Last news in Fakti

1 Февруари, 2023 13:31 834 3

Възможни са санкции срещу Белград и Прищина, ако не постигнат споразумение

  • косово-
  • сърбия-
  • албин курти-
  • александър вучич

Премиерът Албин Курти разчита да се инати около формирането на Съюз на сръбските общини, тъй като основава на това политическата си платформа в кампанията за избори в Косово и не иска да отстъпи

Възможни са санкции срещу Белград и Прищина, ако не постигнат споразумение - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Председателят на Атлантическия съвет на Сърбия Владан Живулович оцени, че е необходимо да бъде постигнато споразумение между Белград и Прищина, като добави, че е възможно да последват определени санкции срещу двете страни, ако не се стигне до споразумение, съобщи Танюг, цитирана от БТА.

Имам впечатлението, че на двете страни е казано, че ще последват някакви санкции, ако не постигнат споразумение помежду си, т.е. ще последват мерки, които президентът Александър Вучич не спомена ясно, но каза, това е проблем за Сърбия. Също така и албанците са предупредени какво ще им се случи, заяви Живулович за Танюг. Той посочи, че премиерът на Косово Албин Курти разчита да се "инати" около формирането на Съюз на сръбските общини, тъй като основава на това политическата си платформа в кампанията за избори в Косово и не иска да отстъпи по този въпрос, защото смята, че рейтингът му ще падне от това.

Специалният пратеник на САЩ за Западните Балкани Габриел Ескобар заяви, че "Съюз на сръбските общини ще бъде формиран с Курти или без него, или с някоя алтернатива", припомни Живулович. Той добави, че е очевидно, че албанците няма да влязат в Съвета на Европа, ако Курти продължи да се инати около формирането на Съюз на сръбските общини, като отбеляза, че ще има последици и за Сърбия, ако не бъде конструктивна в постигането на споразумение. Ако не сътрудничат, албанците няма да получат всичко онова, което им бе обещано. Сърбия тръгна към някаква конструктивна фаза, в противен случай ще последват санкции като изтегляне на инвестиции и отмяна на визовия режим, заяви Живулович.

Коментирайки тълкуванията на някои западни анализатори, че предложеният френско-германски план има за цел да "изтласка" руското влияние в Западните Балкани, Живулович оцени, че руснаците ги устройва един замразен конфликт между Белград и Прищина, за да могат да го решат в замяна на приемане от Запада на един потенциално замразен конфликт в Украйна. В този момент руснаците затънаха с Украйна и въпросът е колко дълго ще продължи този конфликт. Необходимо е да има нещо, за да може да се преговаря със Запада, за да може това по някакъв начин да се приведе към край. За Русия тук е подходящ един замразен конфликт, който да могат да решат в замяна за разбиране от Запада за потенциално замразяване на конфликта в Украйна, заяви Живулович, цитиран от Танюг.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    6 0 Отговор
    Краварчето Пак пали етно религиозна Война! Тоя път и на Балканите ще гризнат дървото злокобно.
  • 2 Дякон Унуфрий Араллампиев

    3 0 Отговор
    Значи смесваме олио и вода и ако не се смесят ги санкциониране Нов евроатлантически подход
  • 3 Ха така

    1 0 Отговор
    и за Габрьово. След като не признават Севлиюво за велики, да им се наложат санкции.
Новини по държави: