25 Август, 2013 11:03 2 665 2

Пентагонът готов с опциите срещу Сирия

  • сирия-
  • обама

Обама разглеждал казуса „Косово“ като опция за действие

Пентагонът е готов да осъществи военните сценарии за Сирия, ако президентът на САЩ Барак Обама реши да прибегне до който и да било от тях. Това разкри американският министър на отбраната Чък Хейгъл пред репортери по време на визита в Малайзия.

Той отказа да уточни какви действия биха предприели САЩ. Чък Хейгъл ясно намекна, че Белият дом все още преценява дали да използва военна сила в Сирия в отговор на предполагаемата химическа атака.

Допълнително масло в огъня наля и факта, че разузнаването на САЩ засега не може да направи еднозначен извод за това, използвано ли е било химическо оръжие в Сирия в сряда. Това се казва в писмено изявление, разпространено от пресслужбата на Белия дом.

Държавният секретар Джон Кери пък е разговарял със сирийския външен министър за предполагаемата химическа атака, за която се съобщава, че е отнела живота на стотици цивилни. Кери е обсъдил атаката срещу контролирани от бунтовниците райони край Дамаск с Уалид Муалем „за да изясни, че ако е както те твърдят, сирийският режим няма какво да крие, той трябва да позволи незабавен и безпрепятствен достъп до мястото вместо да продължи да атакува засегнатия район, да блокира достъпа и да унищожава доказателства”.

Белият дом съобщи също, че Обама е разговарял с британския премиер Дейвид Камерън за Сирия.

Преценяват се много фактори, като разузнавателна оценка за атаката в Сирия, юридически въпроси и проблемът с международната подкрепа за евентуален военен отговор.

Според в. „Ню Йорк таймс“ съветници по сигурността на Обама изучават военновъздушните удари на НАТО срещу Югославия като възможен план за действие без мандат от ООН срещу Сирия.

Косово е очевиден прецедент за Обама, защото, както в Сирия, цивилни бяха избивани, а Русия имаше дългогодишни връзки с правителствените власти, обвинени за престъпленията. През 1999 година президентът Бил Клинтън използва одобрението на НАТО и довода за защита на уязвимо население, за да обоснове 78 дни на въздушни бомбардировки, припомня вестникът.

Според високопоставен представител на администрацията на Обама прецедентът от Косово е една от много теми, обсъждани при продължаващите заседания в Белия дом за кризата в Сирия. Служителите дебатирали също дали военен удар няма да има неволни последствия, като например дестабилизиране на съседни на Сирия страни като Ливан или увеличаването на бежанските потоци към Йордания, Турция и Египет.

Русия вероятно ще наложи вето на всякакви военни действия, предложени в Съвета за сигурност на ООН, и Обама изглежда обмисля дали да заобиколи ООН, въпреки че предупреди, че това би изисквало сериозна международна коалиция и правно основание. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 йордан попйорданов

    0 0 Отговор
    Да не се окаже накрая,че или няма биологично оръжие което да е било използвано,или да е било използвано от бунтовниците с цел да бъдат въвлечени и други в конфликта.

    Коментиран от #2

  • 2 Руснака Руския

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "йордан попйорданов":

    то това е целта. след като бунтовници изгубиха няколко много важни битки, точно тогава появиха се приказки за "биологично оръжие"