ококорения Асанчо забъркаха България в тайни доставки на боеприпаси и дизел за Украйна . Марионетките на козето посолство натвориха една камара гафове .
  • 17 Гориил

    17 7 Отговор
    Руски геноцид в Украйна.На десет милиона етнически руснаци и членовете на техните семейства е забранено да говорят, пишат и четат руски. Отнеха украинската канонична църква и им забраниха да влизат в храмовете. НАТО е съучастник във военни престъпления.
  • 18 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    16 3 Отговор
    пАляците- хиените на Европа беше казал един едър политик ‼️
    Как никой не припомня къде бяха концлагерите на оня с мустачките ‼️
  • 19 Така е

    8 18 Отговор

    До коментар #13 от "По скоро":

    НАТО е единствената спирачка за варварските кремълски имперски амбиции. Която страна е в НАТО тя става територия която е недостъпна завинаги за кремълските имперски амбиции и затова Путлер толкова го боли при разширяването на НАТО.

    Коментиран от #21

  • 20 Коминтернските

    2 9 Отговор
    Мишки ще разберат ли най-сетне, че тяхното време безвъзвратно е отминало? Ако на някой му стиска, да хваща Балкана, отново има мандри за обиране.
  • 21 Гориил

    20 8 Отговор

    До коментар #19 от "Така е":

    В Украйна живеят милиони руснаци, които не искат да влизат в НАТО.

    Коментиран от #25, #42

  • 22 честито

    9 5 Отговор
    Мнозина вече се запитаха какво си мислеше бившият български премиер Киро простия , когато отиде в Киев на 28 април 2022 г., за да „покаже подкрепата си за президента Зеленски“ .След среща с украинския лидер те обявиха, че България ще ремонтира само военна техника от Украйна, така че досега се смяташе за единствената страна-членка на ЕС, която освен Унгария, не доставя оръжие и боеприпаси Украйна.

    Въпреки това, според германското издание die Welt , България, противно на позицията на властите, с помощта на инициативата на Петков миналата пролет започна масово да доставя боеприпаси и дизел за Украйна.

    според вестника към момента на пътуването на Петков в Киев българското правителство вече е задействало процедурата за всеобхватна военна помощ на Украйна.

    България е покривала 1/3 от нуждите на украйна от боеприпаси .
  • 23 Не е така

    8 9 Отговор

    До коментар #2 от "така така":

    Путлер иска Украйна заради имперски амбиции.Голяма точка.
  • 24 Русофиууу

    9 11 Отговор

    До коментар #1 от "Върви ли пропагандата за блеещи":

    Върви чудесно, комрад! Русия побеждава и вече е в Киев. Цяла Европа студува и не се къпе, има ежедневни протести. Всеки ден другарят Путин спасява стотици украинци от донецка и луганска област, като ги изпраща на едно по-добро място! Слава на Русия!

    Коментиран от #33

  • 25 Рузвелт

    2 9 Отговор

    До коментар #21 от "Гориил":

    Именно , много раша се събрала да обира територи за Путин на украинска земя
  • 26 Може да иска,

    5 12 Отговор

    До коментар #14 от "честен ционист":

    Но накрая от нея ще остане московска област и нищо повече както и трябва да бъде.
  • 27 🇧🇬🇪🇺💯

    1 6 Отговор
    Ноо точно казано❗️Междувременно Полският Премиер прави изказвания в стил, цитирам по памет: “Русия трябва да загуби тази война”❗️
    Никой от големите не говори че Украйна трябва да победи в тази война, даже наш Кирил не говори че Украйна трябва да победи, поне аз не съм чувал за такива изявления в България❓
    Всеки мери “баницата” тоест територията на Украйна от своята кула, за Полша е жизнено важно Русия, да загуби, за Германия, Франция, Англия е жизнено важно Русия да загуби войната в Украйна❗️За Китай това не е от значение но Китай не би одобрил една блестяща победа на руснаците в Украйна, и така самата Украйна не е сигурно че иска да спечели, нито пък може в действителност да спечели войната срещу Русия.
    Единствено Жосеп Борел, изгърмелият ЕС ненам кво си представител бленува за бестяща победа но не е ясно за кой❓
  • 28 Наглостта

    9 5 Отговор
    На укрофашистите не знае граници
  • 29 Добро утро, тъпи панове!

    9 3 Отговор
    Отанските, демек - хамриканските мераци вече не "вървят "!

    Събудете се и си го набийте в простите картофени тикви!
  • 30 БЪЛГАРИ РУСИЯ Е ВЗЕЛА МЕРКИТЕ НА ТОЗИ СВ

    1 4 Отговор

    До коментар #12 от "И АЗ ИСКАМ ПО ДОБРЕ РУСКИ РОБ":

    ЯТ И ЕДИН ДЕН ВСИЧКИ ХОРА С РУСКА ПОМОЩ ПО ЗЕМЯТА ЩЕ ИЗМРЕМ И БЕЗ ПОМОЩ ОТ СТАРОСТ ПАК ЩЕ СИ УМРЕМ АМА АЗ СЕ ПРЕРАЖДАМ СЛЕД СМЪРТА И СТАВАМ ПО ГОЛЯМ ЗВЯР И ПО ЛУД ИЗВЪНЗЕМЕН ЧОВЕК - САМО РУСКИТЕ ХОРА ДЕТО СА НА ЛУНАТА ЩЕ СЕ ВЪРНАТ НА ЗЕМЯТА
  • 31 Мии

    3 6 Отговор

    До коментар #6 от "Мии":

    Не може, защото никой не ги иска на тяхна територия!

    Коментиран от #47

  • 32 Тази война

    6 2 Отговор
    Завърши с победа но тя няма да е за украйна
  • 33 Браво

    1 3 Отговор

    До коментар #24 от "Русофиууу":

    Кажи сега бее, за да не те дразни друг път истината! :))
  • 34 хахахха

    6 4 Отговор

    До коментар #2 от "така така":

    Какви ли версии не чух от началото на тоя конфликт. Все от русофили
  • 35 ХА ХА

    2 3 Отговор

    До коментар #7 от "сорос.нет":

    Не! Като прецакване на заб.удени русофили!
  • 36 🇧🇬🇪🇺💯

    4 5 Отговор
    От снимката :) “Охраната на Путлер е винаги на ена ръка разстояние, визирам русокосата/блондинка на първият ред”която гледа Ефрейтор Путин така влюбено и :)
    “замечательно”❗️
  • 37 Саманта

    9 1 Отговор
    Трябва тези мекерета от ПП да срещнат народната любов в среща от близко разстояние . Тия мишоци ще ни вкарат в голяма беля .

    Коментиран от #38

  • 38 Саманта

    2 3 Отговор

    До коментар #37 от "Саманта":

    много си куха! Да не се казваш Цецка Цачева?
  • 39 Венци Венц

    8 1 Отговор
    Кирчо и кокорчо , Двамата най големи из"ро"ди в Българската история след втората световна война . Толкова много зло на България не е донесъл никой ,колко тези двамата нещастници
  • 40 Гориил

    7 1 Отговор
    Украйна се изнасилва пред очите ни. Тя не иска, но е принудена. Социологията е фалшива и цинична.Западът не можа да купи Киев.И тогава Джефри Епщайн си разкопча панталоните.
  • 41 новинар

    5 1 Отговор
    Гледайте новините в 11.30 . Честито на тънкокитковите .
  • 42 Така, така

    1 7 Отговор

    До коментар #21 от "Гориил":

    Но в Украйна много повече милиони които искат да влезнат в НАТО.Решава мнозинството. На които не им харесва да са част от страната могат да се изселят от нея, а не да се осланят на анексиране и сепаратисти финансирани от друга държава защитаващи нейните интереси.

    Коментиран от #44

  • 43 Забелязъл

    8 1 Отговор
    По големи некадърници и човешки матерял дето нестават за нищо от поляците не съм виждал.
  • 44 Гориил

    8 1 Отговор

    До коментар #42 от "Така, така":

    Ще се изненадате, но самите украинци са били гости в тази част на Украйна. Само снизходителността и щедростта на руските царе позволиха на етническите украинци да мигрират в Харков и Одеса.

    Коментиран от #48

  • 45 🇧🇬🇪🇺💯

    0 2 Отговор
    Аз, визирам следното: “след като се пролеят реки от кръв и то “братска” кръв като на Кайн и Авел, ще се стигне до “stalemate” по подобие на Северна/Южна Корея и без обявяване на премирие, официално няма да бъде сключен мирен договор м/у Русия и Украйна, но дотогава има време и Оная С Косата ще вземе своят Дан❗️🐑
  • 46 истината

    8 1 Отговор
    Заради помощите за украйна , източиха горивата от държавния резерв . За това са и високи цените по бензиностанциите . Всички ние плащаме по 60-70 ст за литър гориво от джоба си . Всеки един от нас . А се мъчеха да ни залъгват с някаква отстъпка от 25 ст .

    Коментиран от #49

  • 47 Миии

    7 1 Отговор

    До коментар #31 от "Мии":

    Като не ги искат се прави преврат..като майдана в Киев 2014

    Коментиран от #50

  • 48 Така, така

    2 10 Отговор

    До коментар #44 от "Гориил":

    Има едно нещо което се нарича международно признати граници.То определя собствеността на дадена територия, а не кой живее на тази територия или на коя страна е принадлежала през някакъв минал исторически период тази територия.Границите на Украйна са признати от всички без агресора е Путлеристан. При това даже до преди 8 години тези граници бяха признавани дори и от Путлеристан, но изведнъж когато страната пое друга геополитическа ориентация Путлеристан анексира Крим и взе да има претенции и да подклажда сепаратизъм .История си е история, но настоящето нещо съвсем друго. Не може когато на някой му хрумне да си решава да се уповава на границите на сраната му от миналото и да прекроява съвременната карта. По тази логика България може да поиска да се върни териториите от велика България и излаза на три морета.По същата логика Италия може да поиска да си върни границите от времето на римската империя. Ами тогава какво ще стане с териториите ни от времето на велика България? Исторически през различни периоди от време тези територии са принадлежали и на България и на Италия какво правим тога кое на кого е ? Да не говорим че и украински територии някога са принадлежали на велика България.

    Коментиран от #55

  • 49 Гориил

    9 1 Отговор

    До коментар #46 от "истината":

    Кирил Петков извърши престъпление срещу народа си.

    Коментиран от #51, #53

  • 50 Добре

    2 1 Отговор

    До коментар #47 от "Миии":

    Ми да се побиват, но преврат може да е успешен само в страна където управляващите и множеството от населението имат различни желания. Ако това не е така смяна на властта и съответно позицията на страната е невъзможна
  • 51 КАКЪВ НАРОД КВИ ЗЛАТНИ ПЯСЪЦИ

    7 1 Отговор

    До коментар #49 от "Гориил":

    ТОЙ НЕ РОДЕН В БЪЛГАРИЯ И Е АГЕНТ НА ЦРУ - ТОВА Е ЦЪРВУЛ НЕ Е БЪЛГАРИН
  • 52 Хохо Бохо

    1 6 Отговор
    На кой му пука какво иска Путин?

    Коментиран от #54

  • 53 Не извършил престъпление

    1 6 Отговор

    До коментар #49 от "Гориил":

    Срещу народа си,а просто изигра политическо представление за забава на популистките и предаде путлеристите.
    Никога не съм го харесвал този, но след това като стана публично известно се гордея от това че сме оказали някаква реална подкрепа, макар и платена в борбата срещу федерацията на злото и терористичния военно престъпен кремълски режим на Путлер.
  • 54 Антипутлерист

    1 6 Отговор

    До коментар #52 от "Хохо Бохо":

    Какво е искал и какво е казал Путлер няма никакво значение освен за путлеристите които слушат и вярват на всяка дума изречена от фюрера им.
  • 55 Бу Бу

    3 2 Отговор

    До коментар #48 от "Така, така":

    Виждам, че си много ЕнтелЕгентен и начетен. Би ли ми обяснил за Сирия, Ирак, Либия, Афганистан , че не разбрх какво стана там. За територии, население и други такива.

    Коментиран от #58

  • 56 Тракиец

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "така така":

    Носталгия ги е обзела нещо май… Ако всички я подкарат така с връщането на това дето някога било…Ами то край няма да има от претенции…
    Рим да си върне някогашните територии, а???…
    Да не говорим за нас, че “феса” ще си ни поиска обратно да му правим “кайве”… Да не дава Господ!!!…
  • 57 Бу Бу

    3 1 Отговор
    А когато се даваше статут на отделна държава на Украйна ,никой не споменава, че едно от условията за това е -Украйна ДА НЕ СТАВА ЧЛЕН НА НАТО. Тоя поляк чак сега ли разбра за какво става дума. Те Руснаците го казаха още преди година. Украйна неутрална държава, без въоръжение с голям обсег. С други думи тръгне ли Украйна към Нато-война. Въоръжат ли "западните съюзници" Украйна с оръжия с голям обсег-война. Между НАТО и Русия трябва да има буфер( и за двете страни) за да не се случват събития като сегашните. Дано не става и по зле обстановката, че като гледам как НАТО се насъсква и засилва нещата могат да излезнат извън контрол.
  • 58 Така, така

    2 1 Отговор

    До коментар #55 от "Бу Бу":

    Някой да ги е анексирал тях случайно и изобщо да има някакви териториални претенции към тях?

    Коментиран от #61

  • 59 Химарс Великолепний

    2 1 Отговор
    Дрънканиците на Дуда и соросовите коментатори тук, показват пълното им невежество относно Историята през последните 20-30 години. За какви "имперски" действия става дума в случая?? Това че не харесваме Русия, не променя Факта че Русия не е искала да анексира Украйна или части от нея, а просто бе принудена от запада и НАТО.
    Освен това удобно пропускат условията при които бе създадена наскоро, измислената държава - Покрайнини.

    Коментиран от #62

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Бу Бу

    2 1 Отговор

    До коментар #58 от "Така, така":

    Ама проблема се решава много лесно. Изхвърля ( ликви..ра) се Зеления Англо-Американски слуга заедно с приближените му. СЛАГА( не се избира) се ултра русофил за президент на Украйна и готово. Няма НАТО, няма ЕС, няма САЩ и Англия. Стават по-руски настроени от Беларус и даже може и Крим да си върнат.
  • 62 дааа

    4 2 Отговор

    До коментар #59 от "Химарс Великолепний":

    Бисмарк го е казал много точно: "Не очаквайте, че след като се възползвате от слабостта на Русия, ще се възползвате завинаги. Руснаците винаги са идвали за своето. И когато дойдат - не разчитайте на подписани от вас споразумения, с които да се оправдавате. Те не струват и хартията, на която са написани. Следователно, с Русия или трябва се да играе честно или никак". и "Не можете да унищожите полското национално съзнание или поляците , но ако им дадете власт, те ще се унищожат сами"
  • 63 Дуда луда

    3 0 Отговор
    Полша се опасява Русия да не завземе и тяхното парче в Западна Украйна. Ей затова скимти Дудата!
  • 64 Руси

    2 0 Отговор
    Браво. Най накрая го разбра. НАТО нам няма работа, но и без бой няма да се откаже както всички виждаме. Тъй че бой.
  • 65 вече и малките деца

    1 0 Отговор
    са наясно, че този конфликт се породи от липсата на разбиране между Русия и НАТО, относно Украйна. Русия нямаше как да си затвори очите за бази на НАТО на границите си. Все едно САЩ да преглътнат руски бази в Мексико или в Куба (щото е повече от ясно, че в Украйна нямаше да има само жива сила, както беше "до вчера" в прибалтийските държави).
    Такъв тип изсказвания, за поред път демонстрират, че Русия защитава националната си сигурност. Формално, НАТО провокира тази война и носи отговорност (не по-малка от руската). Украинците са просто наемна сила, която няма право на глас. Украинците сами си дадоха суверинитета и се цаниха за власал на САЩ - ами да си търпят последствията.
    Дали Русия ще продължи към Полша зависи от степента на намеса на НАТО. Ако НАТО не спре с ескалацията, като нищо и Полша да стане мандатна територия.
Новини по държави: