Last news in Fakti

22 Януари, 2023 20:04 3 082 10

Железопътни проекти в Африка: как Турция измества Китай

  • турция-
  • уганда-
  • африка-
  • китай

Пекин в продължение на години финансираше най-важните инфраструктурни проекти в Уганда, изпълнявани от китайски фирми, но сега предстои сериозна промяна

Железопътни проекти в Африка: как Турция измества Китай - 1
Снимка: DW

Уганда, Танзания, Кения: редица африкански държави инвестират в големи железопътни проекти. Там, където китайските фирми се провалят в реализацията, идват техните конкурентни от Турция.

Става дума за инвестиции за милиарди. Но Уганда не се отказва. Африканската страната държи на изграждането на железопътна мрежа със стандартно междурелсие, което ще позволи масовото ѝ използване.

Мрежата между столицата на Уганда Кампала и кенийския граничен град Малаба трябваше да бъде изградена от китайска компания, с която бе сключен и договор. Проектът възлизаше на 2,2 милиарда долара. Но покрай наложените от пандемията ограничения компанията така и не получи необходимите средства от китайската държавна Ексим банка.

Турска компания ще реализира проекта

Правителството в Уганда имаше всички основания да се оттегли от договора, при положение, че партньорът не напредва с неговата реализация, казва журналистът от Уганда Джон Кибего. Китай в продължение на години финансираше най-важните инфраструктурни проекти в Уганда, изпълнявани от китайски фирми, но сега предстои сериозна промяна. Правителството е в контакт с турски партньори, подписан е меморандум за разбирателство и вече тече техническата и финансова подготовка за окончателен договор.

Турция сериозно разширява влиянието си в Африка, казва Юнус Турхан, изследовател на турско-африканските отношения в университета "Хаджи Байрам Вели" в Анкара. "Днес Турция има търговски споразумения с 45 африкански държави, над 1500 турски фирми са направили инвестиции от 70 милиарда долара в Африка." По данни на Турхан в последните две десетилетия търговският обмен се е удвоил и през 2020 година е възлизал на 27 милиарда долара.

Именно в този контекст трябва да се разглежда и задълбочаването на сътрудничеството с турските партньори, които се представят по-добре от китайските компании не само по отношение на цените, но и на бързината и на качеството.

В Източна Африка се надпреварват при израждането на жп линии

Според информацията, която циркулира в Уганда, партньор за изграждането на новата железопътна мрежа е турската фирма "Япи Меркези". Фирмата вече е изградила важен път в Северна Уганда. "Представителите на правителството хвалят проекта, това е най-добрият път и според местните хора", казва Кибего.

Съвместните проекти с "Япи Меркези" носят различни предимства на Уганда. Компанията участва решително в изграждането на мрежа със стандартно междурелсие в Танзания, така че има опит в региона. Освен това работи с многопластов модел на финансиране, който разчита на западни донори и особено на т.нар. агенции за експортно кредитиране.

При разширяването на жп линиите става въпрос и за регионална конкуренция. Танзанийският маршрут представлява "централен коридор" към вътрешността на континента. "Всички страни в Източна Африка инвестират в жп маршрутите, за да стимулират икономиките си", казва пред ДВ икономистът Исаак Хиса. "Кения, Танзания, Руанда и Демократична република Конго инвестират в железопътни линии със стандартно междурелсие. В този контекст Уганда, която е разположена между всички тези страни, вижда себе си като център за регионална търговия."


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    12 15 Отговор
    В Африка има големи мюсулмански държави , в които Турция има доста повече общо от Китай , да не говорим , че не толкова отдавна са били или част или в тесни връзки с Османската империя !! Само че няма да и стигнат силичките сама , щото трябват и пари , а в Турция са кът напоследък !! Така че или трябва да ги вземе от някой или да пусне "партньори" и то е ясно кои !! Не от Сибир , всеки случай !!

    Коментиран от #6, #9

  • 2 Шморци

    30 4 Отговор
    А Европейците в девета глуха . То и без това няма кого да пратят да работи . Само с печатане на евраци няма да се построи тая железница .

    Коментиран от #5

  • 3 Госあ

    26 6 Отговор
    Дойче веле си обича и промотира анадолУ. Скоро Турция ще измести икономически Китай 😂 А сега сериозно, преди доста годинки вече, когато швабите ни спряха Южен Поток, Милер каза че просто ЕС дава енергетиката в тази част на ЕС на турците. После спряха и строежа на Белене за сметка на турската електроцентрала и картинката стана кристално ясна. За земеделието искате ли дискусия ?
  • 4 дойчи главъ проблем

    5 5 Отговор
    пуйчо може да измести дойчо от дойчистан, звучи все по реално.
  • 5 много

    9 2 Отговор

    До коментар #2 от "Шморци":

    си прав.евраците докато слушкат американците така ще е.Почнаха да се усещат но дано не е кьсно.
  • 6 Българските турци

    14 1 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Катар,ОАР и СА и дори Израел ненапразно ухажват Турция ! Пари се намират лесно...стига да имаш Строителни и ЖП "войски" !!!...
  • 7 Българските турци

    7 0 Отговор
    Паежината на "Пътя на коприната" продължава да се формира и разклонява !
  • 8 хммм

    3 16 Отговор
    Дано Ердоган да падне и Турция да почне да се развива..

    Коментиран от #10

  • 9 Аланкооглу

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    ти сигурно си министър на финансите в Турция и си запознат с това колко пари има и как няма да им стигнат паричките.....абе как все си врете носа в чуждите портфейли..ако си загрижен за проектите извади пари и си купи акции от тези фирми,хем ще им помогнеш хем след време ще забогатееш
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: