Last news in Fakti

26 Август, 2013 16:45 2 011 0

Обстрелваха екипа на ООН, разследващ химическите атаки в Сирия

  • сирия-
  • оон-
  • химическо оръжие-
  • гражданска война

Неизвестни лица са стреляли с картечници по конвоя на инспекторите на път за едно от местата свързано с химическа атака

Обстрелваха екипа на ООН, разследващ химическите атаки в Сирия - 1
Снимка ЕПА/БГНЕС

Инспекторите на ООН, изпратени да разследват евентуалните атаки с химическо оръжие в Сирия са били подложени на картечен огън, заяви говорител на генералния секретар на ООН Бан Ки Мун, цитиран от АП.

Нито един от инспекторите не е бил ранен при нападението, което дойде след като две минометни бомби се приземиха в близост до хотела им.  Няма информация нападението край хотел „Четири сезона“ да е било насочено конкретно срещу инспекторите на световната организация.

Мартин Несирки, говорител на ООН заяви, че в стрелбата е започнала в района на буферната зона между бунтовническите територии и тези, контролирани от местните сили за сигурност.

"Първото превозно средство, в което са пътували следователите е било умишлено обстрелвано от неидентифицирани снайперисти в буферната зона", каза говорителят и добави, че "тъй като колата вече не е била в състояние да пътува, екипът се е върнал обратно към правителствения  ГКПП", каза говорителят.

Според информацията експертите на световната организация са напуснали Дамаск с конвой от осем автомобила, включващ една линейка и ескорт от сирийските сили за сигурност.

Несирки заяви, че екипът ще се върне в района след като смени автомобила си. "Инспекторите са решени да изпълнят задачата си", заяви Несирки. "Но е очевидно, че всички страни в този конфликт трябва да разширят сътрудничеството си, така че екипът на ООН да извърши тази важна работа по безопасен начин."

В рамките на деня те трябваше да пристигнат в района на Гута, където според сирийската опозиция верните на режима в Дамаск войски са използвали химическо оръжие срещу бунтовниците и мирното население.


В неделя Сирия се съгласи да позволи на инспекторите да разследват предполагаемата химическа атака от миналата седмица в околностите на Дамаск, която отне живота на стотици. От Белия дом, обаче заявиха, че това съгласие идва твърде късно. От Вашингтон са почти сигурни, че сирийският режим е използвал химически оръжия в атаката. Това на свой ред увеличава шансовете за военна намеса в Сирия от страна на САЩ.

Президентът Обама  обмисля различни военни възможности, след като свика спешно екип по сигурността в събота, за да обсъдят проблема в Сирия.

Режимът на Башар Асад отрече да е използвал химическо оръжие и обвини бунтовниците, които твърдят, че 1300 цивилни граждани, сред които деца, са загинали в следствие на нервопаралитичен газ. Според организацията „Лекари без граници“, броят на загиналите от задушаване е 355 души.

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун заяви, че народът на Сирия заслужаваше да знае истината, като добави: ". Не можем да позволим виновниците да останат безнаказани. Този случай може да се окаже тежко престъпление срещу човечеството."

Международната общност продължава да отправя предупреждения, но може би военни действия са единствената останала опция, която ООН и НАТО имат, за да се справят с положението.

Военни анализатори смятат, че най-вероятният вариант за действие, който САЩ обмисля е наказателен удар, който ще има за цел да изпрати послание към режима на Башар Асад, но няма да има за цел да свали режима или драстично да промени хода на гражданската война, която бушува в страната.

"Промяна на поведението ще бъде основната цел, а не решително изместване на положението  или премахване на режима", каза Джефри Уайт, анализатор във Вашингтонският институт за близкоизточна политика и бивш служител на разузнаването.

Служители от администрацията са предпазливи на всяка военна намеса, която би желал да обърне САЩ в продължителен ангажимент, и те също са изразили опасения, че падането на режима ще бъде предпоставка за унищожаването на Сирия или появата на терористични групировки свързани с „Ал Кайда“.

Британският външен министър Уилям Хейг заяви, че страната му, както и други страни биха могли да отвърнат на предполагаемото нападение, без да имат единодушната подкрепа на ООН, пише Би Би Си.

Изказването му дойде след като британският премиер Дейвид Камерън обяви, че прекратява почивката си, за да застане на чело на заседание на Националната комисия за сигурност на Великобритания.

Междувременно френският  външен министър Лоран Фабиус обяви, че правителството му се готви за извънредна среща "в близките дни", за да реши дали да използва сила.

Съществуват все повече спекулации, че Франция, заедно с Великобритания и САЩ, може да нанесат въздушни удари по Сирия, ако се докаже, че страната не само разполага с химическо оръжие, но и го е използвала.

Турция също изрази готовност да участва във военна операция срещу Сирия, дори и тя да се осъществява без мандат от Съвета за сигурност на ООН.

Въпреки заплахите и повишаващото се напрежение сирийският президент Асад заяви, че военната намеса от страна на САЩ ще се провали.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания