Тема: Украйна

26 Януари, 2023 15:05 3 642 46

Призракът на третия фронт: дебне ли опасност от Беларус

  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • беларус-
  • владимир путин-
  • александър лукашенко

Украинските военни не изключват Русия да открие трети фронт във войната - този път откъм Беларус

Призракът на третия фронт: дебне ли опасност от Беларус - 1
Снимка: Министерство на отбраната на Украйна

С малки стъпки войниците се придвижват напред в две формации от по трима души. Напредват бавно през пясъчния терен, докато произвеждат изстрели с личното си оръжие. На всеки няколко метра се сменят и следващият пуска на свой ред по един откос към близките пясъчни дюни или по други цели на около стотина метра разстояние.

В борова гора във Волиния, Северозападна Украйна, тренират войници от стрелкови батальон на Украинската териториална отбрана. Подразделението се състои от резервисти и доброволци.

"Войниците тук тренират точна стрелба на труден терен. Важно е да свикнат и с експлозиите", казва Микола, чието задължение е да раздава на войниците пълнители с патрони. Той дори не трепва, когато наблизо избухва мина. Истинската опасност дебне другаде: само на няколко километра на север е границата с Беларус - страна, която оказа логистична подкрепа на Русия във войната срещу Украйна.

Спекулации за нова офанзива

От месеци се чуват спекулации за нова офанзива от Беларус, включително и в този регион. Нека дойдат, казва Микола. "Всички сме в настроение. Никой не се страхува, готови сме. Аз самият съм тук от 6 часа сутринта на 24 февруари. Както всички останали - доброволно", добавя той. За разлика от него, военната лекарка Олга не изглежда толкова спокойна. Тя обяснява на какво още се учат войниците: "Преминаваме през извънредни ситуации, хората научават как могат сами да си помогнат при животозастрашаващи рани, как да спрат кървенето."

Досега във Волиния не е проехтял нито един изстрел. Много от войниците тук имат роднини в Беларус. Анатолий, баща и дядо с 25-годишен военен стаж, разказва: "До инвазията имахме добри отношения с Беларус, посещавахме се взаимно. Там живее моята снаха. Тя често се обажда да ни пита как сме."

Но роднинството вече не играе роля, твърди командирът Влад, според когото напрежението расте. "Доколкото знаем, Русия и Беларус съсредоточават все повече войски на границата", казва военният. "От месеци насам Русия не е постигнала почти нищо в Източна Украйна. Затова смятам, че и двете армии могат да ни нападнат."

През блатата и горите

Вадим преодолява криволичещ лабиринт, дълбок 1,5 метра. Окопите в украинско-беларуския пограничен район са сравнително ови, за което говорят мириса на прясно отрязано дърво и по-светлия цвят на гредите, използвани за укрепване на изкопите. По всичко личи, че батальонът ще се задържи по-дълго време на това място. Вадим е офицер от запаса, който се е сражавал в Донбас след 2014 година. "От военна гледна точка една инвазия от Беларус е безсмислена. Всичко е в наша полза, дори природата. Освен това сме им подготвили и някои изненади", разказва той.

В пограничния район има много блата и гори. През меката зима досега земята почти не е замръзнала. Това би затруднило движението на тежко военно оборудване. Според публикации, районът е сериозно миниран. Въпреки че от началото на войната тук не е имало сражения, напрежението е високо, казва Вадим. "Това, че нищо не се случва засега, не означава, четрява да сме спокойни. Когато се сражавах на изток, тишината ме плашеше. Трябва да сме готови във всеки момент, защото не знаем какво точно планира врагът."

"Имаме нужда от нови танкове"

Дори и без активни бойни действия в северозападната част на страната, постоянните учения са смислени, уверява военният. Неведнъж бойци оттук са били пращани на фронтовете на изток и юг. Тренировките ги подготвят психически за реалните сражения на бойното поле.

По въпроса за оборудването Вадим почти демонстрира дипломатичност. Без да посочва поименно танковете "Леопард 2", той хвали германските военни технологии: "Имаме нужда от нови танкове. Съветските модели Т-72 са се доказали само в ограничена степен. Подобна е и ситуацията с артилерията. Самоходната гаубица 2000 от Германия е много силна и вероятността да бъде унищожена в битка е много по-малка. С нея нашите войници се чувстват в много по-голяма безопасност на своите позиции."

След 2 часа тренировката сред пясъчните дюни в боровата гора приключва. Анатолий, опитният военен, а също баща и дядо, изглежда замислен, въпреки решителния си вид. "Всички искаме войната да приключи възможно най-скоро, за да можем да се върнем при семействата си", казва той и добавя: "Мисля, че беларусите не желаят да се бият с нас. Но Русия може да ги принуди."


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    29 19 Отговор
    Третият фронт ще е през Хелзинки. На измислената държава Финландия й иде края.

    Коментиран от #23

  • 2 Груйо

    16 31 Отговор
    Пухлер натиска яко Лукашенко да напада Украйна, но хитрата картофена хлебарки знае че като почнат да се връщат белоруските войници в дървени костюми и негово време скоро ще дойде. Белорусите ще го обесят с краката нагоре в центъра на Минск

    Коментиран от #7, #41

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Русофил

    7 17 Отговор
    Колкото по-близо до Урал, толкова робската психика е по-силна. Това не важи за БГ.
  • 5 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    15 8 Отговор
    То не бе втори фронт, трети фронт,
    ИЗТОЧЕН ФЛАНГ ......
    абе вече "АТОМ ОТВСЯКЪДЕ" 😉😉😉
  • 6 Последния Софиянец

    23 5 Отговор
    А кой е вторият фронт?От Полша ли?
  • 7 Груйо Груйо

    7 9 Отговор

    До коментар #2 от "Груйо":

    Да ми седнеш на
  • 8 провинциалист

    29 5 Отговор
    "Вадим е офицер от запаса, който се е сражавал в Донбас след 2014 година." - ама как така се е сражавал? Преди 2022-ра в Украйна нищо не се е случвало. Тя така си е стояла мирна, тиха, непровокираща и невинна.
  • 9 Леопарди дебнат в храсталака....

    7 19 Отговор
    А ченето на Лукашенко яко трака...

    Коментиран от #16, #18

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Тимошенко

    7 16 Отговор
    Голям бъзльо е тракториста Лукашенко
  • 12 ха ха хааа

    7 5 Отговор
    Много рехави коментари ... Дрътите ошанки положиха за следобедна дрямка ..🤭😁

    Коментиран от #17

  • 13 Урюрвкос

    7 4 Отговор
    тоя много надъхан, имал снаха били роднини ама сега не са

    Коментиран от #15

  • 14 Уса

    17 1 Отговор
    Изненадата ще дойде от Китай а не Беларус.Забравиха китайците а изпуснеш ли китаец става страшно
  • 15 да питам

    4 2 Отговор

    До коментар #13 от "Урюрвкос":

    Ти как мислиш , ако снаха му изпрати сина си срещу Украйна , дали ще са си още "роднини" ?!🤔
  • 16 Ехехе хе

    5 2 Отговор

    До коментар #9 от "Леопарди дебнат в храсталака....":

    Те някога и тигрите дебнеха, па ко стана....
  • 17 Ехехе хе

    9 2 Отговор

    До коментар #12 от "ха ха хааа":

    А дъртите козари? За вас нема дрямка, при вас е див капитализъм..... 24 часа в денонощието на компа.. докато стигнете пенсионната възраст от 99 години:))) иначе глад...

    Коментиран от #24, #29

  • 18 мммда

    6 3 Отговор

    До коментар #9 от "Леопарди дебнат в храсталака....":

    Евала баце роден си за поет, но забравяш една важна подробност, че според украинските военни дебнат и други раси цитирам: "на руснаците им помагат извънземните" тия здраво се друсат с нещо космическо. Толкова кинти оръжие им пратиха и сега се оправдават с извънземните.
  • 19 Бай Иван

    2 9 Отговор
    До последния софиянец ей глупако ако полша тръгне да напада русия от нея нищо няма да остане бе пък и плюс това нато ще подкрепи полша и ще им е майката

    Коментиран от #22

  • 20 Адмирал Нимиц

    3 5 Отговор
    Само с бомбене не става !
    Трябва и АКЪЛ !
    Но под ушанката няма такъв !
  • 21 БгТопИдиот

    5 5 Отговор
    Третио фронт ще е пред портите на Белгиискио халифат в Бруселесс.

    Победените ще носят прашки и многоцветни знаменца с меченца за да плашат(да страхуват) мецаните !!

    хахах
  • 22 Ха ха ха ха ха

    7 4 Отговор

    До коментар #19 от "Бай Иван":

    Нато първо трябва да се престраши да излезе от бункерите на Азовстал, и чак тогава да помага на Полша.... С помощта на Нато Украйна изгуби четири региона. :))) Полша колко ще изгуби с помощта на Нато? Ха ха ха
  • 23 Митко

    3 6 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Украйна измислена,Финландия измислена,май и ти си измислен!?Само Русия е истинска???Трябва да се уважава правото на хората сами да определят какви са,не насила.
  • 24 ха ха хааа

    3 3 Отговор

    До коментар #17 от "Ехехе хе":

    Добре де , дрътите колхози ...😁🤭 Ше копат картошки докато са живи , без пенсия , що с@м@гона си знае работата ..

    Коментиран от #33

  • 25 ...2 8 сантиметра....

    3 1 Отговор
    Толкоз са напреднали мужиците !
    Измерено е с линийка за първи клас !
    От Донбас до....Донбас !
  • 26 Крымчанин

    6 3 Отговор
    Украйна зависи 1000 процента от оръжията на НАТО и западните пари. Без тях нито Украйна, нито той Зеленски с неговата камарила ще оцелее и ден. Това същество вече дори не е клоун, а просто цирково куче, пудел в краката на дресьор“, каза Медведев.
  • 27 Ама така съм се смяла,така съм се смяла!

    4 2 Отговор
    По смешни от наште путинофилчета няма!
    Няма и да има !
    Миглена Ангелова Ангелова.
  • 28 Крымчанин

    2 4 Отговор
    Руският политик говори и за лудостта на Зеленски и го описа с израза „нелепа фигура от оперета в мазна зелена тениска“. Медведев предположи, че лудостта, която е диагностицирал на Зеленски, се е проявила в параноя и халюцинации.
  • 29 да питам

    0 1 Отговор

    До коментар #17 от "Ехехе хе":

    Що , ти да не би да влизаш тук през седмица ?!🤭 Или в месеца един път ?

    Коментиран от #34

  • 30 Американец

    4 2 Отговор
    Тръмп каза, че прехвърлянето на Leopard и Abrams в Киев може да предизвика ядрена война
  • 31 Некой си

    6 2 Отговор
    И тук да се повторя:

    Украйна официално е поискала от Латвия, в срок до 31 януари, да предостави списък с украинските граждани, подлежащи на мобилизация според президентския указ на зеления.
    Надявам се това искане да получат и от нашето МВнР.
    Яко, а!
  • 32 Американец

    4 0 Отговор
    Първо танкове, после ядрени бомби. Сложете край на тази луда война сега“, каза Тръмп
  • 33 Ехехе хе

    10 1 Отговор

    До коментар #24 от "ха ха хааа":

    Дъртите колхози се пенсионират на 55 години..Да те светна,ако не знаеш.. И като се пенсионират плащат 50% от месечните сметки.... Ток примерно струва в Русия под една копейка киловата, пенсионера плаща половината на тази под една копейка.. Същото се отнася и за газ, вода и дърва..
    Само за сведение, аз плащам половин евро (50 цента) за един киловат... За газ съм бедна....

    Коментиран от #39

  • 34 Ехехе хе

    0 1 Отговор

    До коментар #29 от "да питам":

    Отговорих на коментиращият,който твърди, че спим:)
  • 35 ДВ ненормалните

    3 1 Отговор
    ДВ лъжите ви са прости като самите вас!
  • 36 Германец

    5 1 Отговор
    Министърът на отбраната на Германия Борис Писториус каза, че не разбира радостта от доставката на танкове Leopard на Украйна. Това заяви германският министър пред Die Welt.
  • 37 Германец

    2 1 Отговор
    Заместник-председателят на Партията на турската родина Етем Санчак нарече оттеглянето на Турция от Северноатлантическия алианс "необходимост" и също така предположи, че страната ще напусне блока през следващите пет до шест месеца.

    Коментиран от #43

  • 38 Крымчанин

    5 2 Отговор
    Днес руските военни влязоха в Угледар и се окопаха в покрайнините му. Съюзническите сили овладяха и магистралата, водеща от града към селището Покровское.
  • 39 ха ха хааа

    1 1 Отговор

    До коментар #33 от "Ехехе хе":

    Ми какво чакаш та не идеш при евтинията ...🤭плащала била 50 евроцента за киловатчас .. хем сърби , хем боли , а ?!
  • 40 Крымчанин

    3 2 Отговор
    Медведев нарече Зеленски "халюциниращо същество в зелена тениска"
    Медведев отбеляза, че Зеленски и неговата камарила няма да издържат и ден без пари и оръжие
  • 41 я кажи

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Груйо":

    ти тук това служебно правителство защо се допитва до конституционния съд, за да тълкува дали е законно да вдигат запасняци.
  • 42 Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★

    1 3 Отговор
    Аз самият се бих в Украйна, раняван съм няколко пъти в главата и сега се прибрах в България. Близък съм до нацистките лозунги и идеи на Бандера, Шухевич и те са моите идоли, аз съм за чистотата на нациите. И в България е необходимо да се проведе Майдан.
  • 43 Ехааа

    1 2 Отговор

    До коментар #37 от "Германец":

    Като се махне Турция
    Швеция и Финландия в натоу,
    ама дали ще е същото натоу.
  • 44 Иван

    2 1 Отговор
    Медведев нарече Зеленски "халюциниращо същество в зелена тениска"
    Медведев отбеляза, че Зеленски и неговата камарила няма да издържат и ден без пари и оръжие
  • 45 Ювиги хан

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "МирО":

    Българите не са славяни !
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: