Тема: Украйна

18 Януари, 2023 22:30 2 079 41

САЩ ще помогнат на Украйна да поправи електропреносната си мрежа след руските удари

  • русия-
  • украйна-
  • крим-
  • донбас-
  • ракети

От месец октомври руските войски ожесточиха ударите си по украинската електропреносна мрежа и друга критична инфраструктура, поради което украинците многократно оставаха на тъмно и студено през настоящия зимен сезон

САЩ ще помогнат на Украйна да поправи електропреносната си мрежа след руските удари - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Правителството на президента на САЩ Джо Байдън предоставя 125 милиона долара за резервни части и други разходи, за да помогне на украинските аварийни екипи да отстраняват повредите, причинени от руските въздушни удари по електропреносната система, съобщи днес Саманта Пауър, ръководител на американската агенция, отговаряща за помощта за международно развитие, цитирана от Асошиейтед прес, пише БТА.

Американската агенция за международно развитие (USAID) възнамерява да използва средствата за закупуване на резервни генератори, които да позволят на системите за водо- и топлоснадбяване на столицата Киев да продължат да работят. С парите ще може да бъдат закупени и газови турбини, трансформатори и други жизненоважни за електрическата мрежа компоненти.

Още новини от Украйна

Пауър, която участва в Световния икономически форум в Давос, съобщи новината за предоставянето на помощта днес. Агенцията за международно развитие уточни, че парите идват от средствата, одобрени от Конгреса на САЩ в подкрепа на Украйна.

От месец октомври руските войски ожесточиха ударите си по украинската електропреносна мрежа и друга критична инфраструктура, поради което украинците многократно оставаха на тъмно и студено през настоящия зимен сезон. Аварийните екипи на дружествата за битови услуги работят усилено по отстраняване на щетите от почти ежеседмичните обстрели, за да не спира електро- и топлоподаването.

Предишна енергийна помощ, предоставена на Украйна от Американската агенция за международно развитие, включваше 1415 генератора за осигуряване на топло-и електроснабдяването на училища, болници и други сгради. Агенцията вложи и 55 млн. долара в поддръжката на украинската топлоснабдителна мрежа.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 честен ционист

    46 3 Отговор
    Ганчо ще дарява и ядрените реактори скоро време. Така помага САЩ, взима от едните туземци и дава на другите.

    Коментиран от #8

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Гориил

    42 2 Отговор
    Преведено на български, правителството на САЩ ще подкрепи американските износители. Но това няма пряко отношение към Украйна.

    Коментиран от #13

  • 5 Да ти сер на освобождението

    2 32 Отговор
    Путин ги освобождава а американците им дават ток. За да не умрат от студ.
  • 6 Айде и тоз панаир свърши

    4 42 Отговор
    Щатите имат опит с такива неща заради техните бедствия и аварии там..сега рашаните ще разберат с кого се евават
  • 7 прост шоп

    47 2 Отговор
    Така ли? И как ще стане това, като ел централи са по руски стандарт и западните фирми не произвеждат подобни компоненти? Самите украинци си го признават. Или просто искате да дадете едни пари, които да се върнат при вас под някакво форма, Украйна се оказа най-голямата корупционна сделка в историята на човечеството.

    Коментиран от #9, #10, #11, #12

  • 8 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    36 3 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    А ето как го прави ::
    " Въпреки че Вашингтон и съюзниците му в ЕС забраниха вноса на руски петрол,

    САЩ ударно внасят именно руски петрол през Индия, като заобикалят собственит си санкции, съобщи Telegraph India.

    Индия купува 1,7 милиона барела руски петрол на ден. Този петрол се рафинира от Nayara Energy и от Reliance Industries, след което се препродава законно в САЩ.

    На практика икономическата война на САЩ следователно вече не засяга Русия, а изключително нейните съюзници в Европейския съюз, които са единствените, лишени от руски горива. Медията припомня атентата срещу газопроводите „Северен поток 1“ и „Северен поток 2“, което в допълнение със санкциите лишава Европейския съюз от основния му източник на енергия."
  • 9 Умен шоп

    2 25 Отговор

    До коментар #7 от "прост шоп":

    Ти в централа и подстанция и трафопост влизал ли си някога..хората ти казват че ще дават генератори и турбини кво остава?? Кабелите мой

    Коментиран от #14, #37

  • 10 Бай Дрън

    25 1 Отговор

    До коментар #7 от "прост шоп":

    Лесно. Ще налеят пари в американски фирми производители на кабели, трансорматори, генератори..... иначе ще го пишат в графа "помощ за демокрацият"
  • 11 Гориил

    28 3 Отговор

    До коментар #7 от "прост шоп":

    Украйна е паднала жена. Тя не може да излезе от калта.
  • 12 АБСОЛЮТНО СИ ПРАВ..!!!

    18 1 Отговор

    До коментар #7 от "прост шоп":

    Поздравления за точният коментар!
  • 13 Анонимен

    26 1 Отговор

    До коментар #4 от "Гориил":

    САЩ не са наясно че енергийните съоръжения в Окрайна не са както в щатите . Просто казват че ще помогнат но реално ако фирмите трябва да произведат оборудването ще мине поне година и дори и да го направят руските ракети пак може да го унищожат

    Коментиран от #24

  • 14 Май не си много умен!

    28 1 Отговор

    До коментар #9 от "Умен шоп":

    Всяка турбина и генератор,си имат фундаментен план...!Изобщо няма да си паснат на руското оборудване...!И това е мнооого голям проблем...!Май ТИ-драги,не си влизал в ел.централа...!!!
  • 15 Слабо слабоо

    1 29 Отговор
    Руснаците са толкоз некадърни че и тока няма да могат да спрат в Украйна...американците просто искат да ги откажат да пращат стари ракети който удрят цивилни сгради

    Коментиран от #27

  • 16 ...

    2 20 Отговор
    Руснаците потрошиха милиарди за ракетите..
    И ПАК ЩЕ БЪДЕ СВЕТЛИНА

    Коментиран от #28

  • 17 За протокола

    14 2 Отговор
    САЩ, ще даде пари за инфраструктурата, която да се изгради от.... китайски фирми и материали ха ха ха! Каква ирония на съдбата! Но да не забравяме, че рибата е в морето, а те тигана сложили, че и олио сипали ха ха
  • 18 мдаа

    18 1 Отговор
    Днес западните медии тръбят, че България е доставила 1/3 от всичкото оръжие за Украйна. Тръбят още, че наш Кирчо още на 25.02.2022 г. при неформално посещение в ЕП е предложил Русия да бъде изключена от системата Суифт, а всички руски пари, депозирани в западни банки, да бъдат замразени и насочени към осигуряване на помощ за Украйна. Някой на запад има много сериозен интерес да избута България на предна огнева линия и да направи невъзможно бъдещо стопляне на отношенията между Русия и България. След всички тези публикации, които няма как да са фейк щом са тиражирани от най-сериозните западни медии, Кирчо вместо в Софийския прави политически изявления как няма да подкрепи мандата на БСП. Егати държавата!
  • 19 четете

    15 2 Отговор
    Хора четете,
    запада е богат най вече покрай и от колониите.
    Сега покрай Украйна някои държави ще си оправят икономиките и дълговете.
    Старата Европа няма вече какво да дава.
    Сега сме наред ,,новите да дадем своето,,
    и никой не ни пита какво мислим и искаме.
    Вижте НС българина няма представителство,
    всички ,,дърпат чергата,, към някоя друга държава./питат ЕС питат САЩ и т.н.т./
    четете после са карайте

    Коментиран от #22, #26

  • 20 Дън Бай

    15 1 Отговор
    Ми те не са виждали 220v. Ще гледат като индианци пишеща машина.

    Коментиран от #33

  • 21 Ха,ха,ха

    20 1 Отговор
    На кой са помогнали до сега ако няма нещо насреща. На Ирак ли, на Сирия ли ,на Афганистан ли? Навсякъде след тях хаос и смърт. Украйна ги чака същото ,дано по- рано се осъзнаят .

    Коментиран от #35

  • 22 Хохо Бохо

    2 17 Отговор

    До коментар #19 от "четете":

    "Хора четете,
    запада е богат
    Сега покрай Украйна някои държави ще си оправят икономиките и дълговете."

    И всичко това благодарение на Путин... и за сметка на мизерията, която ги очаква руснаците.
    БЛАГОДАРЯ ТИ ПУТИН, че се грижиш за нашия просперитет!
  • 23 факт

    19 1 Отговор
    ЕС иска от България и останалите държави членки да заплатят допълнителни вноски за членството си, които да се ползват за обещаните от фон дер Лайен милиардни помощи за Украйна. Веднъж даваме милиони да храним и издържаме безсрочно украинските "бежанци". Втори път финансираме с данъците си производството на оръжие, което се подарява на Украйна да убиват с него руски войници и рускоезични цивилни украинци, в т.ч. и деца. Трети път ще плащаве допълнителни милиони за безвъзмездната помощ на Украйна. Преди войната до месец юни на всяка година работихме за държавата и всички данъци, осигуровки, акцизи и такси. Сега се очертава от юни до декември да работим за Украйна. Питам се, защо ли ни трябва да работим изобщо, като парите ни не стигат изобщо до нас?

    Коментиран от #25, #40

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Няма значение

    1 8 Отговор

    До коментар #23 от "факт":

    ти какво искаш. Разбери какво искат тези, които са фактор в политиката и ще разбереш, че си тотално объркан.

    Коментиран от #29, #32

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 толоз са

    16 0 Отговор

    До коментар #15 от "Слабо слабоо":

    некадърни, че изградиха цялата енергосистема на Украйна от нула. За 33 години демоктация, няма нито една построена елцентрала в Украйна, същите смешници като нас са. Каквото е построила Русия преди 50 60 години, това имат, една тухла не са вдигнали.
  • 28 Ще бъде!

    5 0 Отговор

    До коментар #16 от "...":

    И СВЕТЛИНА и ТОПЛИНА! Като в Нагасаки обаче...
  • 29 то е ясно

    4 0 Отговор

    До коментар #25 от "Няма значение":

    какво искат - да работиш за тях и това което ти спуснат , колкото трябва и когато трябва, кое не ти е ясно?
  • 30 толкова е богат

    9 0 Отговор

    До коментар #26 от "Западът":

    че стои на 19 градуса и не се къпе
  • 31 Ще помогнат я...

    9 0 Отговор
    Що пък да не помогнат? Да не би те да плащат масрафа?

    За макс. 3 дни работеща ел. мрежа?

    Хамриканците са решили ( още преди години) да "помагат" до последния украинец.
  • 32 ти осъзна ли вече

    13 0 Отговор

    До коментар #25 от "Няма значение":

    че на всеки литър гориво което зареждаш , 1 лев плащаш по скъпо, заради това, че изпращаме гориво в Украйна, а? Ако теб това те кефи, мен не.
  • 33 Ха ха

    7 0 Отговор

    До коментар #20 от "Дън Бай":

    Те затова генератори и акумулатори пращат.А газ и нафта украинците да си краднат.
  • 34 Нов

    6 0 Отговор
    Алтруизъм струи и големи обещания за "помощ" срещу 100 годишни кредити. Всичкото им зърно и реколти няма да стигне на украинците само лихвите по кредитите да обслужат. Те вече земята са я продали на мулти-фирми от сащ. Освен да пращат украинките по европейските витрини да заработят други приходи няма да имат
  • 35 ДрБр

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "Ха,ха,ха":

    Късно е вече.
  • 36 тъй тъй

    4 0 Отговор
    че кой друг, те САЩ преливат от добрини и човечност, пък нали има от кого да вземат, що да не помагат?
  • 37 шопе

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "Умен шоп":

    участвувал съм в основни ремонти на генератори и турбини, както и в монтаж на ново оборудване, та да ти кажа, не е работа за всяка глава, по- леко, не се пъни.
  • 38 КОГА Е ТОВА -,,СЛЕД РУСКИТЕ УДАРИ"

    2 0 Отговор
    СЛЕД 10 ГОДИНИ МАЙ .............. ВЪЗСТАНОВЯВАЙТЕ СЕГА ЧЕ РУСИЯ ЩЕ ПОЧНЕ ТЯ ДА ПРАВИ ТОВА И СЛЕД ТОВА ПАК ДА ГО БИШКА !
  • 39 УКРАЙНА НЯМА ДА Я БЪДЕ ...............

    6 0 Отговор
    ПИТАЙТЕ ПУТИН ПО ТОЗИ ВЪПРОС !
  • 40 Кривоглед

    5 0 Отговор

    До коментар #23 от "факт":

    Пропусна да споменеш и горивата дето даваме на укрите
  • 41 Айде стига глупости

    7 0 Отговор
    Те САЩ не могат да оправят собствената си мрежа - спираха тока в Калифорния посред лято - но на Украйна ще я оправят. Опитват се да купят Украйна на безценица, ама да не се окаже накрая че са осребрили Руска земя.
Новини по държави: