Last news in Fakti

21 Януари, 2023 14:23 2 354 3

Всички регистрирани партии ще участват в изборите

  • казахстан-
  • избори-
  • март-
  • парламент

В Казахстан са регистрирани 7 партии

Всички регистрирани партии ще участват в изборите - 1
Снимка: М. Богданова ©

Всички седем партии, регистрирани в Казахстан, получиха разрешение за участие в предстоящите на 19 март извънредни избори за депутати в Мажилиса (долната камара) на парламента. Към момента това са управляващата партия Аманат, Демократическата партия на Казахстан Ак Жол, Народната партия на Казахстан, Народната демократична патриотична партия Ауил, опозиционната Национална социалдемократическа партия, Зелената партия на Казахстан Байтак и "Република".

Членовете на Централната избирателна комисия гласуваха всички тези политически движения да участват в предсрочните избори за Мажилис.

На 19 януари президентът Касим-Жомарт Токаев подписа указ за разпускане на Мажилиса от седмото свикване и насрочване на извънредни избори за депутати от долната камара на парламента за 19 март. Също така държавният глава подписа указ за предсрочно прекратяване на пълномощията на местните представителни органи на всички нива.

Предсрочните избори за Мажилис на Казахстан ще се проведат по смесена избирателна система - 70% от депутатите ще бъдат избрани по партийни листи, а 30% - в едномандатни райони.

„Политическите партии имат право да участват в изборите за депутати от Мажилиса. В същото време партията Байтак, поради липсата на съответните структурни подразделения, има право да участва само в изборите на депутати на маслихатите в Атирауска, Карагандинска и Кизилординска области. Партия "Република" във връзка с липсата на съответни структурни подразделения не беше допусната до участие в изборите за депутати от маслихатите", обясни председателят на ЦИК Нурлан Абдиров. В същото време той отбеляза, че партиите "Байтак" и "Република" имат възможност да получат разрешение за участие в съответните избори за депутати от маслихатите, ако клоновете бъдат открити и регистрирани преди 8 февруари, когато приключва регистрацията на партийните листи.

След резултатите от изборите за Мажилис, проведени на 10 януари 2021 г., управляващата партия Нур Отан (по-късно преименувана на Аманат) получи 71,09% от гласовете, Народната партия на Казахстан спечели 9,10%, Ак Жол - 10,95%. Още две партии, участвали в изборите, спечелиха под 7% от гласовете и не влязоха в парламента. Избирателната активност беше 63,25%.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Баба Вуна

    0 0 Отговор
    А у нас всеки с собствена партия
  • 2 Павел пенев

    0 0 Отговор
    Можем да им дадем колкото партии искат. На първо място ДПС заедно с д-р Доган и читака Карадайъ-единствения председател на парламентарната група с родина Турция. Такова чудо не е виждано никъде по света.

    Коментиран от #3

  • 3 Ха ха ха ха ха

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Павел пенев":

    Е ти премиер имаше с родина Канада, кахъриш се за някакъв лидер на някаква си партиика измежду многото партии в Бегето.:)))