Last news in Fakti
  Тема: Украйна

23 Януари, 2023 13:09 3 551 57

Путин загуби войната, когато я започна

  • бесарабски фронт-
  • хенри кисинджър-
  • русия-
  • сащ-
  • война-
  • владимир путин-
  • украйна-
  • виталий портников

След анексирането на Крим и нападението над Донбас Кисинджър продължи да защитава неутралния статут на Украйна

Путин загуби войната, когато я започна - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Ефектът на Кисинджър
© Виталий Портников

На форума в Давос бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър, който е смятан за патриарх на американската дипломация, се изказа недвусмислено за влизането на Украйна в НАТО.

След анексирането на Крим и нападението над Донбас Кисинджър продължи да защитава неутралния статут на Украйна. Дори след началото на голямата война той предпазливо казваше, че Украйна трябва да стане част от евроатлантическата структура за сигурност, без директно да споменава присъединяването към НАТО. Бившият държавен секретар обяснява промяната в позицията просто: след 2014 г. той се страхуваше, че влизането на Украйна в НАТО ще доведе до същите събития, които вече се случиха. Но пък след като вече се е случило, от какво има да се страхуваме сега?

Това е завоят на западното мислене, който Владимир Путин пропусна, когато планира да атакува Украйна. Основният страх на цивилизования свят – и това, между другото, е съвсем естествено след двете световни войни – винаги е бил свързан именно с повторението на войната. За да няма никога война в Европа, Западът беше готов да направи практически всякакви отстъпки на Русия. Отказваше да приеме бившите съветски републики в НАТО. Затвяряше си очите на разрушителната роля на Русия в регионалните конфликти, които самият Кремъл организира. Съгласяваше се със скъпи енергийни проекти, които бяха започнати не толкова заради печалбата, колкото заради оказването на натиск върху съседите - същите “Северни потоци”, например.

Само да няма война. Всъщност цялото неотдавнашно интервю на бившия федерален канцлер Ангела Меркел пред вестник Die Zeit, което Путин обича да нарича доказателство, че е бил измамен от всички, е пропито с този дух на миролюбие. Меркел, подобно на други западни политици от нейното поколение, направи всички, е пропито с този дух на миролюбие. Меркел, подобно на други западни политици от нейното поколение, направи всичко възможно да предотврати започването на голяма война. И загуби.

„Когато войната е започнала, няма с какво да изнудваш“

И сега въпросът изобщо не е, че страхът от войната е изчезнал на Запад, а че войната вече е започнала - тоест, настъпили са всички последствия, за премахването на които цивилизованият свят беше готов да направи отстъпки. Русия унищожи международното право, организира голяма война - тогава защо Западът трябва да откаже на Украйна и други, които искат да се присъединят към НАТО? Защо да не помогне за възстановяването на териториалната цялост на Украйна и други бивши съветски републики? Защо трябва да се интересува от енергийни отношения с Русия, след като войната вече е факт?

От гледна точка на Путин войната е продължение на политиката. Но всъщност продължаването на политиката е заплаха от война. Когато започне войната, няма какво да изнудваш. Кремъл отдавна се подготвяше за война и смяташе, че енергийната зависимост на страните от Европа (преди всичко Германия) ще принуди европейците да откажат помощ на Украйна и да преглътнат нейната окупация.

В резултат на това германският финансов министър Кристиан Линднер заяви тази седмица, че Германия вече не зависи от руските енергийни ресурси. Москва се надяваше, че блокадата на украинските пристанища и спирането на износа на зърно ще доведе до световен глад и мащабна миграционна криза в Европа. В резултат на това нежеланието да се развалят отношенията не само със Запада, но и с „глобалния юг“ доведе до сделка за зърно.

След това единственият инструмент за изнудване, достъпен за Кремъл, беше използването на ядрено оръжие. Но и това не работи. Просто в отговор Москва е изправена пред западни заплахи от използване на сила – кой би си помислил!

Кисинджър, който празнува стогодишнината си през май, този път се оказа по-проницателен от по-младите си колеги. Той започна да напипва контурите на един нов следвоенен свят, в който с Русия може би ще разговарят, но вече няма да я убеждават и със сигурност вече няма да се съобразяват с нейния луд „списък с желания“. Путин загуби, не когато не успя да спечели тази война. Путин загуби, когато я започна.

Източник: Виталий Портников для vot-tak

Бесарабски фронт


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 69 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Факт

    48 46 Отговор
    Войната имаше смисэл ако Украйна се беше предала още първите дни.Грящите руски танкови колони край Киев показаха че тази война е загубена за Русия.Другото е просто протакане и осигуряване на Путин на още някой друг месец живот.

    Коментиран от #8

  • 2 Ами

    26 44 Отговор
    Защо Раша започна това ще остане мистерия още дълги години.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 горски

    60 29 Отговор
    Висока активност на укро-пропагандата.Вероятно са предсмъртни викове.

    Коментиран от #57

  • 5 Ехехе хе

    54 33 Отговор
    Всекидневно тук се пише, че Русия е загубила войната, а тя си напредва в Украйна към нови и нови територии....и ще спре тогава, когато си вземе всичко нейно... А вие си продължавайте да пишете как Русия губи...
  • 6 Идиотите

    45 27 Отговор
    Край нямат ! Трябва да имате мозък като молекула , и то когато се е подул от някакво възпаление , за да мислите , че Украйна ще победи Русия !
  • 7 Гост

    33 13 Отговор
    Абе други неща каза Кисинджър ама....
  • 8 Ехехе хе

    32 17 Отговор

    До коментар #1 от "Факт":

    Целта не е да се превземе Украйна за два дни, тъй като Украйна не е проблема в този конфликт, който се води на нейна (на Украйна) територия! Това вече и децата го разбраха, само ти не вдена... Да не говорим, че и свободно се пише в медиите... И ооо, чудо, в евроатлантическите медии, а не в руските!
  • 9 бесарабски отход

    30 19 Отговор
    Фантазьорите на кристали от бесарабски отход!🤮
  • 10 Олепи

    27 27 Отговор
    Путин и корумпираните му пешки загубиха достойнство, а цената е огромна сред народите в този конфликт. В най скоро време цивилизованият свят трябва да е по отговорен и да се намесва със цялата сила при наличието на заплахи от ниско развити общества и диктаторски режими !

    Коментиран от #20

  • 11 Без сантименти

    27 19 Отговор
    Да бе губи-засега НАТО и пушечното им месо Украйна губят-жива сила,територии,влияние,пари и най вече евро-атлантически имидж...
  • 12 Голем смех

    21 24 Отговор
    Путлер е човек на ЦРУ. Колко ли са му платили да разнебити собствената си държава?
  • 13 ++??!!

    20 26 Отговор
    УКРАЙНА ВЕЧЕ ПОБЕДИ РУСИЯ БЕ!!НЕ ВИЖДАТЕ ЛИ ЧЕ НАТО ГИ Е СТРАХ ДА СНАБДЯТ УКРАЙНА С ПО СЕРИОЗНО ОРЪЖИЕ ЧЕ КАКТО СА ГИ ПОЧНАЛИ РАШЕТАТА ЩЕ ГИ ОТВЕЯТ !!!!СЛАВА НА УКРАЙНА!!!!!
  • 14 Рушляците

    30 27 Отговор
    70 година се гордееха като победители над фашизма, докато по ирония на съдбата сами станаха отявлени фашисти.

    Коментиран от #25, #27

  • 15 Колкото

    22 12 Отговор
    Путин е умрял толкова е загубил войната. Ако беше така то гъзелски нямаше да реве
  • 16 Нострадамус

    20 19 Отговор
    Вовката никога не губи.Още от малък е маризил хулиганите в квартала.Такъв човек не знае поражение.Лайте си колкото щете.
  • 17 Теляк

    21 20 Отговор
    Укра умре! Сега е ред на NATO!
  • 18 Петьо Петров

    17 15 Отговор
    Ами защо няма всеобщи празници, след като кръвожадният Путин е изгубил войната? Би трябвало да има нов ден на Европа...или на победата. Пореден факт или мечта?
  • 19 Съдията Дред

    25 12 Отговор
    Баба Меркелица в прав текст заяви, че никой не е имал намерение да спазва Минските споразумения, а са ги използвали за да си дадат време да реорганизират украинската армия и да я въоръжат. Помним как приключи украинското настъпление към Луганск през зимата на 2015. Та да се твърди, че е направила миролюбиво изказване, е нахалство. А Кисинджър между другото каза , и че мирното споразумение трябва да бъде подписано възможно най скоро.
  • 20 Ехехе хе

    16 15 Отговор

    До коментар #10 от "Олепи":

    "Ниско развитите" общества правят космически кораби и са в космоса, а "високо развитите" правят тостери и перални:)))) нали така? :))) Много умствен капацитет се иска да направиш един тостер ха ха ха ааааа, да не забравя и айфон ха ха ха

    Коментиран от #36

  • 21 Кадир

    11 7 Отговор
    Кой е тоя, бе? Ма от къде на къде ще дрънка глупости?
  • 22 Ферещанов

    11 5 Отговор
    Имаше голям смисъл да се победи за три дни. Нямаше да има жертви, градовете щяха да са непокътнати. А сега какво е! За цял месец едно градче и две села. С хиляди жертви и от селището не е останало нищо. Планина от бетон и стомана. Кому е нужна тая агония?

    Коментиран от #31

  • 23 МирО

    26 13 Отговор
    Незнам какво е загубил Путин, но чета, че руската икономика е ОК и се развива, а ЕС е вече в тотални стачки почти навсякъде, в Сащ IT компаниите съкращават всеки ден по хиляди работни места и т.н. Всеки може да си прави изводите кой какво губи ( а за тия урко.питеците дето мрът по стотици на ден въобще не ми се мисли - това е върхът на идиотизмът тяхното)

    Коментиран от #29

  • 24 Историк

    12 10 Отговор
    Портников,Мортников,подлежите на утилизация,колкото и да ви е мъчно.Бягайте в чужбина докато е време,там дисиденти,борци срещу тоталитаризма,няква схема ще ви измислят.После най позитивният вариант е дълга но ползотворна почивка в Чукотка,която изгражда характера.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Загуби ли??

    13 21 Отговор
    Той направо се н@.$.р@, гледайте с кеф как кочината се разпада на отделни блата, е за това Путин ще стане по велик гробокопач и от Горби..вечна му памет.
  • 27 Те винаги

    16 14 Отговор

    До коментар #14 от "Рушляците":

    са си били фашисти,още от времето на Рибентроп-Молотов!!!И нацизмът и комунизмът са си фашистки идеологии....Разликата е,че в СССР беше ляв фашизъм,а сега при Путин си е десен фашизъм,характерен за Италия преди 80 години

    Коментиран от #51

  • 28 Гост

    17 3 Отговор
    Зада се води война са нужни няколко неща. На първо място армия и мобилизация та даже и опълчение, които никак не са ми съвместими като думи с демокрацията и ценностите и. Трябват и ресурси, а тук демократичния свят не е много добре обезпечен. Технологии, тук вече явно имаме нещо за което да се хванем, ама дали е достатъчно? И в крайна сметка не е ли по добре да живеем в мир със съседите?
  • 29 Верно ли?

    5 9 Отговор

    До коментар #23 от "МирО":

    Хиляди съкратени на базата на десетки милиони работещи си е "ГолЕма" загуба,нали тъй!?
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Верно е!

    8 3 Отговор

    До коментар #22 от "Ферещанов":

    И аз тъй мисля.Добре е,че 500 години сме били под османско.И помюсолманчването е било безкръвно.Преклонена главица сабя не е сече!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 фитосекорадо

    12 8 Отговор
    кои трезвомислеш Руснак не Путин а Руснак си мислите че ще остави даже и с цената на живота си съдбата и целостта на Русия.Смях голям са статиите ви и медията е една ниско платена пропаганда тиражница на ония които договарят оръжие на тъмно.Русия ще спре воината когато и се изпълнят целите ......
  • 35 ТИРбушон

    10 9 Отговор

    До коментар #3 от "Вашето Мнение":

    😆😆😆😆😆Верно ли бе троле р00ский?! Ама истината е друга!
  • 36 ПалавНИК

    8 8 Отговор

    До коментар #20 от "Ехехе хе":

    Ето това е ограничено мислене!!! Всъщност ако американците решат да спрат операционните системи на северномонголската империя (има такава възможност) всичко приключва.

    Коментиран от #37

  • 37 Ехехе хе

    9 9 Отговор

    До коментар #36 от "ПалавНИК":

    Никой не полза операционната система на САЩ...И това ли не знаеш? Ха ха ха... Вижда се кой е с ограничено мислене,живеещ в миналия век..
  • 38 стоян георгиев

    11 16 Отговор
    Както каза Каспаров Путин е добър играч на покер дето не знае кога да спре да блъфира.та докато блъфираше Путин имаше печеливши ръце,но като влезе в оуин играта се видя че държи слаби карти спрямо високите си претенции .та сега ще изгуби всичко не само спечеленото.

    Коментиран от #40

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Тоа па

    11 6 Отговор

    До коментар #38 от "стоян георгиев":

    Добър играч е на шах ! Винаги има три хода напред.За покера.Винаги държи жокер.

    Коментиран от #46

  • 41 Аз измислям

    13 7 Отговор
    Хем мъртъв,хем загуби войната,а се готви за настъпление.Що списващи и измислящи анекдоти, творят публикациите в рамките на часове.Да ти умре коня от гъдел.
  • 42 времето ви свърши

    9 5 Отговор
    Този форум не е нужно да го рекламирате защото и без това е бламиран и не струва нищо, а това ясно се видя от посетителите, които бяха само от държавите Васали на Сащ, и най-интересното!; Оказа се, че това събиране е било основно секстуризъм, който вече е обявено, че е истина от СМИ в Сащ и много други държави, така че не лъжете повече, хората имат интернет и могат да прочетат истината, а не лъжите, които пускате постоянно.

    И да знаете! Винаги има възмездие за престъпниците, независимо дали се наричат "журналисти" – "журналист" вече който лъже ще бъде приравняван за терорист, а лъжата за терористичен акт!
  • 43 Ясновидец

    7 3 Отговор
    Чета коментарите и се чудя на акъла Ви.Едните били русофили,другите русофоби.Хм.
    Какво става в момента ,почти не го разбирате,защото Ви мързи да четете.Само си избивате комплексите по форумите.
    Прочетете ,поне основните точки,на договора ,който подписаха Путин и Син Дзи Пин,на 04.02.2022.Нарича се „Нова ера в развитието на човешката цивилизация“
    Белким Ви светне в кратуните,защо започна тая операция и кога ще свърши!?
  • 44 Васил

    6 5 Отговор
    Путлер е пътник.
  • 45 да бе

    6 7 Отговор

    До коментар #3 от "Вашето Мнение":

    какво на нато е пребил? има няколко артилерийски установки, които ви направиха за смях пред цял свят. другото е савецко оборудване, което украинците използват много по-умно от вас. след 1 година опити не успяхте дори авиацията им да унищожите или неутрализирате. война с нато ще приключи за няколко месеца докато преджапат мочурищата ви, защото нямате с какво да ни спрете. клоуни, които се смятат за играчи
  • 46 стоян георгиев

    4 5 Отговор

    До коментар #40 от "Тоа па":

    Шаха му е непозната игра на оутлер.каспаров го обяснява нагледно а Каспаров от шах разбира.ако Путин играеше шах а не покер никога нямаше да нападне Украйна .
  • 47 Наблюдател

    5 6 Отговор
    Частната армия на Евгений Пригожин, групата Вагнер, вече е загубила около 40 000 наети преди това затворници във войната в Украйна. Това каза ръководителят на благотворителната фондация „Рус седи“ Олга Романова в интервю за канала My Russian Rights.

    Според правозащитника в края на декември около 43 000 руски затворници са били вербувани в групата "Вагнер", като към момента този брой се е увеличил до 50 000.

    „От тях десет хиляди се бият на фронта, защото всички останали са или убити, или 300 (ранени – бел. ред.), или изчезнали, или дезертирали, или са се предали“, каза тя.
  • 48 МНОГО БОЛЕН ФИЛ.РУС.ТАК

    4 6 Отговор
    Ааа пРосия е безаналогова,орките не им пука пият антифриз и си пасат трева,въргалят се в калта и пеят ставай страна калная, ние тъпофилтацити ши ги крепиме в нета с болни коментари !!!!
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Aвторът

    2 2 Отговор
    С удивление забелязвам че няма един факт съответстващ на истината , Виталий .
    Кисинджер - смени си мнението , явно под натиск , напипвал контурите на времето !
    Меркел - била миролюбива . Освен такава , тя разкри че Укр подписва договор който
    не мисли да спази и се готви за война .
    Укр членство на Нато Сев Поток - Запада бил съгласен да отстъпи . 100% лъжа .
    Винаги са били против неутрална Укр и против Сев Поток .
    Нали затова е войната и Западът взриви тръбопроводът .
  • 51 Бандера

    0 2 Отговор

    До коментар #27 от "Те винаги":

    Сегашните му последователи които му вдигат паметници и празнуват годишнините на
    SS дивизия в Лвов от кой вид фашисти са ?
  • 52 ИНЖ

    2 2 Отговор
    Болшевизмът и нацизмът така или иначе възникват в СССР. Кое тогава ни учудва!? Само че Европа няма да повтори грешките от 1936-39г. с Хитлер. Толкова е ясно....
  • 53 Путлер = конникът без глава

    1 1 Отговор
    Путлер губи откакто започна войната, и един ден ще си изгуби главата.
  • 54 ССС

    1 0 Отговор
    Прав е човека!

    Войната ще свърши. раша ще загуби. След това рашката федерация ще се разпадне. Чакаме с нетърпение.
  • 55 ПУТИН ГУБИ ВОЙНАТА ВЕЧЕ ЦЕЛА ГОДИН !

    0 1 Отговор
    А ЗЕЛЕНКЬО ПЪК ПЕЧЕЛИ ВСЕ ПОВЕЧЕ ПАРИ ОТ ТАЯ СПЕЦОПЕРАЦИЯ НА НАЦИСТКАТА МУ ШАЙКА !
  • 56 РУСИЯ ЗНАЕ ЧЕ БЪЛГАРИЯ Е С НЕЯ !

    0 1 Отговор
    ......................................................
  • 57 До горски

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "горски":

    Вероятно брат ти прави секс с мъже, съветски проститутки не сте толкова анонимни колкото си мислите...
Новини по държави: