Last news in Fakti

24 Януари, 2023 21:09 3 629 76

Вето! Председателят на комисията по външни отношения на Сената на САЩ Боб Менендес не одобрява продажбата на Ф-16 на Турция

  • боб менендес-
  • сащ-
  • турция-
  • реджеп ердоган-
  • ф-16

Боб Менендес също така отбеляза, че САЩ не са близо до тази точка в този момент и че можем да стигнем до тази точка, ако и само ако можем да накараме Турция да изостави своята войнствена позиция както спрямо Гърция

Вето! Председателят на комисията по външни отношения на Сената на САЩ Боб Менендес не одобрява продажбата на Ф-16 на Турция - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В изказване днес пред гръцката телевизия „Мега“ председателят на комисията по външни отношения на Сената на САЩ Боб Менендес ясно заяви, че се противопоставя на продажбата на изтребители Ф-16 на Турция, предаде за БТА гръцката агенция АНА-МПА.

Според него Държавният департамент на САЩ трябва да заеме по-твърда позиция спрямо Турция, вместо да призовава и двете страни да смекчат реториката си или да намерят мирен начин за разрешаване на различията си, когато само едната страна е войнствено настроена. Менендес също приветства продажбата на самолети Ф-35 на Гърция, отбелязвайки, че Гърция е доказала, че е силен съюзник в НАТО, с правителство и народ, които „споделят нашите ценности“, като същевременно отбеляза, че това е от значение при продажбата на американска военна техника в чужбина.

На въпрос какво ще се случи с продажбата на Ф-16 на Турция, американският сенатор отговори: „Бих искал Турция да бъде различна от тази, която е при президента Ердоган. Турция да бъде надеждният съюзник в НАТО, да спазва международните норми, да не е войнствено настроена към съседите си, да не арестува и затваря журналисти и адвокати, да не обявява внезапно някой от основните си политически опоненти за виновен, за да го дисквалифицира от участие в изборите... Именно в контекста на всичко това се противопоставих на продажбата на Ф-16, защото в крайна сметка, в действителност не сме виждали Турция под ръководството на Ердоган да отговаря на тези очаквания“.

Вместо това, добави той, „това, което видяхме, е Турция, която заплашва друг съюзник в НАТО, Република Гърция, и я заплашва без оправдание, без причина“. Така че според Менендес би било "смущаващо" да се продава военно оборудване на Турция, когато тя предприема подобни действия и когато ясно демонстрира, отново и отново, някои от намеренията си.

Той също така каза, че администрацията на Байдън може да използва позиция му спрямо продажбата, за да накара Турция да действа по различен начин и ако това се случи, „това може да е нещо положително“. Но към момента Менендес възнамерява да продължи да прави това, което е казал, че ще направи, а именно да не одобри продажбата.

Попитан как може да се гарантира, че след продажбата Турция ще продължи да се придържа към добрия тон, в случай че администрацията на Байдън използва позицията си за натиск върху нея и тя се съгласи да спре да заплашва Гърция, за да получи самолетите - Менендес се съгласи, че за това са нужни не само думи. Ще бъдат необходими и действия, каза той, и е необходимо да се обмисли какви условия трябва да бъдат наложени и какви действия са необходими от страна на Турция, за да се гарантира, че турското правителство ще поеме отговорността да изпълни ангажиментите си при такава продажба.

Менендес също така отбеляза, че САЩ „не са близо до тази точка в този момент“ и че „ можем да стигнем до тази точка, ако и само ако можем да накараме Турция да изостави своята войнствена позиция както спрямо Република Гърция, така и спрямо Кипър по отношение на други действия в Източното Средиземноморие, които са неблагоприятни за нашите национални интереси и нашата национална сигурност“.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Саманта

    55 17 Отговор
    Ще има развод в нато . Краварите го разпиляха тоя съюз .

    Коментиран от #6, #38

  • 2 Монгола

    50 13 Отговор
    Браво на турците няма да получат картинки на фърчила за няколко милиарда

    Коментиран от #33

  • 3 Пич

    58 17 Отговор
    САЩ отдавна са в будна кома ! Не схващат , че техният Наполеонов комплекс им играе лоша шега ! Турция показа , че може да купи оръжия и от Русия !
  • 4 Последния Софиянец

    55 22 Отговор
    Турция ще си купи по евтини и по хубави от Русия.

    Коментиран от #12, #16, #34

  • 5 Цар Птица

    43 8 Отговор
    Турците ще изгонят НАТО от Турция
  • 6 Примати

    8 21 Отговор

    До коментар #1 от "Саманта":

    Развода е в ОДКС. Никол Пашинян открито иска помощ от международната общност за нагорни карабах.
  • 7 Гориил

    39 18 Отговор
    Руските изтребители са по -добри и по -евтини.

    Коментиран от #18, #61

  • 8 турця трябва

    12 33 Отговор
    да се разцепи поне на три парчета, да им подскажа на хамериканците.

    Коментиран от #52

  • 9 Това беше очаквано....

    13 41 Отговор
    Заради турските мурафети и инатлъци, ветото е нормално, но друга е важната новина, САЩ са взели решение, дават на Украйна танкове Ейбрамс, германците веднага са отговорили положително, пращат 134 Леопарда, това вече е добрата новина, само трябва да действат по бързо.

    Коментиран от #13, #15, #43

  • 10 Последния Софиянец

    16 42 Отговор
    Пълно ембарго на страхливите ватници и продажните фесове!

    Коментиран от #17

  • 11 Гориил

    14 12 Отговор
    Ако Ердоган отстъпи, ще загуби изборите. Или армията ще му пререже гърлото.

    Коментиран от #75

  • 12 Госあ

    19 23 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    Хахаа, но първо робсия трябва да ги внесе от иран и чайна, алкохалните вати произвеждат само самагончици и евтини девушки, другото е вносно и то за долари!

    Коментиран от #40

  • 13 Делю Хайдутин

    10 4 Отговор

    До коментар #9 от "Това беше очаквано....":

    Първо една година ще ги боядисват.

    Коментиран от #25

  • 14 ЖЕКОВ

    31 8 Отговор
    ЗАЛЕЗА НА НАТО ВЕЧЕ СЕ ВИЖДА ИЩЕ БЪДЕ ДОВЪРШЕН СЛЕД ПОБЕДАТА НА РУСНАЦИТЕ НАД НАТОВСКИТЕ И УКРОФАШИСКИ ОРДИ
  • 15 Тея танкове са

    24 9 Отговор

    До коментар #9 от "Това беше очаквано....":

    капка в морето. Укронацитата са обречени. Идва ред на Полша.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ТОЧНО ТАКА ,ШЕФЕ

    2 2 Отговор

    До коментар #10 от "Последния Софиянец":

    ...А не като ТОЯ от ком.четри.4....
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Бесен- _Язовец

    30 10 Отговор
    Кравари са в криза нямат чаркове да сглобат самолет и си търсят оправдания да отказват поръчки. Великата Америчка е по зависима от Русия от колкото ви се иска соросоиди, добре дошли в реалния свят.

    Коментиран от #28

  • 20 Шайка

    7 20 Отговор
    Само така никакви оръжие за тюрките...
  • 21 Гориил

    26 7 Отговор
    САЩ не изпълняват съюзническите си задължения към Анкара. Раздялата е неизбежна.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 БгТопИдиот

    4 6 Отговор
    ГовЕдата не сакат да продадът летящи москвичи на пуйколандия !!
  • 24 весаевс

    30 6 Отговор
    Ето това са краварите. Ако ги слушаш и си плащаш си демократ. Ако им кажеш чакай бе много ни крадете и ни се месите във вътрешните работи, ставаш веднага диктатор и лош. Има ли някои да не го е разбрал? Докато те крадат ако мълчиш си ок, ако възразиш си тиранин. Мръсни кравари.
  • 25 Нищо...

    0 2 Отговор

    До коментар #13 от "Делю Хайдутин":

    Важното е да пристигнат.
  • 26 Всъщност,

    18 5 Отговор
    Това не е добре за БГ. Така никога няма да започнат ново производство на старите Ф16 само заради нас. Турция искаше да ни сложи едно рамо да не сме съвсем капо, ама не би. Други балъци за Ф16 едва ли ще има. Трябва да проверим Конго дали не са събрали някой долар са подобни вехтории
  • 27 МИКА

    22 6 Отговор
    СОРОС КУПИЛ ВСИЧКИ САИТОВЕ И ВЕСНИЦИ И НАРЕДИЛ НА ВСИЧКИ ДА ПЛЮЯТ ПО РУСИЯ НО ИСТИНАТА НЕ МОЖЕ ДА СЕ СКРИЕ

    Коментиран от #30, #36

  • 28 Пак....

    2 3 Отговор

    До коментар #19 от "Бесен- _Язовец":

    Бълнуваш
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Къде са я....

    1 4 Отговор

    До коментар #27 от "МИКА":

    Скрили тази истина, кажи кога я намериш.
  • 31 Сатана Z

    23 2 Отговор
    Сенатът на САШ ще върне ли парите на България за неизпълнение срока на сделката с Ф16?България никога няма да получи тези самолети заради радара,който е същия и на Ф35.Но поне ни обръснаха до кожа с тия 3.5 милярда поднесени на тепсия от Толуп Баце .Въпреки това на Мутрата му спретнаха цветен преврат.
    С приятели като САШ на България и Турция врагове не са им нужни.

    Z
  • 32 Хамстера

    4 21 Отговор
    Тука освен платени тюркофили и русороби друго май няма..... Всички големи мъже, а реално сте по зле от розовите в пъти. Да ви имам и източният изостанал манталитет

    Коментиран от #42

  • 33 Знаеш кво ши получат?

    3 3 Отговор

    До коментар #2 от "Монгола":

    Хахаха.Сети се нъли?Иначе навсякъде съсдават проблеми.Швеция,Нидерландия и най-вече Гърция.Подтискат кюрдския народ.Тия дни са забранили третата по големина партия,за да вземе изборите пак един,който според сенатора прави Турция различна.Значи различният Ер доган прави Турция не такава каквато беше,а различна.Привърженик ли е Реджепа на мюсюлмански братя?Иначе как се обяснява това?
  • 34 Пророк

    7 12 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    Ще ги събира от тези падналите във Украйна ..Пълен буклук рашистките самолети.
  • 35 Капитолия

    6 21 Отговор
    Не мога да разбера едно! Уж руснаците дали свободата на българите от османците, а тука освен хваления по адрес на Турция и така наречените "освободители" (поробители) друго няма. Много мършав народ!

    Коментиран от #41, #45, #57, #76

  • 36 АБСОЛЮТНО ВЯРНО И ТОЧНО КАЗАНО!

    5 1 Отговор

    До коментар #27 от "МИКА":

    Но то си е от 30 години така!
  • 37 Сърдит Пийтър

    21 4 Отговор
    Кученцето са си изгубили САЩ... Ердоган се държи мъжки и това ги дразни. Много лоши навици имат американците.
  • 38 Да де,

    3 9 Отговор

    До коментар #1 от "Саманта":

    а русиа ще пропадне и разпадне
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 еджевик

    10 5 Отговор

    До коментар #12 от "Госあ":

    Прав си,украйнките са евтини девушки,най евтините в Европа,по евтини и от българките.
  • 41 Българин

    2 5 Отговор

    До коментар #35 от "Капитолия":

    Освободили са Северна България.Южна БГ е останала Турска автономия,след това анексирана от Княжество България.Та ,те така .
  • 42 Котарак

    4 4 Отговор

    До коментар #32 от "Хамстера":

    Ане,мишок,Турция е по—близо от УСА.Утре ще ги наритат и ще се приберат в обора както винаги да ближат рани.
    Тогава и ти оставаш на сухо,само с един манталитет.
  • 43 Та,не разбрах

    17 3 Отговор

    До коментар #9 от "Това беше очаквано....":

    това че ще напълнят Украйна със западни и американски танкове,за кой е добра новина?!За мен не е добра,а и за повечето Българи!Като цяло,много мало умници не вдяват,че притиснат ли Русия,ще видят Армагедон на живо!

    Коментиран от #58

  • 44 Читател

    14 1 Отговор
    Погледнете обективно в момента такъв самолет не се произвежда а ние сме платили 3 милярда за рисунки.Другото е пропаганда.
  • 45 Не можеш да разбереш

    4 2 Отговор

    До коментар #35 от "Капитолия":

    защото главата ти е празна откъм мисъл!Образовай се малко поне,и резултатите ще те смаят!

    Коментиран от #54

  • 46 Гаглей

    2 5 Отговор
    Нека да е за пример на всеки, който върти дупето на международната сцена, или си с нас или против нас, това е край.
  • 47 бай Даньо

    1 12 Отговор
    Най забавно е че хаотичните ходове на Ердоган се възприемат от анадолската публика като гениални !? Турция рано или късно ще бъде ошамарена от Русия , САЩ , Франция , Израел или Китай или от някаква комбинация на тия ...

    Коментиран от #51

  • 48 Турците ако са умни

    9 1 Отговор
    Ще си купят изтребители от Русия. За няколко месеца хиляди фирми са били създадени от Руснаци в Турция. Руските богаташи взеха да се местят там. И цената ще е по-добра, по-качествени машини и по-добра възвращаемост на инвестираните средства.

    Коментиран от #49, #65

  • 49 Ясно е

    3 5 Отговор

    До коментар #48 от "Турците ако са умни":

    "Ще си купят изтребители от Русия" Хихихихи. Те руЗЗнаците миналата година даже въздушен парад не правиха ... :)))

    Коментиран от #55

  • 50 ФАКТ

    17 1 Отговор
    единствения силен съюзник на нато ...е турция... но сащ играят малко мръсни игри...,,,а когато ердоган не може да си купи от сащ..ще си купи от русия...така че му е все тая...сега турция няма да иска да приеме швеция и финландия..и всичко е квит..освен това до като всички други държави блъскат оръжия за украйна..и са против русия..то турция гледа да не се хвърля на кйораво против русия...ердоган си гледа първо интереса на своя народ и на държавата....а после задълженията си към нато...той е президент на турция.на народа на турция.не е президент на НАТО..америка явно иска всички да им се кланят..ама турция не е нито гърция нито швеция..
  • 51 Този блян

    4 0 Отговор

    До коментар #47 от "бай Даньо":

    Ли те крепи в живота 😂😂😂😂
  • 52 поживём увидим

    0 2 Отговор

    До коментар #8 от "турця трябва":

    Проекта съществува още отдавна но не е толкова лесно и все още се потготвя обстановката за изпълнението. Американския генерал-лейтенант Ралф Питърс даже е съставил примерна карта за разпределението на териториите на Близкия Изток още преди повече от 15 години. За повеч информация по въпроса потърси една стара статия на Валери Найденов със заглавие " Бъдещата карта на Близкия изток?".
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Капитолия

    1 2 Отговор

    До коментар #45 от "Не можеш да разбереш":

    А ти излезе от тази червена дупка, че толкова дълбоко си се наврял, започнал си да миришеш на кафяво! Предател! Дпедавец! Мрша!
  • 55 само питам

    5 1 Отговор

    До коментар #49 от "Ясно е":

    А краварите колко въздушни парада направиха ? Бай Доню опита един и до там .
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Българин 681

    3 0 Отговор

    До коментар #35 от "Капитолия":

    А на тебе сивото ти вещество е с анорексия.......
  • 58 Какво не разбра???

    2 8 Отговор

    До коментар #43 от "Та,не разбрах":

    Новината е добра за Украйна и цивилизованият свят..нашият свят, какво прискане?, украинците си бранят земята, семействата си, родината си, и за какъв Армаговнон пишеш, я измисли нещо друго.
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Турция обяви вето на Швеция

    9 3 Отговор
    Сега ще обяви вето и на измисленото нато, демек (по турски), на САЩ.

    Нали сме всички равноправни по демократично му партнери?

    Дееее тъпите кравари лицемери!

    Най-изненадващо ще си намерят майстора в лицето на един неочаквано изгоден и добър тандем- бай Ердо и Путин.

    Коментиран от #64

  • 61 фактите

    6 5 Отговор

    До коментар #7 от "Гориил":

    Руските изтребители винаги са възможно най-ниски качество и евтино направени изоставащи с десетилетия от американските.Русия няма технологичното развитие,финансов ресурс и научен потенциал за да направи нещо модерно.Нясно ли си,че всички руски изтребители до един са с отрицателна бойна статистика ? При бойна обстановка руския изтребител има 99% вероятно да падне от американския.Руснаците дори ме знаят какво представлява стелт-а.Не знаят дори как да направят V-образен прикрит двигател ,а на скоро разбраха за АЕСА радарите при изтребителите.Какво говорим въобще ?.

    Коментиран от #72

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Хаха

    2 1 Отговор
    Не може ли да им продадем с надценка нашите чертежи?Пък ние да си купим реални?Само питам.
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 ха, ха, ха

    1 3 Отговор

    До коментар #48 от "Турците ако са умни":

    А на руснаците кой ще им ги продаде, че турците да си купят от тях? На тях така им пари на задника сега, че само се чудят какви изтребители да продават изобщо.
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Той първо ще опъне

    6 2 Отговор

    До коментар #64 от "Катюша":

    евроджендърята. Което вече и се случва.

    На ред след това са краварските подпалвачи на войни (щото не забравяй какво има в Инджерлик).

    Ако има други мераклии да се дръвчат - лошо нема. Бай Ердо и тях ще се позаиграе.

    Ние сме ПАС!

    Коментиран от #69

  • 68 М3 голд

    4 2 Отговор
    Ако в Гърция дойдат F35, а на Турция не дават и F16, следва търсене на алтернатива от последните. А тя е европейски самолет или руски. Става интересно
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Тираджия

    1 1 Отговор

    До коментар #61 от "фактите":

    Колкото и да им обясняваш, то е все едно да се опиташ да напълниш с вода пробита кофа!
  • 73 ердо

    0 0 Отговор
    Местим
  • 74 Ердо

    1 0 Отговор
    Турците произвеждат собствен изтребител,изцяло с части турско производство.
  • 75 Как

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Гориил":

    ги разбираш тези работи,егати и разбирачите.А нямало било умни хора в България,я гледай тоя как разгада турската политика ......палячо.
  • 76 Няма как

    1 0 Отговор

    До коментар #35 от "Капитолия":

    да разбереш,щот си живееш с омразата и завистта.С обърната назад глава не се върви напред,обикновенно става фал а може и по лошо