2 Февруари, 2023 15:45 824 0

Премиерът Албин Курти: Моноетнически съюз в мултиетническо Косово е невъзможен

  • кейфор-
  • косово-
  • сърбия-
  • албин курти-
  • александър вучич

Напрежението между Белград и Прищина е постоянно, откакто Косово обяви независимост през 2008 г., която Сърбия отказва да признае

Премиерът Албин Курти: Моноетнически съюз в мултиетническо Косово е невъзможен - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Моноетнически съюз в Косово, което има мултиетническа конституция, е невъзможен, заяви премиерът на Косово Албин Курти във връзка с въпроса за създаването на Съюз на сръбските общини (ССО), предаде КосоваПрес, цитирана от БТА.

Косовският премиер отново изрази опасенията си, че такава организация би могла да прерасне в минидържава и заяви, че продължаването на преговорите между Косово и Сърбия с посредничеството на ЕС би било по-продуктивно, допълва Асошиейтед прес.

Курти изтъкна, че е гражданин на Косово, който и като политически активист, и като опозиционен депутат, и в качеството си на министър-председател, днес се ангажира и потвърждава всички права на малцинствата без разлика, пише вестник „Коха диторе“. Той допълни, че се съобразява с исканията и нуждите на сърбите и на всяко малцинство в Косово, защото е и техен премиер.

По думите на Курти Косово не може да компенсира Сърбия за загубата на войната през 1999 г., а Сърбия трябва да компенсира Косово за причинените щети и по отношение на хората, и по отношение на материалните блага. Той допълни, че има повече албанци в Сърбия, отколкото сърби в Косово и оцени като „вредно и неприемливо да има Съюз на сърбите в Косово, а за албанците от Прешевската долина (в Сърбия) – само Албански национален съвет“.

Курти каза, че в текста на европейското (или френско-германското) предложение за нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия е споменат и въпросът за ССО, но той не е нито в преамбюла, нито сред първите членове на предложението.

По думите му през дванадесетте години, в които Сърбия и Косово водят преговори с посредничеството на ЕС, са подписани 33 споразумения и „всички са равнопоставени; не може да се избере само едно, което им харесва, като приоритет“, информира АП.

Преди дни американското посолство в Прищина организира обсъждане при закрити врата по въпроса за Съюза на сръбските общини, в което взеха участие представители на правителството, институциите и политическите партии в Косово. В становище на САЩ преди обсъждането беше казано, че Съюзът би представлявал структура за общините с етническо сръбско мнозинство за съгласуване на въпроси и услуги като образование, здравеопазване, градско и селско планиране, както и местно икономическо развитие, каквито са функциите, за които са отговорни всички косовски общини.

Сърбия обвинява Косово, че не спазва Брюкселското споразумение, подписано преди почти десет години, особено в частта за формиране на Съюз на сръбските общини. Конституционният съд на Косово обаче обяви създаването на такъв съюз за противоконституционно, тъй като той не включва останалите етнически общности и може да доведе до упражняване на изпълнителна власт.

Напрежението между Белград и Прищина е постоянно, откакто Косово обяви независимост през 2008 г., която Сърбия отказва да признае. ЕС и САЩ се опитват да помогнат на двете страни да нормализират отношенията си, но засега без успех.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА