Тема: Украйна

28 Януари, 2023 10:00 5 108 108

Истината е, че никой в НАТО не знае къде е „червената линия" на Путин

  • танкове-
  • тагесцайтунг-
  • олаф шолц-
  • германия-
  • танк-
  • доставка-
  • оръжия-
  • владимир путин-
  • русия-
  • война-
  • нато-
  • украйна-
  • сащ

Всеки загубен живот във войната в Украйна е голяма жертва

Истината е, че никой в НАТО не знае къде е „червената линия" на Путин - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Паскал Бойкер, „Тагесцайтунг"/ БГНЕС

Германските танкове проправят пътя към победа? Само ако беше толкова просто. Не, доставката на няколко танка "Леопард 2" няма да донесе на Украйна победа срещу Русия. Твърдението, че това е така, се основава или на непознаване на лошата военна ситуация, или на шарлатанство. Всъщност Украйна се намира в ситуация, в която отчаяно се нуждае от нови военни доставки, за да не загуби войната срещу Русия. Това е съществена разлика.

Още новини от Украйна

Фактът, че канцлерът Олаф Шолц - за разлика от жълто-зелено-черната фракция в Бундестага около Агнес Щрак-Цимерман, Антон Хофрайтер и Фридрих Мерц - не взе решението си толкова лесно, беше уместен. Гражданите могат да изискват от своя правителствен ръководител да прецени много внимателно какво е необходимо, разумно и отговорно по отношение на подкрепата за Украйна в зависимост от хода на войната.

Доставките на оръжия не са нещо, което може да се изтъргува публично на базар, а изискват много внимателно политическо и военно обмисляне. Сега Шолц взе решението си след съгласуване със САЩ. И дори ако тази отстъпка е изключително трудна за човек, който е бил социализиран в движението за мир, тя вероятно е правилната при дадените обстоятелства. Доставката не означава ескалация на войната, а увеличава шанса Украйна да не бъде окупирана от Русия. Битката остава достатъчно трудна и без това, а изходът от нея е напълно отворен.

Въпреки това доставките на танкове от Запада ще имат горчивата последица, че Русия ще продължи да ескалира войната. Защото това е в съответствие с руската военна стратегия. Всеки трябва да е наясно с това. Последицата обаче може да бъде единствено доставянето на възможно най-много противовъздушни системи за защита на хората в Украйна. Дори и да изглежда второстепенно в обществената дискусия, това все пак е много по-важно за хората в Украйна, отколкото доставката на танкове.

Ако САЩ и държавите от Европейския съюз не окажат военна подкрепа, Украйна е обречена. Това е толкова просто. За съжаление. Твърдението, че „червената линия" ще бъде премината с доставката на западни бойни танкове, е смешно формалистична аргументация, която, от една страна, пренебрегва предишните мащабни германски доставки за Украйна, а от друга, е неоправдано арогантна, тъй като подценява бойната мощ на многобройните бойни танкове от съветски произход, които се използват в Украйна. Единственият проблем е, че в настоящата война на изтощение оперативните им възможности са на изчерпване.

Както и да е: Путин определя своята „червена линия", както намери за добре. Решението да се доставят бойни танкове, произведени в Германия, в зона на военни действия никога не е лесно, особено когато става въпрос за район, в който някога е вилнял германският Вермахт. На фона на миналото на Германия е напълно легитимно и Лявата партия да отхвърля категорично доставките на оръжие.

Като се има предвид, че всеки, който се застъпва за все повече и все по-тежки доставки на оръжие, трябва да е наясно, че може да сгреши с цената на много украински животи. Липсата на съмнение е изключително опасна по време на война. И в крайна сметка отхвърлянето на все по-мащабните оръжейни доставки отговаря на мнението на голяма част от германското население, което трябва да се вземе насериозно. Това се основава преди всичко на страха, че Германия може да бъде въвлечена във война.

Истината е, че никой на Запад не знае каква и къде е „червената линия" на Путин. Русия е в състояние да унищожи света с ядрените си оръжия. Да се окаже, че борбата за Украйна може да подтикне Путин към унищожаване на човечеството, е повече от малко вероятно, но за съжаление не и немислимо. Точно тези, които го обявяват за „луд", с когото вече няма да е възможно да се преговаря, не бива да изключват подобни ирационални действия от самото начало. Колкото и да е незадоволително, не ни остава нищо друго, освен да преценим вероятностите.

Това включва и факта, че аргументите на лидера на Лявата партия Амира Мохамед Али, в унисон със Сара Вагенкнехт, че една ядрена сила по принцип не може да загуби война, са повече от съмнителни. Това изглежда доста пропагандно за Путин. Защото, както и двамата трябва да знаят, това е исторически погрешно: пораженията на САЩ във Виетнам и Съветския съюз, както и на САЩ в Афганистан, са ярки примери за обратното.

Настояването на Лявата партия за по-силен германски ангажимент за постигане на решение чрез преговори е добро и правилно. Но не бива да се пренебрегва фактът, че най-вече Русия не показва сериозно желание за преговори. Вместо това режимът на Путин продължава да пропагандира своите империалистически военни цели, т.е. подчиняването на Украйна.

За авторитета на Лявата партия би било по-добре, ако независимо от въпроса за доставките на оръжие, тя недвусмислено застане на страната на жертвите и винаги настоява преди всичко пълното изтегляне на Русия от Украйна. Независимо дали някой смята, че това е реалистично. Това е просто въпрос на ясна позиция. А на Вагенкнехт и Ко това липсва.

Всеки, който смята, както наскоро направи депутатът от Лявата партия и верен на Вагенкнехт Севим Дагделен, че подкрепата за германските оръжейни доставки е сравнима с одобряването на военните заеми от страна на ГСДП през 1914 г., е най-малкото идеологически в услуга на фашисткия режим на Путин.

Да, вярно е, че всеки ден, в който тази война продължава, много хора губят живота си. Но каква е последицата от това? Че Украйна трябва да капитулира възможно най-скоро? В нито един момент левичарите не биха си помислили да поискат от Виетконг да се подчини на САЩ. Въпреки че в крайна сметка във Виетнамската война са загинали до четири милиона души. Във войната в Украйна сме далеч от това.

Да се върнем още по-назад в историята: Как би се развила борбата за свобода в Испания, ако не само Ърнест Хемингуей, Джордж Оруел и Андре Малро бяха подкрепили Испанската република в борбата срещу Франко, но и техните правителства в САЩ, Великобритания и Франция го бяха направили с военна сила?

А германските комунисти никога не биха си помислили да поискат от демократичните сили да се откажат, защото съпротивата срещу испанския фашизъм би струвала твърде много животи. Вместо това те се сражават в интербригадите. Дори тогава, когато вече беше безнадеждно.

Всеки загубен живот във войната в Украйна е голяма жертва. Ето защо германското правителство трябва да направи всичко, което е по силите му, за да приключи тази война възможно най-бързо. Без обаче да забива нож в гърба на Украйна. Именно в това се състои горчивото двусмислие: не може да бъде лява позиция просто да изоставиш тези, които са били нахлули, дори ако това може да струва живота им.

Народът на Украйна има право да се бори за свободата си. Само те могат да решат какви жертви са готови да направят. Колкото и горчиво да е това, то оправдава доставката на германски бойни танкове. Разбира се, това по никакъв начин не замества дипломатическите усилия. Колкото и безперспективно да изглежда в момента, това трябва да бъде в центъра на вниманието. Русия трябва да разбере, че слага край на войната и приема довоенните граници.

Но за съжаление и това е част от истината: тази война може да продължи дълго и да отнеме живота на много хора. Но нищо няма да бъде спечелено, ако Русия го спечели. Това също така означава, че едно движение за мир, което заслужава това име, трябва да отправи искането си "Спрете войната!" към този, който я е започнал и я продължава безмилостно. Всеки, който не е готов да направи това, е участник във войната. От страна на Путин. Няма как да не го забележите.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 64 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Да бе , да. ! 😜

    121 10 Отговор
    Бе то и Русия и света вярваха , че червената линия на натото е когато взеха източна Германия и обещаха да не се разширяват повече , ама ...
  • 3 Укропат

    121 8 Отговор
    За това пробвайте. Опитвайте докато разберете къде е червената линия. После ще караме на гъби. Ние знаем къде е бялата линия ,нали Зелен!
  • 4 Миии

    111 4 Отговор
    Червената линия е границата на НАТО, която я пресякоха в ненатовска Украйна. За това е и тази война,те е на НАТО

    Коментиран от #60

  • 5 Кокоша Нога

    93 4 Отговор
    Като настъпите червените линии бързо ще разберете в НАТО една краве база в Германия ще се изпари

    Коментиран от #36

  • 6 Българка

    12 106 Отговор
    За цивилизованите държави и всеки нормален човек е ясно, че Путин е псохопат и убиец. Но нима Путин и фашистите в Кремъл не се заблуждават, че не само те разполагат с ядрено оръжие и ако натиснат червеното копче, то трябва да очакват Русия да бъде изпепелена. Не е достатъчно само да си "луд", за да предизвикаш ядрен апокалипсис. Трябва да си Антихрист, изчадие адово

    Коментиран от #9, #20, #37, #94

  • 7 Калпазанин

    102 5 Отговор
    И логично един контра въпрос да задам, а някой знае ли къде е червената линия за нато и да споменем главата на змията фащ със над 700 бази из целия свят, та къде беше?

    Коментиран от #76

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Калпазанин

    88 4 Отговор

    До коментар #6 от "Българка":

    Цивилизацията е дошла от изток, и кое за теб е цивилизация в 21 век едни да умират от глад друго от преяждане ли, и всяко 4-то дете да не знае кой е баща му. Ти на това цивилизация ли ми викаш

    Коментиран от #50

  • 10 РЕАЛИСТ

    93 8 Отговор
    Грешни изводи. Не може да се съпоставя войната в Афганистан и Виетнам с тази на в Украйна. Русия защитава територии с руско население. Няма право да ги предаде и затова ясно заяви, че ще ги защитава с цената на ядрен конфликт . Там са червените линии. Вчера Константин Гаврилов очерта и друга червена линия. Ако в Украйна Абрамс стрелят с муниции с необогатен уран, то Русия ще отговори с тактическо ядрено оръжие.

    Коментиран от #34, #74

  • 11 Мим

    88 5 Отговор
    Явно и ти си фашага,щом така разсъждаваш.Путин няма да спре,а германците да не си забравят урока от ВСВ,щото много по зле може да им се случи.Никакво оръжие повече за зеления и ще има мир много бързо..

    Коментиран от #19

  • 12 112, помогни им

    70 5 Отговор
    Всяка дума на американските пропагандисти е лъжа! Мислещите хора винаги търсят причините и не могат да бъдат манипулирани!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Дедо ви

    63 4 Отговор
    Те такава държава Окраина нЕма, нЕма и да има!!!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Хохо Бохо

    8 78 Отговор
    Войната започна, когато Путин нападна Украйна
    и ще приключи, когато Путин се разкара от Украйна.

    Коментиран от #42

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Хм...

    1 36 Отговор

    До коментар #11 от "Мим":

    И какво може да се случи на германците в момента?

    Коментиран от #77

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 1984

    63 2 Отговор
    Странна работа! За тоя всеки живот бил изключително ценен, ама понеже жертвите на Украйна били далеч по малко от четирите милиона във Виетнам трябвало да насипваме на украинците оръжие на макс. Един вид план имаме да изпълняваме. Русия нямало как да загуби войната, ама Украйна трябвало да я спечели. Война в Афганистан било същото като война в Европа.
    Тия ядрени оръжия дето ги трупат щатите, Русия, Китай, пък и не само те, са за да си закачаме над камините, за красота.
    Изобщо, съветските танкове бяха в Берлин що пък сега да не дойдат и руските...
    Не мислех, че е възможно да преживея "1984" и през 1984та и през 2023та...
  • 23 Васил

    6 62 Отговор
    Ако беше се намесило Нато войната щеше да продължи не повече от 10 деня и нямаше да има толкова жертви и разрушения европейските лидери са боклуци предпочетоха да си седят в креслата и да дават съвети. Срещу агресор отговора може да бъде само с агресия преговорите са безсмислени.

    Коментиран от #25, #63, #95, #101

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Баце,

    52 2 Отговор

    До коментар #23 от "Васил":

    Дай личен пример бе. В Украйна търсят доброволци. Че и добре плащат.
  • 26 Това им е трагедията на краварите,

    58 2 Отговор
    мислят си, че с талибани се занимават и не обръщат внимание в какви коши се набъркаха. Путин писмено им написа къде минават червените линии, и дори им поиска писмен отговор, но къде в кравар ум, правеха се на бабаити. Сега се правят на интересни, не разбирали ситуацията!? Ще я проумеят, но ще е късно, много хора ще измрат, а може и това да им е целта. Да не се правят на ударени с мокър парцал, а да се омитат от Европа, това е червената линия, която отдавна тъпчат.
  • 27 Матей преображенски

    57 3 Отговор
    Всичко това са едни изопачени възгледи,въз основа на западното виждане за световна доминация и недопускане на други центрове на власт и самостоятелност.Русия и Китай,другите непокорни страни с нищо не застрашават сащ или друга западна страна.Но сащ са на принципа Който не е с нас ,той е против нас.САЩ са световният паразит,изсмукващ живителни сокове от целия свят,къде с измама,къде със сила.Те и хвърлиха ръкавицата към Русия ,създавайки фашисткия режим на порошенко и зеленски,възродиха реваншистките традиции на оун,дейни съучастници на хитлеристите.Сега какво щяла да прави Русия,може би очакват да стои със скръстени ръце,да позволява всякакви деструктивни вмешателства като по времето на Горбачов И Елцин.Те не чертаеха червени линии,при тях Русия беше разграден двор,изцяло подложен на разграбване.При Путин държавата се стегна,възроди се,отрязват се поетапно пипалата на империалистическия октопод,борбата в Украйна е част от тоя процес на пречистване и обновление.
  • 28 Тото

    45 4 Отговор
    Еее ами като не знаят значи те за нищо не са виновни.Виновен е само Путин и Русия че още като краварите почнаха да дават крила на нацистките групировки във Украйна ,още тогава Путин трябваше да изгори Киев без предупреждение щяха да загинат и по малко хора НАТО щеше да напълни гащите и всички щяха да си знаят мястото.Колкото и да квичите драги ми Сороси това ще ви остане нищо друго не можете да направите,това винаги е било и винаги ще бъде вашата съдба.

    Коментиран от #55, #65

  • 29 дядото

    29 1 Отговор
    е,остава обективно и честно да обясните на хората,по чия вина започна тази война,защото в един развод няма един виновен

    Коментиран от #33

  • 30 Жеко

    1 11 Отговор
    Ако влязат в Москва
  • 31 681

    38 4 Отговор
    С тази разлика, че Украйна е съседна на Русия държава, тоест при евентуална загуба Русия рискува в дългосрочен план да загуби собствени територии. Руснаците много добре го знаят и точно затова няма да го позволят. В една самостоятелна война Украйна-Русия всичко щеше да е приключило отдавна. Война Сащ-Русия до последния украинец е съвсем друго нещо. За съжаление цялото предислоциране на американски оръжия чрез европейските проксита Полша, Литва, Латвия и т.н поне на мен ми говори за подготовка към финалната фаза, а именно кинфликт Нато-Русия. Човечеството е преминало през две световни войни, тази би била доста по различна за обикновените хора поради наличието на ядрено оръжи. Внимавайте какво си пожелавате. Световния елит отдавна е подготвил бункерите в които може да живее години наред.

    Коментиран от #41

  • 32 Мишел

    43 3 Отговор
    При снабдяването на Украйна с все по мощни оръжия САЩ прилагат същата тактика, която имаха при разширяването на НатО на изток. Тогава първо обещаха на Горбачов, че НатО няма да се разширява, след което НатО започна да включва все по източни държави, докато стигна до Украйна. Нещата завършиха с война в Украйна.
    При пълзящото увеличаване мощността и далекобойност та на натовските оръжия за Украйна, ще се стигне до руски удар върху основните центрове, където се складира предназначеното за предаване на Украйна оръжие. Тези центрове са в Полша и Румъния. И тогава, ако на САЩ му стиска, може да се стигне до световна ядрена война,
  • 33 681

    28 1 Отговор

    До коментар #29 от "дядото":

    Всички световни лидери са виновни и алчни. Мисля, че е ясно за всички
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Сметни кратера,който би се появил

    2 9 Отговор

    До коментар #5 от "Кокоша Нога":

    при ядрен отговор от страна на получила ядрен удар страна.Примерно колко километров диаметър би имал.Кой град би изчезнал завинаги от картата на изстрелват първи ядрен удар страна.Кажи кво ще се случи после

    Коментиран от #61

  • 37 Помакиня

    28 1 Отговор

    До коментар #6 от "Българка":

    Сестро, стига си цвъкала простотии, ами си ела в Сатовча да садим компиро.

    Коментиран от #92

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Хамлет нюз

    21 1 Отговор
    А...,натото ,някога да си е знаело,
    къде са му червените,виолетовите,
    маскировъчните линии?Въобще,
    те имат ли линии,та се питат за
    други?Или само се питат,за усмивки
    от плебса???
  • 41 Путин

    0 20 Отговор

    До коментар #31 от "681":

    Не мога да атакувам доствките на НАТО! Мушмурок съм, знаиш ли как крещят западните партньори?
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 дойчи zeли

    4 14 Отговор
    червената линия на пукин е в гащите му 😆

    Коментиран от #67

  • 44 🇧🇬🇪🇺💯

    21 0 Отговор
    ❗️Конфликтът в Украйна можеше да бъде уреден преди да започне войната на 24ти Февруари с признаването и изпълнението на Минските Споразумения от Украинската страна която е част договора с Републиките Луганск, Донецк и дефакто Федерализиране на Украинската Държава, като гарантите по Минските Споразумения са Германия и Франция икономическите двигатели в ЕС.
    Русия не е страна по Минските Споразумения.
    ❗️Германия, в частност Меркел каза че Германия не е имала никакво намерение Минските Споразумения да бъдат изпълнени, в тази посока бяха и “усилията” на Франция.
    След този “празен ход” Руската Позиция се промени като изискването в момента е пълната капитулация на ЕС и НАТО❗️
    И така червените линии ако изобщо има такива са отдавна преминати и от двете страни, Русия/НАТО и дефакто и ЕС❗️
    В случаят на войната, Русия/НАТО, Украйна се явява страна която ще понесе най много негативи и от двете страни и от Русия, (разрушена инфраструктура, загубени стотици хиляди човешки животи, разрушена икономика) и от ЕС и НАТО за които е по важно войната срещу Русия отколкото самата Украйна, не може да има победи за нито една от страните в тази война, по всяка вероятност рано или по късно ще има патова ситуация като Южна/Северна
    Корея и тежко въоръжена демаркационна линия с хиляди оръдия от двете страни❗️
    Струпванете стотици бройки въпръжение от това и от онова не е стратегия а тактика на парче която може би има някакъв ефект в Афганистан през 80те но е далеч от това да се
  • 45 Макс

    2 30 Отговор
    За Путин и кръвожадното му обкръжение човешкият живот не означава нищо /това не включва техния живот/. Путин прави всичко възможно , за да се изчисти РФ от бедни и според него неполезни , излишни хора. Всеки руснак с ограничени възможности/ независимо от причините/ е обречен да умре във войната на Путин, а това е война срещу измислен противник. Дано НАТО и целият западен свят успеят да спрат убийствените амбиции на Путин и неговите хора !
  • 46 🇧🇬🇪🇺💯

    8 1 Отговор
    Струпванете на стотици бройки въоръжение от това и от онова не е стратегия а тактика на парче която може би има някакъв ефект в Афганистан през 80те но е далеч от това да се постигне “победа в Украйна” днес❗️
  • 47 Иди да я остъклиш

    2 0 Отговор

    До коментар #24 от "Хохо Бохо":

    чифтокопитно!
  • 48 Механик

    27 1 Отговор
    Леле колко дълга статия! А е могло всичко да се каже само с три думички- Путин Ни Спука.
    Да, Путин ви изтърбуши като виетнамска колиба.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 555555

    3 23 Отговор

    До коментар #9 от "Калпазанин":

    Цивилизация е да живееш в държава в която имаш свободата да развиеш собствения си потенциал,а не тюрма в която единственото ти право ,е да се наливаш с водка.

    Коментиран от #59

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Ха ха ха

    4 14 Отговор
    Червената линия на Путин е малко под гърба на Медведев....
  • 53 🇧🇬🇪🇺💯

    27 4 Отговор
    Зеленски и Украинските Националисти са изгубили войната с Русия още преди да я започнат, хайките за повиквателни в ВСУ по улиците на Украйна и по плажовете на Черно Море няма да успеят да преобърнат ходът на военните действия, за момента, към 28 Януари 2023 Украйна е загубила м/у 25% и 30% от своята територия с изглед с продължение на войната да изгуби още територия на Югоизток❗️
    Само “пушечно месо” не стига 200 или дори 500 танка не стигат, 100 или 500 самолета не стигат, една дузина С300 не стигат❗️
  • 54 Е па

    9 1 Отговор

    До коментар #49 от "Велик !!!":

    целия свят не е надрусан я
  • 55 555555

    1 7 Отговор

    До коментар #28 от "Тото":

    Дай определение за нацизъм,и нацистки групировки.

    Коментиран от #72, #73

  • 56 Русия е вредна държава !

    4 27 Отговор
    "Джохар Дудаев,първият президент на Чеченска република Ичкерия: "Когато над Украйна изгрее украинското слънце, Русия ще изчезне" и ние всички чакаме този момент.
    Вярваме във вашата победа, защото целият свят днес ви помага, възхищава се на мъжеството на президента Зеленски и на мъжеството на украинския народ"
  • 57 щерев

    1 13 Отговор
    Червената му линия е да не го светнат....иначе, дава всичко
  • 58 Реалист

    5 29 Отговор
    Русия в края на краищата все пак ще бъде съборена, осквернена и предадена на забрава. Както слънцето изгрява всеки ден, както зимата се сменя с пролет, както водата износва камък, така един ден ще се случи крахът на руския свят. Хора с добра воля ще работят неуморно, никога няма да затворят очи, работят усилено, правят всичко, за да бъде унищожено това царство на мрака. Така ще бъде, защото така трябва да бъде, защото това е бил края на всички империи на злото и лъжата.
  • 59 да допълня

    3 1 Отговор

    До коментар #50 от "555555":

    или уиски...?

    Коментиран от #64

  • 60 Алооооуу

    3 24 Отговор

    До коментар #4 от "Миии":

    Тази война е на Путин, за да запази креслото си! Той не иска да има демократична държава до Русия, ще изпадне от стола! Не че няма да се случи!! Не правете хората на малоумни! Всичко ясно се вижда!!

    Коментиран от #97

  • 61 Професора

    24 5 Отговор

    До коментар #36 от "Сметни кратера,който би се появил":

    Много си заблуден руснаците ако ударят някой с ядрено оръжие нищо няма да се случи обратно просто всички ще изтръпнатот ужас и ще почнат да искат примирие с Москва. Срещу Руската ядрена триада никой няма шанс

    Коментиран от #69, #85

  • 62 123

    1 20 Отговор

    До коментар #42 от "Заблудена подлого,":

    Я дай някакви примери за обстрел на мирни граждани през 2014 та на територията на Украйна . И се съсредоточи върху "територията на Украйна " защото от както през 2014-та Русия нахлу в Крим, тази война се води изцяло на територията на Украйна и всички мирни жители са жители на Украйна, а агресорът е Русия.

    Коментиран от #78

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 555555

    2 17 Отговор

    До коментар #59 от "да допълня":

    Много добре знаеш какво ти говоря.В Русия право да живеят охолно имат само диктатора,и олигархията създадена от КГБ.Обикновенния руснак никой не го брои за жив.
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Гнус

    12 0 Отговор
    Къде била червената линия на Путин, никой не знаел?! Аз знам, те не знаят?! Ама иначе знаят той какво миски и какво ще направи?!
  • 67 само да кажа

    6 2 Отговор

    До коментар #43 от "дойчи zeли":

    Тя вече си е показала червената глава и чака пчеличката НАТО да кацне!

    Коментиран от #98

  • 68 емил

    18 2 Отговор
    Вие престъпници от 30 години направихте всичко възможно за да ""Могъществото на Русия може да бъде унищожено, само чрез откъсването на тази част, която ще наречем Украйна, като е необходимо тази част не само да бъде откъсната, а и да бъде противопоставена на Русия, като двете бъдат насъскани една срещу друга , двете части на един и същ народ, и да наблюдаваме как брат убива брата си. За това е нужно само да намерим и отгледаме предатели сред националния елит на Русия и с тяхна помощ, да променим самосъзнанието на едната чаcт от този велик народ, до такава степен, че той да ненавижда всичко руско, да ненавижда своя род, неосъзнавайки това. Всичко останало е въпрос на време." Ото фон Бисмарк / 1862 г./ Само когато бъдете унищожени напълно тогава ще настъпи мир и спокойствие .
  • 69 Въпрос

    2 3 Отговор

    До коментар #61 от "Професора":

    Защо си толкова много пр@зд бе?

    Коментиран от #70

  • 70 отговор

    2 10 Отговор

    До коментар #69 от "Въпрос":

    Защото е платена копейка!
  • 71 да попитам

    4 0 Отговор

    До коментар #49 от "Велик !!!":

    Нямаш ли друг наратив,че този го цитираш навсякъде?
  • 72 ами

    1 0 Отговор

    До коментар #55 от "555555":

    55555
  • 73 извинявай

    1 0 Отговор

    До коментар #55 от "555555":

    изтървах една петица
  • 74 Казваш

    1 18 Отговор

    До коментар #10 от "РЕАЛИСТ":

    "Русия защитава територии с руско население". А защо това "руско" население воюва срещу РФ и не стана сценария на Путин какъвто го мислеше в началото на войната? Просто не искат да живеят в РФ, една част се смятат за украинци, други си признават, че са руснаци, но и те не искат да живеят в Русия. Много руснаци емигрират където могат по същата причина, вече и у нас ги има. Украйна просто си иска територията от 1991г. няма да напада РФ и да влиза в нейната територия затова РФ няма моралното право да използва ЯО.

    Коментиран от #80

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 ТТомов

    6 0 Отговор

    До коментар #7 от "Калпазанин":

    Те триполовите нямат топки та са бъзливи ако не знаеш.
  • 77 Мим

    4 0 Отговор

    До коментар #19 от "Хм...":

    Ами има история ,виж да не се повтори в много по лош за тях сценарий.
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 ААми финала е неизбеже ясен Русия печели

    11 1 Отговор
    Е и тогава защо ги ручаате жабетата... защо трябва да измраг милиони славяни... трябва ли да се изпълни мерака на янките да се чака фирата и на последнияукраинец!!!
  • 80 да попитам

    13 1 Отговор

    До коментар #74 от "Казваш":

    За това ли "биещите се срещу Русия" гласуваха за приемането си в РФ с 98% и повече?Крим,Донецк,Луганск Запорожие?

    Коментиран от #84

  • 81 След анексията

    5 5 Отговор

    До коментар #78 от "ами да ти дам":

    на Крим 2014г., с помощ от РФ се създадоха паравоенни сили на ДНР и ЛНР. Започна война между ВСУ и сепаратистите. Едно от големите полесражения беше летището в Донецк, което сега руснаците "освободиха" чак септември. Донецк 8г. е на фронтовата линия и се води война, украинската крепост Авдеевка е на 12км. от центъра на Донецк и още е в ръцете на ВСУ. Не е вярно, че 8г. само ВСУ са стреляли по Донецк, там си е на бойната линия, сепаратистите отвръщаха на огъня, а сега и руснаците.
  • 82 До Васко 23

    5 0 Отговор
    Така е Васко, просто за ден-два целият свят нямаше да го има.....
  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 То и ние

    2 5 Отговор

    До коментар #80 от "да попитам":

    гласувахме 98% за бай Тошо, но 3млн. емигрираха на запад и имаше 300 000 митинг срещу тоталитаризма на 7.06.1990г. Сега още се купуват избори у нас, а там ги проведоха както Сталин е казал - не е важно как се гласува, а кой брои гласовете.
  • 85 Този път с неточен отговор

    1 0 Отговор

    До коментар #61 от "Професора":

    Явно прекалил съм и не си счел да отговаряш,както отговори по-рано.Тва е,че ги разбраха хората.Ядрена заплаха,че "знайш кои сме ние".Знаят ги кои са.Другото е на фронта украинци срещу руснаци.
  • 86 на кой Путин,

    2 3 Отговор
    от всичките двойници? Щото разни хора, разни идеали.......
  • 87 Почти

    14 0 Отговор
    Всичко написано е просто израз на гледната точка на автора.За много неща е прав.За други или се прави на луд или му е толкоз умственият капацитет!Да,ядрена сила не може да загуби война,но автора се съмнява и дава за пример аналогични според него ситуации в Афганистан и Виетнам.Само че удобно забравя,че в дадените от него примери войната не се е водила на територията на "изгубилите" я ядрени сили!
    А сега ситуацията е коренно различна.След референдумите и последвалият резултат от тях,в момента т.нар. от алианса и света "война" се води на територията на Руската Федерация!А тя определено няма да допусне да е губеща в ситуацията!Не и без това да означава край на света,такъв какъвто го познаваме във физическият му смисъл!
  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Истината е, че никой в НАТО

    15 0 Отговор
    не знае кога ще подпишат зад гърба на зелко унизителен договор за примирие с Путин
  • 90 хо ши мин

    8 0 Отговор
    Малка подсказка.
    Виетнамската война беше война на обединение на Виетнам.
    А защо се е наложило да се обединява,сетете се сами.
  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 А не щеш аз пък...

    1 0 Отговор

    До коментар #37 от "Помакиня":

    Да ти набера шалварите както садиш компотите?
  • 93 Поп Андрей

    12 0 Отговор
    "Истината е, че никой в НАТО не знае къде е „червената линия" на Путин" - Както вървят нещата скоро ще я узнаят. Нас дано ни се размине, ама тоя път не вярвам. Веднъж предатели, два пъти предатели, три пъти предатели и врагове и все ни прощават. Всяко нещо си има граница, а всяка граница си има митница.
  • 94 Реалист

    13 0 Отговор

    До коментар #6 от "Българка":

    Русия ли трупа войска на границата на Краваристан, или краварите са на границата на Русия? А познай , кой е агресора ?
  • 95 Искаш да кажеш

    8 1 Отговор

    До коментар #23 от "Васил":

    Искаш да кажеш, че ако НАТО не се беше намесило войната щеше ад приключи за 10 дена?
    Може и малко повече но със сигурност щеше да е приключила до сега.
  • 96 Жреца на Ботунец

    2 9 Отговор
    Ние борците за Мир и прогресивните хора по целият свят,настояваме САЩ да нанесе незабавен,унищожителен и окончателен термоядрен удар по Кочината Русия.В името на Световният Мир,благополучието на Човечеството и бъдещето на планетата Земя.
  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 ти тая вечер

    2 0 Отговор

    До коментар #67 от "само да кажа":

    пак ще кацнеш.на главока
  • 99 Ани

    4 0 Отговор
    С яденето идва и апетита. Запада беше много радостен като падна желязната завеса и Русия се отвори като хищно цвете, а Запада влезе в капана като муха без глава. Всъщност Путин го създаде Запада и най-вече Клинтън.
  • 100 ???

    2 1 Отговор
    а тия в НАТО знаят ли на коя закачалка са си оставили шапките, да не настане суматоха, когато си ги потърсят?
  • 101 Аз съм от ссср

    2 0 Отговор

    До коментар #23 от "Васил":

    То ако можеше щеше да се намеси ама ги е страх.Прочети някоя книга преди да коментираш.
  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 Шопе

    0 0 Отговор
    Копилие
  • 107 Аспарух

    0 0 Отговор
    При президента Володимир Зеленски нивото на нацистко влияние и контрол в Украйна беше безпрецедентно. Зеленски забрани всички 11 независими и опозиционни политически партии, но остави партиите и организациите на своите нацистки партньори и съюзници непокътнати и на власт. Така че не е изненадващо, че на рождения ден на Бандера Върховната Рада, украинският парламент (в който не остана никой освен нацистите), избухна в бурни аплодисменти. По-късно главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна генерал Валерий Залужни публикува снимка, на която гордо позира пред портрет на Бандера.
  • 108 Този коментар е премахнат от модератор.