3 Февруари, 2023 17:40 1 586 7

Премиерът: Отбелязването на годишнината на Гоце Делчев да не се използва за провокации с цел нарушаване на отношенията с България

  • гоце делчев-
  • димитър ковачевски-
  • северна македония

Отбелязването на годишнината на Гоце Делчев на 4 февруари бе оценено като събитие с висок риск за сигурността на заседание на Съвета по сигурност към президента на страната Стево Пендаровски

Премиерът: Отбелязването на годишнината на Гоце Делчев да не се използва за провокации с цел нарушаване на отношенията с България - 1
Снимка: БГНЕС

Премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски призова за достойно отбелязване на рождения ден на Гоце Делчев на 4 февруари и отново заяви, че „МВР и правителството ще направят това възможно", съобщава БТА.

"Искам да се обърна към всички тези патриотични сдружения и др., които искат да използват това събитие за провокации, както през изминалия период имаше провокации от отделни лица и групи, само с цел разстройване на отношенията и атмосферата в страната и отношенията със съседните държави, да се въздържат и да не използват подобни събития, за да създават странични ефекти в нашето общество. Голямото мнозинство от нашите граждани искат достойно и мирно празнуване на рождения ден на Гоце Делчев и МВР не трябва и няма да позволи отделни лица и подобни групи да попречат на това”, каза Ковачевски.

Той отново посочи, че в съответствие със заключенията на Съвета по сигурността към президента Стево Пендаровски и в съответствие с решенията на правителството, МВР е отговорно за осигуряването на мирно и достойно отбелязване на годишнината от рождението Гоце Делчев и всички законови процедури, ще бъдат извършени, за да могат тези, които ще поднесат цветя „чрез своите регистрирани делегации”, да го направят по най-достойния начин.

По-рано днес за спокойно отбелязване на 4 февруари призоваха и министрите на външните и вътрешните работи на Република Северна Македония Буяр Османи и Оливар Спасовски, а от синдиката на полицейските служители в страната призоваха колегите си да изпълняват „последователно своята работа и работни задачи в съответствие със законовите разпоредби на Република Северна Македония, да не уронват доброто име на институцията, в която работят и да не се поддават на провокации на активисти на политически партии и други групи”.

В последните дни призив за стража на гроба на Гоце Делчев отправиха от Патриотичния институт на ВМРО-ДПМНЕ, а изданието "Плюс инфо" публикува снимки на разлепени листовки с текст "Властта предаде Делчев, народът не го дава", от Съюза на младите сили на ВМРО-ДПМНЕ днес опънаха 20 метров транспарант с надпис "Гоце е Македония" на Студентския дом "Гоце Делчев" в Скопие.

Отбелязването на годишнината на Гоце Делчев на 4 февруари бе оценено като събитие с висок риск за сигурността на заседание на Съвета по сигурност към президента на страната Стево Пендаровски. В изявление след работната среща на двамата министри на вътрешните работи на България Иван Демерджиев и на Република Северна Македония Оливер Спасовски в понеделник, Спасовски каза, че няма да бъдат допуснати инциденти по време на отбелязването на годишнината на Гоце Делчев на 4 февруари в Скопие. Демерджиев пое ангажимент хората, които ще дойдат от България, за да почетат Гоце Делчев, „да не участват в правонарушения или провокации”.

От началото на седмицата около църквата "Св. Спас" в Скопие има засилено полицейско присъствие, а от 18.00 ч. вчера са затворени улиците наоколо.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Джамбaза

    16 3 Отговор
    Това на снимката не е премиерът, а някакъв предател.
    Сменете снимката!
  • 2 История в документи

    2 4 Отговор
    1871 г. – граф Игнатиев протестира срещу чл.10 от екзархийския ферман от 1870 г., открил пътя за присъединяването чрез плебисцит на македонските епархии към Българската. Русия се опитва да откъсне Македония от българския народ. 1872 г. По искане и заплахи на граф Игнатиев българските владици Панарет Пловдивски, Иларион Ловчански и Иларион Макариополски са заточени в Измир.


    1878 г. – на Берлинския конгрес, Русия взима от Румъния южна Бесарабия, като в замяна я компенсира с българската Добруджа. Руски войски не стъпват в Македония, защото Русия я е предвидила за Турция, както Игнатиев обещава на Цариградската конференция.

    1879 г. – заради интересите на българското население в Македония екзарх Йосиф І иска да тръгне за Цариград, но руският консул в в Пловдив княз Дондуков го спира, като заявява, че духовната област на Екзархията ще съвпада с територията на княжеството и на Източна Румелия; а колкото за македонските епархии, те ще останат под ведомството на гръцката Патриаршия, чиято власт се простирала законно във всичките предели на Турция. Отново Русия иска да откъсне Македония от България

    1934 г. – под давлението на СССР-Русия е приета резолюция на Коминтерна, с която той признава съществуването на отделен македонски народ и македонски език.

    1946 г. - Под давление на СССР е взето решение за отваряне на училища, в които да се преподава на новосъздадената македонска езикова норма и „македонска“ история през прочита на зараждащата се мак

    Коментиран от #4

  • 3 Грогу

    1 1 Отговор
    Е официалната политическа делегация ще бъде защитена , но това не се отнася за обикновенните хора , които казват ...Аз съм българин. Те не ходят с охрана на МВР . Изобщо какво доказва бълг. делегация , като ходи там където трябва да ги пази жандармерия . Българите и от двете страни призовават бълг . правителство да да отзове бълг. посланник от Скопие , но те кога са се интересували от мнението на народа си , те винаги са управлявали в името на чуждите посолства . За това и макетата ще продължат да тормозят и бият българи.
  • 4 Няма ги вече

    1 5 Отговор

    До коментар #2 от "История в документи":

    Приятел, съветвам те да живееш сега и в момента, а не в миналото. Тези съзнания, които са взели тези решения, за които пишеш, са си отишли, приеми го това.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Тоя

    3 0 Отговор
    Киро за кво го показват?
  • 7 Васко

    1 1 Отговор
    Голямата грешка бе направена 1989 .С признаването на Българската област СМ за самостоятелна държава. Сърбите вече 30 години не признават и не отстъпват областа Косово.Ние я предадохме,без дори някой да ни е натискал за това.Хиляди българи се биха и умряха за тази наша земя .България винаги е била Тракия македония мизия От първата българска империя , през втората дори през османския период и 1 и 2 СВ.Гоце делчев не е живял в държава македония И нито в миналото е имало такава , за да се бори за възвръщането и. И няма как да е македонски революционер.А и той самия никога не се схващал за такъв. Неговата борба бе за свободна област македония В пределите на отечеството му България. Сегашните нещастници в македония като по чудо създадоха държава 1991. И решиха като нямат собствена история Да си присвоят от нас. Цар самуил един безспорен бг цар Само защото управлявал от охрид А този град си беше в неговата държава българия. Го провъзгласиха за македонски Цар??? Гоце и някой други бг революционери Защото са родени в бг областа македония станаха също македонски революционери. Тази менте държава трябва да се държи далеч от ЕС .Не че някой във франция или холандия или която и да е друга държава, мечтае да ги види в общноста. И най вероятно никога няма да станат пълноправни членове.Но ние също трябва да ги натискаме да сменят учебници,където е пълно с лъжи .И да ги държим изкъсо Защото изтървем ли ги.Ще ни създадат проблеми .
Новини по държави: