Last news in Fakti
  Тема: Украйна

27 Януари, 2023 19:19 1 826 85

Зеленски води и една „тиха война“ - срещу корупцията

  • украйна-
  • володимир зеленски-
  • киев

Определено егото на президента на Украйна, който в сряда навърши 45 години, се радва на широките похвали в страната и чужбина за ръководството си по време на войната

Зеленски води и една „тиха война“ - срещу корупцията  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Най-голямото сътресение в правителството на Украйна след пълномащабното нахлуване на Русия подчертава необходимостта президентът Володимир Зеленски да покаже на ключовите си западни партньори и на уморените от войната украинци, че има сериозни намерения да се справи с корупцията и да накаже лошите практики в управлението, констатира Ройтерс.

Внезапното напускане на повече от дузина служители през последните дни последва поредица от скандали и обвинения в подкуп, включително едно, свързано с министерството на отбраната. Само че… на война като на война, обвинението беше отхвърлено, което не попречи украинско общество да изрази протест срещу случващото се.

Корупцията в Украйна не е от днес. Списание „Тайм“ припомни, че според доклад от 2016 г. на Трансперънси интернешънъл (Transparency International) между 38% и 42% от украинските домакинства съобщават, че са давали подкуп за достъп до основни обществени услуги.

Но в момента битката на Киев с подкупите придоби още по-голямо значение, тъй като Украйна хем се бори за оцеляване, хем се стреми да се присъедини към Европейския съюз.

Нахлуването на Русия направи страната по-зависима от всякога от подкрепата на Запада, особено под формата на военна помощ, а международната общност даде ясно да се разбере, че иска да види подобряване на украинското управление. През юни миналата година ЕС ясно каза на Киев: "да продължи да укрепва борбата с корупцията, по-специално по високите етажи на властта, чрез проактивни и ефикасни разследвания, както и чрез надеждни резултати от съдебни преследвания и присъди." Кратко и ясно.

Прочистването, което продължи в сряда с напускането на петима областни прокурори, включваше служители, които бяха опетнени с предишни обвинения в подкупи, и други, чието отстраняване не беше свързано с това.

Сред най-известните случаи е този на заместник-министър на отбраната, който подаде оставка след информация, която той отрече, че министерството му е плащало до три пъти по-високи цени за продукти за войската от тези в магазините на дребно.

Президентски съветник, който беше набеден от местните медии, че кара лъскави коли, също напусна, както и висш прокурор, за когото местните медии съобщиха, че е отишъл на почивка в Марбея в Испания, пренебрегвайки военното положение.

Първи подаде оставка във вторник Кирило Тимошенко, заместник-ръководител на кабинета на президента, който отговаряше за регионалната политика и преди това работеше по предизборната кампания на Зеленски. Украински разследващи журналисти го обвиняват, че използва няколко скъпи спортни автомобила по време на войната - въпреки че отрича да е извършил каквото и да било нарушение.

Заместник-министърът на отбраната Вячеслав Шаповалов също подаде оставка след съобщения, че докато е „контролирал“ закупуването на хранителни продукти за войската, то се е извършвало по завишени в пъти цени от сравнително неизвестна фирма. Министерството нарече това "техническа грешка" и заяви, че не е имало „пари под масата“.

Самият министър на отбраната - Олексий Резников - беше подложен на проверка по същата причина.

Във вторник бяха уволнени и редица други високопоставени служители, сред които:

-заместник-главният прокурор Олесий Симоненко;

-заместник-министърът на развитието на общините и териториите Иван Лукеря;

-заместник-министърът на развитието на общините и териториите Вячеслав Негода;

-заместник-министърът на социалната политика Виталий Музиченко.

„В компанията“ влязоха и областните управители на Днепропетровск, Запорожие, Киев, Суми и Херсон, допълва Би Би Си.

Коментирайки трусовете във вечерното си обръщение във вторник, Зеленски заяви, че те са "необходими за нашата защита" и че "помагат за сближаването ни с европейските институции“.

Очевидно действията на Зеленски бяха в унисон с позицията на Брюксел, след като във вторник, когато заигра метлата, говорител на Европейския съюз заяви на брифинг, че официалните лица в Брюксел "приветстват факта, че украинските власти се отнасят сериозно към тези въпроси", но че е необходима още работа по реформите.

Европейският съюз постави като една от необходимите да бъдат изпълнени задачи назначаването на нов директор начело на Националното антикорупционно бюро на Украйна - главната правоохранителна агенция на страната, създадена през 2015 г. за борба с корупцията.

Корупцията отдавна тормози Украйна, където богатството и ресурсите бързо се концентрираха в сравнително малко ръце след разпадането на Съветския съюз преди повече от 30 години.

Но справянето с подкупите стана още по-наложително, след като Европейският съюз предложи на Киев статут на кандидат член през юни миналата година, месеци след нахлуването на Русия. Сред изискванията за започване на преговорите в средата на юни председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен посочи, че е необходимо Украйна да предприеме още стъпки за върховенството на правото и да прилага закона срещу олигарсите.

Макар и с нежелание, но украинската върхушка започва бавно и болезнено да осъзнава, че страната може да излезе като условен победител от войната с Русия само с помощта на широка коалиция от западни държави, която обаче вече постави условие за нулева толерантност към корупцията.

Украинската общественост, изтощена от 11-месечната война, очевидно също е била основна целева аудитория за уволненията и оставките. Защото с напредването на войната е все по-вероятно корупционните скандали да разпалват обществения гняв и че исканията за отчетност ще нарастват.

Проучване, публикувано този месец от Киевския международен институт по социология, установи, че само 25 % и 21 % от украинците имат доверие съответно на съдилищата и прокуратурата. А с неработеща правосъдна система битката с корупцията е обречена. Но същото проучване, в което са участвали близо хиляда респонденти от цяла контролирана от правителството Украйна, установи, че 84% от тях имат доверие на Зеленски - в сравнение с 27% година по-рано.

Определено егото на президента на Украйна, който в сряда навърши 45 години, се радва на широките похвали в страната и чужбина за ръководството си по време на войната. И няма да иска този авторитет да бъде подкопан от недоволство, насочено към него заради неговите служители.

Въпросът е ще има ли сили Зеленски да пребори корупционната пандемия. Защото е ясно, че за разлика от КОВИД-19, ваксина срещу подкупни чиновници и то по най-висшите етажи на властта в която и да е страна няма. Може пък да бъде създадена в украинската социална лаборатория, кой знае?

Може пък да се допусне, че Зеленски се стреми да получи „Оскар“ на политическата сцена, защото догодина в Украйна предстоят президентски избори? След почти четири години на власт много от избирателите все още смятат, че твърде малко се случва в областта на борбата с корупцията, съобщи Цет Де Еф. А все пак украинският президент обеща действия в тази посока в предизборната си кампания. Засега сред населението широко битува мнението, че политиците са се обогатили в личен план с помощта на САЩ, ЕС и други съюзници.

Остава да се види дали ще има промяна в правилата на играта.

Пламен Йотински, БТА


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хитрото

    53 7 Отговор
    Заедно с Червенски и Оранжевенски се чудят кой да окраде украинския народ.

    Коментиран от #4, #22

  • 2 Русофил

    12 63 Отговор
    Зеленски е топ политик на нашето време и ще спечели срещу Пу.

    Коментиран от #18, #29

  • 3 Озадачен

    52 5 Отговор
    И как я води като е вече милиардер? Все едно тук Далавери Симеонов да бори корупцията.
  • 4 Руснака

    45 3 Отговор

    До коментар #1 от "Хитрото":

    Вярно ли , че Зеленски бил от еврейски произход.

    Коментиран от #8, #38

  • 5 12343211

    29 4 Отговор
    Мажат очите на наблюдателите.
  • 6 Последния Софиянец

    31 3 Отговор
    Ха ха ха ха ха
  • 7 Чорбара

    42 5 Отговор
    Крадеца ще гони крадците.!
    Коминтар.
  • 8 честен ционист

    13 3 Отговор

    До коментар #4 от "Руснака":

    Украйна се намира на територията на бившия Хазарски хаганат.
  • 9 А50

    42 4 Отговор
    В момента Зеленски подкрепян от запада води тиха война срещу украйнскоруското население в остатъчна Окрайна, като насила хвърлят мъжете на фронта, а азовци и всякакви други гнид.и громят Русия в тик-ток
  • 10 БАЙ КУРТИ

    49 4 Отговор
    Защо не покажете клиповете от ТУБАТА как олигарсите в УКРАЙНА празнуват....,барабар със синчетата/ които подлежат на мобилизация ,а ловят простосмъртните по улиците. И тогава ми говорете за борба с корупцията .И накрая на клиповете мамините отлитат в неизвестна посока .

    Коментиран от #63

  • 11 Адам Хилтън

    25 3 Отговор
    Води "анти-корупционна" корупция - като в България.
  • 12 Сандо

    29 3 Отговор
    Стига с тия майтапи, ефекта е обратен.
  • 13 Зеленски е

    26 4 Отговор
    световно известно политико-държавно нищожество и безспорно талантлив комедиен актьор,известен в Малорусь,Русь и Белорусь. И в Полша,донякъде..
  • 14 Напреднал

    41 6 Отговор
    Какъв Герой ! - задръжте си геройчето за Ваша консумация и не ни го пробутвайте. Той имаше дестки възможности да се разбере с Русия (с която граничи) и да предотврати този братоубийствен конфликт, вместо да се слага на атлантическите ястреби по ционистки. Безродник!
  • 15 Раданч Татлъту

    14 2 Отговор
    Зеленото стратег е вилик!🔯😎🐵🥳🤡👍
  • 16 Гориил

    25 4 Отговор
    Не го наричайте борба с корупцията. Циничната и неморална класа на младите псевдореформатори не е способна на това. Този клас жадува за пари, комфорт и удоволствие .Много от тях дори не са етнически украинци. Зеленски отприщи война с нежелателни. Под прикритието на борбата с корупцията се извършва конфискация на предприятия и средства от психически уравновесени и душевно здрави украински предприемачи. Само те разбират каква катастрофа се случи с икономиката и финансите на страната.
  • 17 Сталин

    19 4 Отговор
    Където има еврей има корупция ,където има корупция има еврей ,все едно вълка да не яде агнета

    Коментиран от #24

  • 18 Раданч Татлъту

    13 3 Отговор

    До коментар #2 от "Русофил":

    Ще спичели ли Зеленото?А кви са коефициентите при Черепа?🙉🤡😁🤡🙉
  • 19 Сирене

    12 3 Отговор
    Подобно на нашите политици и тяхната "тиха" съдебна реформа...
  • 20 Тра-ла-ла

    20 3 Отговор
    Такива като него и тук я водят 30 години и все със забележителен неуспех.
  • 21 Урюрвкос

    31 3 Отговор
    лесно ще намерите снимки от 2014 когато Байдън като вице-президент посещава Украйна и сяда в стола на премиера Турчинов а цялото правителство отстрани насядали като слушатели и си записват. Следва интервю с Бадън за газетата аталантик където той казва че е уволнил генералния прокурор на Украйна за рушвет от 1млрд дол. Следва събарянето на премиера Яценюк, след това Минските договорки ( в които Щатите нямат никакво отношение) но определиха пътна карта която отговаряше на косовския вариант а не минските и т.н. Следват потулването на делата на сина му и т.н. Всичко в Украйна е на конци.
  • 22 Пешо

    16 3 Отговор

    До коментар #1 от "Хитрото":

    От началото на 2018 крадеца крещи , дръжте крадеца! Рибата и главата е доказана и не се променя. Като крупие раздава наградите в ЕС и Фащ. Джонсън за месец милион...и 315 хил $ за лекция в Фащ.Алоу , ама не е само той, но той с Хънто спретнаха тази ТЪПА схема и всички я подеха. БЕЗ ПЛАТЕН ОБЯД няма. Най-новата иновация на Цирк , който сме свикнали да гледаме се разиграва в момента с този театър в Украйна.
    Смешното е ,че има хора , който се правят, ЧЕ вярват. Ако вярват в друго , много тъжно, дори по тъжно и от това, че загиват много...много хора.
  • 23 Цензура

    20 4 Отговор
    Хахахахаха, най-корумпираният, който праща народът си на смъpт, който стана милиардер още май месец, се борел с корупцията? Това виц ли е?
  • 24 Гориил

    16 3 Отговор

    До коментар #17 от "Сталин":

    Адската имитация на борбата с корупцията е безсрамна измама, насочена към подобряване на методите за кражба на милиарди, идващи от западните държави.
  • 25 Хихихи..

    13 3 Отговор
    Туй с "белото" ли ша ми бори "корупсиата"? Брендоо,пак си го захранил..
  • 26 Хаха

    11 3 Отговор
    Пред огледалото ли я води?
    От Факти днес вицове пускат.
  • 27 Внимание!!!

    21 3 Отговор
    Издирва се Украйна, възраст – 30 години, има отклонения в развитието си. През февруари 2014 година е напуснала дома си в посока ЕС. Не е видяна в ЕС, не се е прибрала и в къщи. Облечена във вишиванка и синьо-жълти дантелени кюлоти, на главата и е нахлупена тенджера. Отговаря на думичката НАТО, при споменаване на думичката МОСКАЛ става агресивна и да подскача неконтролирано на място. Има склонност към просия и предателство, за пари може да преспи с първия срещнат. Обладана е от натрапчива идея, постояно вика някой си Слава. При контакт да не се пуска в дома, тъй като веднага започва да счита дома за свой.Ако понечиш да я изгониш, го омазва с фекалии.

    Коментиран от #65

  • 28 едрефдс

    13 2 Отговор
    А бе вие освен да лъжете друго май не можете да правите. Точно тоя бандера фашист и наркоман станал милиардер от както е почнала войната, а лъжете хората по света че се бори с корупцията. Как се бори? Като нашия прост пожарникар с евро и злато в чекмеджето? Трябва да го видим как се хваща сам себе си и почва да се бори сам със себе си. Вече лъжата е станала норма. Това не е никаква журналистика а само лъжи.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Перо

    11 2 Отговор
    Понеже циониста е голям борец срещу корупцията си засекрети доходите, от както започна войната!
  • 31 Да, бе

    9 2 Отговор
    Като сбори курупцията щял да се заеме и с наркотрафика... Хо, хо, хоу.!В смисъл, че само той ще го ръководи, както и корупцията.
  • 32 Гориил

    14 2 Отговор
    Сега целта на Зеленски е да спаси собствения си живот и колосалното си богатство.
  • 33 абв

    12 1 Отговор
    ГЛУПАВО , КРАДЛИВО ЕВРЕЙЧЕ ....
  • 34 Теляк

    10 1 Отговор
    Какви глупости пишете за клоуна наркоман? Тоа не си знае парите в офшорките, и от награда за служба и от кражба!
  • 35 Тиха война

    8 4 Отговор
    Много тиха бе. Уволни 15 замминистри, ама тук нищо се не чу. Страшна корупция е в Украина.
  • 36 Верно ли

    8 0 Отговор
    Хахахахаха, това някакъв виц ли е? Този Пламен Йотински дали е запознат с досиетата Пандора, или е журналист от типа "една баба казала", колкото да докопа заветните 200 еврака?
  • 37 ха ха

    5 0 Отговор
    най добре да му пратим бочко и гешко , те са супер експерти . но ако не се справят имаме още 240 специалиста в сферата
  • 38 Адолф

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Руснака":

    Не! Хазар е! Крайно време е хазари и евреи да не се слагат под един знаменател!
  • 39 гост

    8 1 Отговор
    Не случайно САЩ изпратиха одитори, които да следят как се ползват "помощите". Според американски източници сметката на Зеленски всеки ден набъбва с по 1 милион долара, а за пирамидата под него не споменават!
  • 40 Тото

    7 0 Отговор
    Това е за раздел вицове 🤣😂😂😂🤣🤣.
  • 41 Панчо

    10 1 Отговор
    Ама този Зеленски да не членува в ГЕРБ. Крадат със замах.
  • 42 Що нямаме такъв президент !

    3 6 Отговор
    Слуга на народа !
    А все първановци,станишевци,радевци...
    Случиха украинците !

    Коментиран от #53, #67

  • 43 Шон Пен

    1 9 Отговор
    ЗЕЛЕНСКИ е мъж и джентълмен!
  • 44 Що не беше тука !

    3 4 Отговор
    Да изхвърли всички на боклука !
    С наште нямаме сполука !
  • 45 Аспарух

    11 2 Отговор
    Психопатът Зеленски идиот няма да доживее да види трибунал за военни престъпления, но цялата му банда е на съд. И Порошенко, и Тимошенко, и Арестович, и Яценюк, и Залужни, и Кличко .... Пропагандистите, които 8 години сеят омраза към Русия като Тягнибок, Фарион, Яценюк, Порошенко, Гордън, Киселев украински и други мазачи ще отговор пред трибунала. След това ни чакат дълги години депутатство на обикновените украинци. И няма да има стария стар Байдън и Америка ще изчезне завинаги!
  • 46 ХАХАХА

    11 1 Отговор
    Най големият корупционер води тиха война ,разбира се да не е луд да го хванат него.
  • 47 позеленял

    11 1 Отговор
    след някой ден ще напишат че е скочил в реката и лично е спасил детенце , холивудски истории за подобряване имиджа на масов убиец
  • 48 Аспарух

    11 0 Отговор
    Бившият британски премиер Борис Джонсън обсади украински журналист, който сравни руснаците с нацистите. В ефира на телевизионния канал "Рада" политикът припомни, че народите на Русия и Украйна са понесли тежки загуби по време на Великата отечествена война. Украински журналист сравни руските войски с нацистите, че те са на една и съща страна, само украинските войници са се сражавали срещу германците. Нямам думи! Дебилы бля
  • 49 Аспарух

    6 0 Отговор
    Руската армия завършва оперативното обкръжение на Артемовск, съобщи командирът на специалните части "Ахмат" и заместник-командир на 2-ри армейски корпус на Народното опълчение на ЛНР Апти Алаудинов
  • 50 Аспарух

    10 0 Отговор
    До днес са унищожени повече от милион фашистко-бендеровски зли духове, изроди.Поне два пъти повече са ранените, половината от които ще останат инвалиди.А войната още не е свършила.По стария украински обичай ще бъдат оставени на произвола на съдбата.В мрежата има достатъчно клипове как се отнасят към тях в свободна демократична фашистка Украйна. Едно деградирало, алкохолизирано примитивно общество нехае за хората в неравностойно положение. Зеленски не го е грижа за пушечното месо, той |
  • 51 Аспарух

    9 0 Отговор
    Порошенко построи храм в чест на себе си и семейството си и нарисува себе си и членовете на семейството си до Исус, да се побъркаме! Поздравете клоуна и наркомана, издигнете паметник на Зеленски
  • 52 Аспарух

    9 0 Отговор
    скоро българите ще говорят на украински, сега всичко украинско е модерно: навсякъде висят украински знамена, на украинците се дават помощи, санаториуми и жилища за украинци, украински проститутки...
  • 53 Епа слуга им е

    10 0 Отговор

    До коментар #42 от "Що нямаме такъв президент !":

    едните ги изгони, другите ги прати да мрат на фронта а той пълни джобове.
  • 54 Народее ????

    12 0 Отговор
    ТОВА ДРОГИРАНО И БЕСНОВАТО НЕДОРОЗУМЕНИЕ ПОСТАВЕНО ОТ ТОЧНО ОНИЯ КОИТО НАПРАВИХА ВОЙНАТА И ЕДИНСТВЕНИТЕ ВИНОВНИ ЗА ВСИЧКО КОЕТО СТАВА! ЗА БРАТОУБИЙСТВЕНАТА КРЪВ КОЯТО СЕ ЛЕЕ! И ОТ КОЯТО ДОБРОВОЛНО ПРОТРИВАТ РЪЦЕ И ВКАРВАТ И ОЩЕ ОРЪЖИЯ ЗА ДА ОБХВАНЕ И ОЩЕ ПРАВОСЛАВНИ ДЪРЖАВИ! БОГ ЩЕ ВИ СЪДИ ЕДИН ДЕН ЗА ВСИЧКО!ГОТВЕТЕ СЕ СКОРО ЩЕ Е!
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Аспарух

    8 0 Отговор
    Толкова бравада, но накрая? Първо искате да дарите танкове, сега можете да дарите танкове, о, но какво е това? Не е наличен? Тогава можеш да се правиш на добродушен още малко. И как тези танкове ще стигнат до Украйна, ако Русия вече е започнала да унищожава логистичните пътища на западната помощ?
    Друг ключов въпрос: могат ли украинските власти да издържат до деня, в който пристигнат танковете? Все още трябва да видим какво ще се случи там през февруари. Все пак наскоро беше сменен министърът на вътрешните работи, много служители подадоха оставки. Всичко изглежда като смяна на правителството
  • 57 русенец

    5 0 Отговор
    най големия крадец вика дръще крадеца
  • 58 Хайл

    7 0 Отговор
    Те украинците сами ще накажат наркомански за корупцията.носят му стари карагии а "плаща" за космически "оръжия" КРАДЕЦА ВИКА "ДРЪЖТЕ КРАДЕЦА"
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Ббб

    3 0 Отговор
    Хахахаха..
  • 61 Крымчанин

    0 0 Отговор
    По-рано България оттегли за консултации посланика си в Република Северна Македония заради тежката ситуация с човешките права на българите в Северна Македония и ескалацията на престъпленията от омраза срещу тях през последните месеци. Гответе се българи, сега е ваш ред да се биете със Северна Македония, както Украйна с Русия.
  • 62 Започва се

    3 0 Отговор
    Най-корумпираният води война срещу корупцията!Що за черен хумор?
  • 63 Очевидец

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "БАЙ КУРТИ":

    Това очаква и нас българите, които имаме синове годни за пушечно месо!

    Коментиран от #79

  • 64 защо

    0 0 Отговор
    Като бате Бойко, Кирчо, Кокорчо, Корнелка и т.н.
  • 65 Нона

    2 0 Отговор

    До коментар #27 от "Внимание!!!":

    Браво!Отлично!Много остроумно!

    Коментиран от #72

  • 66 Истината

    3 0 Отговор
    Ай стига бе, и срещу Хънтър и баща му Джо Байдън ли ще действа или си е един клоунски трик пред укрите?
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 234

    4 0 Отговор
    Да водиш война срещу себе си -как да го разбираме.
  • 69 НАГРАДИ ЗА ВИЦА!!

    4 0 Отговор
    А СТИГА С ТЕЯ ВИЦОВЕ !!
  • 70 Мда

    0 0 Отговор
    На този комик още малко крилца и ореол ще му сложат. Всички богати урки как се изнесоха като пръдня от гащи и оставиха обикноенните хода да страдат, пък и ги надъхват. Дават им оръжието и айде на фронта.
    Хахахахаха
  • 71 Пети бустер

    0 0 Отговор
    си забий...... "Защото е ясно, че за разлика от КОВИД-19, ваксина срещу подкупни чиновници и то по най-висшите етажи на властта в която и да е страна няма"..... и се скрий!:)

    Освен това да разследват за корупция и социологическата агенция дето е открила 87% за Зеленски.
  • 72 Крымчанин для Нона

    2 0 Отговор

    До коментар #65 от "Нона":

    В Едем имаше рай, Адам и Ева живееха заедно с животни. Имаше достатъчно от всичко. Появи се змия и започна да подбужда да ядат плодовете на забраненото дърво, каза: ще станете като богове!……. Руснаците живееха приятелски с украинците, смятаха се за братя, но се появи змия и започна да подбужда, че украинците са велики, копачи на Черно море, предци на славяните, най-древната нация, живяла под гнета на Русия и Украйна, започна да скача площадите, искайки свобода и ЕС, желания Рай, оплювайки брат си, отричайки се от вяра и история, в името на айфони, телевизори, комфорт. Историята е тъжна. Тогава помислете сами.
  • 73 Крымчанин для Нона

    2 0 Отговор
    като сложиха саксии на главите си, украинците започнаха да скачат по площадите, призовавайки да избият всичко руско, изгориха живи хора в Одеса, започнаха АТО под командването на Турчинов през 2014 г. срещу дисидентите в Югоизтока, нарекоха братята си не -Славяни, наречени монголи, колорадски бръмбари, забраниха всякаква литература на руски и руски писатели, композитори, художници, пренаписаха историята и накрая, напълно обезумяла, Украйна започна да заплашва да взриви електроцентрала и да затвори водопровод към Крим. Една малка част от написаното е достатъчна, за да изтрие Украйна от картата на света
  • 74 Крымчанин для Нона

    1 0 Отговор
    Режисьорът отвъд океана стоеше и пляскаше с ръце, той като змия ловко измами лековерните украинци, които вярваха в рая в Европа. В резултат на това змията стана по-богата, по-силна, огъна всеки сам и започна да диктува условията си на всеки, който не е съгласен, сега експлозия на Северен поток, санкции в името на просперитета на Америка, нарушаване на всички договори и споразумения в името на Америка. Краят е близо, скоро няма да има Европа. Украинците, наивно вярващи в змията, загубиха страната, хората, индустрията, православната вяра, бъдещето
  • 75 Крымчанин для Нона

    1 0 Отговор
    злата змия реши да стигне докрай и да приведе играта си в своя план: убийте повече хора, поробете останалите, вкарайте ги в кредитен капан, направете ги зависими от техните ресурси, изнудвайте. разкажи приказка за световния рай, свободата и равенството и Европа в краката му. Да разложи напълно моралната страна, да обяви Содом и Гомор за норма на живот. Под аплодисментите на змията Европа се втурна да следва инструкциите ... ..
  • 76 Крымчанин для Нона

    1 0 Отговор
    Благодарю 🙏
  • 77 Крымчанин

    4 0 Отговор
    Ако на някой политик или журналист му беше позволено да каже нещо добро за Русия, нейния народ, култура или дори спортист, той веднага щеше да бъде наречен „руски агент“ или „руски ватник“. Русофобията беше в Полша и България част от "политическия спорт" - тази безсмислена борба, която отнема значителна част от потенциала на нашата политическа класа. който повече плюе Русия, толкова повече внимание му се обръща. парадокс. Заради това се отказаха от Южен поток, търговията, комуникациите.
  • 78 Анна Ахматова

    1 0 Отговор
    Имах глас. Той се обади утешително
    Той каза: „Ела тук
    Оставете земята си глуха и грешна,
    Напусни Русия завинаги.

    Ще измия кръвта от ръцете ти,
    Ще извадя черен срам от сърцето си,
    Ще покрия с ново име
    Болката от поражението и обидата.

    Но безразличен и спокоен
    Запуших ушите си с ръце
    Така че тази реч е недостойна
    Тъжният дух не беше осквернен.
  • 79 Голям праз

    0 0 Отговор

    До коментар #63 от "Очевидец":

    Ще видим, синовете имат бащи, да няма отстрел.
  • 80 Юлия Друнина

    0 0 Отговор
    О, Русия!
    С тежка съдба страната...
    Имам те, Русия,
    Като сърце, самотно.
    Ще кажа на приятел
    Ще кажа на врага
    Без теб,
    Като без сърце
    не мога да живея
  • 81 Богородица

    0 0 Отговор
    непорочна девойка,
    Вие ме награждавате
    Така че за справедлива кауза
    Поръчката беше на сандъка!

    - Поръчките не са валидни
    Украсете гърдите си
    Но спасението на Русия
    Аз ще ви дам!
  • 82 Крымчанин

    1 1 Отговор
    Корейската народнодемократична република (КНДР) винаги ще "стои в един окоп" с руската армия и народ, каза в петък Ким Йо-джонг, сестрата на севернокорейския лидер Ким Чен-ун.
  • 83 Бивш украински премиер:

    2 0 Отговор
    “Вашингтон толерира кражбата на Володимир Зеленски от финансова помощ, която Западът предоставя, докато украинският лидер изпълнява възложените му задачи. Това просто е откраднато, никой не го крие, всички знаят за това. Американците също знаят, но докато Зеленски решава задачите, които му се поставят – да съсипе страната, да нанесе щети на Русия – те ще си затварят очите за това", каза бившият украински премиер (2010-2014 г.) Николай Азаров в интервю за канала Mriya Youtube. Политикът отбеляза, че на Зеленски ще му бъде трудно, ако Камарата на представителите в Конгреса проведе одит. Според него може да се говори за кражба на около 2 млрд. USD”
  • 84 На всички им писна от Украйна и Зеленото

    3 0 Отговор
    Според офицера от разузнаването на морската пехота на САЩ Скот Ритър първоначалното намерение на руската дипломация е било за избягване на конфликта. Не може да се каже същото за Украйна или за нейните западни партньори, които се занимаваха със систематичното разширяване на НАТО на изток. С подтикване от Запада през 2022 г. мирните преговори бяха прекъснати. Дотогава се наляха милиарди долари, Украйна беше напомпана с оръжие и военна техника. Привличайки подкрепата на НАТО, въоръжените сили на Украйна успяха да предприемат няколко контраатаки. Тези действия обаче не се превърнаха в печеливша стратегия за Киев, казва Ритър. "Успехите" струваха огромно количество човешки животи и материални ресурси, което не вещае нищо добро за Украйна.
  • 85 Аспарух

    2 0 Отговор
    Журналистът на Fox News Тъкър Карлсън обобщи ситуацията много точно: "Тайната полиция на Зеленски претърсва манастири в Украйна и дори манастири. Те са арестували десетки свещеници без причина и в нарушение на украинската конституция, която вече няма значение." всичко това, администрацията на Байдън мълчи. Нито една дума. И продължава да изпраща на Зеленски все повече и повече пари на данъкоплатците."
    Карлсън е абсолютно прав. Президентът, нарушавайки украинските закони, налага санкции срещу украинските епископи, а след това лишава други епископи от украинско гражданство, въпреки факта, че това явно противоречи на конституцията.
Новини по държави: