Last news in Fakti
  Тема: Украйна

26 Януари, 2023 17:03 1 802 81

Започна „годината на леопарда“, руската инвазия в Украйна накара Германия да превъзмогне табутата

  • леопард 2-
  • танкове-
  • война-
  • нато-
  • германия-
  • украйна-
  • русия-
  • олаф шолц-
  • втора световна война-
  • отбрана-
  • инвазия

Години наред германските сили са били недофинансирани, а разходите за отбрана са били в застой

Започна „годината на леопарда“, руската инвазия в Украйна накара Германия да превъзмогне табутата - 1
Снимка: Defense of Ukraine

„Годината на леопарда“ започна вчера с най-сетне обявеното от федералния канцлер Олаф Шолц решение за изпращане на модерни германски танкове „Леопард“ на Украйна. Решението беше взето след седмици на международен натиск и критики заради неохотата на Шолц Германия да предостави самостоятелно тежки нападателни оръжия на нападнатата от Русия държава, пише БТА.

Поведението на ръководителя на германското правителство след руското нахлуване в съседна Украйна вече беше станало повод за появата но немски неологизъм – глагола „шолцен“, който според критици на канцлера означавал витиевато отлагане. Трудно е да се каже дали прекалено дългото обмисляне на решението за танковете необратимо е накърнило репутацията на канцлера социалдемократ. Сигурно е обаче, че „пускането на „леопардите“, според наблюдатели, ще доведе до пробив във войната, а Киев ще се превърне в „ударен юмрук на демокрацията“, по думите на ръководителя на украинската президентска канцелария Андрий Ермак.

Още новини от Украйна

Независимо от всичко правителството в Берлин демонстрира, че е положило всички усилия да не изневери на следвоенната западногерманска политическа култура на предпазливост по военните въпроси, отчитат анализатори. Военният министър Борис Писториус изтъкна, че страната му трябва да претегли всички плюсове и минуси, преди да вземе подобно решение. „Това беше резултат от интензивни консултации, за пореден път, с нашите съюзници и международни партньори“, каза вчера Шолц пред депутатите в Бундестага. „То беше правилно и е важно, че не се оставихме да бъдем тласкани“ към това решение, цитира го Асошиейтед прес. По-късно германското канцлерство съобщи, че вчера Шолц е разговарял по телефона с президентите на САЩ и Франция и с премиерите на Великобритания и Италия. И петимата лидери са се съгласили да продължат военната подкрепа за Украйна в тясна евроатлантическа координация.

Екехард Брозе – ръководител на федералната академия за политика по сигурността на германската армия, отбеляза по-дълбокото историческо значение на взетото от Берлин решение. „Произведените в Германия танкове отново ще се изправят срещу руски танкове в Украйна“, каза той и добави, че това „не е било приятна мисъл“ за Германия, която се отнася сериозно към отговорността си за ужасите през Втората световна война. „И въпреки това, това беше правилното решение“, отчита Брозе, изтъквайки, че от западните демокрации зависи как ще помогнат на Украйна да спре руската военна кампания. Още на 27 февруари 2022 г., на извънредно заседание на Бундестага Шолц ояви, че нахлуването на Русия в Украйна катализира започване на „ново летоброене“ за федералната република.

Както отбелязва сега Томас Клайн-Брокхоф от базирания в Берлин американски мозъчен тръст Германски фонд „Маршал“, получава се противоречие между действителния размер на ангажимента на ФРГ и самите оръжейни доставки. От едната страна е това, че Германия в крайна сметка е на второ място в Европа по предоставяне на въоръжение на Украйна, а от другата – нерешителността, с която Берлин върши това, коментира Клайн-Брокхоф, цитиран от АП. Същевременно, в изказването си на Световния икономически форум в Давос Шолц вече беше подчертал, че предоставяното на Украйна военно оборудване представлява истинска „повратна точка“ във външната политика и политиката на сигурност на Германия“. Преди това канцлерът даваше да се разбере, че няма да позволи да му извиват ръцете с „емоционални коментари“ и да го тласкат към прибързани решения в областта на сигурността. Берлин запази сдържаността, дори и когато Великобритания създаде прецедент и първа обяви, че ще даде на Украйна част от своите танкове „Чалънджър 2“.

Дни преди Берлин да огласи, че „пуска „леопардите“, Ройтерс публикува аналитичен материал за „шолцологията“ – изкуството да разгадаваш решенията на германския канцлер. То набира популярност, според Ройтерс, докато критици на Шолц у дома и в чужбина се питат на какво се дължи неохотата на канцлера да склони да изпрати танкове, с които Украйна по-лесно да отблъсне руските нашественици. Показателно е, че след безрезултатната петъчна среща на военните министри от НАТО в базата „Рамщайн“ председателката на комисията по отбраната в Бундестага Мари Агнес Щрак-Цимерман обвини канцлера Шолц, че е истинска „катастрофа“, съобщи британският „Дейли телеграф“. Марсел Дирзус от института за политика по сигурността при университета в Кил е на мнение, че „избирателите имат право да знаят казва е позицията на техния канцлер по толкова важен въпрос, докато репутацията на страната се топи“, цитира го Ройтерс.

Правителствени служители в Берлин изброяват изобилие от причини за колебанието на канцлерството. Главната е, че Русия може да изтълкува танковите доставки като превръщане на Германия в страна от конфликта. А това, според тях, може да доведе до ескалация. Посочва се също, че Кремъл би бил по-малко склонен да отвръща на този удар, ако друга ядрена сила, като САЩ, също изпрати танкове. Ето защо, Берлин може да предостави тежките машини, само ако същото направи и Вашингтон, аргументират се в канцлерството. Последният път, когато Германия обяви, че ще изпрати военна помощ на Киев, тя съобщи, че ще предостави 40 бойни машини за пехотата „Мардер“. Берлин обаче го направи в обща декларация с Вашингтон, който заяви, че предоставя 50 подобни бойни машини „Брадли“.

Густав Гресел от Европейския съвет за външни отношения в Берлин смята, че „това е странно възприемане на нещата“. „Понякога имам впечатлението, че Шолц е изгубил от поглед факта, че Германия всъщност е член на НАТО“, коментира той. Друга причина за колебание, излагана от канцлерството, е страхът чувствителна западна технология да не попадне в руски ръце. Но Русия вероятно е достатъчно наясно със способностите на по-старите модели „Леопард“ благодарение на шпионаж и на тежки машини, които Турция е загубила в Сирия, изтъква Рафаел Лос от Европейския съвет за външна политика. Руската инвазия в Украйна накара ФРГ да превъзмогне табута като износ на оръжия за военни зони, посочва Ройтерс. Но всяко прекрачване на поредна „червена линия“ отприщва широк обществен дебат, например за износа на тежки оръжия. Допитвания показват, че между 33 и 46 процента от германците подкрепят изпращането на танкове.

Източници от ГЕСП насочват вниманието и към това, че канцлерът ще си създаде проблеми с по-пацифисткото и по-ляво крило в партията си, ако прави решителни стъпки твърде бързо, дори това да предизвиква разочарование у коалиционните му партньори. „Нужно му е да демонстрира, че е направил всичко по силите си и да заяви: „Опитах с диалог, но за съжаление сега трябва да осигурим тези оръжейни системи“, отбелязва Александър Кларксън – преподавател по германски въпроси в Кралския колеж в Лондон, цитиран от Ройтерс. И не на последно място - някои държави от НАТО атакуват Берлин, водени от вътрешнополитически интерес, особено Полша, където управляващите националисти търсят обществена подкрепа преди тазгодишните избори.

Малко преди Берлин и Вашингтон да обявят, че ще изпратят танкове на Киев, американският сенатор демократ Крис Кун – близък съюзник на президента Джо Байдън, каза за изданието „Политико“: „Ако германците продължават да говорят, че ще изпратят или освободят „леопарди“ при условие, че американците изпратят „Ейбрамс“, ние трябва да изпратим „Ейбрамс“. Очевидно промяната в американската позиция е помогнала за деблокиране на германското противопоставяне. С други думи, неотстъпчивата колебливост на Берлин е била достатъчно красноречива. Полският премиер Матеуш Моравецки успоредно с това призова Германия „да не се помайва, да не отлага, а да вземе смели решения“, цитира го в. „Дейли телеграф“.

Войната на Русия в Украйна привлече вниманието и към това, че години наред германските въоръжени сили са били недофинансирани, а разходите за отбрана са били в застой и през по-голямата част от управлението на Ангела Меркел са намалявали пропорционално като част от БВП. И пак международен натиск е бил причина за промяна в тази тенденция, коментира сп. „Спектейтър“. Германският вицеканцлер Роберт Хабек е цитиран да казва, че като се вземат предвид думите на Путин през летните месеци и се вгледаме в извършеното от него досега, трябва да кажем, че „Западът, Европа и Германия са били много наивни“. „Спектейтър“ цитира и командващия германската армия генерал Алфонс Маис, че „настоящата криза в Украйна е сварила Бундесвера със смъкнати гащи“ – рядко срещана критика, идваща от висш офицер, което прави резонанса ѝ още по-отчетлив, коментира изданието.

Бившата министърка на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер пък призна: „Много ме е яд на всички ни заради историческия ни провал. След Грузия, Крим и Донбас не сме подготвили нищо, което наистина да може да сдържи Путин“. Германия трябва да се възползва от настоящата криза и да си направи равносметка, че балансирането по средата от ерата на Меркел не може да продължава. Войната на Путин в Украйна трябва да е сигнал за събуждане за най-голямата икономика в Европа и тя да поеме своя дял от отговорност за сигурността на континента и на други места по света“, обобщава „Спектейтър“.

Независимо от вкоренената си заедно с чувството за вина предпазливост, Германия успя да вземе отговорно решение за военната си подкрепа за Киев и да се включи в координирани действия от страна на Европа. Както отбелязва британският историк Тимъти Гартън Аш в статия в лондонския в. „Гардиън“, опитите на Путин да унищожи независим съседен народ с военни престъпления, геноцид и безмилостни атаки срещу цивилното население са действия след 1945 г., които се доближават най-много до тези на Хитлер през Втората световна война.

Затова, смята Гартън Аш, Германия трябва да участва в Европейския план „Леопард“. От вчера тя вече го прави.

Автор: ПЕТЯ ГЕРГОВА


Поставете оценка:
Оценка 3 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Смешници

    54 13 Отговор
    Те така са мислели и преди 80 години-ама и до днес два танка Т -34 стоят на паметници в Берлин.
  • 3 Рускофилопил

    43 8 Отговор
    Започна годината на луксозния западен скрап.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Я стига глупости

    43 4 Отговор
    С 30 танка? Абе айде по сериозно де,че то вече минавате границите на приличието.Що за смешки?

    Коментиран от #7

  • 6 Мдааа

    39 6 Отговор
    Годината на "Огнения леопард"! 80 години по-късно нацитата пак намериха начин да, се пробват с танковете по руските земи?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Ехехе хе

    41 6 Отговор
    И Леопарда ще завърши като тигъра:)))

    Коментиран от #30

  • 9 Майна

    32 6 Отговор
    ,,Пантери,,..., ,,Леопарди,, една и съща съдба , разрушиха ,,ционистите,, ,,,ГЛОБАЛИСТИТЕ,, ,нацистите,, Европа, този път обаче руските ще ликвидират нацизма завинаги!

    Коментиран от #73

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Ъхъ

    32 5 Отговор
    Вчера са ги разгембили! Най голямата бомбардировка, украинското Газпром е напълно умъртвено! Така започва годината на леопарда.
  • 12 Да, бе

    33 5 Отговор
    По-вероятно ще е годината на леопардовите кожи пред камината в мечата бърлога.

    Коментиран от #20

  • 13 да де

    30 3 Отговор
    Не е лошо западняците да четат Бисмарк и после да взимат едно или друго решение.
  • 14 Преводач

    9 33 Отговор
    Превеждам на български: леопардите вече са в Украйна и имат от месеци подготвени екипажи. "Дърпането" на Шолц беше игра - доказват го отдавна подготвените танкисти. Общо ще бъдат над 300 машини, вероятно около 350. Превод на руски: "Вам капец".

    Коментиран от #23

  • 15 Русофил !

    5 35 Отговор
    За съжаление Путин върна Русия със 100 години назад, след нападението на Украйна ! Макар, че САЩ нападнаха Ирак в пълномащабно нападение и избиха 500 хиляди иракчани !
  • 16 Майна

    26 5 Отговор
    Германия стана страната на мъжките,,котета,,...
    Масов отлив от военна служба..
    Бербок иска да довърши останалото от ,,мъжкото,, малцинство в Германия...
    Ще видим...
  • 17 За умните

    8 29 Отговор
    Да, да, леопардите нищо няма да променят. Преди това Хаймарсите нищо нямаше да променят, 777 нищо нямаше да променят и т.н. и пр. :)

    Коментиран от #25

  • 18 🤠🤠🤠🤠

    30 6 Отговор
    Германия превъзмогнала табутата🤣🤣, или е била изнаssилена?

    Коментиран от #26

  • 19 един нормален

    34 3 Отговор
    Използването от въоръжените сили на Украйна на снаряд с уранова глава ще се разглежда от Русия като използване на ядрено оръжие.
    На фона на доставките от САЩ и Германия на танкове M1 Abrams и Leopard 2 в Украйна се появи информация, че за да се повиши ефективността на използването на тези бойни машини срещу руска бронетехника, "стотици снаряди" с уран съветите също ще бъдат прехвърлени в Киев. Последните осигуряват висока бронепробивност и почти гарантирано ще поразят всякакви защитени цели. Въпреки това Москва заяви, че ще разглежда доставката на такива боеприпаси на Киев като използване на „мръсни“ ядрени бомби, което позволява на руската страна да използва тактически ядрени оръжия като отговор, поне потенциално, както се вижда от руската военна доктрина .
    Всички имаме деца и на всеки му се живее, тъй че помислете добре пружината натяга ли се или се разхлабва. В война с ядрени боеприпаси победители няма.

    Коментиран от #24

  • 20 Хахахаха

    3 2 Отговор

    До коментар #12 от "Да, бе":

    Хахахаха
  • 21 Сталин

    31 6 Отговор
    Изглежда тази година рускините ще ходят с палта от леопардова кожа
  • 22 Чичо Ади...

    5 14 Отговор
    Време е за реванш...🗡️🗡️🗡️
  • 23 Ха ха ха ха ха

    21 4 Отговор

    До коментар #14 от "Преводач":

    Ха ха ха, до сега укрите даа са се снимали хилядата пъти с леопардите. :))) А и не е лошо да се информираш колко има Германия... Превода е от руски от област Украйна :)))
  • 24 Ха че

    28 5 Отговор

    До коментар #19 от "един нормален":

    Американците ни напълнихаа с обеднен уран, когато бомбеха сърбите...

    Коментиран от #47

  • 25 Така е

    23 5 Отговор

    До коментар #17 от "За умните":

    Промениха, как не са променили... Като Русия прибра четири региона....
  • 26 Мдааа

    25 5 Отговор

    До коментар #18 от "🤠🤠🤠🤠":

    В ютуб има клип за голямото поражение на Турция в Сирия през 2016 въоръжена с танкове леопард! Стигнало се до дипломатически скандал заради калпавите танкове! Клипът е на Military TV- американски канал, а не на руската тв!!!
  • 27 Смотаната Германия

    23 5 Отговор
    беше..Беше и свърши в началото на май 1945..Тя изпитва истински респект към Россия и страх и презрение към Щатите - русокоси германци и германки са ми го казвали..
  • 28 ха ха

    12 7 Отговор
    Ще съм силно изненадан, ако решението за предоставяне на танковете е старт за подготовка на екипажите. Почти сигурно е, че екипажите са готови. Плановете са разработени и логистиката е подготвена. Щом вече снимат влакове из Полша, значи е въпрос на седмици, а не на месеци... За годишнината от началото ще има честитки.
  • 29 оФчара

    25 6 Отговор
    През втората св,бяха годините на тигрите и пантерите,всички знаем къде отидоха.Сега пък леопарди.....не си научиха урока тея нацита и тва е.

    Коментиран от #34

  • 30 Хахахаха

    24 5 Отговор

    До коментар #8 от "Ехехе хе":

    Той сибирският тигър (най едрата котка) бяга от мечката, какво остава за леопарда, при това немски!

    Коментиран от #33

  • 31 Урюрвкос

    17 3 Отговор
    когато свършат леопардите Германия ще получи абрамси но и услугата по ремонта и обслужването. Немските производители остават без работа а американските ще произведат необходимото количество абрамси и ще го обслужват а парите на немския данъкоплатец ще отива в задните части на Океана. Така ще бъде и със самолетите и т.н.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Путинче

    6 20 Отговор

    До коментар #30 от "Хахахаха":

    Никой обаче не бяга от циркова мечка каквато е руската 😂😂 Те не можаха да сломят украинците които воюват със стари сбирщайн танкове Т64 и Т72 та какво остава З Леопардите.
  • 34 гост

    20 4 Отговор

    До коментар #29 от "оФчара":

    Когато Хитлер пусна своите зверове Пантера, Тигър и Маус Сталин изправи срещу тях "ЗВЕРОБОЙ" 152 ММ САУ ИС,
    върху шасито на тежък танк КВ-2, която късаше куполите на "зверовете" и стигна до Берлин.

    Коментиран от #39

  • 35 ЛЕОПАРД

    13 4 Отговор
    ЗЕЛЕНСКИ е психопат
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 годината на заека

    10 1 Отговор
    Не че нещо ама тези дни започна годината на водния заек, другото са мечти.

    Коментиран от #43

  • 38 Боже каква еманципация

    8 2 Отговор
    Сега ако германетата успеят да се отърват и от щатската окупация сичко ще е на шест.
  • 39 Путинче

    5 12 Отговор

    До коментар #34 от "гост":

    Айде пак басни и легенди 😂😂 Я виж какви са загубите на руснаците при победата им битката при Курск - 6000 унищожени руски танка срещу 1200 унищожени немски. 5 /ПЕТ/ ПЪТИ по големи загуби.

    Коментиран от #45, #52

  • 40 333

    11 4 Отговор
    хах, смешници, ше ви припомним 45та

    Коментиран от #41

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Ксаниба

    4 2 Отговор
    Кои табута? Вместо нацистките тигри, газили окраинската земя през 40-тте, сега на украинските нацисти, ще помага германия, и пак тигри -леопарди, ще газят земята им?!?
  • 43 Госあ

    3 3 Отговор

    До коментар #37 от "годината на заека":

    Другото са рисунки на бавноразвиващи се дебилни изроди. Докато украинците умират на фронта, погледни бандерите какво рисуват….
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Госあ

    4 3 Отговор

    До коментар #39 от "Путинче":

    И като резултат се появи берлинската стена ! А ? Добре ли е ?
  • 46 Започна

    5 3 Отговор
    началото на края на германистан. Това беше последната им грешка. Следва берлин да стане една голяма яма с радиоактивно стъкло.
  • 47 Невинна жертва

    12 4 Отговор

    До коментар #24 от "Ха че":

    Тук остана скрита информацията, че вследствие на американските бомбардировки с обеднен уран в Сърбия има над 400 000 увредени и с онкологични заболявания жители. У нас масово в западна България. В пирогов беше пълно с десетки млади момичета на които им изрязаха матки, яичници и т.н. Имаше стотици спонтанни аборти, между които и МОЯТА жена. Проклети да са!

    Коментиран от #49

  • 48 Простя Копейкин

    2 3 Отговор

    До коментар #32 от "НОВИНА НА ЧАСА!":

    Това ли правили от сектата на църното Коце пред молове и подлези, събирали за награда ?
  • 49 Путинче

    2 7 Отговор

    До коментар #47 от "Невинна жертва":

    А знаеш ли колко повече са болните от рак в цяла Европа заради Чернобил и това че до последно руснаците отричаха че има авария??? Нас ни караха да ходим на манифестации да ни вали радиоактивен дъжд. А и в Русия и в България са знаели че не е безопасно. На брат ми в казармата спряха да дават прясна храна а само консерви. Ама другите да мрат важно е войската дето ги пази да е жива и здрава!

    Коментиран от #56, #57, #60

  • 50 еалиста

    9 3 Отговор
    Танковете-Леопард ще пристигнат след 3 месеца в Украина, но протестите в Берлин и Дрезден започнаха на другия ден! Пореднта глупост на деменцията , Шолц и ЕС! Украйна е ненаситна фашистка хунта, а тези които се вързаха на лъжите на клоуна са малоумници! Полша предизвикала втората световна война не си е взела поука, отново е начело на агресията)
  • 51 ефрдеф

    10 2 Отговор
    Според руски и други експерти, годината на Леопарда няма да е много дълга. По скоро ще бъде преброените дни на леопарда, докато го прихванат руснаците. Тогава укрите и целия свят ще видят как хубаво гори и повече няма да искат да си го купуват.

    Коментиран от #53

  • 52 Путинче

    3 10 Отговор

    До коментар #39 от "Путинче":

    В резултат победените германци жевееха много по добре от руските победители а накрая победителите отидоха да вършат черната работа на победените 😉

    Коментиран от #61

  • 53 Рашка по прашка

    2 7 Отговор

    До коментар #51 от "ефрдеф":

    Според руски експерти... Ии тук спрях да чета хахаха

    Коментиран от #55

  • 54 фрицовете тепърва

    7 1 Отговор
    ще газят лука. Байдънчо ги е подхванал. Каквото и да направят, все ще са виновни.
    А те дългосрочно не искат да се бият с руснаците. Още ПОМНЯТ!!!
  • 55 ийкуий

    3 0 Отговор

    До коментар #53 от "Рашка по прашка":

    Изтървал си най интересното, прочети го бавно и внимателно и ако искаш го наизусти. Където и да го цитираш после само ще ти завиждат за познанието.
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Путинче

    1 5 Отговор

    До коментар #56 от "а как е в Япония?":

    Японците не криха че имат проблем за разлика от руснаците другарю! Освен това там причината беше цунами а не некадърност както при руснаците.
  • 59 Дон Леопарди

    1 2 Отговор
    Вчера негово величество Химарс Великолепний ме покани в покоите си, да побъбрим на цигарка Кент и бонбонки Тик-Так. Барактарчето му стоеше тихо от страни и ни наливаше Джони Уокър ли бе, Балантайн ли бе. Направихме главите. Като видях жена му Джавелин да влиза в тоалетната не знам защо я последвах вътре, После загасих лампите, аме щото тя бе грозничка, а за да пестя ток, щото се оплакваха от високите сметки и как щели да ги плащат.
    Последно си спомням как синчето им Стингър заудря по вратата, че му се пишкало. Отвотих и избягах! Долу ме чакаше и дремеше шофьорът ми Байдън в чисто новия ми Айбрамс, разбудих го и отпрашихме.

    Коментиран от #75

  • 60 Хихохаха

    5 0 Отговор

    До коментар #49 от "Путинче":

    Виновни там са украинчетата. Незна--- йко. Ако знаеше / че са виновни нашите/ нямаше да се изцепиш така.Само с драск@не не става иска се и знания, за да не ставаш смеш...ен
  • 61 Емиии

    9 3 Отговор

    До коментар #52 от "Путинче":

    Победените германци живееха много по добре, като източваха ресурсите на цяла Африка... Това се отнася за цяла Западна Европа... Живееха от кражби...И това не им стигна и натрупа ха дългове, които сега и Източна Европа плаща. А Русия (СССР) освен, че възстанови градовете си след войната без план Маршал , издържаше и цяла Европа... И запомни, че руснак не отива на Запад да върши черна работа, като българи, поляци и румънци... Абрамович черна работа ли вършеше? С хваленето на Запад, все едно ми хвалиш нашите т. н. мутри от зората на прехода....Абсолютно идентично... Сега разбра ли защо живееха добре на Запад и нашите мутри?

    Коментиран от #63, #70, #74

  • 62 Деций

    10 1 Отговор
    Не Руската инвазия,а натиска от страна на САЩ,и всички онези които им лижат ботушите за някой цент.Не знаят каква игра са започнали и къде се тикат разни измислени държави от рода на прибалтика и Полша също.А леопардите и тигрите,дори и през ВСВ са ги били.Отначало са били трудни ,но бързо правят оръдие което ги пробива,че и точно име са му дали"Зверобой".И сега няма да е по различно.

    Коментиран от #65

  • 63 Емиии

    6 1 Отговор

    До коментар #61 от "Емиии":

    Да се чете ::СССР издържаше цяла ИЗТОЧНА Европа,а не цяла Европа.
  • 64 Петнисти

    3 1 Отговор
    Леопарди със съдбата на тигри и пантери.
  • 65 Путинче

    2 4 Отговор

    До коментар #62 от "Деций":

    Звеобой вика 😂😂😂 Я чети тук как 1 самотен тигър избива 23 Т34.
    "„На 7 юли 1943 година по време на битката при Курск Франц Щаудегер командир на Тигър I получава сведения за движението на група от 50 – 60 съветски Т-34. Атакува и унищожава 17 от тях. Съветските танкове се изтеглят, за да се прегрупират. Щаудегер ги открива до малка река и унищожава още 5. Изтегля се след като изразходва целия си запас боеприпаси."
    На западния фронт също само 1 Тигър унищожава танкова колона на съюзниците. Тигъра е първия танк който може да се завърти на място чрез движение на двете вериги в различна посока, първия танк с хидравличен волан а не с лостове. Първия танк с полуавтоматична хидравлична скоростна кутия с 8 предни и 4 за дни скорости. Има хидравлична връзка между купола и двигателя и прави завъртане на 360 градуса за 30 сек. Прави 8 изстрела в минута с 88 мм оръдие - Т 34 само 3 с 76 мм оръдие. Тигъра има дори подгряване на мястото на механик водача. Много от тези неща са въведени в другите танкове чак през 70-те години. Разбира се никой няма да постави символа на Райха като номер 1 танк през ВСВ.

    Коментиран от #67, #68, #69

  • 66 Мухаа,хаа! -

    3 1 Отговор
    Абе ,ще изпращат,няма мърдане,когато има" Канцлер акт" . Но в под условието се пита,дали ще стигнат до бойното поле? Колкото до прословутия,прехвален абрамсчо,е напълно непригоден за терена на Украйна.Изключително тежък-80т.Вярно- нагъчкан с електроника,но и това е минус.Огромен рсзход на гориво -530 л/ 100 км.Газотурбинен двигател,който изисква изключително и само авиационен керосин.От къде? Самата МТ подържка ( зап.части,ремонт, логистика) е около 40 човека ,без самия екипаж.А леопардчето гори,като всички останали железарии.Доказаха го хуситите,който със сигурност са" много по напреднали" от руските сухопътни войски.Горят като факли- подвижна бомба заради горивото+ 46 уязвими точки.Дойчо отдавна почти е нулирал производство им.Краваря натиска всички да се оголят ( предимно от лепоарда) след това,ще ги закачат на тяхната кука- с абрамсчо,за да се " пазят " от руснака.
  • 67 гост

    3 0 Отговор

    До коментар #65 от "Путинче":

    САМО, ЧЕ ГЕРМАНИЯ УСПЯВА ДА ПРОИЗВЕДЕ 1200 ТИГЪРА СРЕЩУ 36 000 Т-34 И В КРАЯ НА ВОЙНАТА ТОЙ ВЕЧЕ Е С 85 ММ. ОРЪДИЕ!
  • 68 Хлъц..

    3 3 Отговор

    До коментар #65 от "Путинче":

    Слушай пич.Важен е крайния резултат.Ти тук ни кокото искаш поднасяй цял чаршаф копипейст хвалебствия за дойчо,но руския Иван спря танка си пред Бранденбургската врата.Онзи-Т-34, който само за два дни,може да подкараш и ти- клавишния стратег.Ти знаеш ли,с колко танка( само и точно танкове) разполагат към момента сухопътни войски на РФ- по официални данни 13400. А дали са само толкова,те си знаят.И какво ще им направят този разнокалибрен сбирток от разни модели,чиято обща численост не надминава баталъон,според армейските стандарти.Единствено да накарат Генщаба да превключи на друга скорост.Отдалеч,и с другата " бухалка" .Нещо от което те досега се сдържаха,защото ще има много унищожена инфраструктура и жертви.

    Коментиран от #71

  • 69 Путинче

    2 1 Отговор

    До коментар #65 от "Путинче":

    На 20август 1941 г. самотен КВ1 с командир л-т Зиновий Колобанов за 30 минутен бой унищожава 22 немски танка. Този ден 5 танка от ротата на Колобанов унищожават 43 немски танка.

    КВ1 както и Тигъра са ТЕЖКИ танкове. Срещата на тежък танк със среден ......
    Само че ти това не можеш да го разбереш.

    В момента положението е малко по-различно. Една "Хризантема" може да разкаже играта на танков батальон без да я разберат къде е. До момента руснаците не са я задействали.
  • 70 Путинче

    2 3 Отговор

    До коментар #61 от "Емиии":

    😂😂😂😂Каква Африка са ограбва ли немците бе 😂😂😂. Били крали - соц клишета от недо/развития социализъм с които се опитваха да обяснят защо прогнилия Запад е много по напред и живеят много по добре. А акъл откъде крадоха за да правят Мерцедес и Порше вместо Москвичи и Запорожец 😂😂 Или
  • 71 Путинче

    1 3 Отговор

    До коментар #68 от "Хлъц..":

    И при такова смазва що превъзходство във всяко отношение защо руската непобедима армия се изтегли от Киев, Харков и Херсон и венцехвали превземането на едно село все едно са превзели Лондон или Париж 😆 Хризантеми, Армати, Су 57, и накрая опряха до ирански дронове - само не разбрахме дали са безаналогови 😂 И това срещу украинците дето не са 2 ами дори 22 а армия в света не са. И до сега получаваха някакви залежали по складовете железа като Т64 и какви ли не допотопни оръжия. Сега ще видим какво ще стане като получат по модерни образци. И то пак 209-300 срещу хилядите безаналогови танкове 😉
  • 72 поне сафарито

    2 1 Отговор
    цена ще падне ! Ама Леопардните кожи ще бъдят хит на модата..!
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Много платени рушороби има тук

    2 2 Отговор

    До коментар #61 от "Емиии":

    Тази руска опорка и пропаганда за наивници , че след 2СВ " Русия издържаше цяла източна Европа" и западните " победени германци живееха много по добре, защото източваха ресурсите на цяла Африка" е дотолкова истинска и вярна , доколкото и че след 2СВ победена Япония стана икономическото чудо на Света, защото крадеше чуждите ресурси и я издържаше целия свят...!!!
  • 75 Павел Поппандов

    1 0 Отговор

    До коментар #59 от "Дон Леопарди":

    Аааа Леопарди, и ние пушим цигари Кент и смучим бонбонки Тик-так.
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Прост народ слаба държава

    0 0 Отговор
    Наливайте масло в огъня да гори по-хубаво
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: