Last news in Fakti

22 Януари, 2023 18:49 1 307 28

Еманюел Макрон и Олаф Шолц демонстрираха в Париж едно преоткрито единство между Франция и Германия

  • франция-
  • германия-
  • еманюел макрон-
  • олаф шолц-
  • европейски съюз

Френският президент Макрон призова Париж и Берлин да станат пионери в полагането на нови основи на Европа

Еманюел Макрон и Олаф Шолц демонстрираха в Париж едно преоткрито единство между Франция и Германия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В опит да бъдат превъзмогнати разногласията между страните им Еманюел Макрон и Олаф Шолц демонстрираха днес в Париж едно преоткрито единство – френско-германския "локомотив", призован да проправи път към една Европа, изградена на нови основи, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Френският президент Еманюел Макрон призова Франция и Германия да станат "пионери в полагането на нови основи" на Европа. Той изнесе реч в Сорбоната по случай 60-ата годишнина от подписването на Елисейския договор между Германия и Франция, скрепил 18 години след края на Втората световна война приятелството между някога вражеските страни.

"Тъй като Германия и Франция проправиха пътя към помирението, те трябва да станат пионери в полагането на нови основи на нашата Европа", заяви френският държавен глава в присъствието на германския канцлер.

Макрон описа двете съседни страни като "две души в една и съща гръд". Този тандем ще направи "избора на бъдеще", както "е успявал да прави при всеки обрат в европейското строителство", увери френският лидер.

Той изтъкна необходимостта от изграждане на нов енергиен модел. "Европейският съюз е способен да се наложи трайно като геополитическа сила в сферата на отбраната, в космическата сфера и в сферата на дипломацията", допълни Макрон.

Бъдещето на Европа се крепи на френско-германския локомотив, заяви на церемонията в Париж германският канцлер Олаф Шолц.

"Бъдещето, също както миналото, почива на сътрудничеството между нашите две страни, които са локомотив на обединена Европа", заяви Шолц и окачестви "френско-германския мотор" като "машина за компромиси", която позволява "споровете и различните интереси да се трансформират в съгласувани действия".

Германският канцлер увери, че страната му и Франция ще продължат "да предоставят на Украйна цялата помощ, от която тя има нужда, дотогава, докато е необходимо". "Империализмът на Владимир Путин няма да победи!", отсече той.

Шолц и Макрон в един глас потвърдиха целта си – движение към една "по-суверенна" Европа и повече инвестиции в отбраната и промишлеността.

Канцлерът каза, че споделя с Макрон намерението да се правят необходимите инвестиции, за да стане Старият свят "световен полюс на технологиите на бъдещето" и първият "климатично неутрален" континент на Земята.

Програмата на двамата ръководители продължава със съвместно заседание на френския и на германския министерски съвет в Елисейския дворец.

През октомври се наложи тази годишна среща да бъде отложена заради разногласия по редица ключови въпроси – от енергетиката до отбраната, излезли на бял свят в контекста на руската агресия в Украйна.

И ето че разговорът между лидерите на двете най-големи сили в ЕС, чиито директно противоположни темпераменти затрудняват тези специални отношения, в които личните връзки често са решаващ фактор, този път внимателно се следи, за да се прецени степента на взаимното им разбирателство.

Още повече че след като Олаф Шолц пое канцлерския пост от Ангела Меркел през 2021 г., между него и Макрон се долавя известно неразбирателство – всеки се дразни от инициативите, предприети от другия без предварителни консултации.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пиеро

    12 3 Отговор
    Глупости! Но си сигурно се намират наивници

    Коментиран от #25

  • 2 Да се хванат за ръчички

    16 2 Отговор
    Макрон и шолц да развеят шарените знамена. И така ще цъфнем и ще вържем като в момента от измислените санкции на нашата скъпа акушерка и мъртвороденото единство в което ние сме в трета глуха. Не на шенген но да на евросъюза или там където сме и необходими за да оправяме бакиите на корумпирания европейски парламент пардон гейски парламент.

    Коментиран от #26

  • 3 БАЙ КУРТИ

    12 1 Отговор
    Сформират единство/ чупеща полуоска с пра баба му и канцлер който не знае къде се намира . И това е бъдещето. А ферми ма ...ла. .
  • 4 Иван

    11 1 Отговор
    ..........След като натопиха България.
  • 5 честен ционист

    11 1 Отговор
    Макаронката какво е забъркал в това сако? Да не би да се е взел за Сталин, или Ленин?
  • 6 Вова император на Третия Рим

    6 4 Отговор
    Грозни, криви физиономии. Руснаците са оставили най-недъгавите в походите лъм Париж и Берлин.
  • 7 Роки

    8 5 Отговор
    Не така мислят лидерите на англо-саксонския свят, които държат парите - а именно САЩ и Великобритания. Новият лидер в Европа ще се казва Полша, която ще присъедини голяма част от Западна Украйна. И ще бъде пълен противовес на френско-германския монопол. Много възможно е Унгария и Румъния също да присъединят нови територии и така ЕС да навлезе в по-голяма нестабилност. Целта на войната е не просто разгром над Русия, но и значително отслабване на икономическата мощ на ЕС.

    Коментиран от #11

  • 8 Колко пъти

    6 2 Отговор
    Един ли сто ли. Ай стига повече още от нищото
  • 9 Баце

    4 1 Отговор
    Въпросът е до кога?
  • 10 Тото

    9 1 Отговор
    Когато си доказан негодник и лицемери или нямаш съмишленици или те са същите като теб.
  • 11 Вова император на Третия Рим

    3 3 Отговор

    До коментар #7 от "Роки":

    Румъния, Молдова и половин България заминават зестра за Русия.

    Коментиран от #17

  • 12 Европеец

    5 2 Отговор
    Европа може да има бъдеще единствено ако пререже юздата от Вашингтон и се обедини с РФ. Крайно време е да узрее за прогонването на машите на ЦРУ и създаването на мощен евроазиатски съюз и ликвидирането на хищническата американска клика. Само помислете с какво би разполагал един такъв мощен съюз и какво може да им противопостави потъналата до уши в дългове, в подклаждането на войни и смърт, американска мафия.
  • 13 Дааааа

    6 2 Отговор
    демонстрираха в Париж едно преоткрито единство между Франция и Германия======даааа, Франция затваря всички АЕЦ а Германия спира автомобилопроизводството от утре по обяд. Газа ще го делят братски а с петрол ще се мажат гейски.
  • 14 Дааааа

    6 2 Отговор
    демонстрираха в Париж едно преоткрито единство между Франция и Германия.======пенсии ще се получават само от хора навършили 105 години
  • 15 хммм

    6 1 Отговор
    Преоткриха гейството!
  • 16 Дааааа

    5 1 Отговор
    Приключи ЕС, ако не сте разбрали !
  • 17 Каро

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "Вова император на Третия Рим":

    Ихаа кеф!!! Ще си караме Москвета нови и ще се обаждаме от улични телефони за 2 стотинки. Няма да ни облъчват с глупости в нета. Ще си организираме ТКЗС -та и няма да грабят тези със субсидии бедните с Махбасите. Всичко ще е в земеделието и Боце при Бай ...не дън , а Ставри. Младежки бригади за събиране на домати и пипер. Ще възкресим Кремиковци и захарните заводи .Ще се отглежда цвекло и картофи и царевица и други култури.Ще станем културна нация.

    Коментиран от #20, #21, #23

  • 18 Нови основи

    3 1 Отговор
    преоткрито единство и ........край на ЕС
  • 19 Помнете историята!

    3 1 Отговор
    Смеееееех!
  • 20 Пешо

    3 1 Отговор

    До коментар #17 от "Каро":

    Егати картината нарисува!!!! Те младите хора ще пукнат бе! Само това с Москвич и са умрели в аванс. А без фейс по лошо от Ковид за тях.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Де да можеше само и химна на гоооворител

    5 1 Отговор
    Комунистите родината изграждат,
    Атлантиците на ред рушат.


    Припев:
    Комунисти, комсомолци, пионери
    сме в.......
  • 23 Бай Рям

    0 1 Отговор

    До коментар #17 от "Каро":

    +++++++
  • 24 Знаем, знаем

    1 2 Отговор
    вие сте господарите марионетки на САЩ. Останалите в ЕС сме роби, които трябва да изпълняваме. Скоро в ЕС ще останете само Франция и Германия.

    Коментиран от #27

  • 25 генчо

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "пиеро":

    както се намираТ НАивници да вярвят на руските пропаганди нали веееееее
  • 26 генчо

    1 2 Отговор

    До коментар #2 от "Да се хванат за ръчички":

    точно за ръчички цяла европа и да бият шута на руския ботуш, да сега точно това се случва, защото старата римска тактика разделяй и владей не работи за копейките хората си научиха урока по история, днес европа е обединена и силна а врага е вече ясен, а това за измислената съветска идеиология е началото на края
  • 27 генчо

    1 1 Отговор

    До коментар #24 от "Знаем, знаем":

    роб си ти само и единствяенно на копейките
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: