Last news in Fakti

1 Февруари, 2023 23:20 755 5

Косово се страхува от сепаратизъм сред етническите сърби

  • сърбия-
  • косово-
  • албин курти

Премиерът на Косово Албин Курти каза, че създаването на асоциация на петте общини със сръбско мнозинство в страната не е приоритет за неговия кабинет

Косово се страхува от сепаратизъм сред етническите сърби  - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Премиерът на Косово Албин Курти каза в сряда, че създаването на асоциация на петте общини със сръбско мнозинство в страната не е приоритет за неговия кабинет. Въпреки че САЩ твърдят, че въпросът е важен за евентуалното нормализиране на връзките между Косово и Сърбия, съобщи АП.

Курти повтори опасенията си, че подобна организация може да се превърне в минидържава и каза, че възобновяването на водените от Европейския съюз (ЕС) преговори между Сърбия и Косово би било по-продуктивно.

"Моноетническа асоциация в мултиетническо Косово не е възможна", каза Курти пред журналисти.

Припомняме, че Вашингтон увеличи натиска върху Прищина да изпълни споразумението от 2013 г. за създаване на Асоциацията на общините със сръбско мнозинство, която ще координира работата по образованието, здравеопазването, планирането на земята и икономическото развитие на местно ниво. Конституционният съд на Косово по-късно обяви плана за противоконституционен, като реши, че не включва други етноси и може да доведе до използване на изпълнителни правомощия.

Дипломати от посолството на САЩ в Прищина се срещнаха тази седмица с група лидери на гражданското общество, правителствени служители и политически лидери, за да обсъдят стъпките, които правителството на Косово трябва да предприеме, за да разреши асоциацията. Пратениците на САЩ и ЕС също посетиха Косово и Сърбия миналия месец, за да насърчат двете страни да приемат ново предложение за нормализиране на отношенията им и засилване на кандидатурите им за членство в ЕС.

Подробностите за предложението все още не са оповестени публично.

Курти каза в сряда, че Косово и Сърбия са подписали 33 споразумения по време на 12 години преговори с посредничеството на ЕС и всички "са равни; не можеш да избереш такъв, който им харесва като приоритет."

Той спомена барикадите, издигнати от етнически сърби в Северно Косово през декември в знак на протест срещу ареста на сръбски полицай. Барикадите бяха премахнати едва след посредничеството на Вашингтон и Брюксел.

Сърбия води война през 1998-99 г. с етнически албански сепаратисти в Косово, което по това време беше сръбска провинция. Намесата на НАТО, която принуди Сърбия да се изтегли от територията, сложи край на войната, но напрежението около статута на Косово остава източник на нестабилност на Балканите.

През 2008 г. Косово обяви независимост от Сърбия, която Белград отказа да признае, подкрепен от Русия и Китай. САЩ и повечето страни от ЕС са признали Косово за суверенна държава.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Сатана Z

    9 2 Отговор
    Както казват в Русия:
    —Крим е Рускя
    —Донбас е Русия
    Всичко е Русия.
    Само Косово е Сърбия.

    Z

    Коментиран от #5

  • 3 плевен

    8 3 Отговор
    Сърбите изпуснаха своя шанс. Когато при разпада на Югославия, Русия им каза да вземат под контрол сръбските райони от Косова, те отказаха. Искаха цяло Косово.
  • 4 българина

    20 2 Отговор
    що за лицемерие, албанец окупирал сръбска територия риве, че сърбите искат да се отделят, като косово не е признато от 5 държави от ес!?!
  • 5 Албанец ама реалиста моля

    2 4 Отговор

    До коментар #2 от "Сатана Z":

    Май ниси запознат със реалноста относно Косово.
    Няма такова нещо Косово е Сърбия.
    Нито на времето не е било така, затощо Косово е имало парламент ,и всички държавни институции както всички останали републики по време на СФРЮ.
    Вземи да научиш малко ,чети и после пиши.