27 Януари, 2023 16:24 33 851 26

Паника сред производителите на алкохол

  • алкохол-
  • паника-
  • производство-
  • напитки-
  • алкохолни напитки-
  • ирландия-
  • етикети-
  • ес

Ирландските планове "нанасят удар върху основите на европейската икономика"

Паника сред производителите на алкохол - 1
Снимка: Shutterstock

В Европа се разгаря битка за плана на Ирландия да въведе изискване за етикети със здравни предупреждения върху бутилките с вино, бира и спиртни напитки, предаде Politico, съобщи БГНЕС.

Европейската комисия разреши на Ирландия да въведе новите етикети. Те ще трябва да съдържат здравни предупреждения, подобни на тези върху кутиите с цигари, в които се посочва, че употребата на алкохол причинява чернодробни заболявания, вреди на нероденото бебе и е пряко свързана с фатални ракови заболявания.

Планът предизвика бурна реакция в ЕС, където девет държави-членки подадоха възражения, а производителите на напитки го определят като атака срещу единния пазар на блока и срещу умереното пиене.

Какво се опитва да направи Ирландия - и защо?

Поставянето на здравни предупреждения върху всички опаковки за алкохолни напитки е последната, най-трудна част от знаковия ирландски Закон за общественото здраве (алкохол) от 2018 г., който има за цел да намали злоупотребата с алкохол и тежестта, която той налага на болниците. Законодателството вече въведе минимални цени на продуктите на дребно, което вбеси потребителите, които вече не могат да купуват бира и водка на ниски цени.

Ирландските власти знаят, че поставянето на предупреждения за рак върху всички алкохолни стоки създава търговско минно поле, което противопоставя интересите на общественото здраве срещу винопроизводителите, пивоварите и дестилаторите в Европа и света. Това донякъде обяснява защо, въпреки че получи зелена светлина от Брюксел, министърът на здравеопазването Стивън Донъли все още не е подписал проектонаредбите, които се прецизират в консултация с главната прокуратура.

След като Донъли предприеме действия, часовникът ще започне да отброява минималния тригодишен период на планиране, преди продуктите за продажба на дребно да започнат да носят предупрежденията, като част от дизайна на опаковката или на прикрепен стикер. Това означава, че предложеният нов режим може да влезе в сила най-рано през 2026 г. - докато лобирането от страна на индустрията за напитки може да го забави допълнително или да го провали изцяло.

Какво ще пише на етикетите?

Според проектонаредбите предупрежденията за здравето ще бъдат строги. Те ще трябва да бъдат изписани с червени главни букви, както например:

„Пиенето на алкохол води до рак на черния дроб“

Или:

„Има директна връзка между алкохола и фаталните ракови заболявания“

Пиещите трудно биха могли да ги пропуснат, особено като се има предвид, че в днешно време те все по-често купуват алкохол в бутилки и кутии в заведенията и супермаркетите, вместо да пият наливна бира в кръчмите или вино на чаша в ресторантите.

Защо европейската алкохолна индустрия е толкова ядосана?

Предложеното етикетиране е равносилно на дезинформация, оплаква се Еторе Прандини, председател на главното италианско земеделско лоби Coldiretti. "Не е честно алкохолът да се сравнява с цигарите. Ако се консумира в правилното количество, една чаша на хранене, виното е полезно за здравето", каза Прандини.

Улрих Адам от индустриалната лобистка група SpiritsEurope се съгласи, като заяви, че ирландската схема не прави разлика между "умерена" и "прекомерна" консумация на алкохол.

Индустрията за производство на напитки осмива ирландската схема за етикетиране като антиевропейска, като твърди, че тя ще създаде търговски бариери и ще подкопае общия пазар на ЕС. Пивоварите на Европа, представляващи 10 000 производители на бира, заявиха, че мерките "представляват значителна, неоправдана и непропорционална бариера пред свободното движение на стоки".

Ирландските планове "нанасят удар върху основите на европейската икономика и поставят под съмнение свободното движение на стоки, като демонтират инструмент, който е дал толкова много ползи на европейците", заяви Ламберто Фрескобалди, председател на италианската асоциация на винопроизводителите Unione Italiana Vini.

Възможно ли е и други страни от ЕС да последват примера на Ирландия?

Ирландия вече е минавала по този път: През 2004 г. тя стана първата страна на света, която забрани пушенето на закрити работни места, включително в кръчмите. Ирландия също така наложи най-високите данъци в ЕС, най-строгите изисквания за опаковките и ограниченията за продажба на цигари - на всичко това се противопоставиха безрезултатно кръчмарите и собствениците на магазини, които се подчиниха, след като бяха заплашени от глоби в размер на 3000 евро.

Министърът на здравеопазването Донъли твърди, че Ирландия е била водеща в Европа по отношение на тютюна и може да го направи отново по отношение на алкохола. Индустрията се възмущава от всякаква връзка с успешната борба с тютюнопушенето. "Производителите на вино смятат, че това е атака срещу продукт, който е част от техния начин на живот и част от нормалното здравословно хранене", казва Кормак Хийли, директор на Drinks Ireland, основната лобистка група на пивоварите, дестилаторите и дистрибуторите в страната. "Това не е повторение на дискусията около тютюна."

Междувременно критиците на ЕС предупреждават, че ирландското законодателство е изпреварило плановете на самата Европейска комисия да предприеме действия по въпроса.

Съгласно графика, заложен в нейния План за борба с рака, Комисията трябва да излезе с предложение за етикетиране на алкохола до края на 2023 г. През февруари 2022 г. европейските законодатели гласуваха против включването на предупредителни етикети за алкохол в плана за борба с рака.

Производителите се притесняват, че други държави - членки на ЕС, биха могли да последват примера на Дъблин, като всяка от тях изисква различни етикети, което би увеличило бюрокрацията и разходите.

Може ли ирландският план да се приложи на практика?

Въпреки че Министерството на здравеопазването вече е изготвило проект на точното здравно предупреждение, Хийли прогнозира, че нито една ирландска пивоварна или дестилерия няма да го включи в стандартния си дизайн на опаковката. Това би означавало в Ирландия да има отделни опаковъчни линии за консервирани и бутилирани напитки. Износът, воден от световните марки Guinness и Jameson, е огромна и нарастваща част от ирландската индустрия за напитки.

Може ли ирландският план да се приложи на практика?

Въпреки че Министерството на здравеопазването вече е изготвило проект на точното здравно предупреждение, Хийли прогнозира, че нито една ирландска пивоварна или дестилерия няма да го включи в стандартния си дизайн на опаковката. Това би означавало в Ирландия да има отделни опаковъчни линии за консервирани и бутилирани напитки. Износът, воден от световните марки Guinness и Jameson, е огромна и нарастваща част от ирландската индустрия за напитки.

"Защо бихте поставили вашия продукт на рафта в американски магазин за търговия на дребно и да сте единственият продукт, върху който има предупреждение за рак?" Хийли каза, че правителственото предупреждение има за цел "да тревожи и плаши", а не да възпитава.

Министерството на здравеопазването твърди, че чуждестранните производители няма да бъдат законово задължени да гарантират, че здравните предупреждения се появяват на всеки контейнер, предназначен за Ирландия. Отговорността и последствията ще се носят от местните търговци на дребно, търговци на едро и дистрибутори.

"Не е престъпление да се внася за продажба в Ирландия алкохолен продукт, който не е снабден с необходимата информация и предупреждения", казва министерството в изявление за Politico. "Въпреки това лице, което внася алкохолен продукт, който няма изискваното етикетиране, и продава продукта в Ирландия, без да е поставило изискваната информация и предупреждения, може да бъде преследвано."

Хийли отхвърли тази идея като откъсната от реалността. Според него стикерите ще трябва да се поставят в чужбина преди изпращането, в противен случай получателите ще бъдат принудени да разкъсват всяка кутия вино и бира в многократна опаковка, което ще ги направи потенциално непродаваеми.

Може ли да бъде спряно?

Ирен Толерет, френски евродепутат от Ренеу и съпредседател на парламентарната интергрупа по въпросите на виното, спиртните напитки и качествените храни, заяви, че ирландското предложение създава "опасен прецедент" за здравословното функциониране на единния пазар и обвини Комисията, че е пропуснала възможността да му се противопостави. Според нея може да се оправдаят правни действия.

Италианският външен министър Антонио Таяни пък заклейми ирландския план като "атака" срещу идентичността и наследството на страната му. "Комисията трябва да се намеси и да върне правилата на една страна в съответствие с правилата на единния пазар", заяви той пред репортери след среща с ирландския външен министър Мишел Мартин в рамките на срещата на външните министри на ЕС в Брюксел тази седмица.

По-рано този месец Таяни призова Комисията да се намеси по въпроса в Световната търговска организация, където страните по нейното споразумение за техническите бариери пред търговията (ТБТ) са задължени да уведомяват за всички задължителни изисквания за етикетиране, които не се основават на съответен международен стандарт и могат да засегнат търговията на други нейни членове.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ракйчев

    75 5 Отговор
    На българската ракия да има етикет за какво е полезна
  • 2 Професора

    135 8 Отговор
    Да има етикети до какво води употребата на храните с примеси соя, царевично нишесте, палмово масло , захарин стабилизатори и консерванти, и оцветители

    Коментиран от #3

  • 3 Капиталиста

    58 7 Отговор

    До коментар #2 от "Професора":

    До печалби
  • 4 Да бе, че ми

    60 6 Отговор
    турат на шишето с домашна рикия череп и кости... нема къ да стане...

    Коментиран от #7

  • 5 Някой

    52 3 Отговор
    Нека. Какво толкова? Който си пие, пак ще си пие. Алкохолика няма да се откаже от пиенето заради един етикет.
  • 6 Мдааа

    57 13 Отговор
    Едни най-големите злини на света произлизат от наглосакcите, другите ги знаете, кои са! Така че, щом е така на всички флагове на наглосакси да се изписва "Вредни за света"!
  • 7 🥃🥃🥃

    42 6 Отговор

    До коментар #4 от "Да бе, че ми":

    Домат и две кръстосани краставици, йо хо хо и бутилка ракиджос 😆
  • 8 Панчо Байряктаря

    7 26 Отговор
    Браво на Ирландия. Пък Таяни, Мартин, Рашков и ко. нека да се хидратират с пица на кристали, мууншайн, пърцуцата... и ледена биричка...
  • 9 КокаКолаБГ

    41 6 Отговор
    Същото да се направи и на напитките с АСПАРТАМ.

    Генетично уврежда мозачните клетки и довежда до мутация в покуленията.


    Също Р З И да го забрани този вреден препарат.
  • 10 1122

    38 1 Отговор
    АА? свикнали били? Че те и други са свикнали на други работи,ама вие не се съобразявате с тях.Пък големи началници станахте вие в брюксел бе,никой неможе копче да ви каже...брех м... му стара.Вас като ви засегнат неможе,за другите е задължително.
  • 11 Им бе цилус

    50 2 Отговор
    Аз съм пушач.Неадекватните,гнусни снимки върху кутията любими цигари ,не ме отказаха да пуша.Просто ги игнорирах.
  • 12 стоян

    61 6 Отговор
    Всички луканки от месо са консервирани с натриев нитрит - който е доказано че причинява рак на дебелото черво - но предупреждение няма за това
  • 13 Шопо

    37 15 Отговор
    ЕС се разпада, Референдум за ЕС и НАТО.
  • 14 4×4

    38 2 Отговор
    Както е казал ИНДИАНЕЦА/Огнена вода/за ракията.Виното го пият само БОГОВЕТЕ.Пийте и
    се веселите,това никой не може да ни отнеме.
  • 15 Гост

    32 2 Отговор
    Ирландците да си пишат каквото си искат на техния алкохол.Да не се месят където не им е работа.Нашата ракия си е вътрешен и външен мехлем.Използвами я срещу рани микроби болка вътрешна и външна радост и щастие.С една дума универсално питие и лекарство.
  • 16 Въздържател

    34 1 Отговор
    Има защо да се притесняват.Ирландци,англичани,скандинавци...най-алкохолизираните нации.
  • 17 Сирена

    19 14 Отговор
    Гледайте черешката на тортата, ще видите две персоните,една от герб,нагла подла пасмина,и другата,миссссс България, грозна,като хиената,това е България.

    Коментиран от #19

  • 18 Гъбаркова

    2 4 Отговор
    Е, какво ми пука от такива работи. - язе вече не пия...!

    Коментиран от #26

  • 19 ...

    14 2 Отговор

    До коментар #17 от "Сирена":

    Хиените са къде-къде по-красиви същества 😆
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Емо

    9 0 Отговор
    Етикетите със здравни предупреждения по добре да се сложат върху лекарствата.
  • 24 Смотан старец (ЦИГАНИН)

    3 1 Отговор
    Глеи ся дядовата аз съм на 86 на цигарите пишат много страшни неща НЕ СЪМ ЧУЛ НИКОИ ДА СЕ Е ОТКАЗАЛ ОТ ТЯХ
    Сега и на алкохола мислите ли че някой ще се откаже от пиенето КОЙТО КАКВОТО СИ ПРАВИ ЗА ГЛАВАТА СИ ГО ПРАВИ
    ВСИЧКО Е ПАРИ
  • 25 Анонимен алкохолик и

    4 1 Отговор
    ...заклет пушач – Доколкото си спомням, анатомия но човешкото тяло се изучава в 7–8и клас. Нагледах се на картинките и надписите па тютюневите изделия, ще преживея и картинките по бутилките с бира , вино и високоалкохални напитки. Но...всички тези продукти са забранени за продажба за лица под 18 години ( по закон). Сложете ОГРОМНИ етикети за съдържанието, съотв. вредите от млякото, млечните продукти, месото и рибата, хляба и всички храни, които се консумират през целия човешки живот и са само бледо подобие на това, което пише на опаковката. Не всички пият и пушат, но всички се хранят!!! Ай Наздраве с домашно винце!
  • 26 Добре че не пиеш

    3 0 Отговор

    До коментар #18 от "Гъбаркова":

    Вода от чешмата, че е бъкана с " полезни" изкопаеми в компанията на хлор и още половината Менделеева таблица!