Last news in Fakti

30 Януари, 2023 16:10 3 118 67

Иран и Русия свързват банковите си системи, за да засилят икономическите си отношения

  • иран-
  • русия-
  • рубла-
  • риал

Със задълбочаващата се икономически проблеми, породени до голяма степен от санкциите на САЩ, много иранци изпитват ефектите от галопиращата инфлация и растящата безработица

Иран и Русия свързват банковите си системи, за да засилят икономическите си отношения - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Иран и Русия са свързали междубанковите си системи за комуникация и трансфер, за да засилят търговията и финансовите трансакции помежду си, е заявил високопоставен ирански служител, цитиран от полуофициалната осведомителна агенция Фарс, съобщава БТА.

След повторното налагане на американски санкции срещу Иран през 2018 г., след като Вашингтон се отказа от ядрената сделка с Техеран от 2015 г., Ислямската република бе изключена от базираната в Белгия международната финансова система SWIFT, имаща ключово значение за международни банкови разплащания.

Подобни ограничения бяха наложени на някои руски банки след предприетата през миналата година инвазия в Украйна от страна на Москва.

"За иранските банки вече не е необходимо да използват SWIFT (…) при отношенията им с руските банки, за откриване на акредитивни сметки, преводи или гаранции", е казал заместник-управителят на Иранската централна банка Мохсен Карими.

Докато Централната банка на Русия отказа да коментира споразумението, подписано вчера с иранските власти, Карими казва, че "около 700 руски банки и 106 други банки от 13 различни страни ще бъдат свързани към тази система", без да уточнява имената на кредитните институции.

Иранският гуверньор Мохамад Реза Фарзин приветства споразумението с Русия, като написа в туит, че "финансовата връзка между Иран и света се възстановява".

Според него "мрежите на банките на двете страни са свързани помежду си от днес и това дава възможност на банките членки в националната банкова система на страната да обменят стандартни банкови съобщения и с руските банки".

От началото на войната в Украйна Техеран и Москва създадат тесни двустранни връзки помежду си, докато и двете страни се опитват да изградят нови икономически и дипломатически партньорства.

Със задълбочаващата се икономически проблеми, породени до голяма степен от санкциите на САЩ, много иранци изпитват ефектите от галопиращата инфлация и растящата безработица.

Инфлацията в Иран скочи до над 50 процента, достигайки рекордни стойности, непознати за страната от десетилетия. Младежката безработица остава висока, а над половината от иранците са изтласкани под прага на бедността, според данни на Иранския статистически център, допълва Ройтерс.

На фона на месеци на антиправителствени протести, предизвикани от смъртта на 22-годишната Махса Амини, арестувана от нравствената полиция на 13 септември миналата година заради неподходящо облекло, иранските власти са изправени пред тежка криза, опасения от икономическа изолация и липса на икономическо подобрение, които могат да доведат до повече безредици.

Иранския духовен лидер, аятолах Али Хаменей, днес каза, че страната е изправена пред "осезаем проблем с благосъстоянието и прехраната", който не може да бъде излекуван без икономически растеж.

"В днешния свят статутът на една страна е до голяма степен свързан с нейната икономическа мощ (...) Нуждаем се от икономически растеж, за да запазим нашата регионална и глобална позиция", заяви Хаменей в телевизионна реч.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 44 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Финнсист

    75 25 Отговор
    Русив, Иран, Китай, Салдитска Арабия, ОАЕ, Индия, Бразилия, Аржентина, РЮА ще правят собствена валута инще фалират Ротшилдската Световна Банка

    Коментиран от #7, #26, #50

  • 2 Хаха

    48 14 Отговор
    Западните милиционери напъват нерва до скъсване
  • 3 ТИРбушон

    27 19 Отговор
    😆😆😆😆😆😆😆А с Еритрея кога?!?! 😅😅😅
  • 4 Краварите са в Шок

    57 15 Отговор
    Срещу тех и банките им е целия свят не могат да ударжат кораба над водата
  • 5 честен ционист

    22 8 Отговор
    Референдумът на Коре трябва да е за рублата, или за еврото. 70:30 резултатът ще бъде.

    Коментиран от #55

  • 6 Баба Ванга

    38 19 Отговор
    ЕС ке изпадне в световна изолация заедно сос САЩ

    Коментиран от #20

  • 7 честен ционист

    11 32 Отговор

    До коментар #1 от "Финнсист":

    И как ще стане тая работа, като тия дето си ги изброил централните им банки са все собственост на Едмон де Ротшилд?

    Коментиран от #8, #16, #19

  • 8 републикански Москвич

    34 8 Отговор

    До коментар #7 от "честен ционист":

    Ротшилд вече не е един човек, а рода. Роднините се карат за богатство и власт. Разделят се.

    Коментиран от #9

  • 9 честен ционист

    6 2 Отговор

    До коментар #8 от "републикански Москвич":

    Не бре, банката се казва Banque privée Edmond de Rothschild
  • 10 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    28 14 Отговор
    айде сега краварските лизачи да се запенят от постове

    Коментиран от #18

  • 11 Гхио

    5 12 Отговор
    Садюги от всички сатрапии обединявайте се!
  • 12 Теле

    18 6 Отговор
    Скоро икитай индия юж америка африка и северна корея
  • 13 Абсурдистан

    13 2 Отговор
    Ето това са братски държави!
  • 14 Реалист

    39 7 Отговор
    В Иран, Русия, Китай има закони за шпионаж и затова са държави, а не колонии. В България закони шпионаж няма и западни шпиони си имат партии и затова държава няма, а има колония управлявана от назначен колонялен елит!
  • 15 Тити

    18 8 Отговор
    Малии големите валути стават за тоалетна хартия даже тя има по голяма стойност.

    Коментиран от #66

  • 16 Професора

    2 6 Отговор

    До коментар #7 от "честен ционист":

    Сигурен ли си, че е точно така, това да не ти е БНТ?
  • 17 Калпазанин

    17 5 Отговор
    Печатницата на ротшилд скоро ще прегрее ми се струва, Китай инидия Бразилия Венецуела и и и и, какво остана един обор без ресурси, ко праим
  • 18 гост

    12 8 Отговор

    До коментар #10 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Бе като гледам даже на снимката едното е долар , що така бе мамин , хахахахахах !! И на снимка даже рубла не могат докара , та камо ли на живо , хахахахахаах !!
  • 19 На баронеса Ротшилд / Лина Георгиева / с

    14 1 Отговор

    До коментар #7 от "честен ционист":

    Он Едмонд се спомина !
    Фамилията е голяма ! Богатството на Ротшилд се оценява на 3.4 ТРИЛИОНА доларес а рокфелер 3.1 половината в класацията на форбс са хората на фамилиите
  • 20 гост

    17 26 Отговор

    До коментар #6 от "Баба Ванга":

    ЕС е икономика 10 ПЪТИ колкото тия двете измислени държави НАКУП !!!! И скоро ще стане 20 пъти , щото тия и двете ги чака бъдеще на Венецуела и Северна Корея !! Та преди да "изпадне" ЕС от където и да е , тия двете ще са изпаднали от живота и то отдавна !!

    Коментиран от #23, #27, #39

  • 21 Обикновен дизайнер. Не джендъри.

    17 7 Отговор
    Все повече и повече страни се разплащат в собствените си валути. На някои май не им харесва. Вият на умряло, че нямат контрол
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Баба Ванга

    20 17 Отговор

    До коментар #20 от "гост":

    Беше икономиката силна на ЕС, беше, когато имаше евтин руски газ сега газ евтин няма и комиката я няма в ЕС.

    Коментиран от #24

  • 24 гост

    15 12 Отговор

    До коментар #23 от "Баба Ванга":

    Верно ли я няма , хахахха !! И това къде , в ТАСС и Известия ??? Ма нещо май не само я има , ами продължава да РАСТЕ !!! ПОВТАРЯМ , не рецесия , ами ПРИРАСТ регистрират ВСИЧКИ СВЕТОВНИ АГЕНЦИИ , дето това им е работата , а не като измислените плювачи на заплата в Кремъл , дето имаш за "информатори" , хахахах !!

    Коментиран от #34, #35

  • 25 реру

    8 3 Отговор
    Оръжейни... икономически... банкови... При толкова много приятели подкрепящи Кремъл трябва да се бърза... преди някой да се е отказал...
  • 26 ФАКТ

    9 13 Отговор

    До коментар #1 от "Финнсист":

    ,,,МНОГО ОТ ТЕЗИ ДЪРЖАВИ ОТ КОИТО ИЗРЕДИ СА СВЪРЗАНИ С ДОЛАРОВАТА СИСТЕМА..ОСВЕН ТОВА САМАТА ИМ ВАЛУТА Е ОБВЪРЗАНА С ДОЛАРА...ТАЗИ ГЛУПОСТ ДЕТО СИ НАПИСАЛ ...Е ТОТАЛНО БЕЗМИСЛЕНА..А И ИРАН НЯМА НИКАКВА ПОЛЗА ОТ РУСИЯ..ПО ПРОСТАТА ЛОГИКА ЧЕ САНКЦИИТЕ УДРЯТ И РУСИЯ..НЕ ВИЖДАМ ЛОГИКА КАКВАТО И ДА Е ТЯ..РУСИЯ ДА ПОМОГНЕ В ТОВА ОТНОШЕНИЕ НА ИРАН...АБСОЛЮТНО БЕЗНИСЛЕНО..ОСВЕН ТОВА..ИНТЕРЕСНО ЗАЩО ТОЧНО ИРАН СИ ПРАВИ ЯДРЕНИ РАКЕТИ..СЕВЕРНА КОРЕЯ СЪЩО...ВСЕ ДЪРЖАВИ СВЪРЗАНИ С РУСИЯ...СИ ПРОИЗВЕЖДАТ НЕЩО КОЕТО Е ВРЕДНО ЗА ХОРАТА..ЗАЩО ЛИ....СИГУРНО ЗАЩОТО СА МНОГО ДОБРИЧКИ..ЗАТОВА СЕ ЗАПАСЯВАТ ЗА УНИЖОЕНИЕ НА СВЕТА...МНОГО УМНО..ВСИЧКИ ПРИЯТЕЛИ НА РУСИЯ..МИСЛЯТ САМО ЗА ОРЪЖИЯ....ТЯХ НЕЩО ДРУГО ВЪЛНУВАЛИ ГИ..??

    Коментиран от #40, #63

  • 27 Обикновен дизайнер. Не джендър.

    9 4 Отговор

    До коментар #20 от "гост":

    Ми тогава що непрекъснато се оплакват. Да направят някаква виртуална ограда. Така наречения западен свят и другият свят. Едните нямя да обменят нищо с другите и обратно. Лесно е. Само, че на едните Господ им е спести лприродните ресурси. То затова е това квичене

    Коментиран от #32

  • 28 мани мани

    12 5 Отговор
    съюз на бедните нации ше праят ... диктаторските режими нищо друго не могат да напраят
  • 29 Глупаци

    5 2 Отговор
    Тази новина майтап ли е 😁.
  • 30 Борса Слатина

    8 3 Отговор
    Сега ще потекат едни фурми към Русия и едни безаналогови технологии към Иран.

    Коментиран от #42

  • 31 съюза ще се върне

    4 6 Отговор
    И санкциониращите гн.иди ще си броят въшките
  • 32 Дякон Унуфрий Араллампиев

    7 4 Отговор

    До коментар #27 от "Обикновен дизайнер. Не джендър.":

    Гледам казват че Иран и Русия са бедни Технологията е хубаво нещо само че трябва и материал Германия е технологична ама наистина бедна
  • 33 Герги

    10 4 Отговор
    ...После с Еритрея.......Сомалия.....Хаити.....все....развити държави...
  • 34 Рейчъл

    9 7 Отговор

    До коментар #24 от "гост":

    По Шорош ТВ няма да го кажат и няма да го прочетеш в платените сайтове в България от Разложено общество.

    Коментиран от #36

  • 35 Черли Чаплин

    9 11 Отговор

    До коментар #24 от "гост":

    ЕС е най комичния смешен съюз някога създаван

    Коментиран от #38, #44

  • 36 гост

    7 5 Отговор

    До коментар #34 от "Рейчъл":

    Оуу , не думай , хахаха !! Значи викаш са гладни и жадни и не се къпят , нали така . а ??? Хахахахахха !! Ми иди виж , бе , "осведомения" , хахахахах !!! Само за коледа в Европа са похарчени колкото 3 (ТРИ) БВП-та на Раша !!! Повтарям , колкото ЦЯЛА РАША харчи за ТРИ ГОДИНИ в ЕС за ЕДНА СЕДМИЦА !!!! И то за ПОДАРЪЦИ И ПИЕНЕ И ЯДЕНЕ , другото отделно , щото не се къпят нали и гладни ходят , хахахахха !! Пък ти се успокоявай , че "лъжели" , ама ТАСС и Известия не лъжат нали , те са най-честните , хахахаххахахха !!!

    Коментиран от #45, #48

  • 37 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    11 7 Отговор
    И с какво толкова ще търгуват съдраните клошари освен с дронове от 60те с двигатели от дворни косачки, а и ватниците не е ясно с какво ще ги платят, може би с девушки, само тава им остана и алкохолни мужичета‼️

    Коментиран от #41

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Американско говедо

    7 5 Отговор

    До коментар #37 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    По добре виж колко са задлъжнели твоите господари и чак тогава коментирай кой е беден
  • 42 Фурмите бяха

    3 0 Отговор

    До коментар #30 от "Борса Слатина":

    за нас или вече забрави вместо маски как ни пратиха фурми.
  • 43 А НЕ БЕ...

    3 3 Отговор
    И ква ще е новата валута
    Банкнота с образа на
    ПЕРСИЙСКА КОТКА С чалма
    Чебурашка с ушанка
    Апропо ДАЖЕ БЕЖАНЦИТЕ които бягат
    От мароко ирак и афганистан
    Плащат с долари и евро..😀😀😀
  • 44 гост

    3 4 Отговор

    До коментар #35 от "Черли Чаплин":

    ЕС е икономика с 50% ПО-ГОЛЯМА от любимия ви Китай ( 21 срещу 15 трилиона ) и втора икономика в СВЕТА след САЩ , а заедно с него и четвъртия Япония държи НАД 50% от икономиката на света !!! Тоест поне в близките 50 години няма ама НИКАКЪВ ШАНС друг да доминира в света , да не говорим да бъдат заобиколени по какъвто и да е начин !!

    Коментиран от #46, #47

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 О, мечти и розови

    3 7 Отговор

    До коментар #44 от "гост":

    сънища имаш явно. Ако Китай спре кранчето ЕС фалира за седмица барабар с всичките си трилярди и балони финансови. Достатъчно е да затвори достъпа на западните автопроизводители и запада е дал фира.

    Коментиран от #53, #60

  • 47 гост

    5 4 Отговор

    До коментар #44 от "гост":

    Всъщност грешка , САЩ , ЕС и Япония държат над 60 (шестдесет) % от световната икономика !! Тоест Китай и срещу тях да тича няма да ги стигне , да не говорим , че над 60% от КИТАЙСКАТА икономика зависят от същите тези и без тях е умрял тутакси !!

    Коментиран от #49, #51, #52

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Държат на

    3 7 Отговор

    До коментар #47 от "гост":

    умрял свеща, САЩ и запада. Всичко им е балон и нищо не държат. Икономиките им са на хартия и реално са едно голямо нищо и това го доказа сега войната срещу Русия. Това което го пишеш са само глупости без покритие. Вижда се и по военните доставки за Украйна, измерпаха си възможностите и ометоха складовете, и все са на загуба.
  • 50 мммда

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Финнсист":

    Чак пък да фалира.
    Американците вкарват в действие парарелна дигитална валута, доларът ще събере негативите на случващото се и ще рестартират с временни огромни парично-имотни загоби на населението.
  • 51 Стига писа

    4 4 Отговор

    До коментар #47 от "гост":

    групости, Кетай ако спре САЩ, Япония и ЕС са фалит за няма и месец.
  • 52 Да бе да

    4 6 Отговор

    До коментар #47 от "гост":

    Япония държи дългът на САЩ, САЩ са фалирали, ЕС и те са капо...

    Коментиран от #56

  • 53 гост

    7 2 Отговор

    До коментар #46 от "О, мечти и розови":

    Бе той и любимия ти Путя щеше да спира кранчета и да "фалира" всички , ама накрая май само той фалира и то окончателно , хахахаха !! Та така с кранчетата освен да ги ползвате да се удавите с тях май друга полза няма да видите , хахахах !!

    Коментиран от #58

  • 54 цирк московски

    4 2 Отговор
    Браво ! Сега остава само Еритрея и Сомалия да свържат и те техните и света ще бъде доминиран !
  • 55 мммда

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "честен ционист":

    И двете валути са големи кораби и тръгнат ли да потъват, потъват много бавно. Въпреки, че като гледам еврото как е почнало да се дави, едвали ще дочака да види потъването на рублата.

    Поддържането на конфликта води всички към нищета, от която ще се възползват китайците и американците.
  • 56 Китаец от Сибир

    4 0 Отговор

    До коментар #52 от "Да бе да":

    Такива псевдо разбирачи като тебе дето чули-недочули нещо е най-комично да се опитват да коментират.
  • 57 ТТТ

    4 2 Отговор
    Браво на Разсипия Иран е нейния пример. Горките рушляци. Слава на нашите путенуфили- рушляци.
  • 58 мммда

    1 4 Отговор

    До коментар #53 от "гост":

    С удължаването на конфликта и поддръжката на санкциите Европа първа отива в кана, след нея най- вероятно и Русия но много по-бавно, защото има каво да изнася.
    Западна европа без доставките от Русия е обран бостан отдавна. ЕС има само задължения без никакви ресурси.
    В момента се извършва процес на деинстриализация на Германия, най-вероятно и на другите страни около нея, нещо като Африка и България.

    Коментиран от #61

  • 59 неразбрал

    0 0 Отговор
    Ама няма ли използват нашата БОРИКА, или биткойните са я завладяли и не разрешават
  • 60 Алоо европа и света се управлява от

    0 1 Отговор

    До коментар #46 от "О, мечти и розови":

    Рептили извънземни смяташ ли че човек може да им се противопостави😗🤣🤣🤣по някакъв начин
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 мммда

    5 3 Отговор

    До коментар #61 от "гост":

    Баце какви Кремълски опорки, живея в Германия и виждам какво става от извора, някои заводи действително спряха призводство едни заради поскъпването на енергията, а други заради липса на материали. Има и такива които се изнасят от година две и бързат, като автомобилни те концерни, които вече са изнесли много над 50% от производството навън. Мерцедес почти изцяло се изнесе, В халетата на Хамбург намаля значително персонала и не ходят редовно. Разсте броя на фирмите, които изпадат в несъстоятоятелност. Това всичко се коментира в швабските медии, по българските на запад е рай.

    Коментиран от #64, #65

  • 63 Дякон Унуфрий Араллампиев

    1 1 Отговор

    До коментар #26 от "ФАКТ":

    Кое е вредното на ядрените оръжия Всяка държава която ги притежава има имунитет от атлантическа демокрация Франция Англия и Израел са неизлечимо болни тях ги отписвам
  • 64 Дякон Унуфрий Араллампиев

    0 1 Отговор

    До коментар #62 от "мммда":

    В България цари пълно затъмнение по темата Без Русия Европа умира Фюрера бе напипал вярната стратегия но Чърчил го подведе
  • 65 гост

    2 2 Отговор

    До коментар #62 от "мммда":

    Баце , ти в Германия живееш само в несбъднатите си сънища , иначе и на екскурзия не можеш да идеш там , само най-много да ни умориш от смях , хахаха !! Обаче друг е въпроса , що бе да му се не види , все в Германия "живеете" , що не живеете в любимата ви Раша , нали там всичко цъфти и връзва , пък и не е като да не ви пускат , напротив вожда ви чака с отворени обятия и даже ви е обещал по 10 декара БЕЗПЛАТНО в Сибир , да знаете къде ще ви заровят поне , че тя тая земя друго не ражда и никога не е раждала , хахахахха !! Или да си пратите дечицата там , а не в "загиващата" Германия и друга от омразния запад ,а ?? Хахахахаха !! Представих си какво ще кажат дечицата ако споменете даже за тая идиотия , хахахаххахахах !! То не че ги имате , де , то коя жена с акъла си ще легне с такива , хахахаххахахахахах !!
  • 66 Баро

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Тити":

    И кво че купуваме стия реали и рубли
  • 67 Искам веднъж да прочета

    0 0 Отговор
    Подобна статия за щатите - ама как им са се отразили собствените им санкции, колко им е скочила инфлацията, безработицата, колко им е зле социалната система, колко им е недоволно населението от “режима” и т.н.
Новини по държави: